Zapad vidi Ukrajinu kao ‘plijen’ hladnog rata

Rusija, Ukrajina, SAD i NATO
38 komentara

Insistiranje Zapada da je pobijedio u Hladnom ratu i da ima pravo na plijen pobjede – na račun ruskih interesa – u osnovi je tekuće krize u Ukrajini, upozorio je kijevski opozicioni lider u egzilu.

Viktor Medvedčuk je bio prisiljen da napusti svoju domovinu, nakon hapšenja pod optužbom za izdaju. Tvrdi da su politički motivisani i da su deo obračuna predsednika Vladimira Zelenskog sa opozicijom u zemlji.

Njegova stranka Opozicioni blok – Za život bila je druga najveća grupa u ukrajinskom parlamentu i zalagala se za pomirenje s Moskvom. To je sada krnja frakcija, koju blisko kontrolišu saveznici Zelenskog.

U članku koji je u ponedjeljak objavio ruski list Izvestija, Medvedčuk je analizirao uzroke trenutne krize, tvrdeći da porijeklo sukoba leži u stvari u kojoj Vašington i Moskva percipiraju kraj Hladnog rata.

„Zapad sebe definitivno smatra pobednikom, a Rusiju poraženom stranom“ , rekao je on. Shodno tome, smatra bivše sovjetske teritorije „legitimnim plenom za SAD i NATO“.

Sa stanovišta Moskve,ona je htjela da okonča konfrontaciju kada je napustila komunizam, tvrdi on. Od 1990-ih tražila je prijateljske odnose sa zapadnim zemljama, kao i ekonomsku i političku integraciju sa EU, napisao je Medvedčuk.

Američki ciljevi, o čemu svjedoči širenje NATO-a u Evropi zbog prigovora Moskve, bili su u suprotnosti s otvaranjem vrata njenom hladnoratovskom protivniku. Na kraju, Washington je izbacio iz kolosijeka angažman EU i Rusije, insistira on.

Sukobi poput balkanskih ratova su dodatni dokaz da je Zapad krenuo da proždire bivši istočni blok, nastavlja on, budući da su pomogli da se “pobjedniku olakša da ga preuzme”.

Zapad je ciljao Ukrajinu za apsorpciju i vidio je kao dio svoje zaslužene nagrade, ali je trebalo savladati mnogo otpora kako bi se odvojila od Rusije, s obzirom na istorijske veze Kijeva s Moskvom, i njegov ekonomski interes za održavanje dobrih odnosa, Medvedčuk tvrdi.

Kijev je antagonizirao istočni dio zemlje, koji je bio i ekonomski jači i proruskiji od nacionalističkih zemalja na istoku, sugerirao je. Čak i tada, i Zelenski i njegov prethodnik, Pjotr ​​Porošenko, bili su izabrani na mirovnoj platformi da bi nakon preuzimanja dužnosti postali političari „ratne stranke“ .

Trenutni sukob može se riješiti samo ako se političarima za mir dozvoli da iznesu svoje argumente, a zapadne zemlje moraju priznati da Rusija ima legitimne interese u Ukrajini. U suprotnom će “narasti dalje, prelivajući se na Evropu i druge zemlje” i ima potencijal da eskalira u nuklearni rat, upozorio je.

Hladni ratukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Otpornik
1 godina prije

Potpuno točno. Cijeli istočni blok smatrali su i smatraju još uvijek svojim ratnim plijenom. Bio sam u prilici nekoliko puta biti u kontaktu s Talijanima koji su jeftino kupili tvornice kod nas. Ti ljudi su se ponašali kao pobjednici u ratu, a na nas su gledali kao na poražene. Nama su pričali priču kao mi ćemo se prodružiti zajednici naprednih i ravnopravnih naroda, a njima su očito govorili da su pobijedili u hladnom ratu. A zna se kako se postupa s poraženima.

Ilija
1 godina prije

Oto fon Bizmark ( 1815- 1909):,,Sila Rusije moze biti potkopana samo ako se od nje odvoji Ukrajina. Oni koji to zele da urade , ne samo sto ce trebati da je odvoje, vec ce morati Ukrajinu da suprotstave Rusiji , da zakrvave dva dela istog naroda, a potom da odgaje izdajice medju nacionalnim elitama i pomocu da bude izmenjena samosvest deo naroda do takvog nivoa da zameze sve sto je rusko , da mrze svoj rod , a da za to ne budu svesni. Ostalo ce uraditi vreme.”

1 godina prije

“Zapad je ciljao Ukrajinu za apsorpciju i vidio je kao dio svoje zaslužene nagrade” Da li iko od političara ima bar dva grama mozga u glavi? Ovakve tvrdnje postaju mantra koja samo zamagljuje i onako komplikovanu situaciju! Da zamislimo da je Zapad krenuo u ulaganje u Ukrajinu, razvoj njene industrije i infrastrukture, da gradi sportske, kulturne objekte… ukratko, da joj pristupi kao Poljskoj. Vremenom bi Ukrajina bila potpuno asimilirana od strane Zapada i na Rusiju bi sa odbojnošću gledali i oni Ukrajinci koji su ih simpatisali. Ne pričam napamet, Amerika je to učinila sa “Tajvancima”, sa Južnokorejancima. A Rusija, šta bi ona tada učinila? I ako bi htela ne bi imala realan izgovor ako zapad ne približava svoje vojne potencijale njenim granicama. Realno gledano, verovatno ne bi imala ni želju jer joj ne trebaju ni ukrajinska teritorija, ni sirovine… Ovako samo dobija ekonomski kamen oko vrata u vidu populacije koju… Čitaj više »

Japanac
1 godina prije

Absolutno točno. Tako se i ponašaju. Ali nisu ozbiljno shvatili Ruse koji su rekli da NATO u Ukrajini znači rat u Europi. Zapadni ciljani plijen je uvijek bila Rusija, već par stotina godina…Sada neka ratuju sa Rusijom. Medjutim, Rusija im je jasno kazala da mogu da pokušaju da Rusiju rasparče ali da će se Rusija braniti do smrti. A ako u bilo kom slučaju Rusija “pogine”, onda će automatski nekoliko nuki bombica da posjeti zapad kao goodbye poklon.

nepoželjni
1 godina prije

Mislim da Zapad nikada nije ni imao namjere uzimati sebi Ukrajinu već mu je cilj samo bio isprovocirati rat sa Rusijom a sada je to već potpuno jasno – kao okidač za uništavanje Europe – europskog roblja i njegovog, “rasipnog” načina života a lančano i za uspostavljanje novog svjetskog poretka.
Rusija to očito zna i zato svoju ulogu odigrava dozirano i strpljivo i sigurno zna da je čeka obnova Ukrajine pa zato i ne pretjeruje na totalnom uništavanju onoga što vrijedi u Ukrajini i odugovlači onoliko koliko treba da se na Zapadu pokrenu procesi za uvođenje novog modela života roblja -NWO
(i to je bolje nego opća eskalacija i totalno uništenje…trajati će malo duže ali će biti manje štete po resurse)

Hogar
1 godina prije

Nato cancer se siri

Max
1 godina prije

Ukrajina je za Zapad upravo to plijen.

Konj
1 godina prije

Truman je izjavio nakon napada Njemačke na SSSR: Ako u tom ratu pobjeđuje Njemačka treba pomoći Rusiji,ako pobjeđuje Rusija treba pomoći Njemačkoj zato da ih se što više međusobno pobije jer će tada nama (amerima) biti lakše. To se sada i događa samo što nema Njemačke nego se Rusi ubijaju međusobno.

gargamel
1 godina prije

Što se tiče šta bi zapad mogao da dobije, opet moram citirati mog Drakčeta, ” za sada mogu da vam dam racku, za ostalo ćemo videti” .

mane
1 godina prije

po meni hladni rat je zavrsen pobedom amerike i rusije.jedni i drugi su dobili sta su zeleli.amerikanci evropu komplet.istocna evropa je u americku sferu usla sa malo drzavnih dugova i komplet privredom u drzavnom vlasnistvu.sad su prezaduzeni i bez iceg vrednog u svojim rukama u toliko losoj situaciji da ce mozda i krvlju da plate svoju ludost.rusija se oslobodila balasta i parazitiranja istocne evrope kao i svih republika sssr.pogotovo onih muslimanskih sa velikim prirodnim prirastajem.benefita i za jedne i druge ima dovoljno za dzepnu knjigu.i posle ovog rata ce iskod biti isti.pitanje je jedino koliko ce evropa nastradati.na kraju krajeva one sa vrha ne zanima ishod rata vec da taj rat iskoriste za uvodjenje digitalnog novca i ostalih vidova kontrole.kad uvedu digitalni novac bas ih briga da li i koliko toga drze rusi u ukraini kad ce ceo svet biti pod njihovom kontrolom

Krle
1 godina prije

Mislim da je plijen Rusija a Ukrajina je samo busija iz koje su mislili ubiti Rusiju. Ukrajina je trebala “očistiti” Donbas i zauzeti Krim te ekspresno ući u NATO. Dalje bi se već našao način da se Rusija uvuče u rat tako da “ničim izazvana” izvrši “agresiju” na NATO članicu. Na taj način Rusija bi stvarno imala čitav svijet protiv sebe jer bi popaganda napravila crnog đavla od nje. Sankcije bi je ekonomski bacile koljena i otpor bi bio jako slab. Naravno, specijalna operacija je pobrkala planove, sankcije su ispale bumerang i sad je samo preostalo gurati Ukrajinu da iscrpljuje Rusiju i da eventualno isprovocira napad na neku članicu NATO. Kao i obično, kratkovida politika Zapada će tjerati svoje, trpati oružje u Ukrajinu i slati plaćenike a kao držeći se po strani. Neće ni vidjeti kad uđu u direktan sukob s Rusijom, kao što nisu ni vidjeli da će krenuti… Čitaj više »

Rimtutituki
1 godina prije

Znam 100 nacina kako istjerati ruskog medvjeda iz pecine,a nijedan kako ga tamo ponovo utjerati'” Otto von Bismarck

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI