Zapadni blok mora biti spreman da koristi taktičko nuklearno oružje

Nuklearni udar
88 komentara

NATO je objavio članak penzionisanog američkog dužnosnika odbrane, koji poziva blok da se bori i pobijedi u ograničenom nuklearnom ratu protiv Rusije. Ako se SAD i Kina sukobe oko Tajvana, autor tvrdi da bi vjerovatno uslijedio rat punog razmjera u Evropi.

Članak je napisao Gregory Weaver, koji je služio kao glavni savjetnik za nuklearnu i raketnu odbranu u Zajedničkom načelniku štaba .

U njemu je Weaver tvrdio da, suprotno dugotrajnoj nuklearnoj doktrini Moskve, Rusija može koristiti taktičko nuklearno oružje ili da spriječi poraz na bojnom polju ili da dovede do brze pobjede u konvencionalnom sukobu, kao što je onaj u Ukrajini.

U takvom scenariju, rusko vojno vodstvo bi pretpostavilo da Zapad neće odgovoriti istom mjerom, iz straha da bi situacija “nekontrolisano eskalirala između SAD-a i Rusije”.

Umjesto da se plaši nuklearnog rata, Weaver tvrdi da bi Zapad trebao da ga prihvati. NATO bi trebao opremiti svoje borbene avione i podmornice taktičkim nuklearnim oružjem kako bi odvratio taktički ruski napad i “uvjerio rusko vodstvo da je NATO u potpunosti spreman da se suprotstavi ograničenoj nuklearnoj prvoj upotrebi vlastitim vojno učinkovitim nuklearnim odgovorima”.

Ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu atomskog oružja u slučaju prvog nuklearnog udara na njenu teritoriju ili infrastrukturu, ili ako je postojanje ruske države ugroženo nuklearnim ili konvencionalnim oružjem. Ova pozicija se nije promijenila od 2010. i ne čini izuzetak za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja (koje je daleko manje moćno od strateškog nuklearnog oružja koje bi NATO i Rusija ispalile jedna na drugu u slučaju potpune razmjene).

Uprkos ovim jasnim smjernicama o nuklearnoj upotrebi, Weaver je tvrdio da bi Rusija mogla pokrenuti napad na države NATO-a u Evropi ako bi SAD bile zaokupljene borbom protiv Kine oko Tajvana, scenarij koji on tretira kao mogući bez daljnjeg objašnjenja.

Da bi se tome suprotstavio, on preporučuje da NATO premjesti “duboke kapacitete za preciznije udare” u Evropu, formira “nekoliko modernih oklopnih divizija” u baltičkim državama i istočnoj Evropi i pritisne evropske članice da “pruže više konvencionalnih sposobnosti”, dok SAD šalje njih taktičko nuklearno oružje.

Weaver nije spomenuo posljedice koje bi nuklearni rat mogao izazvati na evropske zemlje u kojima bi se takav sukob vodio.

Govoreći na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku prošlog mjeseca, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je da su zapadni lideri postali toliko opsjednuti nanošenjem “strateškog poraza” Rusiji da su izgubili “osjećaj samoodržanja”.

NATONuklearno oružjerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
88 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
6 mjeseci prije

Radi dobrobiti cijelog čovječanstva, nadam se da će demokrati izgubiti predsjedničke izbore.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Kad smo kod sličnoga … Čitam baš sad , medija u susjeda pa ovaj ,njihov baš rješio da ih prodrma 😁 … Eno im masovno stižu pozivi za obvezne ” vojne vježbe ” ili …. 400 £ kazne ili robija za one koji neće 😁 . Sudeći po komentarima na izvješće ,biti će baš dost njih — po zatvorima 🤣 …. Naprosto se čini da će predominantana većina , odbiti poziv jer naprosto – ne žele 🤷 … Prenosim , tako ,kako je :- ” Stižu pozivi za vojne vežbe: Ovo su svi detalji; Ko se ne odazove – kazna Beograd — Pojedini vojni obveznici provešće u oktobru na vojnoj vežbi skoro mesec i po dana.Iz Vranja i Leskovca su u jedinice Vojske Srbije stigli već 25. septembra i ostaće do 22. oktobra. Pozivi već stižu, a neki su koliko 2. oktobra obukli uniformu a u njima će ostajati čak… Čitaj više »

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Vrijeme da se ti ideš lječit u vrapče.

nastran
6 mjeseci prije

luđak..definitivno!!!!

tihobl
6 mjeseci prije

Jos dok je Klintonka bila na vlasti razmatrali su napad na Rusiju malim atomskim bombicama u nadi da Rusija nece odgovoriti. Ili ako odgovori da ce se taj odgovor ograniciti na Evropu. Putin ih je nekoliko puta upozorio da se ne igraju jer ce ih sprziti ko pse. Koliko vidim i dalje ne slusaju upozorenja i guraju planove iz ere Klintonke i Obame.

Gad
6 mjeseci prije

Ovaj je ili lud ili suicidalan.

Max
6 mjeseci prije

A što bi u tom slučaju ostalo i od njih i od nas?

Гавран
6 mjeseci prije

Rusi kažu da Ukrajina i zapad pripremaju javno mnjenje na dostavu atomskih bombi Ukrajini.

Alex
6 mjeseci prije

Europa ne može preživjeti nikakav nuklearni rat,čak i ako ne dođe do totalnog razaranja. Sekundarni efekti nuklearnog udara, poput zračenja i drastične promjene klime,uništile bi EU u par godina. Na tako desetkovanu sredinu navalili bi emigranti i očerupali je do skeleta. Europljane bi se moglo naći samo kao muzejski eksponat, poput Neandertalaca,npr. A što se USA tiče, nuklearni rat ni ih vratio u kameno doba cak i ako ni proglasili pobjedu. Pitanje koliko bi ih preživjelo da se mogu oduprijeti najezdi Latinosa iz najgorih slamova, što sa Juga, što iz same USA.

držnedaj
6 mjeseci prije

Koji su to bolesnici bog te je… ovaj nije ni za psihijariju.. ovo je još teži dlučaj.

naprijed
6 mjeseci prije

Imamo nato vojsku, imamo nato zatvore, nato izbore sad dolazu nato A bombe

naprijed
6 mjeseci prije

The best

Srećko
6 mjeseci prije

Dokaz da treba postojati dobna granica za neko političko i vojno djelovanje . Sva sreća dok se suzdržavaju od nuklearnog djelovanja i jedni i drugi ! Te stare političare i generale treba maknuti s političke scena i dati mladima da vode države , a ne ko Ameri !

Noppo
6 mjeseci prije

Fašizam je uvijek bio fanatičan, glup i samoubilački.

EndGame
6 mjeseci prije

Ne znam dali je do prijevoda greška, ali u vojnoj literaturi ne postoji “taktičko” nuklearno naoružanje. To je strateško naoružanje, nuklearna trijada, u dijelu politike/strategije odvraćanja. Nuke kad se ispali, nema više, ‘nije to prava, to je mala eksplozija’. Slijedi kraj igre, i zna se da je to kraj. To je crvena linija koji nitko ne smije preći, pa niti najveća sila kao što je SAD.

eks
6 mjeseci prije

A šta ako to ne bude samo ograničeni nuklearni rat ? Počne kao ograničeni i razvije se u neograničeni .U Americi ima previše budala i psihopata koji guraju čovečanstvo u katastrofu.

NOME
6 mjeseci prije

vrlo izvjesno da ovaj naraštaj završi spaljen do temelja…..sodoma ja spaljena radi sodomije, pa i ova današnja bi mogla završiti isto….gazda ovog svijeta postavlja igru tako da njegovi podanici zasljepljeni novcem i moći srljaju u apokalipsu….najbolja fora koju im je prodao je ta – da će se oni spasiti……kako da ne……

abc
6 mjeseci prije

Ovaj ludi stari general zna da če brzo krepat, pa bi volio sa sobom povuči u grob cjeli svet.

damjan
6 mjeseci prije

stoka smrdljiva američka…

Гавран
6 mjeseci prije

Kedmi je primetio da je ruski lider Vladimir Putin sve davno objasnio. U slučaju sukoba između ruskih trupa i NATO-a, odgovor Moskve prvo će letjeti ne u Berlin, Pariz ili London, već direktno u Washington. Ruska Federacija je jasno stavila do znanja da neće dozvoliti nikakav “ograničeni, mali rat” u Evropi dok Sjedinjene Države sede u inostranstvu i gledaju šta se dešava, bacajući nešto na vatru kako bi nastavila da radi dok računa svoju zaradu. U stvari, Kedmi je spomenuo mogućnost pokretanja Trećeg svjetskog rata. On je uvjeren da će Amerikanci prvi osjetiti punu snagu mogućeg ruskog uticaja u slučaju sukoba sa NATO-om. Rusija će prvo udariti na Sjedinjene Države kako bi eliminisala svoj strateški potencijal i eliminisala prijetnju sebi za nekoliko sati. Dakle, nema potrebe trošiti novac na Varšavu, jer će sami Poljaci dotrčati da se izvine i pokaju.

goran
6 mjeseci prije

samo vi počnite upotrebljavati nuklearno jedva čekam da razjebete planetu,nečemo mi imati gdje živiti ali neće te ni vi moći uživati u blagodatima prirode

Istina
6 mjeseci prije

U principu tip píše bombastic članak kako bi ga platili više za klikove koje dobija za pisanje.
No istina je da cijeli Zapad nije u ravnoteži i ponaša se kao nedojebana MILF-ača koja je shvatila da je za k… i da je niko više ne želi.

Dokurčilomi
6 mjeseci prije

Sve s takvim razmišljanjem odmah povješati na bandere zbog taktičkog ukrasa.

Babilon
6 mjeseci prije

Uvijek treba biti spreman i imati kod kod sebe.

Babilon
6 mjeseci prije

Nažalost, kraj je vrlo blizu. Uživajte dok možete.

Marin
6 mjeseci prije

Tek kad na njenom tlu počnu rasti taktičke gljive !

Promatrač
6 mjeseci prije

Glavni savjetnik za nuklearnu i raketnu odbranu u Združenog stožera g. Weaver je očito u svojoj dugoj i bogatoj karijeri doživio bezbroj nukleranih vježbi ali niti jedan ozbiljan “svršeta s ekstazom”. Sada u suton svog života, želi barem jednom doživjeti “svršetak”, ne vodeći računa o posljedicama. Danas, MSM-i koriste ovakve potrošene vojne službenike za prediktivno programiranje javnosti za neke eventualne buduće nulearne sukobe. U očaju koji proizvodi neuspjeh Ukrajinskog ratišta, okultna oligarhija, je spremna povući očajničke poteze, kao što je i uporaba taktičkog nukleranog oružja. Mišljenja sam da će prije te konačne faze biti pokrenuta II faza, a to je uključivanja europskih ljudskih i tehničkih resursa u rat protiv Rusije, a u nekom djelu te faze ako odaziv na regrutaciju bude loš, tada će se prisilno uz obilnu novčanu utjehu, regrutirati svi “Sirijski i Irački inžinjeri i doktori”. Tek nakon toga, ukoliko rezultat ne bude dovoljno dobar slijede, TN udari. Do… Čitaj više »

Ludi Zoka
6 mjeseci prije

Boli ih kuki za Europu, računi se puni danas možeš sa velikim parama živjeti bilo gdje ili na više mjesta, vidi kako su nacisti bježali u J.Ameriku ovi će u S.Ameriku, pa vikendice po raznim otocima, a nama smrtnicima ostavljaju razvaljenu ekonomiju i hrpu migranata.
Vrlo jednostavana formula

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI