Zapadni mediji pod pritiskom zbog izvještavanja o Ukrajini

Ukrajinska vojska dronovi
16 komentara

Zapadni zvaničnici pozvali su medije da okarakteriziraju ukrajinsku kontraofanzivu u boljem svjetlu, objavio je Washington Post. Američki list tvrdi da su napori usmjereni na sprječavanje pada javne podrške pružanju dalje vojne pomoći Kijevu u narednim mjesecima.

U članku objavljenom u subotu, Post je naveo da su se “ukrajinski i zapadni zvaničnici posljednjih sedmica fokusirali na preoblikovanje narativa ” usred dosadašnjeg napretka Kijeva. Implementacija navodne nove strategije vjerovatno ima veze sa pojačanim kritikama u nekim zapadnim zemljama, koje su dovele u pitanje nastavak vojne pomoći Kijevu.

Prema pisanju medija, dok zapadni pristalice Ukrajine javno pokazuju stoičko lice oko  kontraofanzive, privatno su sve više zabrinuti da bi sukob mogao postati zamrznut, a da kijevske snage ne bi mogle probiti rusku odbranu.

Post je primijetio da je nekoliko zapadnih zvaničnika nedavno u svojim brifinzima za novinare posvetilo neobičnu količinu pažnje načinu na koji mediji prate napredak ukrajinske vojske. U jednom primjeru koji su novine citirale, neimenovani zvaničnik je pozvao novinare da ” malo podignu razgovor” i prestanu se previše fokusirati na svakodnevna dešavanja na terenu, kako ne bi propustili ” potpuniju sliku”. ”

Isti zvaničnik je također navodno pokušao smanjiti očekivanja na brifingu, rekavši da ukrajinska pobjeda ne mora nužno značiti ponovno osvajanje “ svakog dijela teritorije do datuma X ” – uprkos insistiranju ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da je to jedini prihvatljiv scenario.

Ukrajinski zvaničnici ograničavaju pristup novinarima liniji fronta, pozivajući se na sigurnosne razloge, nastavlja Post. Specijalni oficiri se staraju da osjetljive teme, kao što su gubici Kijeva, budu prešućene.

Krajem prošlog mjeseca, New York Times je izvijestio da usporavanje kontraofanzive „ dolazi sa ogromnim rizicima za Ukrajinu. ” Novine su objasnile da “ ako izgleda malo vjerovatno da će ponovo zauzeti velika područja zemlje, podrška Zapada mogla bi oslabiti, bilo zbog nedostatka političke volje ili nespremnosti da se donira više oružja. ”

U međuvremenu, ionako spor napredak Kijeva mogao bi biti dodatno ometen jesenjim kišama u regionu, ukazao je NYT, dodajući da bi takvi nepovoljni vremenski uslovi učinili da tlo postane gotovo neprohodno za teške tenkove i drugu opremu koju je isporučio Zapad.

MedijiSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
6 mjeseci prije

Ova direktiva je stigla i dezurnim trolovima. Sad kad navale sa izmisljenim uspjesima za svakodnevni sendvic i kad stanu sebi lupati pluseve.

Max
6 mjeseci prije

Cenzura i manipulacija.

Nekoime
6 mjeseci prije

Hebeš Ukrajinu, bitno da se pare vrte.

Alex
6 mjeseci prije

Ukrajina je mrtvac na godišnjem odmoru,sada kada se fokus Zapada prebacuje na Bliski Istok,jer tamo je nafta.
A znamo što će se desiti ako cijene nafte skoče preko noći sada kada je i Rusija pod embargom i nema više energenata za male pare.

Zimek
6 mjeseci prije

Da ponovimo:

U septickoj jami na povrsini su politicari a na dnu dnovinari.

eks
6 mjeseci prije

Zamerke medijima : nedovoljno lažu, mora se više lagati o uspesima i pobedi NATO-Ukrajine .

Noname
6 mjeseci prije

Američki analitičar predviđa vrlo brz poraz zapadnih zemalja u slučaju rata s Rusijom. Vojni analitičar i bivši obavještajni časnik američkih marinaca Scott Ritter uvjeren je da NATO vojske ne samo da se neće moći nositi s Rusijom, nego će vrlo brzo i izgubiti. Razlog tome je, objašnjava Ritter, što se zapadne vojske previše oslanjaju na komunikacije i elektronička sredstva, a Rusija im je ozbiljno nadmoćnija u pogledu elektroničkog ratovanja. “U američkoj vojsci sve je izgrađeno na razmjeni ogromnog protoka informacija. Naši zapovjednici vodova djeluju na prvoj crti koristeći prijenosno računalo”, kaže Ritter u intervjuu za YouTube kanal Danny Haiphong . Ritter ističe da su se američka vojska, kao i druge zemlje NATO-a, navikle oslanjati na kontinuirane tokove elektroničkih informacija na svim razinama – od rova ​​do generalskog bunkera. “Sve mora funkcionirati savršeno. Ako idemo protiv protivnika kao što je Rusija, ništa neće funkcionirati. Oni će ometati sve komunikacije. Sve komunikacije će se… Čitaj više »

Faust
6 mjeseci prije

Ovo može proći jedino kao sarkazam.

Ziv je Geza
6 mjeseci prije

Zapadni mediji se umirili ko kuje u camcu,udara rujo ljopatama samo tako, cak je i htv geopoliticki strucnjak akrap oprao ruke od ukrajine, vidim da je danas nakon duzeg izbivanja poceo srat o bliskom istoku.

Dux
6 mjeseci prije

Sve im uzalud, istina i pravo stanje stvari mora izaći na vidjelo…kad-tad.
U konačnici sam Zelenski i njegova ekipa pozivajući na mobilizaciju mlađih, a o neprestanom žicanju oružja i novaca da se i ne spominje…. svakome ko malo promisli odmah je jasno da su u banani, ma kako oni izvještavali..

goran
6 mjeseci prije

a tko uopće sluša mainstream medije o ratu u ukrajini?
pa svi mi znamo da lažu i seru o svemu što govore o ukrajini.

xyz
6 mjeseci prije

Slava umrloj državi. Nek joj vječni pokoj…..

BanOvan
6 mjeseci prije

“Što je više obmana i laži, to je nama naš Zapad miliji i draži.”
U potpisu četverac bez kormilara (i obraza): hiber,prika, mladjo, dushan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI