Zapadna Evropa je krenula ka “energetskom kolapsu”

Peter Szijjarto
23 komentara

Politika zapadne Evrope odbijanja ruske energije, čak i u nedostatku odgovarajućih alternativa, mogla bi dovesti do sistemskog kolapsa kada javnost ove zime ostane bez grijanja, upozorio je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

„Sve ove izjave… iz zapadne Evrope o pitanju snabdijevanja energijom jednostavno uopšte ne funkcionišu s približavanjem zime“, objasnio je Szijarto na sastanku diplomata svoje zemlje, prenosi novinska agencija Sputnjik.

Ministar vanjskih poslova je istakao da, iako “ideološke, političke, komunikacijske izjave uz efektivnu podršku međunarodnih medija mogu lako naduvati balone koji ljudima pokrivaju oči”, sva ideologija u svijetu neće grijati građane EU kada se približi zima.

Veoma je teško nekome zimi objasniti da mu nije hladno kada nema grijanja.

Inzistirajući da Mađarska još nije upala u ovu zamku, on je upozorio da će se pritisak drugih vlada EU samo pogoršati, jer se trenutni svjetski poredak “približava ogromnom kolapsu, gotovo brzinom asteroida”. Ruski izvori su sastavni dio evropske energetske sigurnosti, tvrdio je, nagovještavajući da bi bez njih socijalno nezadovoljstvo moglo dovesti do kolapsa sistema.

Ne samo da Mađarska neće govoriti o sankcijama ruskoj energetici, već će je i druge nacije tiho podržati o tom pitanju – čak i ako to neće učiniti javno, rekao je Szijjarto ambasadorima. Dok je Budimpešta odbijala pozive cijelog bloka na embargo na rusku naftu i plin otkako je ta ideja prvi put počela kružiti među političarima EU, druge države koje su nekada tražile da Moskva bude kažnjena zbog Ukrajine brzo su shvatile da nijedan drugi izvor energije ne može nadoknaditi zbog gubitka ruskih zaliha.

Troškovi električne energije u Njemačkoj i Francuskoj u petak su porasli do rekordnih visina, potaknuti prijetnjom Moskve da će zatvoriti posljednju operativnu turbinu na plinovodu Sjeverni tok 1 na trodnevno održavanje. Te zemlje, međutim, nisu jedine koje su osjetile ugriz sankcija koje su trebale kazniti Rusiju, a Evropljani svih nacionalnosti gomilaju gorivo koje imaju – bilo da je to drva za ogrjev ili ugalj – za dugu zimu koja je pred nama.

EnergijakolapsMadjarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Iako zbog aktualne hiper-inflacije cijena energenata u Europi ova mapa nije skroz ažurna, pokazuje neke omjere cijena 1MW/h:

tata mata
1 godina prije

Ovima jos nije jasno sta usrulja zeli ,, a to je da ljudi pate u EU ,e sad je pitanje kad ce nekom puknuti film i pogoditi je macom u glavu

Mahatma
1 godina prije

Haha, napunit Teslu skuplje nego natankat rezervoar benzine. Zeleni na aparatima.

Tupko Glupko
1 godina prije

Za to vrijeme, Rusi procjenjuju da će im BDP ove godine pasti “čak 2 posto, a sljedeće 1 posto.

Inflaciju procjenjuju ove godine da će biti između 12% i 13%.

Izvoz usluga smanjit će se ove godine po riječima prvog potpredsjednika ruske Vlade Belousova 17 posto jer je Rusija izgubila pristup europskim tržištima.

Uvoz investicijske opreme i strojeva pretrpio je veće štete, upozorio je Belousov, predviđajući njegov pad do 20 posto u ovoj godini.

Ovaj tekst je objavio jučer navečer – Index, naslov je “Rusija: Gospodarstvo će nam ove godine pasti 2 posto, puno manje od očekivanog”, lako ga nađete na netu.

Hiber na aparatima.
Znam da će reći da Rusi lažu, ali vrijeme će pokazati.

tihobl
1 godina prije

Ako se manemo laznih statistka od 8,7% kraj godine docekace Madjarska blizu nule, a ostali sa ogromnim padom.

mane
1 godina prije

rusija ce uskoro objaviti da ce energente i druge sirovine prodavati iskljucivo za robu,cvrsto za cvrsto.da li ce to ici preko zlatne ili kripto rublje videcemo.to ce biti torpedo koji ce evropu potopiti i zabetonirati njenu sudbinu za citav 21 vek

Max
1 godina prije

Sprema se katastrofa.

Nena
1 godina prije

Želimo im srećan i bezbedan put..

1 godina prije

Kolaps je svejedno nemonovan bio , ovako sami sebi izrezirali energetski kolaps čisto da bi sakrili stvarne uzroke kolapsa…

Darko
1 godina prije

Čudi me da Putin nije oderao po leglu fašista Zelenskog i da je Kijev još netaknut. A jedna dobro navođena na Kijev je Ukrajinu mogla očistiti od Zelenskog i njegove bande te spasiti ukrajinski narod od bijede. Ali izgleda to ipak ne bi odgovaralo Rusiji sve dok glupa i sve više fašistička EU ne padne na koljena i sama sebe počne jesti..

goran
1 godina prije

vi idioti u tom eu parlamentu pa vi ste još veća mafija od ovih državnih seronja koje ima svaka država,vi ste zakuhali sva ova sranja i još imate obzira srati kako idemo prema kolapsu,ma bravo pameti moja pa ti si nam to trebao reći jer mi eto ne shvačamo.
bolje bi ti bilo da šutiš da ti ne bi pokucali na vrata,tako svakom političaru koji namjerno rade sranja koja mi preskupo plaćamo.
da vidiš kako mijenjate priču kad vidiš nekoga na svojem kučnom pragu,radi guza ko meduza.

Lucija, prva
1 godina prije

Pred 22 sata, Tucker Carlson,

“Tucker popišao glupe lidere EU i Joe Pampersa…”

“Things are falling apart very quickly”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI