Završeni pregovori Putina i Erdogana – Usuglašen zajednički dokument

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdoğan

Poslije šest sati pregovora je u Moskvi završen sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana. Dvojica lidera su se složila oko zajedničkog dokumenta o normalizaciji situacije u Idlibu, a Putin je zahvalio je Erdoganu što je došao u Moskvu i ocijenio da su razgovori završeni s pozitivnim ishodom. Što to točno i znači, morat ćemo čitati između redaka.

„Usuglasili smo zajednički dokument, a njegov sadržaj iznijet ministri vanjskih poslova. U njemu su izložena rješenja do kojih smo došli tijekom šestosatnih pregovora“, rekao je Putin na konferenciji za novinare.

„Nadam se da će dogovori poslužiti kao dobar temelj za prekid borbenih djelovanja u zoni deeskalacije Idlib i da će doprinijeti tome da prestanu stradanja civila, da se stvore uvjeti za nastavak mirovnog procesa u Siriji među zaraćenim stranama“, rekao je Putin.

Putin je poslije sastanka rekao da su teroristi u Idlibu dramatično pojačali aktivnosti od početka godine i da su redovno napadali kako pozicije sirijskih vladinih snaga, tako i civilna naselja.

Kako je rekao, od početka godine bilo je 15 napada na bazu Hmeymim.

„Turska strana je o tome bila informirana u realnom vremenu“, rekao je Vladimir Putin.

Ruski predsjednik je rekao da su teroristi „de facto uspjeli izazvati ponovna borbena djelovanja“.

„Gubitaka ima, nažalost, i među turskim vojnicima. S tim u vezi sam izrazio sam sućut predsjedniku Erdoganu, jer znam da on veoma pati zbog toga, a također i rodbini poginulih i čitavom turskom narodu“, rekao je Putin.

On je objasnio da se Rusija i Turska ne slažu uvijek oko svega što se događa u Siriji, ali da su dvije strane uvijek u kritičnim momentima našle zajedničku točku.

„Nismo uvijek suglasni s našim turskim partnerima u ocjenama onoga što se događa u Siriji. Ali svaki put, u kritičnom momentu, oslanjajući se na visoku razinu bilateralnih odnosa, do sada smo uspijevali naći zajedničku točku u vezi sa spornim pitanjima i doći do prihvatljivih rješenja“, rekao je čelnik ruske države.

Prema Putinovim riječima, Rusija i Turska su uvjerene da se ne smije oslabiti borba protiv terorista, ali ovdje treba biti oprezan, jer su za Rusiju teroristi sirijska Al-Qaida, organizacije kao Husras Al-Din, Islamska stranka Turkestana i slične, dok su za Ankaru to Kurdi.

Vladimir Putin je dodao i kako je njihovom susretu prethodio ozbiljan rad  nekoliko međuvladinih konsultacija sa naglaskom na krizu u Idlibu. U ovom dijelu izjave treba tražiti rusku „crvenu liniju“ u Siriji.

„Polazimo od principa očuvanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Sirije. Uvjereni smo da se ne smije dopustiti slabljenje borbe protiv međunarodnog terorizma“, istakao je Vladimir Putin, što je ništa drugo doli još jednom ponovljena smrtna presuda aktualnim turskim saveznicima u Idlibu.

Zahvalio je Erdoganu što je došao na susret u Moskvu i ocijenio da su razgovori završeni pozitivnim ishodom.

Ruski predsjednik je rekao i da su dvije strane potvrdile da su zainteresirane za nastavak suradnje u okviru formata iz Astane, koji uključuje i Iran.

„Upravo je proces iz Astane svojevremeno dao ozbiljan poticaj u kontekstu normalizacije situacije u Siriji“, naveo je ruski predsjednik.

Sastanak u Moskvi je dogovoren nakon što je u sirijskoj provinciji Idlib došlo do eskalacije situacije i otvorene invazije turske vojske na suvereni sirijski teritorij.

Predsjednici su prvo razgovarali tri sata nasamo, a potom su im se pridružile delegacije.

Izvor: Sputnik

erdoganpregovoriPutinsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tau
4 godine prije

Svi oni koj pucaju na legitinu vlat i civiole u zemlji koja je medunarodno priznata su teroristi. Koliko ih je ,to sigurno znaju Sirijci.

mladen
4 godine prije

Tko je rekao da su stanovnici Idliba teroristi? Uvijek se govori o specifičnim terorističkim skupinama koje VLADAJU tom regijom. I otkud ti napumpan broj od 4 milijuna, išao si ih brojati tamo ovih dana?

Max
4 godine prije

nije najasnije što će bit ali mislim da je neoosmanski sultan vraćen na mjesto.

glineni golub
4 godine prije

Putin – Erdogan sve po novom tj. sve po starom ko i prije… A raja nek kao i prije na suho se brije, niko joj kriv nije! Svi zale al NWO se smije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI