fbpx

Zapad nestaje i igra na posljednji adut spajanja rusofobije sa sinofobijom

Propast zapada
76 komentara
10,251

„Jedina dopuštena pritužba je da je da SAD svoje „saveznike“ i „partnere“ možda neće braniti dovoljno, iako najveća opasnost dolazi od njihove prevelike obrane“, napisala je Diana Johnstone sa Sigurnosne konferencije u Münchenu.

“Zapad pobjeđuje!”, slavodobitno su grmjeli američki visoki dužnosnici na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu održanoj ovog mjeseca.

Ali nisu svi bili tako sigurni u tu tvrdnju. Mnogo se nesigurnosti pokazalo na konferenciji koja je definirana kao “ponovno spajanje velike obitelji” i proširila se na 70 zemalja koje sudjeluju, uključujući američke “gubitnike”.

Trumpov grubi državni tajnik Mike Pompeo nije nikoga posebno impresionirao tretirajući svijet kao ogromnu videoigru u kojoj je “pobijedio”.

“Zahvaljujući našim vrijednostima Zapad pobjeđuje protiv ostalih aktera koje je Washington pritiskao u svojoj igri, Rusije i Kine, čije su carske želje osujećene“, rekao je Pompeo.

Mjesto radnje München

Sigurnosna konferencija u Münchenu je privatni je skup kojeg je 1963. osnovao Ewald-Heinrich von Kleist-Schmenzin, pripadnik aristokratskih časnika Wehrmachta koji su planirali riješiti se Hitlera kada je njihov posjed u istočnoj Njemačkoj završio u rukama Crvene armije i postao dio Poljske. Konferencija je očito zamišljena kao sredstvo kojim se Nijemcima omogućilo da dobiju riječ u strateškim raspravama iz kojih su bili isključeni zbog poraza u Drugom svjetskom ratu. Konferencija u Münchenu je najslavnija po događaju iz veljače 2007., kada je predsjednik Vladimir Putin šokirao okupljene i objavio otpor “unipolarnom svijetu” kao “ne samo neprihvatljivom, već i nemogućem u današnjoj zajednici svjetskih naroda”.

Putin je izjavio da širenje NATO pakta na ruske granice nema nikakve veze sa sigurnosti Europe.

„Rusija bi željela komunicirati s odgovornim i neovisnim partnerima s kojima bismo mogli surađivati na izgradnji pravednog i demokratskog svjetskog poretka koji jamči sigurnost i prosperitet ne samo nekolicini odabranih, već svima”, rekao je tada Vladimir Putin.

Taj je govor uzet kao veliki izazov, redefinirajući kapitalističku Rusiju kao novog neprijatelja Zapada i njegovih “vrijednosti”.

Što je uopće “Zapad?”

Izraz “zapad” mogao bi značiti razne stvari. Organizatori konferencije definiraju ga na temelju “vrijednosti” koje bi trebale biti „isključivo zapadnjačke“, a to su demokracija, ljudska prava, tržišno utemeljeno gospodarstvo i “međunarodna suradnja u međunarodnim institucijama”. U stvari, imamo posebno tumačenje tih “vrijednosti”, odnosno tumačenje utemeljeno na angloameričkoj povijesti.

Tako je u povijesnom smislu ovaj “zapad” zapravo nasljednik i nastavak Britanskog carstva, iako usredotočenog na Washington, jer je London bio prisiljen abdicirati nakon Drugog svjetskog rata, zadržavajući ulogu čuvara i najbližeg partnera carstva. To podrazumijeva svjetsku hegemoniju engleskog jezika, ali i ideja o “liberalizmu” i “multikulturalnosti”, što carstva uvijek i jesu.

I dok su Sjedinjene Države centar moći, mnogi gorljivi podanici ovog carstva nisu američki, već europski, počevši od norveškog glavnog tajnika NATO pakta, do Poljske danas i Velike Britanije u europskim institucijama.

Njegova imperijalna moć se iskazuje s vojnim bazama širom svijeta koje svojim podanicima nude “zaštitu”. Što se tiče zaštite, SAD trenutno šalju 20 000 vojnika da ponovno okupiraju Njemačku, iako pod izgovorom neviđenih vojnih manevara u deset zemalja na ruskoj granici sljedećeg mjeseca. Oko 40 000 vojnika sudjelovat će u njima pod potpuno zamišljenim izgovorom “ruske prijetnje susjednim zemljama”.

To oduševljava sretne vazale Washingtona u Poljskoj i baltičkim državama, ali iritira mnoge u Njemačkoj i drugim ključnim državama EU, pitajući se u kom će smjeru ta provokacija gurnuti Rusiju.

Ali oni se to nikako ne usuđuju reći, jer je to u suprotnosti sa “zapadnom solidarnošću”.

Jedina dopuštena pritužba je da je da SAD svoje „saveznike“ i „partnere“ možda neće braniti dovoljno, iako najveća opasnost dolazi od njihove prevelike obrane, kao što je rekla Diana Johnstone.

Otvarajući ovogodišnju konferenciju, predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeier izrazio je njemačku stratešku frustraciju otvorenije nego inače. Steinmeier je optužio Washington, Peking i Moskvu za “konkurenciju velikih sila” i da je sve više nepovjerenja, naoružanja, nesigurnosti s njihove strane dovelo “do nove utrke u nuklearnom naoružanju”.

Nije precizirao tko je sve ovo započeo. Ogromno negodovanje protiv Trumpove politike je u Münchenu imalo novu priliku da čelnici zemalja kritiziraju Washington, ili barem Bijelu kuću. Steinmeier se usudio reći “kako njemački najbliži saveznik, Sjedinjene Države, pod trenutnom upravom, odbacuju ideju međunarodne zajednice”. Ali se ispravio optužujući Rusiju da je “aneksijom Krima ponovno počinila vojno nasilje i nasilno promijenila granice na europskom kontinentu”.

Vrlo zanimljiva teza kada se spominje aneksija Krima i prvo nasilno mijenjanje granica u poslijeratnoj Europi, zaboravljajući nasilni odlazak Kosova, kojem je NATO pomogao se odcijepi od Srbije i zanemarujući referendum na kojem je velika većina stanovnika Autonomne Republike Krim, što im po Povelji Ujedinjenih naroda daje pravo na referendum, a pokrajine to pravo nemaju, glasala za povratak u Rusiju bez ispaljenog hica.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je izrazio frustraciju zbog ovisnosti Europe o Washingtonu. Volio bi da Europska unija razvije vlastitu politiku obrane i sigurnosti.

“Ne možemo biti manji partner Sjedinjenih Država”, rekao je Macron, iako je Europa, bolje rečeno Europska unija upravo zamišljena da bude taj „manji partner“.

Iako je ponovi uobičajenu tiradu NATO pakta o „ruskoj prijetnji“, Macron je napomenuo kako politika prijetnji i sankcija Rusiji nije učinila ništa da bi je natjerala na “bliži dijalog” u rješavanju problema.

U tome se svakako vidi konsenzus francuske elite, koja ne vidi apsolutno nikakav interes u američkoj svađi s Moskvom. Macron otvoreno teži izgradnji neovisnije vojne obrane EU, ali prva prepreka leži u ugovorima Europske unije koji je povezuju s NATO paktom.

S izlaskom Velike Britanije iz EU, Francuska je ostala najjača i jedina vojna sila koja posjeduje nuklearno oružje. Postoje naznake da bi neki njemački čelnici možda željeli apsorbirati francuski nuklearni arsenal u europske snage, što bi sigurno izazvalo “nacionalistički” nemir u Francuskoj.

„Veličina“ Zapada je u trikovima

Osim pružanja zaštite, carstvo poziva sve na međunarodnu trgovinu, ali samo do granice pri kojoj pristaju biti gubitnici.

U Münchenu su Nancy Pelosi i ministar obrane Mark Esper napali Kinu, koja se usudila postati komercijalno i tehnološko središte svijeta.

“Kina pokušava izvoziti svoju digitalnu autokraciju putem telekomunikacijskog diva Huaweija”, upozorila je Pelosi, što je izjava koja, blago rečeno, graniči sa zdravim razumom, ali se uklapa u Trumpovu retoriku s plinskim „molekulama slobode“, tako da nas više ništa ne bi trebalo iznenaditi.

Huawei je u izvozu preuzeo ulogu ruskog prirodnog plina i poslovanje kineskog diva danas, uz nastavak iste retorike protiv Gazproma, Washington najoštrije osuđuje kao „štetno uplitanje u unutarnje poslove uvoznika“.

Esper je održao dugi govor protiv “lošeg ponašanja”, “zlonamjernih aktivnosti”, „autoritarizma Pekinga“ i, naravno, Huaweija. Čelnik Pentagona završio je tiradu protiv glavnog gospodarskog rivala SAD-a moralističkom propovijedi o “našim vrijednostima, osjećaju pravednosti i kulture mogućnosti”, koji “oslobađaju najbolje od intelekta, duha i ljudske inovacije”.

“Možda ih, samo možda, možemo dovesti na pravi put”, blagonaklono je predložio Esper i dodao saveznicima da “ne budu zavedeni i ne traže sukobe s Kinom”.

“Mi jednostavno tražimo od Pekinga ono što tražimo od svake nacije i da poštujte pravila, poštujte međunarodne norme i poštujte prava i suverenitet drugih”, izjavio je Esper, a mogao je reći da SAD isto traže od svih nacija osim od svoje vlastite.

„Pentagon ima svoj dio i usredotočen je na odvraćanje od lošeg ponašanja, uvjeravanje naših prijatelja i saveznika da ulože u obranu zajedničke globalne robe. Želimo da se Kina ponaša kao normalna zemlja”, dodao je Esper, ali je rekao da “ako Kina ne promijeni svoje djelovanje, tada će SAD i saveznici morati uložiti veća sredstva u zajedničku obranu, donoseći teške ekonomske i komercijalne izbore potrebne za određivanje prioriteta zajedničke sigurnosti“.

„Pripremite se za obeshrabrivanje svake prijetnje, obranu bilo kojeg saveznika i poraz svakog neprijatelja”, rekao je Esper.

Ukratko, uz već poznatu „rusku agresiju“, kineski gospodarski napredak nudi još jedan izgovor za povećanje proračuna Pentagona i poticanje europskih saveznika na vojnu potrošnju. Ovo bi moglo ugoditi samo važnim sponzorima  konferencije poput Raytheona i Lockheed Martina, a vjerojatno ništa protiv nema ni Goldman Sachsa i sve ostale velike zapadne industrije koje su pokrovitelji skupa.

Kina je odgovorila Washingtonu

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi odgovorio je na Esperovu zbrku, dajući nekoliko lekcija Zapadu o “multilateralnosti”.

“Nije multilateralizam ako napreduju samo zapadne zemlje, a iste te zapadne zemlje vječno kasne. To ne bi bio zajednički napredak čovječanstva. Modernizacija Kine je povijesna nužnost i nužna povijest. Kineska povijest i kultura su dokaz da se ne može kopirati zapadni model niti više tražiti hegemonija, poput velikih sila u prošlosti”, rekao je Wang.

Wang je rekao da bi Zapad trebao odbaciti svoju podsvijest nadmoći, odreći se sklonosti i tjeskobe prema Kini, te prihvatiti i pozdraviti razvoj i revitalizaciju zemlje na istoku sa sustavom koji nije zapadni.

Zapad u Münchenu nije izgledao osobito spreman slušati njegove savjete. Niti one ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, kojem je bilo dopušteno nekoliko minuta da govori za uši gluhih. Lavrov se žalio da se “obnavlja struktura rivaliteta Hladnog rata, dok NATO nastavlja napredovati prema istoku, izvodeći vojne vježbe bez presedana na ruskim granicama i povećavajući proračune za oružje“.

Sergej Lavrov je pozvao Zapad da prestane promovirati duh ruske ili bilo koju druge “prijetnje” i sjeti se “onoga što nas sve ujedinjuje, prije nego što bude prekasno”. Ali samozvani predstavnici “Zapada” to nisu stigli čuti.

„Zapadnjaštvo“ i proširenje „prijetnji Zapadu“

Očito je odlučeno tko pripada Zapadu i tko mu prijeti, a potonji su Kina i Rusija.

“Kineski brzi uspon izazvao je mnogo rasprava oko primata Sjedinjenih Država i Zapada u XXI stoljeću”, rekao je Esper.

“Izvješće o sigurnosti iz Münchena”, objavljeno za konferenciju, bilo je posvećeno čudnoj temi “Zapadnjaštvo”, žaleći se na novi “pad Zapada”.

Svijet je sve manje zapadnjački, ali još gore, to je i sam Zapad. Ovaj je prigovor imao dvije strane medalje, materijalnu i ideološku. U materijalnom smislu, Zapad se osjeća ugroženim vanjskim ekonomskim i tehnološkim razvojem, posebno iz Kine. Treba napomenuti da iako zapadne sile snažno promoviraju međunarodna gospodarstva koja se temelje na trgovini, čini se da nisu u stanju reagirati na njihove rezultate, osim u slučaju rivaliteta sila i ideoloških sukoba. Sve dok je bila zajamčena zapadna dominacija, međunarodna trgovina se slavila kao nužna osnova za miran svijet. No, kada se nezapadnjački faktor ne ponaša „previše dobro“, odjednom je izvoz Zapada ugrožen, a međunarodna „slobodna“ trgovina postaje sredstvo zlonamjernog utjecaja na kupce.

Prvi primjer bio je ruski prirodni plin, a sada mu se pridružila kineska tehnologija. Američki glasnogovornici zbog plina Rusiju i zbog tehnologije Kinu optužuju da podmukli način druge zemlje čine “ovisnima”. Naravno, trgovina podrazumijeva međusobnu ovisnost, a s njom i određeni stupanj političkog utjecaja.

Naravno, velika dominacija Sjedinjenih Država u industriji zabave, posebno filmova, televizijskih serija i popularne glazbe, ima i dalje ogroman ideološki utjecaj na veći dio svijeta. Utjecaj Sjedinjenih Država putem interneta je također znatan.

Ali izbjegavanje ovog štetnog utjecaja uspijeva upravo „introvertnom“ nacionalizmu, bolje rečeno patriotizmu, koji je zbog toga proglašen od mainstreama „destruktivnim za zapadne vrijednosti“.

Zapadni stratezi sada vide da im prijeti globalizacija iz inozemstva, zbog rasta Kine, a kod kuće nemaju dovoljno entuzijazma da i dalje provode i nameću svoju viziju unipolarne globalizacije.

Kap entuzijazma vojnim misijama u inozemstvu nameću “vrijednosti”, koje su bitan aspekt zapadnog identiteta.

Izvješće je žalilo na porast “introvertnog” nacionalizma u Europi, iako bi se on mogao nazvati patriotizmom, budući da nema agresivnu tendenciju povezanu sa špiljskim nacionalizmom. Zapravo, neki od tih europskih “nacionalista” se zalažu za što manje intervencija na Bliskom istoku i željeli bi promicati mirne odnose s Rusijom.

I ovdje dolazimo do vrlo zanimljivog paradoksa. Kad je navodna prijetnja Zapadu bila “bezbožni komunizam”, zapadne vrijednosti bile su relativno konzervativne, kršćanske i puritanske. Danas liberalnom Zapadu prijeti konzervativizam, odnosno ljudi koji manje ili više žele sačuvati svoj tradicionalni način života.

Konačno, elite u Münchenu su uvidjele činjenicu da “branitelji otvorenog i liberalnog Zapada do sada nisu bili u stanju naći adekvatan odgovor na neliberalni nacionalistički izazov”.

Dio razloga može se pronaći u dugom, gotovo neprekidnom uvjerenju da su sve prepreke liberalizaciji bile samo male prepreke, budući da se trijumf liberalizma smatrao neizbježnim.

“Političari su svoju politiku prikazali kao neizbježnu. Zbog toga raste otpor sustavu kojeg navodno vode liberalni stručnjaci i međunarodne institucije, što ih u očima nekih izjednačava s novim autoritarizmom”, stoji u izvješću iz Münchena u dijelu u kojem se govori o „zapadnjaštvu“.

„Ali nije li “liberalni autoritarizam” oksimoron? Ali kako nazvati stvari kada Macronova policija nekažnjeno puca u oči građanima u žutim prslucima koji mirno prosvjeduju protiv vrlo nepopularne socijalne politike. Kako nazvati situaciju kada Velika Britanija drži Juliana Assangea u zatvoru unatoč dokazu okrutnog postupanja prema čovjeku koji nije optužen ni za kakav konkretan zločin, što je izvijestio specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za mučenje? Kako nazvati sustav u kojem SAD drže rekordni broj ljudi u zatvoru, uključujući Chelsea Manning?

Možda će doći dan kada će ljudi prihvatiti činjenicu da je svijet okrugao i da je “zapad” samo relativan zemljopisni pojam, ovisno o tome gdje se nalazite“. U kratkom komentaru za Consortium News  piše Diana Johnstone.

Rusofobija i sinofobija – Novi kurs Zapada

Međutim, nade Diane Johnstone vjerojatno neće biti uslišene. Naime, sada će više nego jasno da Zapad  rusofobiji dodaje i sinofobiju, odnosno iracionalni, ali vrlo unosan strah od Kine.

Kako u „rusku agresiju“ malo tko vjeruje, što se vidi po nespremnosti povećanja vojnih budžeta od strane ključnih članica NATO pakta, sada se predstavlja Kinu kao glavnu prijetnju svakome. Slična kombinacija, između ostalog, ima za cilj ubacivanja klina između Rusije i Kine. Ali “lukavi” atlanstisti nisu u stanju prevariti ni Moskvu ni Peking.

U Münchenu su zapadni političari puno su govorili o „kineskoj prijetnji“, ali ne zbog koronavirusa. Amerikanci su uplašili svoje atlantske saveznike, a istovremeno i ostatak svijeta, “lošim ciljevima” Kine. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov čak je rekao da je “američki ministar obrane Mark Esper objavio novi Hladni rat protiv Kine” i da  tu nema pretjerivanja.

Već citirani Esper je govorio nakon svog kolege Mikea Pompea, koji je dugo plašio svijet prijetnjom koja dolazi iz „crvene Kine“ i njene Komunističke partije. U Münchenu je državni tajnik malo rekao o Kini, ali se čelnik Pentagona u potpunosti je posvetio „azijskom divu“.

„Ovdje se u Europi dosta raspravlja o izazovima koji dolaze iz Rusije, ali se jutros želim usredotočiti na ono što predstavlja najveću brigu za Pentagon. To je Narodna Republika Kina. Zapravo, pod nadležnošću predsjednika Xija, Komunistička partija Kine kreće se brže i dalje u pogrešnom smjeru. Više unutrašnje represije, više grabežljivih ekonomskih praksi, veća dominacija sile i, što me posebno muči, njihova agresivnija vojna doktrina”, rekao je Esper i Kinu nazvao glavnom prijetnjom Sjedinjenim Državama, pozvavši sve da udruže snage kako bi se suprotstavili “kineskoj prijetnji”.

“Došlo je vrijeme da se probudimo i suočimo s postupcima Kine, koja međunarodne institucije zloupotrebljava za svoje loše ciljeve”, rekao je Esper i čak zaprijetio onim saveznicima koji ne budu pomogli Americi u toj borbi.

S tim u svezi, Esper je spomenuo Veliku Britaniju i doveo je u pitanje budućnost NATO pakta.

„Ako Europljani dopuste Huaweiju da sudjeluje u stvaranju 5G mreže u Europi, time se može okončati suradnja na polju obavještajnih podataka između Sjedinjenih Država i NATO-a i eliminira se temeljni stup saveza. Iako su Sjedinjene Države Kinu dugo smatrale glavnim protivnikom, takvih agresivnih napada dugo nije bilo“, dodao je Esper.

Trump stalno kombinira napade i pritisak na Kinu s pregovorima, a nedavno zaključeni trgovinski sporazum bio je rezultat međusobnih kompromisa, jer nijedna strana neće imati koristi od punog trgovinskog i ekonomskog rata.

Unatoč činjenici da Trump osobno nikada nije govorio o Kini kao glavnoj prijetnji Sjedinjenim Državama i svijetu, njegovi ministri, posebno Pompeo, povremeno napadaj u Peking. Ali Esperov govor u Münchenu je sve nadmašio.

Naravno, reakcija Kine bila je jednako oštra. Štoviše, sada u pozadini epidemije koronavirusa, Peking pomno nadgleda ponašanje svih svojih stranih “partnera”, primjećujući one koji su odlučili iskoristiti izvanrednu situaciju da izvrše pritisak na Kinu ili eskaliraju sinofobiju.

Ministar vanjskih poslova Wang Yi je sve optužbe protiv Kine nazvao lažima, primjećujući da će, ako u svojim izjavama zamijenite Kinu za SAD, “onda ta laž postati istina temeljena na činjenicama”.

Odnosno, Wang Yi je sve optužbe protiv Kine preusmjerio na same Amerikance.

„Neki ljudi u Sjedinjenim Državama nerado prihvaćaju brzi razvoj i preporod Kine kao socijalističke zemlje. Ali to je nepošteno, jer Kina ima pravo na razvoj, a kineski narod ima pravo živjeti bolje. Modernizacija Kine je nezaobilazan povijesni i progresivan trend ljudske civilizacije i to ne može nitko zaustaviti“, više puta je naglasio Wang Yi.

Reakcija Rusije na protukineske napade vrlo je važna. Sergej Lavrov ne samo da je govorio o Hladnom ratu kojeg su SAD objavile Kini, već je podsjetio i da su drugi atlantisti u Münchenu rekli kako je na toj konferenciji potrebno razviti pristup kao odgovor na „kineske i ruske izazove, kako bi Rusiju i Kinu zadržavale odvojeno, čak i zajedno”.

Izjava Lavrova pokazuje da Moskva savršeno razumije cilj atlantista i da im je borba protiv Rusije i Kine nedvojbeno prioritet. Rasprave između analitičara vode se samo o tome tko je trenutno veća prijetnja Zapadu, Rusija ili Kina, te kako ih je najbolje suzdržati, zajedno i s jednakom snagom, ili svaku zasebno.

Naravno, takva igra ne dopušta Moskvi ili Pekingu da gaje ikakve iluzije. Rusko vodstvo nije palo u iskušenje da iskoristi porast sukoba Zapada s Kinom da ublaži napetost u odnosima s Amerikom.

Kao što je primijetila glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, poziv da napuste rusofobnu retoriku i agresivnu politiku su sudionici sigurnosne konferencije već čuli prošlih godina, ali nikako ne jasno kao ovaj put.

“Koliko god to bilo iznenađujuće, ali i žalosno, sada je sastav Sigurnosne konferencije u Münchenu očito antikineski”, rekla je Zaharova, te dodala kako je u Münchenu Kina prikazana kao prijetnja cijelom čovječanstvu.

„Imam dojam da danas, zahvaljujući govorima koji su održani na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, vidimo oživljavanje novih kolonijalnih pristupa. Kao da Zapad više ne smatra sramotom reinkarnirati duh kolonijalizma, dijeliti ljude, nacije i zemlje na one kojima je potrebno suosjećanje, podrška, za koja su prihvaćena sva ta ljudska prava, dokumenti, izjave, deklaracije i one koji mogu čekati, koji ne trebaju suosjećanje, koji ne trebaju podršku u teškom trenutku. Kina je sada u teškoj situaciji i zar ne treba zahtijevati podršku drugih zemalja? Nema ni riječi o pomoći Kini. To je izjavila ruska delegacija. Nažalost, svi ostali su bili više uključeni u proučavanje takozvanog fenomena Ukrajine”, rekla je uvijek jasna Marija Zaharova.

Zapravo, Amerikanci su ponovo pokazali ne samo sklonost demonizaciji Kine, već i da apsolutno nevoljko uzimaju u obzir elementarna pravila međunarodne pristojnosti, jer su napali zemlju u  trenutku kada je za Kinu postotak ekonomskog rasta, desetinka gore ili dolje, sekundarna stvar.

Štoviše, ovdje poanta nije čak ni moral, već da je politika Zapada, koji ne vidi da sam propada i da te „vrijednosti“ više nitko ne prihvaća dragovoljno, već samo isključivo silom, uključujući u Americi i Europskoj uniji, kratkovidna i imat će izuzetno negativan utjecaj na stavove Sjedinjenih Država u američko-kineskim odnosima. Ali Amerikancima ovo nje prvi put u put da, opijeni vlastitom „svemoći“, sami sebi pucaju u noge.

Uz takvu “sposobnost”, smiješno se čak i nadati se da će uspjeti zabiti klin između Rusije i Kine i oslabiti strateški savez dviju zemalja. Ali upravo se na to klade atlantski stratezi, uključujući na igru sa sinofobijom i rusofobijom, zamjenjujući jednu s drugom ili ih koristeći zajedno.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
76 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Ako oduzmes hexastars od zapada, nema vise zapada kao takvog.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije

Zapad, tj naša zapadna civilizacija i kultura ima svoje nedostatke i to velike, ali da će zapad nestati, propasti ili ne znam što, o čemu već dugo trabunjaju neki ovdje, zajedno s ovim Nerminom, to su obične gluposti. Zapad je došao na raskrsnicu puteva i jasno je, da je jedan… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Komentator

Greška u startu, europske elite zatiru europsku civilizaciju, to je poanta. / O Assangeu i Manning neću uopće trošiti riječi. Tko uopće sumnja u zločin države nad njima, možda Manning kao vojnik i ima neku pravnu odgovornost, ali Assange???? O čemu mi pričamo? Novinar koji je objavio istinu,Hakiranu, pa što.… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ne kontaš Laki…u negovoj zapadnoj civilizaciji žrtva je uvijek kriva, nije kriv onaj ko je činio loše beć onaj koji je žrtva toga, onaj ko je ukazao na to, kriv je onaj koji se brani od njih.

Milena
Gost
Milena
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator- Rusija i Kina prave smutnju na Balkanu , a SAD i EU nas štite? Čovječe, šta ti je.? Ko se na glavu usadio da rasturi Varšavski pakt, a proširuje NATO iako, po logici stvari NATO voiše nema svrhu ( ne postoji drugj pakt)? Ko je rasturio Sovjetski Savez, i… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Milena

Milena@da mi je čuti što tih deset koji su uvalili minuse imaju argumentirano za reći….a sve je točno…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator prodaje muda pod bubrege

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Ivo

Bok Ivo, jesil” doš”o!?

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  Komentator

vazno je da si ti sveprisutan….pod raznim nick-ovima

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Ivo

jos gore, on prodaje rogove pod svjeću…

Macan.
Gost
Macan.
1 godina prije
Reply to  Komentator

Sve si dobro komentiro. Ali si fulo da zapad nece propasti. Oce sigurno ce propasti, samo to nece dozivjeti ni tvoji praunuci.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator@Zapadna civilizacija ne bi bila ni prva ni zadnja koja je propala…Mnoge su razvijene nestale “preko noći”…Obično im je prethodio trijas- pad morala,razvrat,nezajažljiva pohlepa i pljačka “elita”-npr.rimskoj.. Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu , 1964. Film je režirao Stanley Kubrick. Radnja se vrti oko poludjelog… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ja se ne sikiram, ja sam istočna kultura….

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator, složio bih se naravno da će zapad uvijek postojati samo ne u kontekstu vjerojatno kako su to neki zamislili. Naime, postojati će opcija za drugu Uniju nasuprot EU, a vjerojatno i opozicija NATO-u. Sve je moguće tako i to. A kakvu će Uniju rusi u konačnici stvoriti, to ćemo… Pročitaj više »

Trenutno necenzurirano ime
Gost
Trenutno necenzurirano ime
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator Ta tvoja tzv. zapadna civilizacija ne temelji se na starom Rimskom carstvu, već na destrukciji i pokoravanju njegovog zapadnog dijela od strane Germana. Kao i naša tobožnja pripadnost toj civilizaciji.

Na ovo ostalo ne vrijedi niti obraćati pažnju. Bljutavo prežvakavanje parola Američkih hegemona.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Autor: Coleman,John,Hijerarhija zavjerenika: Komitet 300 “Svemoćni centar moći, skupina vladara svijeta ne poznaje državne granice. Ona je iznad svih zakona i svih država. Ona ima vlast nad svim aspektima politike, religije, trgovine i industrije, bankarstva, osiguranja, rudarstva, trgovine drogom, naftne industrije. Ona ne polaže račune nikome osim svojim članovima. Ona… Pročitaj više »

puki
Gost
puki
1 godina prije

odd topic, evo sto sam rekao prije nekoliko dana o pokolju u Hanauu u Njemackoj, — da mislim da je nemoguce da je onaj lik, kojega su u medijima sa yutube, prezentirali kao ubojicu, tako profesionalno i hladno ubio 9 ljudi. I evo to se potvrdjuje… Turci, svjedoci oevidci, koji… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  puki

Mogao si of topic na nešto nevažno, a ne ove gluposti i nedokazive teorije sad ovdje razvlačiti. A da se potrudiš da čitaš koji ulomak koji te zanima, umjesto ovih budalaština, , da se držimo teme, ako je moguće…….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  puki

puki
cijenjeni, nije li to bio i zaključak na portalu, da ne može zbunjola lovačkom puškom, i to iz auta, – pobiti 9 ljudi…btw, kladim se na Erdine službe…nešto iz razgovora njega i Merkelice nakon atentata…nije samo tražio podršku za Idlib…

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  puki

fa puki.. gledao sam, njemačka igra prljavu igru..

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  puki

svaka čast nkolega još jedno pitanje ako je tip bio lud kako je sobio legalno oružje’

Gastarbeiter
Gost
Gastarbeiter
1 godina prije

Iz prve ruke tvrdim da rusija u zapadnim medijima uopce nije tema a o rusofobiji nema niti govora,drugo,zapad niti ce uskrsnuti niti nestati,na svu srecu to su samo bolesne fantazije frustriranih ljudi kojih ima svugdje a za svoje licne probleme krive sve druge osim same sebe ili svoje najblize okruzenje,odnosno… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Gastarbeiter

Vanzemaljac….ne seri dok voz stoji.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Gastarbeiter

Pa baš vi što radite i živita “preko” trebate prvi znati da tu nešto nije u redu. Domaćin tvoj šeta tuce kučića a oko izbeglice trčkara buljuk dece….uzimaju ti od plate da bi njima dali i to će se nastaviti još žešće jer oni nisu tamo došli raditi

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Mlata

Nisu ovdje u pitanju samo izbjeglice, a ako su izbjeglice, dokazane, imaju pravo da budu tu, problem su ilegalni migranti svih boja kod kojih nema rata. Dakle, tema je skroz profulana. tema je, da skratim, jer vidim da ti je više od pet redaka teksta predugačko, SAD su objavili Hladni… Pročitaj više »

Dunja
Member
Dunja
1 godina prije
Reply to  Mlata

Daaa 🙂 oni su tamo otišli da čitaju novine i gledaju tv !!! gledaju da se naspavaju i odmore i ….

Misko
Gost
Misko
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata ,Jesi ti ikad cuo za rjec Opportunity !

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Misko

Gastarbeiter, može biti oportunista, da

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Gastarbeiter

De da vidimo? Na njemačkom recimo. Kad si ti pametan , a mi ludi. Oko 891 000 rezultata za članke “rusko uplitanje” ili Russische Einmischung. Engleski? Russian Interference – 424 000 000 / točno tako 424 MILIJUNA rezultata.Jel dovoljno ili da idemo dalje, – francuski, španjolski kao “svjetski jezici”, pa… Pročitaj više »

Dunja
Member
Dunja
1 godina prije

Ne čita ništa osim uplata i isplata sa računa

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Dunja

Možda ne čitaju, šta je naravno neistinito jer znam da su izuzetno informisani i upućeni, ali čuju šta pričaju političari i sklapaju svoj koncept na osnovu te priče.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Dunja

Dunjica
Možda su i pametniji od nas…?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Gastarbeiter

Ima nekad sindrom “podvojene ličnosti”, Ovaj dio o Rusiji i Kini kao da je je dodan kao pojašnjenje jednom gornjem ulomku.

Dunja
Member
Dunja
1 godina prije
Reply to  Gastarbeiter

Koji je Vaš omiljeni medij u zemlji u kojoj živite??? dajte za poređenje….

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Dunja

Logično Portal.

Macan.
Gost
Macan.
1 godina prije
Reply to  Dunja

RT Deutsc.

Macan.
Gost
Macan.
1 godina prije
Reply to  Dunja

Sputnik.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Gastarbeiter

Ljudi možda u većini nisu takvi, ali mediji su još gori.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Bože što je Marc Esper nadrobio, Ja sam čitao neke kratke izjavice izvađene iz konteksta, ali ovo je dno dna. Dobro mu je rekao Kinez. Izbaci iz govora termin Kina i stavi SAD i dobit ćeš golu istinu.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

—-a taman ste se napokon domogli tog “zapada”

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Mlata

E jbg,a kad ono zapad na aparatima.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Trumpatanje o ugrozama sa Istoka neodoljivo podsjeća na Hitlera i nacističku retoriku,pa je vjerojatno cilj uvođenje autoritarnog vladanja u USA, što bi horoskopski jarac obožavao.

Milena
Gost
Milena
1 godina prije

Na zapadu ništa novo. Imperijalisti nikako da shvate da više nisu glavni. Stalno verglaju istu pričo o kvazi neprijateljima. NATO, SAD i EU- zbogom! Polako ali sigurno gube tlo pod nogama. Nisu samo Rusija i Kina. A Iran, Indija? Tursku zezaju sa hoće-neće. Zapad bi je htio kao slugu, a… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Na početku mogu samo kazati, a joj opet. Opet mudrovanja o tome tko koga voli ili mrzi. Kina možda je neka vrsta konkurencije zapad. ali Rusija je totalno nebitan faktor. Trgovinska razmjena zapada i Rusije je mizerna. Da nema nafte i plina, ta razmjena bi bila totalno benigna. Kina je… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  ad astra

Bok Ad astra! Istina je, ovaj korona virus će baciti Kinu jedno 15 godina unazad i što se tiče postotka rasta BDP-a bit će to najniži rast u zadnjih 25 godina, a svemu tome se još ne vidi kraj naprotiv situacija se pogoršava, ali nemamo pravih informacija jer drug Xi… Pročitaj više »

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ti si vjerovatno Burt.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Komentator

Počeli se i vidovnjaci okupljati na forumu.

Neno.
Gost
Neno.
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator
Dobio se sou, nenadmasivsi.

ray
Gost
ray
1 godina prije
Reply to  ad astra

Al zato USA cveta…prosle godine rasla 2%, a racunica kaze, da se vlada nije zaduzila za 1.5 triliona, rast bi bio minus 2%

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  ad astra

Rast 2% pod sankcijama. To je itekakav uspeh i to samo maliciozni ne žele priznati.

Neno.
Gost
Neno.
1 godina prije
Reply to  ad astra

ad astra
Nemoj sr_ti, Zivota ti.

B. P.
Gost
B. P.
1 godina prije

Zapad je kako geografski ali ponajviše duhovno intelektualni pojam. Pod tim pojmom podrazumijeva se najveći društveni domet razvitka Judeo-kršćanske civilizacije i civilizacije uopće. Generalno, u to civilizaciju spada Europa sa Rusijom, Američki kontinenti i podsaharska Afrika. Tko i sto smeta da Sjevernoatlantski pakt postane Atlantski pakt gdje bi članice bile… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  B. P.

Budalaštine….

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Budi siguran da jeste…ameri prosto obožavaju takve narode koji imaju vekovnu težnju ka nečemu! Kurdi, tajvanci, nong kong raja i boga mi moja bivša okolna braća recimo. Obožavaju ih ameri jer su napaljeni i oni maestralno iskoriste taj nazovi žar u tim ljudima zarad svojih ciljeva naravno

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

@Milivoj Zašto SAD insistira na ljudskim pravima kad ih ne poštuje? Zašto insistira na međunarodnom pravu kad ga ne poštuje? Zato što ih koristi kada joj odgovara. Gotovo niko u američkoj populaciji ne bi bio siguran kakav je status Tajvana – ma šta populacija, ni političari širom sveta ne bi… Pročitaj više »

Analitičar
Gost
Analitičar
1 godina prije

Babiću tebe plaća Putinov Sputnjik, to je tako očigledno. Izmedju zapadnih demokratija i autoritarnih država poput Rusije I Kine biram liberalnu zapadnu demokratiju ma kako ona nesavršena bila. Jer autokratske države jako liče na fašizam.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Analitičar

Babić misli svojom glavom , pisao je o ovome još od vremena dok se za Putina mislilo da je potpuno nebitan ,razdvojio mnoge istine od neistina i mnogima dao materijal za razmišljanje i korištenje vlastitog mozga..

Neno.
Gost
Neno.
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen
Kratko ali jasno. Ali Analiticar ima problema sa kapiranjem, pa to nemoze nikako da shvati.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Analitičar

Autokratske drzave su one koje zapadna “demokracija” tako nazove,boze toliko puta ponovljeno i nekome to lakse ide u dupe nego u glavu.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  tedi

tedi@Stvarno je lakše reći čovjeku da razmišlja dupetom a ne glavom nego slušati kako lupeta gluposti nakon što je milijun puta dobio priliku da se opameti.

Milena
Gost
Milena
1 godina prije
Reply to  Analitičar

@Analitičar- a gdje je ono nastao fašizam i nacizam? Raspitajte se šta je sve SAD iskoristila od “istraživanja” nacističkih naučnika na logorašima u koncetracionim logorima. Zapad je sve manje demokratski, a sve više totalitaran. Proganjaju čovjeka ( Asanž) jer ih je razotkrio do srži. Samo oni imaju pravo na istinu… Pročitaj više »

Neno.
Gost
Neno.
1 godina prije
Reply to  Analitičar

Analiticar
Babiceve tekstive bi ti trebo citati barem jedan vjek, mozda bi onda doso sebi.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

Tajvanu je mjesto pod ingerencijom Kine

xxx
Gost
xxx
1 godina prije

ahahaaa, vi ste u logicnom svi zreli za jednu dobru ludaru.
ovakve naslove neces procitati ni u iranu i sjevernoj koreji.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  xxx

Zamisli koliko je tek lud onaj što o sebi misli da je vrhunski inteligentan, a dolazi u ludnicu da bi se raspravljao sa ludacima.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Od zakuhavanja danas neprovjereno, Turci zabranili prelet ruskim bombarderima i lovcima u pratnji…

Sukob mitologij i ideologij
Gost
Sukob mitologij i ideologij
1 godina prije

Rusofobija, zbog: – Staljinizam, – zlo ideologije ( komunizam, fasizam, nacizam … ), – Marxizam, – ruska mafija, – ruske dijaspore, – bioloski vi rus, – holokost zlocinaca, – zlocina crvenih armista, – ruskih zlorejca

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Plaše se Rusije oni koji su zatrli pola čovečanstva. Siroti, baš mi ih je žao.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

Čovjek koji je napisao knjigu “na zapadu nista nova” je davno, davno dotakao bolesnu zapadnu civilizaciju, je već davno umro! Na mene i mnoge te generacije je ostavio dubok dojam da samo se čak i poistovjetili kao mladež sa njegovim junacima, glavnim likovima I djelima… Taj zapad i ovaj zapad… Pročitaj više »

aoigfiawnfinawfnqwednfuqwed
Gost
aoigfiawnfinawfnqwednfuqwed
1 godina prije

Pa ja ovo iz naslova trubim skoro dvije dekade a kad kažem da će Rusija biti Šikijeva Dojčland a Kina carev Šogunat svi misle da pričam gluposti, samo gledajte…………..

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Zapad je u biti amerika. Ostale zapadne zemlje su njezini vazali. Amerika je u biti nasljednik Rima. Zapadnog tocnije. Rusija bastini naslijedje istocnog Rima. I da zapad je u padu. Ali ne zbog kine ili rusije. Nego zbog neoliberalne ekonomske politike zacete za vrijeme Reagana koja je unistila drustvo i… Pročitaj više »

Macan.
Gost
Macan.
1 godina prije

Samo nemoj prorkovati da cu ja ziveti sto godina. A jos manje da posle toga umre ko hoce.

Goran
Gost
Goran
1 godina prije

Zapad kakav poznajemo polako ali sigurno nestaje i zameniće ga bolji sistem upravljanja država i saveza utemeljenih na multietničkim i ekonomskim vrednostima, koje sada nastaju na Bliskom istoku. A ovi živi fosili što maštaju da je i dalje 1945. završiće kao i ostali, pišući bajke o sebi svojim unucima.

yea
Gost
yea
1 godina prije

Kao što Zapad “mrzi” Ruse i Kineze, tako i oni “mrze” Zapad, ali jedni bez drugih ne mogu – sumnjam da Putin gradi plinske tokove prema Zapadu jer mu je žao sirotinje jednako kao što Kinezi ne ulažu u kompanije na Zapadu jer im je stalo do radnika. Zapad kakav-takav… Pročitaj više »

Gott mit uns
Gost
Gott mit uns
1 godina prije
Reply to  yea

Rusofobisti su u pravu … rusi su zlo

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Moj zapad je Triglav a istok (jugo istok), Vardar :), ostali me ne zanimaju, nema nista od Filozofiranja na starogrcki nacin, treba nesto radit da nama ovdje bude bolje (svim stanovnicima ovog prostora),

POVEZANE VIJESTI

Izbornik