Zapadni proizvođač oružja otkriva planove za Indiju

SAAB
3 komentara

Švedski proizvođač oružja Saab će izgraditi novo postrojenje u Indiji za proizvodnju protutenkovskog oružja s ramena, prema direktoru kompanije, koji je napomenuo da će tvornica služiti oružanim snagama New Delhija pored više od deset drugih nacija.

Planove je u utorak predstavio viši potpredsjednik Saaba Gorgen Johansson, koji je rekao da će kompanija izgraditi novu fabriku na neodređenoj lokaciji u Indiji za proizvodnju svog sistema naoružanja Carl-Gustaf M4, nadajući se da će početi s radom negdje 2024. godine.

“Prirodan je korak da se uspostavi proizvodni pogon za Carl-Gustaf M4 u Indiji s obzirom na dugu i blisku saradnju koju imamo sa indijskom vojskom kao jednim od najvećih korisnika sistema”, rekao je novinarima u New Delhiju, dodajući da će Saab “doprinijeti ciljevima vlade Indije da razvije odbrambenu industriju svjetske klase”.

Fabrika će proizvoditi svestrano oružje iz ramena ne samo za indijsku vojsku, već i za kupce u 15 drugih zemalja, dodao je Johanson, rekavši: “Nismo ovo uradili ni u jednoj drugoj zemlji.”

Novi proizvodni pogon pomoći će da se zadovolji rastuća potražnja za oružjem, jer će nakon sukoba u Ukrajini “više zemalja tražiti protutenkovske sposobnosti u budućnosti”, kaže Johansson. Ukrajina je samo iz Kanade primila najmanje 100 lansera Carl Gustaf M2 i 2.000 metaka 84 mm municije, dok je Pentagon poslao još 2.000 kompatibilnih granata iz svojih zaliha.

Ostaje nejasno koliko je još jedinica moglo biti donirano ili prodano Kijevu od strane drugih država, budući da su ukrajinske trupe ranije viđene kako treniraju s modelom oružja M3. Desetine savezničkih zemalja koriste različite verzije Carl Gustafa.

U međuvremenu, Saab je vidio stalan tok novih ugovora za najnovije lansere M4 i njegove komponente i municiju, uključujući najmanje jednu narudžbu od 56 miliona dolara od  neidentifikovanog kupca, kao i poslove sa američkim i norveškim oružanim snagama.

Carl Gustaf je u službi u Indiji od kada je predstavljen 1976. godine, prolazeći kroz nekoliko nadogradnji tokom decenija. Izvršni direktor Saaba rekao je da će nova fabrika proizvoditi samo noviju varijantu M4, dok će prethodne generacije nastaviti da proizvodi partnerska lokalna firma Advanced Weapons and Equipment India Limited (AWEIL). On je ponudio još nekoliko detalja o planovima i rekao da lokacija proizvodnje još nije odabrana.

Nova investicija je najavljena pošto je New Delhi objavio da ima za cilj povećanje proizvodnje oružja, a ministar odbrane Rajnath Singh je u utorak rekao da je zemlja povećala godišnji izvoz za oko trinaest puta u posljednjih osam godina, sa 10 milijardi rupija (122 miliona dolara) na 130 milijardi (1,5 milijardi dolara). On je rekao da se Indija nada da će do 2025. povećati izvoz odbrane na 350 milijardi rupija (4,2 milijarde dolara), a ukupnu proizvodnju na 1,75 biliona (21,3 milijarde dolara).

IndijaSAABŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Ako uđete u NATO, prenamijenit ćete tvornicu i u njoj proizvoditi kondome.

Dokurčilomi
1 godina prije

Nadam se da ste tražili odobrenje amerikanaca.

Max
1 godina prije

Za njih idealna situacija, Golemo tržiište uvijek željno oružja jeftina i stručna radna snaga. I svijet koji suludo srlja u rat i mahnito kupuje oružje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI