Zapadni udari na Hutije uglavnom su propali

Boeing F/A-18E/F Super Hornet
25 komentara

Koalicija predvođena SAD-om pogodila je gotovo sve ciljeve, ali je uništila samo oko 25% sredstava milicije, kaže se u izvješću

Napadi pod vodstvom SAD-a na navodne položaje milicija Hutija u Jemenu nisu uspjeli značajno oslabiti njihov vojni potencijal i spriječiti ih u daljnjim napadima na brodske rute u Crvenom moru, izvijestio je u subotu New York Times pozivajući se na izvore.

Prema prvoj procjeni baražne vatre u petak koju citira list, napadi su uspješno pogodili 90% naznačenih ciljeva. Međutim, dva američka dužnosnika sugerirala su da su, iako su napadi uništili ili oštetili više od 60 mjesta za bespilotne letjelice i projektile s više od 150 streljiva, Huti još uvijek zadržali oko 70-80% svojih vojnih sposobnosti. U članku se dodaje da su neke od sredstava milicije također pokretne, što znači da se mogu sakriti ako je potrebno.

U međuvremenu, The Times je primijetio da se lociranje Houthi ciljeva pokazalo težim nego što se očekivalo, budući da su napori Zapada zahuktali tek nakon početka sukoba Hamasa i Izraela 7. listopada. Hutiji, koji kontroliraju većinu Jemena, okupili su se u potpori palestinske oružane skupine, napadajući i izraelske ciljeve i ono što opisuju kao brodove povezane s Izraelom u regiji posljednjih tjedana.

Američki dužnosnici s kojima je razgovarao NYT sugerirali su da bi Washington mogao pokrenuti još jednu baražnu vatru na mete Hutija nakon što analizira štetu od nedavnih napada. Izvori medija također su primijetili da se, iako je odgovor milicije na zapadni napad dosad bio prigušen, oni pripremaju za odmazdu Hutija.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenuli su ono što su nazvali “obrambenim” udarima protiv Hutija u ranim jutarnjim satima u petak, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, a predsjednik Joe Biden ih je proglasio uspješnim i optužio miliciju za “ugrožavanje slobode navigacije”.

Prema Reutersu, baraž je izazvao različite reakcije u EU, gdje bi nekoliko članica više voljelo mirniju politiku prema sigurnosnoj krizi na Bliskom istoku. U međuvremenu, Moskva je udare nazvala “nezakonitima”, ističući da su prekršili Povelju UN-a.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova također je sugerirala da najnoviji razvoj događaja riskira izbacivanje iz tračnica procesa pomirenja u Jemenu i izazivanje “destabilizacije cijelog Bliskog istoka”.

HutiJemenNapadSADVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Sve je bilo na sigurnom.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Pa znali su od početka da od tog nema ništ no su kanili pokazat kako još oni mogu nešto 🤣 , dokle od njihovih , trgovačkih brodova i nadalje nema ništ , niti će bit 🤷 sad … Ak budu pametni pa da plate Rusima ili Kinezima da im oni prevezu 😁 … Inače će Danski Maersk , brzo morati , proglasit – bankrot 🤷 !

Metabaron
3 mjeseci prije

To je ZNAO svatko tko je procitao burtove procjene o situaciji , a njegove su procjene o Jemenu jednako precizne kao sto su bile i one o stanju ukrajinskog bojista…

tihobl
3 mjeseci prije

Загреб: уколико Хути наставе да нападају бродове у Црвеном мору од Јемена неће остати камен на камену – Хрватска мора наставити да брани западни систем вредности и ту нема игре
Хрватски војни аналитичар Ивица Мандић
Sjedi, zaradio si sendvic.

xyz
3 mjeseci prije

Isto ste govorili za Afganistan. Pa se posle bježeči hvatali za kotače američkih letečih kanti. Još kad Hutije naoružaju Rusija, Kina i Iran, tek tad če zapad imati ozbiljan problem, da se ne osramoti pred cjelim svetom. A ionako se je več dodobra osramotio.

Dawor
3 mjeseci prije

👍❤ 🇮🇷 🇾🇪

Darko
3 mjeseci prije

Interesantno je što se ovaj mulac Sholc u to petlja? Jel nije dovoljno uništio Njemačku zbog Ukrajine? Jebo mu Swab mater židovsku..

gigi pinna
3 mjeseci prije

Nije ni tebi lako sa dva mala mozga.

Babilon
3 mjeseci prije

To se i očekivalo.

Babilon
3 mjeseci prije

Evidentno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI