Zapad će pokušati postaviti gornju granicu cijena nafte iz Rusije počevši od 5. decembra

Nafta
26 komentara

Zapad namjerava da uvede zabranu transporta ruske nafte morem od početka decembra i naftnih derivata od početka februara sljedeće godine, prema preliminarnim smjernicama američkog Trezora o sprovođenju politike pomorskih usluga i povezanim izuzecima od cijena za ruske pomorske transporte.

„Kao dio koalicije zemalja uključujući G7 i EU, Sjedinjene Države će provoditi politiku u vezi sa širokim spektrom usluga u vezi s pomorskim transportom („politika pomorskih usluga“) sirove nafte porijeklom iz Ruske Federacije i naftnih derivata (‘morska ruska nafta’). Ova zabrana će stupiti na snagu 5. decembra 2022. u pogledu pomorskog transporta sirove nafte i 5. februara 2023. u pogledu pomorskog transporta naftnih derivata”, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Kako se precizira, navedena politika će biti “zabrana usluga” za pomorski transport ruske nafte i imaće “važan izuzetak”. Izuzetak je da će “jurisdikcije ili akteri koji kupuju pomorsku rusku naftu po ili ispod granice cijene koju će utvrditi koalicija (‘izuzetak od cijene’) izričito moći primati takve usluge”, objasnilo je Ministarstvo finansija SAD-a. „Ova politika ima za cilj da izričito uspostavi okvir za izvoz ruske nafte pomorskim putem po ograničenoj cijeni i postigne tri cilja:

(I) održavanje pouzdanog snabdijevanja morskom ruskom naftom na globalnom tržištu;
(II) smanjenje pritiska na povećanje cijene energije; i
(III) smanjiti prihode koje Ruska Federacija zarađuje od nafte nakon što je njen vlastiti izbor u Ukrajini naduvao globalne cijene energije,”

U međuvremenu, kako je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao novinarima 1. septembra, Moskva će zaustaviti isporuku nafte i naftnih derivata zemljama koje odluče da ograniče cijenu nafte iz Rusije. Kako je naglasio, Rusija neće raditi “na netržišnim uslovima”. U isto vrijeme, Novak je prijedloge za uvođenje ograničenja cijene ruske nafte obrušio na potpunu besmislicu. Osim toga, upozorio je da će “miješanje u tržišne mehanizme tako važne industrije kao što je naftna, koja je neophodna u smislu globalne energetske sigurnosti samo dovesti do destabilizacije, tržišta nafte”.

NaftaPutinrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neutralan
1 godina prije

Ocekivano ovo je definitivno davljenje rusije bez upotrebe snage NATO-a.

Jednostavno receno
1 godina prije

Pokušali su i zabraniti, pa naj više od svih kupaca kupili po naj skupljoj cijeni. Dok narod dršće oni skupa s rusima i ukraincima perutaju taj isti narod.

Davor
1 godina prije

Lidilo ide prema kulminaciji

Davor
1 godina prije

Ludilo ide prema kulminaciji

Tupko
1 godina prije

Ogranicim cijenu na 10. Saudi ju kupe za 20 i ja ju onda kupim od njih za 30. Cini se posteno.

Tupko Glupko
1 godina prije

17% svjetskog stanovništva (NATO države i nekoliko prirepaka) sankcionira Rusiju.
Rusi im neće prodavati naftu za koju ne žele platiti tržišnu cijenu.
Što će se desiti?
Još veća nestašica nafte za ove koji sankcioniraju Rusiju.
Sada kada je Europa ostala bez plina, žele joj izuzetni onemogućiti i naftu.

Nekoime
1 godina prije

Ne pričahu li ono Amerikanci nedavno o pravu slobodne plovidbe?

gigi pinna
1 godina prije

Sreća Zapada i Ukrajine da se ovaj debilasti Putko drži zakona kao pijan plota, pa se čak spominje i nekakav međunarodni zakon gdje kao nije pravno gledano agresija na neku zemlju ako imaš toliko i toliko vojnika, ako nisi objavio rat Ukrajini (nismo ni mi objavili 1991. ratno stanje) – roknu mu aero bazu na Krimu, pa Medvedev viče pogodit ćemo vam komandne centre u Kijevu i nikom ništa.
Putko ne shvaća da je ovo rat gotovo cijelog Zapada prema tvojoj zemlji, a ne diplomatska preseravanja – torte, majoneze, frak, šlak…

Red Dog
1 godina prije

I sta se desava ako Rusija odbija podati po toj ceni?
1.    Nece biti dovoljno gasa
2.    Kupice od drugih, po cenama koje oni diktiraju
USA, Norveska i ostali trljaju ruke. Bice para.
Da covek posumnja da je namerno izazvana „kriza“.
A retardirala Evropa ga prima i prima.

Vidim
1 godina prije

Zasto Amerika [ Zapad ] to nije napravila Saudijskoj Arabiji za vrijeme izraelsko-arapskog rata?

Max
1 godina prije

Neće ići.

Magefun
1 godina prije

Baš me zanima kako će Zapad zabraniti Rusima da svoju naftu prodaju kome žele? Budu im možda brodove oduzimali? Svašta taj Zapad priča, ne smiju pisnuti kad ih Kina pogleda!

tihobl
1 godina prije

Kazu da ce uvoditi sankcije svima koji budu kupovali rusku naftu od rusa. To ce definitivno natjerati neke zemlje da zauzmu stranu.

Lucija, prva
1 godina prije

Kriju se ovdje i opakije stvari: jasno da se neće moći Rusima ograničiti cijena. Ali u tom paketu mjera je još nešto: želja EU komisije za potpunom/ apsolutnom kontrolom. I za naftu i za plin. “Predloženo je da se svi postojeći komercijalni ugovori „Gasproma“, sa komercijalnim evropskim kompanijama bace u korpu, i da se stvori JEDINSTVENO TELO ZA KUPOVINU GASA. EK predlaže da postane jedini kupac gasa za celu Evropu“, otkriva stručnjak. Ekspert je uveren da Evropska komisija pokušava, pod izgovorom vanrednih okolnosti u energetskom sektoru, da uzme NOVA OVLAŠĆENJA ZA SEBE, a da pritom potpuno uništi tržišne odnose u segmentu gasa. Umesto ranije promovisanog slobodnog tržišta, sa udelom u spot trgovanju kratkoročnim ugovorima, Brisel će potčiniti čitavu gasnu komponentu evropske energije. Ovo, prema Simonovu, leži iza inicijative za ograničenje cena.” Kužite? Pa će oni određivati tko će koliko dobiti i kojim putem… Je li vam jasno što to znači?… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“…najveći potročači energije su teške i bazne industrije..čak su se i indija i kina digle toliko da te prljave i radno intenzivne industrije sele u pakistan ,bangladeš,vijetnam,afriku..pogledaj samo koliko su te zemlje zadnjih godine podigle proizvodnju čelika i aluminija…tako da će rusija sigurno imat kupce za ugljen i naftu..za plin malo teže jer ga je teško prvest.uzimanjem juga ukrajine rusija je prekinula opskrbu europe energentima iz srednje azije i pitanje je kad će se ta ruta otvorit…milsim da je zapad pogrešno procjenio stvari jer jednostavno americi treba čitava ukrajiana a rusiji jug ukrajine..čak bi rusija prije dala donbas nego jug ukrajine… cijene energenata u europi će naravno otić u nebesa.tako da mislim da će onako kako je njemačka progutala europu sada amerika progutat njemačku.. i njemačka će si kao i mnogo puta kroz povijjest pokušat prokrčit put do sirovina prodorom na istok europe….gotov plinovod njemačka nije pustila u pogon radi… Čitaj više »

Bruno
1 godina prije

Komunisti na zapadu danas. Kakva apsurdna ideja ha ha ha ha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI