Zapadni specijalci obučavaju Ukrajince

Strani borci u Ukrajini
34 komentara

Ukrajinski regruti koji se bore u Donbasu prolaze desetodnevne intenzivne kurseve obuke koje vodi grupa zapadnih bivših vojnih lica koja sebe nazivaju Mozartova grupa, objavio je u petak The Guardian.

Članovi grupe rekli su listu da je obuka ukrajinskih regruta i borbeno iskustvo nedostajalo do te mjere da bi oružje koje je isporučio Zapad u velikoj mjeri propalo.

Kompaniju je osnovao Andy Milburn, penzionisani pukovnik američkih marinaca, koji je služio u američkoj vojsci 31 godinu, a prema The Guardianu uglavnom je finansiraju “privatni američki donatori”. Grupa također uključuje druge pažljivo provjerene veterane zapadne vojske iz SAD-a, Velike Britanije, Irske i drugdje.

Grupa Mozart održava intenzivne kurseve za ukrajinske vojnike koji traju između pet i deset dana, piše The Guardian. Kursevi uključuju “osnovno rukovanje oružjem, gađanje, taktiku vatre i manevara i bojnog polja”, navodi list, dodajući da bi ova vrsta obuke obično trajala šest mjeseci.

Čini se da obuka ukrajinskim vojnicima daje značajan poticaj, prema instruktorima čete. “Samo je jedan od ove grupe od 40 nulirao svoje oružje prije početka obuke”, rekao je Milburn. Nuliranje oružja znači poravnavanje nišana tako da se može precizno ciljati i smatra se jednom od osnova vojne obuke.

Zapadni instruktori su također kritizirali ukrajinski pristup obuci i mobilizaciji nazivajući ga “nazad”. „Ovako je moralo biti u Prvom svjetskom ratu“, rekao je član kompanije identificiran samo kao Alex.

Drugi član Mozart grupe, bivši napredni bolničar iz Irske identificiran kao Dathan, rekao je da “ukrajinska vlada ne želi reći da većina njihove vojske nije stvarno obučena”.

Prema grupi, oružje koje je Vašington i njegovi saveznici isporučili Ukrajini od početka sukoba između Kijeva i Moskve u februaru jednostavno se ne koristi ispravno zbog nedostatka iskustva na ukrajinskoj strani.

Prenosivi protivtenkovski raketni sistemi američke proizvodnje Javelin vrijedni svaki od 178.000 dolara su “zloupotrebljeni” ili  “suvišni”, navodi The Guardian, citirajući Alexa, koji je tvrdio da se baterije sofisticiranih nišana sistema potroše prije nego što se same rakete ispale. “Ne dobijaju obuku koja im je potrebna”, rekao je Alex, koji je tvrdio da ima specijalizovanu obuku za korištenje Javelins-a i NLAW raketnih sistema proizvedenih u Velikoj Britaniji.

Od početka vojnog sukoba s Rusijom u februaru, zapadni pristalice snabdijevale su Kijev prijenosnim protutenkovskim i protivvazdušnim sistemima, kao i težim oružjem poput njemačkih samohodnih haubica PzH 2000 i višecevnih raketnih bacača HIMARS američke proizvodnje. U julu su američki mediji izvijestili da je raznolikost naoružanja stvarala probleme ukrajinskoj vojsci zbog njihove komplikovane logistike, obuke i održavanja.

obukaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mrdo
1 godina prije

Vidi se na terenu da ih zapadni LGBTQ specijalci obučavaju. Zato Ukropi ginu ko podrepne muhe zunzare, a bivša Ukrajina sve manja i manja.

Manje bi ginuli da ih zapadni “specijalci” (završili specijalnu osnovnu školu, valjda) ne “obučavaju”.

tihobl
1 godina prije

Украјинска ТВ водитељка Јанина Соколова: Све Русе, чак и оне који имају проукрајински став, треба побити што пре јер они имају колективну болест.

Ta kolektivna bolest je mrznja prema nacizmu i zato joj rusi smetaju.

Joža
1 godina prije

Protiv Rusa ih ne spašavaju ni kožne gaće!

Ledeno Dopa
1 godina prije

Zapadna kabala kaze da ce se pregovarati kad Ukrajina zagospodari izgublnene zemlje. To znaci pregovora nema.

Ledeno Dopa
1 godina prije

Kina se jos nije izvinila Japanu za dvije A bombe

LZN
1 godina prije

Mogu vježbati koliko hoće………..rok trajanja na frontu jim je isti…..
Rok trajanja je polako potekao i elenskom…..već je poćelo….
YT
Zelensky ‘not all he’s portrayed as’ by Western media: Bernardi
msm okreću ploču za 180….
Elenski nema više kud pobjeći…..počinje finale…..

Elessar
1 godina prije

Nego jel zna netko koliko košta tečaj? Pitam za prijatelja… :)))

Pravednik
1 godina prije

Vojnik se ne postaje kroz deset dana, vojnik se rađa.

Max
1 godina prije

Od tih specijalaca nikakve koristi.

goran
1 godina prije

djaba ukrajini svi specijalci ovog svijeta kad rusija ima odgovor na svaku njihovu famoznu taktiku hahahahaha
a to se vidi koliko su ukrajine oslobodili od nacista

Lucija, prva
1 godina prije

“ukrajinska vlada ne želi reći da većina njihove vojske nije stvarno obučena”.”

Obučeni vojnici su ili mrtvi ili u Ukrajini.
Pa šta bi ti radio da su ti poslali obučene?

Inzersdorf
1 godina prije

Jakih specijalaca,u pm….

Vojni analitičar.
1 godina prije

“Ukrajinski regruti koji se bore u Donbasu prolaze desetodnevne intenzivne kurseve obuke”

Desetodnevne kurseve??? Nevjeojatno je kakvi su genijalni učitelji ti “zapadni specijalci” kad za deset dana uspijevaju napraviti visoko obučene vojike koji samo što nisu krenuli u rasturanje mrskog okupatora.

Uzgred Rusi su počeli sve češće raketirati i granatirati sami sebe. Najprije su izbombardirali zarobljenički logor duboko na teritoriju koj i je pod njihovom kontrolom, a sada su evo naprije zauzeli nuklearku Zaproožje samo da bi opet mogli sami sebe granatirati i raketirati. Ne znam samo je li im to proradila savjest pa se sad samokažnjavaju ili su se možda preplašili tih ukrajinskih “univerzalnih vojnika” sa desetodnevnom obukom.

nessy
1 godina prije

Mozartova grupa? To je valjda za kontru Wagneru? Zasto ne grupa Dalmatinski Magazin? Za zapovljednika Ljiljanu Nikolovsku, u cinu brigadira. A ta forsirana obuka od deset dana, inace daje supervojnike. Nakon toliko intenzivne obuke, mnogi ce znati na karti naci sjever, a napredni ucenici ce cak razlikovati dugu od kratke cijevi. Ova vijest ide u rubriku ‘vjerovali ili ne’. Izgleda da su vojnici SAS-a ili USA Delta Force, malo ograniceni, jer njihova obuka traje godinama, i uvijek se nadogradjuje. Ali, moze se to, nedavno sam gledao video, da je srpski ministar (tko zna cega), Vulin, zavrsio vojni rok u dva tjedna, a od toga je nocio u kasarni devet puta. Vidite da se moze, kad je netko motiviran. Kad rusi na terenu naidju na ove specijalne jedinice, najbolje da se povuku, jer ce biti nicim izazvanih smrti, od smijeha, moguce.

eks
1 godina prije

Poenta je u tome da su elitne vojne snage Ukrajine obučavane i pripremane za rat od 2014. godine, od zapadnih instruktora i specijalaca. Znači, 8 godina. Utvrdjenja su pravljena 8 godina. Spremali su “Oluju” na Donbas . Medjutim, elitne jedinice imaju ogromne gubitke i sada zapadnjaci, koji iz komandnih štabova upravljaju borbenim operacijama, forsiraju uključivanje prvopozivaca, drugopozivaca i regruta za popunu jedinica. Pošto vremena imaju malo, jer borbe traju, tzv. “obuka” traje kratko. To je priprema za smrt. Za to vreme sprovode LGBT agendu, jer je to zapadnjacima važnije od života Ukrajinaca.

Jon Sneg
1 godina prije

10 dana obuke,…., nekad je obuka za obične pešadince trajala barem tri meseca ako ne i pola godine.

pipistrela
1 godina prije

Wagner, sada Mocart, sve ozbiljna muzika, klasika kao da je rat sinfonija. Predlažem da i Hrvatska osnuje konzultantsku tvrtku za obuku ubijanja i da je nazove “Tamburica s onoga svjeta” Hrvatski doprinos ratnoubilačkim vještinama….

Zvone
1 godina prije

Gde su sada svi ruski sateliti i ostale sofisticirane sprave da vide gde se ti ukrajinski vojnici obučavaju. Nema jih ili imaju rusi neke tajne dogovore sa zapadom.

Buničar
1 godina prije

izgleda da velika vecin akonetatora nije razumijela da tih 10 dana obuke ne znaci da su oni koji je zavrse postali specijalci. znaci da se je nastojalo ljudima dati OSNOVNA znanja o ratovanju koja ocigledno do tada nisu imali. Podatak da je svega jedan od 10 polaznika imao “upucano” oruzje sve govori o “strucnosti” polaznika prije tog kratkog tecaja. svakako da 10 dana nije dovoljno da vojnik postane pitbull ali barem vise nije pudlica

Darko
1 godina prije

Kad će Rusi zatući taj centar za obuku sa svom zapadnom bagrom koja gmiže u Ukrajinu? Što čekaju?

Gandalf
1 godina prije

10 dana je taman da se dobije naziv “trenirano topovsko meso”

jupiter
1 godina prije

jesi li siguran da komentarises adekvatni clanak?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI