Zeleni u Njemačkoj predlažu otimanje nekretnina i terena jer nedostaje stanova

Robert Habeck
14 komentara

Zeleni u Njemačkoj su došli na čudnu ideju eksproprijacije vlasnika nekretnina. Za razliku od starih njemačkih revolucionara s početka XX stoljeća, Rose Luxemburg i Karla Liebknechta, ovi novi „progresivci“ bi, umjesto kapitalističkoj buržoaziji, stanove i zemljište otimali svima, posebno onima čiji su tereni pogodni za stanogradnju, ali ih ne žele prodati.

Na zahtjev Saveznog izvršnog odbora Zelenih se na kongresu stranke u Bielefeldu tražilo izvlaštenje vlasnika nekretnina kako bi se tako borilo protiv nestašice stanova. U travnju je čelnik stranke, Robert Habeck, zatražio izvlaštenje vlasnika nekretnina, ako se druge mjere pokažu neuspješnima.

Neki će vlasnici zemljišta radije špekulirati i čekati povećanje cijena zemljišta nego graditi. Zeleni su željeli podržati općine koje prisiljavaju te vlasnike da prodaju ili da ih se neprimjereno kompenzira zbog “posebno ugroženog tržišta stanova”.

“Ako građevinski zahtjev nije ispunjen, a javna tijela terene oduzimaju kao posljednje sredstvo, kompenzacija bi trebala odgovarati realnoj vrijednosti prihoda”, stoji u prijedlogu Saveznog izvršnog odbora Zelenih, kako izvještava Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Ali to nije sve. Čak i na procjeni nekretnina i poboljšanje javne infrastrukture Zeleni žele unovčiti. Cilj je novac uložiti u infrastrukturu.

“Želimo omogućiti općinama da izbjegnu povećane izdatke koji se odnose na planiranje i da ih koriste za komunalnu infrastrukturu, socijalno stanovanje i okoliš”, stoji u dokumentu.

Za vlasnike, primjerice, novonastale kulturne institucije ili sveučilišta bi zarada na tome bila neproduktivni kapitalni dobitak. Prema tome, javni sektor se mora naučiti nositi s takvim neočekivanim dobicima.

Osim toga, Zeleni su pozvali stanare da razmjenjuju stanove različitih veličina, da ograniče upotrebu stambenih objekata u turističke svrhe u velikim gradovima, uvedu registar transparentnosti koji daje vlasništvo nad kućama i stanovima i da se poveća porez na promet imovine Stambenog koncerna kao “porez protiv špekulacije”.

Podsjetimo, Zeleni su izvorno bili frakcija zapadne „ljevice“, da bi ubrzo postali progresivna i liberalna institucionalna stranka, ne samo u Njemačkoj, već diljem tadašnje Zapadne Europe. Povijesni čelnik njemačkih Zelenih je Joschka Fischer, političar o kojem se može pisati samo najgore. Od revizionizma i ideološkog skretanja, do ratnohuškačkih istupa i vatrenog podržavanja NATO kampanje 1999. u tadašnjoj SRJ, što je nepojmljivo za stranku koja u svom statutu pacifizam navodi kao jednu od temeljnih vrijednosti za koje će se Zeleni zalagati, uvijek i svuda i po svaku cijenu.

Tako ni najnoviji zahtjevi za eksproprijacijom imovine Nijemaca ne treba čuditi, a hoće li postati zakon, ovisi o snazi Zelenih u vladajućoj koaliciji koja je s borbom protiv globalnog zatopljenja svakim danom sve veća.

Contra Magazin

zeleni
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Ovi likovi uopće nisu ”zeleni”……
Nova varijanta ”ognja i mača”…… (”slabog tuci, pred jačim se sagni”)
Hik, hik…. Superhik!

Majk Majers
4 godine prije

Mi doslovno živimo u tromeđu “1984”, “Vrlog novog svijeta” i “Fahrenheit 451”

Laki Topalović
4 godine prije

Mislim stvarno su stoka. Fisher, da ne govorimo. To su stanovi nasljeđeni i kuće, ako i placevi, srednje klase i ruralne Njemačke. Što ne natjeraju građevinsku oligarhiju da plate veći porez. Na 2000 kvadrata napraviš zgradu s 25 katova i ne znam koliko je to stanova. Ali su oni Zeleni ,, pa bi zgrada bila “previsoka”, pa bi toplanama previše zagađivala, itd itd. Te je stranke najbolje zabraniti. Te koje se bave samo jednom problematikom., ovdje je slučaj okoliš, ili kako pomoći njemačkoj eko. mafiji

Siniša
4 godine prije

Onomad…Joška Fišer, glavni iz stranke zelenih je bukvalno podržao bombardovanje toplane u Beogradu koje je moglo izazvati ekološku katastrofu.
A pazite moj primjer…po pravu prvenstva stečeno je pravo vlasništva nad parcelom, kuća legalno izgrađena, ali sada gradi državno pravobranilaštvo na sve načine želi da to rješenje prevaziđe i naplati mi zemlju osim one koja je ispod kuće….sve neki “zeleni”.

Ana
4 godine prije

A ja svaki put mislim kako je Europa dosla do krajnje tocke raspada,nakaznosti i ludila, i da ne moze gore…..

Son of Alerik
4 godine prije

U hrvatskom Ustavu, u članku 50 se govori o eksproprijaciji: Zakonom je moguće u interesu Republike Hrvatske ograničiti ili oduzeti vlasništvo, uz naknadu tržišne vrijednosti.
Prolazi li cesta, plinovod, naftovod tvojom zemljom, jbg neće tebe pitati smiju li.
Vjerojatno je tako i u Njemačkoj.
Sumnjam da će Zeleni uspjeti progurati svoj zakon kao nacionalni interes. Zapravo, otkud sad u Njemačkoj nestašica stanova? Previše ih dali emigrantima? Previše strane radne snage?
Imaju Nijemci i drugih izbora, recimo dio proizvodnje preseliti u zemlje iz kojih dolazi veći broj emigranata, recimo Hrvatsku, BiH, Srbiju pa onda vratiti dio afričkih emigranata, tek onda se prebrojiti i vidjeti koliko im stanova nedostaje. Ali takva politika ne bi bila u skladu sa Sorosevom i njegovima pa.

Red Dog
4 godine prije

Pametno.
Podrska Zelenima. Dobrobit mnogih ide pre dobrobiti pojedinaca.
Ali se nece desiti. Prirastaj zapada zavisi od rasta cena nekretnina. Da bi nastavile rasti mora vladati nestasica.

nessy
4 godine prije

Ovi su ludji nego “mali zeleni”.

eporgfqebrgfbqergfq3rgfquergf
4 godine prije

Hahaha, a vlade teutonske su rasprodale socijalne (200.000 stanova9 stanove bud zašto ima 30 godina da bi ih oni koji su sada vlasnici iznajmljivali stostruko.

Perun
4 godine prije

U njemackoj svako toliko farbaju politiku cas u crveno cas u crno pa onda u zeleno a narod im je rulja daltonista ,poltrona i zaostalih sa idejama iz proslog vremena ….Eto recesije i na njihova vrata ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI