Zapad gura ‘neokolonijalnu agendu’ na svjetsku scenu

Sergej Lavrov
16 komentara

SAD i njihovi saveznici pokušavaju da se drže svjetske hegemonije protiv plime multipolarnog međunarodnog poretka, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Mi ne definiramo trenutnu fazu međunarodnih odnosa kao novi hladni rat”, rekao je Lavrov za indonežanski list Kompas.

“Radi se o nečem drugom, naime o formiranju multipolarnog međunarodnog poretka. Ovo je objektivan proces. Svi mogu vidjeti da novi globalno značajni centri za donošenje odluka jačaju u Euroaziji, azijsko-pacifičkom regionu, Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi.”

Ove zemlje i njihova udruženja bilježe uspjeh jer promoviraju “vrijednosti kao što su nacionalni interesi, nezavisnost, suverenitet, kulturni i civilizacijski identitet i međunarodna saradnja”, u skladu sa globalnim trendovima razvoja, objasnio je Lavrov.

U međuvremenu, “kolektivni Zapad” predvođen SAD pokušava da uspori ili preokrene ovaj proces, rekao je ruski diplomata.

Njihov cilj nije jačanje globalne sigurnosti ili zajednički razvoj, već održavanje svoje hegemonije u međunarodnim poslovima i nastavak ostvarivanja neokolonijalne agende, ili jednostavnije rečeno, da nastave rješavati svoje probleme na račun drugih, jer su navikli da rade.

Lavrov je ukazao na ekonomske sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini, kao i na “ukupno sebičnu vanjsku politiku”, za koju je rekao da je potkopala globalnu prehrambenu i energetsku sigurnost i otežala život zemljama u razvoju.

Sukob u Ukrajini će se nastaviti “sve dok Zapad ne odustane od svojih planova da sačuva svoju dominaciju i prevaziđe opsesivnu želju da Rusiji nanese strateški poraz od strane njenih kijevskih marioneta”, dodao je Lavrov, napominjući da nema znakova da će se to dogoditi . u ovom trenutku.

Umjesto toga, rekao je, “Amerikanci i njihovi vazali nastavljaju grozničavo da pune Ukrajinu punu oružja i guraju [predsjednika] Vladimira Zelenskog da nastavi neprijateljstva.”

SAD i njihovi saveznici potrošili su više od 100 milijardi dolara samo u 2022. godini kako bi Ukrajini obezbijedili oružje, opremu, municiju i finansijsku podršku, istovremeno insistirajući da nisu strana u sukobu s Rusijom. Moskva je u međuvremenu tvrdila da ogromna vojna pomoć samo produžava sukob i dovodi do još eskalacije.

LavrovNeokolonijanizamSADzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivek
9 mjeseci prije

svi su sluge kabale..ne vjerujem nikom niš..

tihobl
9 mjeseci prije

Руска одбрамбена индустрија је последњих дана срећна. Курганмашзавод је пријавио нагло повећање производње борбених возила пешадије. Још у првом кварталу ове године производња модернизованих БМП-2 и БМП-3 премашила је производњу за целу 2019. годину, а у јуну је достигла 95% од вредности за целу 2022. Фабрика ради шест дана у недељи са дванаесточасовним сменама, а неке области фабрике су отворене 24/7. У међувремену, Ростех је најавио прелазак на серијску производњу „Кинжала” и двоструко повећање производње авиона Су-30, Су-34, Су-35.

U cemu je fazon – pljuste narudzbe iz cijelog svijeta. Sad primaju avanse za S-400 koji ce se proizvoditi 2027-28.

tihobl
9 mjeseci prije

Британски обавештајци су прошле године знали да Русија улази у дуготрајан рат, али НАТО није имао појма о томе.

Pa prosle godine sam pisao da eusi planiraju rat do 2030. a optimisticniji govore o 2028. Eto potvrde da britanski agenti prate ovaj sajt.

Dragan bumbar
9 mjeseci prije

Iskreno receno, mislim da ne gura zapad ni drzave nego BlackRock i Vanguard koji ih sve kontroliraju. Ulozili su novac i sada pokusavaju spasiti ulozeno svim silama, novcem poreznih platisa zapada. BlackRock ovdje nemoze nikako izgubiti, odnosno vec je dobio a na gubitku su svi ostali ukljucujuci mene i tebe.

Max
9 mjeseci prije

To im više neće proći.

Luciferka, zadnja
9 mjeseci prije

Sergei LAŽrov opet laže

Brkan
9 mjeseci prije

U povijesti ce ovaj sukob ostati zabiljezen kao rat “iscrpljivanjem”. Cinjenica je da ce u tom iscrpljivanju Europa jednostavno nestati sa scene, ekonomski, a onda i politicki, a SAD izgubiti veci dio svoje moci kojom je dominirao svijetom. Sve ovo se dogadja pred nasim ocima i vidljivo je svakom normalnom covjeku. Pitanje o kojem ja razmisljam je koliko Zapad moze izdrzati? Ako oni proizvode novac i nije im problem trositi stotine i tisuce milijardi (bilo cega) za oruzje, gdje je tu kraj? Po meni, nema kraja! Ako je to to, onda svi oni koji imaju diplomu ekonomije neka obrisu guz*** s njom, a one drzave koje drze do sebe i imaju imalo morala neka zatvore svoje ekonomske skole i fakultete i neka otvore nove. Da se razumijemo, bez obzira na stamparije, Zapad i Amerika ce izgubiti svoju moc da i dalje provode svjetsku hegemoniju, ali to nece umanjiti stetu i… Čitaj više »

Zorule
9 mjeseci prije

Ponavljam ova dva zanimljiva događaja za one koji su propustili:
Ovaj članak svakako pročitati:
“1993: The Barry R. Posen Plan for War on Russia via Zombie State Ukraine”

I jučer je Scott Ritter objavio vrlo zanimljiv dokumentarac na YT:
“Agent Zelinsky – Part 1”

Stop budalama
9 mjeseci prije

Svi bježe od rusa I srba a oni hoće novi svjetski poredak
Max bi rekao – očekivano. 😀

Ivan
9 mjeseci prije

Rusi samo derite zapadne svinje jer ostatak normalnog i postenog svijeta je uz vas. Izvor sveg zla Amerika crkava u agoniji ko stara raga i treba joj pomoci da sto prije odapne.

Pitam se sto je i nama trebao ulazak u tu fasisticku EU koja se pretvorila u americku kurvu radodajku od kada joj je na celu ona ukrajinska krmaca Ursula? A nije niti Merkelica bila bolja..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI