fbpx

Završeni pregovori Putina i Erdogana – Usuglašen zajednički dokument

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdoğan

Poslije šest sati pregovora je u Moskvi završen sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana. Dvojica lidera su se složila oko zajedničkog dokumenta o normalizaciji situacije u Idlibu, a Putin je zahvalio je Erdoganu što je došao u Moskvu i ocijenio da su razgovori završeni s pozitivnim ishodom. Što to točno i znači, morat ćemo čitati između redaka.

„Usuglasili smo zajednički dokument, a njegov sadržaj iznijet ministri vanjskih poslova. U njemu su izložena rješenja do kojih smo došli tijekom šestosatnih pregovora“, rekao je Putin na konferenciji za novinare.

„Nadam se da će dogovori poslužiti kao dobar temelj za prekid borbenih djelovanja u zoni deeskalacije Idlib i da će doprinijeti tome da prestanu stradanja civila, da se stvore uvjeti za nastavak mirovnog procesa u Siriji među zaraćenim stranama“, rekao je Putin.

Putin je poslije sastanka rekao da su teroristi u Idlibu dramatično pojačali aktivnosti od početka godine i da su redovno napadali kako pozicije sirijskih vladinih snaga, tako i civilna naselja.

Kako je rekao, od početka godine bilo je 15 napada na bazu Hmeymim.

„Turska strana je o tome bila informirana u realnom vremenu“, rekao je Vladimir Putin.

Ruski predsjednik je rekao da su teroristi „de facto uspjeli izazvati ponovna borbena djelovanja“.

„Gubitaka ima, nažalost, i među turskim vojnicima. S tim u vezi sam izrazio sam sućut predsjedniku Erdoganu, jer znam da on veoma pati zbog toga, a također i rodbini poginulih i čitavom turskom narodu“, rekao je Putin.

On je objasnio da se Rusija i Turska ne slažu uvijek oko svega što se događa u Siriji, ali da su dvije strane uvijek u kritičnim momentima našle zajedničku točku.

„Nismo uvijek suglasni s našim turskim partnerima u ocjenama onoga što se događa u Siriji. Ali svaki put, u kritičnom momentu, oslanjajući se na visoku razinu bilateralnih odnosa, do sada smo uspijevali naći zajedničku točku u vezi sa spornim pitanjima i doći do prihvatljivih rješenja“, rekao je čelnik ruske države.

Prema Putinovim riječima, Rusija i Turska su uvjerene da se ne smije oslabiti borba protiv terorista, ali ovdje treba biti oprezan, jer su za Rusiju teroristi sirijska Al-Qaida, organizacije kao Husras Al-Din, Islamska stranka Turkestana i slične, dok su za Ankaru to Kurdi.

Vladimir Putin je dodao i kako je njihovom susretu prethodio ozbiljan rad  nekoliko međuvladinih konsultacija sa naglaskom na krizu u Idlibu. U ovom dijelu izjave treba tražiti rusku „crvenu liniju“ u Siriji.

„Polazimo od principa očuvanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Sirije. Uvjereni smo da se ne smije dopustiti slabljenje borbe protiv međunarodnog terorizma“, istakao je Vladimir Putin, što je ništa drugo doli još jednom ponovljena smrtna presuda aktualnim turskim saveznicima u Idlibu.

Zahvalio je Erdoganu što je došao na susret u Moskvu i ocijenio da su razgovori završeni pozitivnim ishodom.

Ruski predsjednik je rekao i da su dvije strane potvrdile da su zainteresirane za nastavak suradnje u okviru formata iz Astane, koji uključuje i Iran.

„Upravo je proces iz Astane svojevremeno dao ozbiljan poticaj u kontekstu normalizacije situacije u Siriji“, naveo je ruski predsjednik.

Sastanak u Moskvi je dogovoren nakon što je u sirijskoj provinciji Idlib došlo do eskalacije situacije i otvorene invazije turske vojske na suvereni sirijski teritorij.

Predsjednici su prvo razgovarali tri sata nasamo, a potom su im se pridružile delegacije.

Izvor: Sputnik

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije

Svi oni koj pucaju na legitinu vlat i civiole u zemlji koja je medunarodno priznata su teroristi. Koliko ih je ,to sigurno znaju Sirijci.

Kile
Gost
Kile
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

Stvarno si pao sa Kozmosa

mladen
Gost
mladen
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

Vidilo se tko je legitimna vlast po činjenici gdje je većina Sirijaca bježala tijekom najvećih sukoba, koga su s radošću dočekivali i za čime žale redom svi Sirijci koji su došli do ovih prostora. S nekima od njih sam imao prilike pričati, itekako žale za prošlim vremenima. Što im donose tvoji jahači apokalipse, osim kaosa i smrti?

hAZE
Gost
hAZE
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

Po toj definiciji je general Haftar u Libiji terorist jer se bori protiv vlade koju je priznao UN.

zwizdan007
Gost
zwizdan007
11 mjeseci prije
Reply to  hAZE

Nije istina. Vladu u Tripoliju nije izabra libijski narod, nego je formirana kao prijelazna vlada bez ikakvih izbora. Zbog toga ni ne može bit legitimna, makar je prizna cili svit. Uostalom, nije ju priznao cijeli UN, nego samo Vijeće sigurnosti UN-a.

jason
Gost
jason
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

da bi znao ulogu Asada treba samo vidjeti tko je protiv njega. klub je velik ali to govori više o onima koji su protiv njega. ili ako ćemo mainstream logikom, na koga je taj zločesti Asad izvršio agresiju?

mladen
Gost
mladen
11 mjeseci prije

Tko je rekao da su stanovnici Idliba teroristi? Uvijek se govori o specifičnim terorističkim skupinama koje VLADAJU tom regijom. I otkud ti napumpan broj od 4 milijuna, išao si ih brojati tamo ovih dana?

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

nije najasnije što će bit ali mislim da je neoosmanski sultan vraćen na mjesto.

glineni golub
Gost
glineni golub
11 mjeseci prije

Putin – Erdogan sve po novom tj. sve po starom ko i prije… A raja nek kao i prije na suho se brije, niko joj kriv nije! Svi zale al NWO se smije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik