Zapad mora biti spreman na nepovoljan ishod u Ukrajini

Petr Pavel
60 komentara

Sukob između Rusije i Ukrajine možda se neće završiti pobjedom Kijeva, a njegovi zapadni pristalice treba da se pripreme za takav ishod, rekao je češki predsjednik Petr Pavel listu The Guardian.

“Mislim da bismo trebali učiniti sve što nam je na raspolaganju da ohrabrimo Ukrajince i da ih podržimo da budu uspješni. Ali interno, takođe treba da budemo spremni za druge nepredviđene situacije”, rekao je Pavel, koji je bio u Londonu na krunisanju kralja Karla III.

Mnogo će zavisiti od ishoda ukrajinske planirane proljetne kontraofanzive, objasnio je češki lider, koji ima obavještajno iskustvo i služio je kao predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a između 2015. i 2018. godine.

Kijev ne treba da „potcenjuje Ruse jer imaju dovoljno ljudstva, još uvek imaju dovoljno opreme“, dodao je on.

“I naravno, to što su u odbrani olakšava im jer će Ukrajina pretrpjeti strašne gubitke, čak i ako su dobro pripremljeni. Tako da će napad na neprijatelja poput Rusije biti težak i Rusi neće biti iznenađeni.”Češki predsjednik, koji je krajem aprila posjetio Kijev sa slovačkom kolegicom Zuzanom Čaputovom, rekao je da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski od njih tražio municiju. Oni u Kijevu vjeruju da još uvijek nemaju sve što im je potrebno za pokretanje kontraofanzive, dodao je on.

Pavel je upozorio da „možda postoji iskušenje da ih gurne, za neke, da pokažu neke rezultate“, ali Ukrajincima se mora dozvoliti da se u potpunosti pripreme za napad na ruske linije.

“Biće izuzetno štetno za Ukrajinu ako ova kontraofanziva ne uspe, jer neće imati drugu šansu, barem ne ove godine”, naveo je on.

Krajem aprila, Zelenski je uvjeravao strane novinare da će se “protivofanziva dogoditi” i izrazio nadu da će biti uspješna. Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov je takođe rekao da su kijevske trupe “generalno spremne za napad” i da samo čekaju naređenja visokih zvaničnika.

Međutim, u izvještaju Politico prije nekoliko sedmica tvrdilo se da je glavni pobornik Ukrajine, SAD, zabrinut da bi učinak kontraofanzive mogao biti ispod očekivanja.

Rusija, koja je gradila utvrđenja duž linije fronta proteklih šest mjeseci, govorila je da je spremna da odbije napad. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin upozorio je prošle sedmice da će kontraofanziva imati “žalosne posljedice” po Kijev.

ČeškaNATOPetr Pavelrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
11 mjeseci prije

…sve što nam je na raspolaganju da ohrabrimo Ukrajince… jer će Ukrajina pretrpjeti strašne gubitke…

A kako si se majstore pripremio za povratak ruskih tenkova u Prag? Mislis da ce rusi stati na granicama iz 1997? Ta ponuda je prosla, rusi ce morati prosiriti tampon zonu.

Dux
11 mjeseci prije

Jedva čekam tu Ukrajinsku kontru, dojadilo brate više čekat, te oće, te neće, pa jesmo spremni, pa evo još malo pa bit će mo spremni,…… ma krenite više, pa šta vam bude.

burt
11 mjeseci prije

to su psihološko-propagandne igre da se izluđuju ruski vojnici, petokolonaši na okupiranom teritoriju Ukrajine i stanovnici Rusije, hoće ofenziva, neće ofenziva, bit će ovog ili onog datuma, već je počela ili nije, proljeće je i 1. svibnja i 18. lipnja, dok se u medije puštaju takve priče Ukrajina u miru mobilizira i koncentrira veliku vojsku, došlo je preko 1000 oklopnih vozila a tokom svibnja dolaze Leopard 2. Leopard 1, CV90, Rosomak, to je još 200-300 oklopnjaka ili dvije mehanizirane brigade a u tišini dolaze krstareće rakete i taktičke rakete dometa 300 km

11 mjeseci prije

Kijev ne treba da „potcenjuje Ruse jer imaju dovoljno ljudstva, još uvek imaju dovoljno opreme“ :))))))))))))))))))))))))

Od svega ga najviše nervira ovo taktiziranje: Rusi kao ne mogu za mesec dana da “reše Ukrajinu”, Ameri kao misle da će Ukrajina pobediti a svi spremaju što bolju startnu poziciju za “pravu stvar” – za to vreme ceo svet tone u očaj koji se nepotrebno produžava.

Doduše, to “razvlačenje krize” nam ostavlja mogućnost da vidimo gde nas vode i daje nam vreme da reagujemo ali… “daj boodali sto pameti i ona će izabrati svoju”.

Max
11 mjeseci prije

Ruske obrambene linije su spremne ljudstvo popunjeno oprema također. Kijev bi morao postići prednost u ljudstvu i opremi nužnu za napadnu operaciju od najmanje 3 prema 1 na ključnim i pomoćnim pravcima napada uz postizanje zračne nadmoći i elektronskog nadzora te nanošenje dubinskih udara čak i po Rusiji. Mogu li oni to tako izvršiti ja ne znam. Mislim da ne mogu NATO možda i može ali onda prijeti veliki rat.

Ivan
11 mjeseci prije

Polako spremati vjesala za cijelu EU komisiju i onu glupacu Ursulu te njezine skakavce po Ukrajini..

gargamel
11 mjeseci prije

Pripremite se za crescendo, neznam ,ali bi se kladio da će 9 ili 10 maj .

gargamel
11 mjeseci prije

Za Ukrajinu ne postoji povoljan ishod, slično i jugoslaviji. Kad imaš u državi republike i frakcije, koje su samo koristile pobedu Rusije nad nacistima, da bi se preobukli i svrstali na stranu pobednika, onda je propast države neminovna.U bivšoj državi je trajalo nekoliko decenija, ovo će biti brže.Nekom drugom prilikom ću da pitam te, koji su se oslobodili iz Jugoslavije, jeli im je srce na mestu,meni jeste, bolja je i amputacija nego izgubiti život.Mada je celo to društvo kontamitirano,verujem da bi većina prihvatila stare norme i standarde, vrednosti, da ne dužim, jebote, ubijaju se kao na Netflixu.

burt
11 mjeseci prije

onaj napad dronom je bilo upozorenje da se i usred Moskve mogu izvoditi napadi a sigurno će biti još većih napada na ruske ciljeve jer dok se u medijima svakodnevno iznose poluinformacije o ukrajinskoj protuofenzivi u Ukrajinu se u tajnosti transportiraju razna dalekometna oružja

goran
11 mjeseci prije

neko ce slomit zube, definitivno

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

ha, ha.. Samo tako? Ubili ste ogroman broj Usrajinaca, ostale ste raselili po Europi i onda samo tako – čujte ljudi, možda ispušimo…… i nikome ništa. To je taj famozni NATO & Zapad. Odite sada malo u Afriku ubijati crnce i što ja znam.. Mogli bi ste otići na Falklande pa malo pucati po ovčarima od 65 godina i glumiti face…..
Slava Putinu ‼️ Z ❤️

Karma
11 mjeseci prije

Pocijepit NATO zgadiju sa 10 boostera.

gargamel
11 mjeseci prije

Ne treba zaboraviti, svaki konflikt koristi tkz. zapadu. Bojim se slovenske duše, milosrdja. Pa Rusija može za sat vremena da uništi maltene celu zemaljsku kuglu i egzistenciju, što to ne rade. Lično mislim, bez polupanih jaja, nema kajgane. Valjda će jednom shvatiti pojam kolateralna šteta, omiljeni anglosaksonski term.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI