Litva “kreće u napad” – Ruski Kalinjingrad referendumom treba priključiti EU

Predsjednica Litve - Dalia Grybauskaitė
58 komentara

Jedno od ključnih područja sučeljavanja NATO pakta i Rusije je baltička regija. Početkom ove godine je počelo raspoređivanje snaga NATO pakta za brzu intervenciju u baltičkim zemljama i Poljskoj, gdje će biti raspoređeni i sustavi američkog proturaketnog štita, koji uz minimalne preinake može postati ofenzivno nuklearno oružje. Rusija je kao odgovor u svojoj regiji Kalinjingrad rasporedila dalekometne sustave Iskander-M, koji također mogu nositi nuklearne bojeve glave.

Sve se počelo događati prije krize u Ukrajini, kada su u NATO paktu tvrdili da se proturaketni štitom brane od “iranske prijetnje”. Kasnije je prevratom u Kijevu Ukrajina trebala biti apsorbirana u NATO pakt, što je onemogućeno osiguravanjem mirnog održavanja referenduma u tad još ukrajinskoj Autonomnoj Republici Krim, koja s ovim statusom prema Povelji Ujedinjenim naroda ima pravo na samoodređenje. Plan vojnog osiguranja referenduma je ruska vojska izvela brzo i gotovo bez ispaljenog metka. Krim, koji nikada u povijesti nije bio ukrajinski, na poklon Kijevu je 1954. dao Nikita Hruščov, jer se Krimom, zbog njegovog zemljopisnog položaja, navodno, lakše moglo upravljati iz Kijeva, nego iz Moskve.

Održavanjem referenduma i pripojenjem Ruskoj Federaciji je Ukrajina ostala bez Krima, ali je spriječen i ulazak Ukrajine u NATO pakt, jer Sjevernoatlantski savez kao punopravne članice prima samo zemlje koje nemaju neriješene teritorijalne sporove i koje nisu u ratu s drugim zemljama. Zapravo je ključni razlog da gotovo sigurno odavno spremnu kampanju osiguranja “referenduma u slučaju nužde” bio taj što bi NATO apsorbiranjem Ukrajine i dolaskom na Krim učinkovito neutralizirao ruske sustave proturaketne obrane smještene iza Urala i Rusiju doveo u situaciju da se ne može uspješno braniti od hipotetske agresije. No, to je sad prošlost. Krim je ruski i vjerojatno će takav i ostati.

Nakon akcije na Krimu su stratezi NATO pakta jednoglasno upozoravali da je sljedeći na redu Baltik i da je agresija Rusije na tri baltičke države neminovna.

“Baltičke zemlje i Poljska strahuju da bi bivše sovjetske republike, Litva, Latvija i  Estonija mogle biti sljedeće, nakon što je Rusija pokazala svoju moć u Gruziji i Ukrajini”, mantra je koja se ponavlja od početka 2014.

Rusija je do sada u više navrata govorila kako nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema baltičkim državama, prije svega i zbog činjenice što su punopravne članice NATO pakta, koji ima proračun od oko 920 milijardi dolara, a Rusija oko 60, što znači da bi napasti Baltik bilo ravno samouništenju. Istovremeno su u Moskvi poručili da će na svaku vojnu prijetnju odgovoriti svim raspoloživim sredstvima i da će čuvati nacionalni integritet i suverenitet.

Litva rusku Kalinjingradsku regiju želi vratiti Europskoj uniji

No, sada dolazimo do zanimljivog preokreta. Naime, nije više Rusija ta koja “prijeti Baltiku”, nego Litva prijeti Rusiji oduzimanjem Kalinjingradske regije, koju ne želi za sebe, nego je vratiti Europi.

Portal Balt News prenosi kako je zastupnik parlamenta Litve, Linas Balsys, rekao kako nestabilnu i militariziranu Kalinjingradsku regiju treba vratiti stabilnoj Europi.

Kalinjingrad - Rusija
Kalinjingrad – Rusija

Pitanje statusa ruske regije je otvoreno 20. siječnja, tijekom rasprave u parlamentu Litve naziva “Svijet u 2017. – Pogled iz Vilniusa“.

“Kalinjingradu je vrijeme isteklo”, rekao je s parlamentarne govornice Balsys.

Što to točno nudi bivši glasnogovornik predsjednice Dalije Grybauskaite? On tvrdi da o pitanju ruske Kalinjingradske regije trebaju odlučivati ili Litva ili vodstvo Europske unije. Treća mogućnost je da Litva i EU zajednički odluče o budućnosti ruske zapadne enklave. Aneksija Krima je pokazala da je poslijeratni poredak u Europi došao do svog kraja, jer je Rusija prekršila načelo nepovredivosti granica. Vrijeme u kojem je bivši teritorij Istočne Pruske bio dio Ruske Federacije je završilo”, rekao je predsjednik stranke “Zelenih” i zastupnik litvanskog parlamenta Linas Balsys.

“Kalinjingrad Rusiji u Potsdamu ili Helsinkiju nije dan vječno. Tada je rečeno da tu regiju vraćaju pod upravu SSSR-a do konačnog mirovnog sporazuma kojeg treba potpisati s Europom”, rekao je Balsys.

On smatra da je vrijeme da se ovo pitanje stavi na dnevni red i odredi čije je to područje, te da ono ne mora ostati rusko.

Ova ideja za Litvu nije nova. 2015. godine ju je prvi put iznio tadašnji politolog, a sada član konzervativca u parlamentu Litve, Laurynas Kaschyunas.

Kada su Litvanci izrazili svoje mišljenje o hitnoj potrebi oduzimanja Kalinjingradske regije Rusiji, predstavnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova je tadašnjeg čelnika litvanskog Centra za proučavanje istočne Europe Kaschyunasa nazvao “navodnim politologom”.

“Ako govorimo o situaciji na Krimu, jasno je da nitko neće slati vojnike da vrate Krim. No, Rusi moraju platiti za Krim i ne mogu u XXI stoljeću zauzeti teritorij, govoreći: “Jednom je bio naš, a sada je opet naš.” Zamislite što bi se dogodilo da Nijemci od Poljaka traže povratak bivših njemačkih zemalja. Zbog toga i Ruska Federacija treba biti oprezna kod takvih tvrdnji”, rekao je tada Laurynas Kaschyunas.

“Helsinški sporazum je prekršen i Ruska Federacija treba platiti za aneksiju Krima”, rekao je u intervjuu Kaschyunas

Bivši član lokalne samouprave Gentvilas Simonas, sada zastupnik litavskog parlamenta, na općinskoj i nacionalnoj razini namjerava Rusiji oduzeti Kalinjingrad promjenom imena i opet ga zvati njemačkim imenom – Königsberg. Osim toga, Simonas planira tu rusku regiju vratiti Njemačkoj, budući da je nekad bila Istočna Pruska.

Ove spletke i opasni prijedlozi, smatraju analitičari portala Balt News, dolaze od strane stratega State Departmenta koji se bave sigurnosnim stanjem u Baltiku, iako nisu svjesni da upravo ovom stavovima predstavljaju potencijalnu prijetnju teritorijalnom integritetu Litve.

Rasprava o statusu ruskog Kalinjingrada se rasplamsala upravo u trenutku raspoređivanja NATO kontingenta u tom području. No, ona nije od jučer, ali su se njome uglavnom bavili “kafanski političari“, koji su igrom slučaja došli do mjesta u parlamentu, te nacionalistički pseudo-povjesničari.

Ideja zauzimanja ruskog Kalinjingrada traje već dugi niz godina. U Litvi se Kalinjingrad zove “Karalyauchus“, a tako se pojavljuje čak i na prometnim znakovima.

Lokalni ideolozi tvrde da su Litvanci u srednjem vijeku stoljećima na ovom području bili najveća etnička skupina.

Vrlo popularna teorija o “litvanskoj manjini” nije strana ni aktualnoj predsjednici države, Daliji Grybauskaite.

Ona je u ljeto 2014. godine u jednom intervjuu, komentirajući jačanje ruskih oružanih snaga u regiji, rekla jednu vrlo značajnu rečenicu: “Kalinjingradska regija je kolijevka litvanske književnosti i umjetnosti, ali sada protiv nas zvecka oružjem.”

No, davno prije, još 1993. godine, tadašnji veleposlanik Republike Litve u Sjedinjenim Državama je tvrdio da je Kalinjingrad teritorij njegove zemlje.  1995. je utemeljitelj moderne Litve, Vytautas Landsbergis,  rekao “kako status Kalinjingradske regije, kao teritorija Rusije nakon Drugog svjetskog rata, nema više dovoljno opravdanja”.

Prije šest godina je ideolog litvanskog nacionalizma, Romualdas Ozolas, bivši potpredsjednik parlamenta zemlje, rekao:

“Pravni status Königsberga, koji je pao pod upravu Sovjetskog Saveza, odavno je završio. Helsinška odluka o nepovredivosti granica je postala problematična iz jednostavnog razloga što Sovjetski Savez već dugo vremena ne postoji.”

Ozolas je tada pozvao na stvaranje nove nezavisne “Baltičke Republike”.

“Napuštanjem tradicije političke korektnosti, Litva će apsolutno koristiti jezik međunarodnog prava i početi zastupati težnje stanovnika Königsberga da dobiju neovisnu republiku.”

Spomenuti “navodni politolog”, Laurynas Kaschyunas, sada član parlamenta iz redova Domovinske unije – Demokršćana Litve, rekao je kako je na Konferenciji u Potsdamu 1945. donesena odluka kojom je Königsberg SSSR-u dan na samo pedeset godina, te da sada Sjedinjene Države i Velika Britanija trebaju preispitati stavke ovog ugovora.

Prema njegovim riječima, takav potez bi bio dostojna nagrada za rusku “agresiju na Krim i Donbas“. Istovremeno je Kaschyunas predložio da se treba osloniti na same stanovnike Kalinjingrada, među kojima, prema njegovim riječima, “postoje jaki separatistički osjećaji“. On to tumači činjenicom da mnogi stanovnici Kalinjingradske regije češće odlaze u EU, nego u Rusiju.

“Ako stanovnicima Karalyauchusa (Kalinjingrada) bude ponuđena mogućnost gospodarskog razvoja, te ako im se otvori europsko tržište, regija bi shvatila da je to prirodno i očigledno bi se odlučila za to. Ako Rusija ne odgovori na njihove želje, bilo bi moguće razmišljati o referendumu o statusu Karalyauchusa (Kalinjingrada). Međutim, važno je da taj referendum bude iniciran od strane samih ljudi”, rekao je Kaschyunas.

Drugi stručnjaci sumnjaju da je njegova zamisao provediva u praksi.

Već više od četvrt stoljeća u Vilniusu postoji organizacija “Vijeće za poslove litvanske manjine” (SDML), koje prima sredstva od vlada. Od svog osnutka 1989. godine SDML se bavi proizvodnjom tiskanih materijala o povijesnom Kalinjingradu, koje dijeli diljem Litve. To su uglavnom karte, knjige, brošure, leci i plakati, a govori se uglavnom o teritoriju “Karalyauchusa”. Ove materijale, vrlo upitne s povijesne točke gledišta, dijeli se i u školama.

Godine 1992. su aktivisti “Vijeća za poslove litvanske manjine” došli u Kalinjingrad i neovlašteno pokušali održati procesiju u spomen na “mrtve sunarodnjake”, i to za one koji su 1944. i 1945. stradali u Königsbergu kao građani nacističkog Reicha. 1994. su predstavnici SDML-a i litvanska zajednica u SAD-u ilegalno postavili spomenik posvećen Henry Monteu, koji je u XIII stoljeću vodio pobunu Prusa protiv Teutonskog reda. Karakteristično je da se u Litvi ovaj povijesni lik zove lažnim imenom Herkus Mantas, pokušavajući mu pripisati litvansko podrijetlo.  Rušenje bespravno postavljene skulpture je izazvalo histeričnu reakciju zajednice “Male Litve” u Americi.

Iste godine je SDML organizirao postavljanje plakata u Kalinjingradu na kojima je pisalo: “Pedeset godina genocida nad litvanskom manjinom“.  Na plakatima su prikazana okrvavljena tijela civila, probodena mačem i bajunetima. Istovremeno je izdan tzv. “Memorandum”, kojim se zahtijeva ništa više ni manje nego potpuna demilitarizacija regije “Karalyauchus” i njen povratak “povijesnim zemljama i baltičkim narodima”, odnosno Litvi.

U listopadu 2001. godine u Vilniusu je čelnik “Vijeća za poslove litvanske manjine”, Vytautas Shilas, organizirao konferenciju o temi “neriješenih problema” regije “Karalyauchus”, odnosno ruskog Kalinjingrada.

Raspravljalo se o “sovjetskom genocidu nad autohtonim stanovništvom regije Karalyauchus” i “pravnoj procjeni Kalinjingrada kao ruskog teritorija”.

Ironično, samo nekoliko dana nakon završetka konferencije su u organizaciji lokalnih i saveznih vlasti u Kalinjingradu počeli “Dani litvanske kulture“.

Proteklih dana je Moskva uglavnom šutjela na ove provokacije, jer nisu ni zasluživale odgovor. Međutim, ako su ranije o Kalinjingradu raspravljale nacionalističke udruge i pojedinci koji se bave stvaranjem povijesti, sada se o tome govorilo u parlamentu zemlje, što nije isto.

Litva je prerano zaboravila što joj je dao SSSR

Ruski suverenitet nad Kalinjingradom se ne može dovoditi u pitanje i to neće biti dozvoljeno ni parlamentu Litve.

Ruski su stručnjaci održali lekciju Balsysu i podsjetili ga da je distrikt Vilnius do 1917 bio dio Ruskog carstva, a od 1922. do 1939. godine je bio dio Poljske. U kratkom razdoblju od 1920. do 1922. godine je bio drugi glavni grad marionetske i fiktivne države Republike Središnje Litve. Dakle, Józef Piłsudski je u skladu s uvjetima Antante Vilnius dao Poljacima, a Centralna Litva je postala marionetska tvorevina, kojom je formalno upravljalo general Lucjan Żeligowski.

“Neka prvo vrate ono što su dobili od sovjetskih vlasti”, sažeo član Vijeća Ruske Federacije, Vladimir Džabarov.

Ostali, poput političkog analitičara Jurija Dolinskog, Linasa Balsysa, ovo uopće ne shvaćaju ozbiljno.

“On nije u stanju prehraniti nikoga, osim samoga sebe. On je vođa Zelenih u Litvi. Njegova stranka je slaba, a izabran je za jedan mandat samo zbog oštrih kritika vlasti i predsjednice Dalije Grybauskaite, njegove bliske saveznice, čiji je bio glasnogovornik, nakon što je izabrana 2009. godine”, rekao je Jurij Dolinski.

Uslijedila je i službena reakcija Ministarstva vanjskih poslova Rusije. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ruske Federacije u Litvi, Aleksandar Udalcov, rekao da je prijedlog Linasa Balsysa “o povratku Kalinjingradske regije Europi neodgovoran i pozvao Litvu da se aktivno boriti protiv pokušaja da se izmijeni ishod Drugog svjetskog rata”.

Zanimljivo je da je bivša šefica Linasa Balsysa, aktualna predsjednica  Grybauskaite – kćerka djelatnika NKVD-a, bila član Komunističke partije od 1983. godine i predavala na Visokoj partijskoj školi u Vilniusu. Danas je poznata po glasnim rusofobnim izjavama, kao kada je Rusiju nazvala “terorističkom državom”.

Međutim, barem na službenoj razini, Litva, za razliku od Latvije i Estonije, nikada nije izrazila teritorijalne pretenzije prema Rusiji. Možda zbog  nejasne povijesti regije Vilnius, kao što je rekao Džabarov.

Podsjetimo, grad Vilna, ruska verzija imena, a poljski Wilno, bio je glavni grad Velikog Vojvodstva Litve. Međutim moderni Litvanci od te povijesne tvorevine zaziru više nego moderni Arapi u drevnog Egipta, moderni Grci od stare Grčke ili Talijani od antičkog Rima. Službeni jezik je u Velikom Vojvodstvu Litve prvo bio rusinski, a zatim poljski. Prva knjiga na litvanskom jeziku je objavljen u Vilni 1595. godine, kada je kneževina 1569. već gotovo izgubila svoju nezavisnost.

Početkom XX stoljeća je Vilna bila središte bjeloruskog i poljskog nacionalnog preporoda, a Litvanci su bili tek neznatna manjina u ukupnoj populaciji. Prema popisu Ruskog carstva od 1897. godine, od ukupno 154 532 stanovnika Vilna, Židova je bilo 61 847 (40,0%), Poljaka 47 795 (30,9%), Rusa 30 967 (20,1%), Bjelorusa  6 514 (4,2%), a Litvanaca 3 238 ili tek 2,1%.

U međuratnom razdoblju, kada je Wilno bio poljski, Litvanaca je u gradu bilo tek  1 579 ili 0,8%. Poljaka je bilo 65,9%, Židova 28%, Rusa 3,8%, Bjelorusa 0,9%, Nijemaca 0,3%, i Ukrajinaca 0,1%.

Čak i godinama nakon što je Vilnius postao glavni grad sovjetske Litve, Litvanci su bili samo relativna, a ne apsolutna većina – 42,8%.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Litvanaca u gradu je 338 758 (62%), Poljaka 88 408 (17%), Rusa 63 991 (12%), Bjelorusa 18 924 (3,5%), Ukrajinaca  5.338 (1%) i Židova 2 206 (0,5%).

No, vratimo se u 1925. kad u Litvi već vole revidirati povijest. Tada se od 141 645 stanovnika, njih 59 315 (41,88%) izjasnilo kao Nijemci, a samo 37 626 (26,56%) kao Litvanci. U ožujku 1939. godine, nakon što je Hitler uputio ultimatum Litvi i prisilio ih da vrate Klaipeda regiju Njemačkoj, grad opet postaje litvanski tek 1945. godine, nakon što ga je oslobodila sovjetska vojska.

Teritoriju Litve je zapravo onaj kojeg je ograničio SSSR, i samo zbog Sovjeta  Litvanci imaju državu u kojoj danas žive.

Naravno, poslijeratne granice u Europi nisu “sveta krava” i one se mogu promijeniti kao rezultat zajedničkog dogovora, kao što je bio za vrijeme ujedinjenja Njemačke i raspada Čehoslovačke, ili u skladu s voljom naroda, kao na Krimu. Tu su i presedani, kada su se granice mijenjale silom, kao u slučaju Srbije i Kosova, Azerbejdžana i Nagorno-Karabaha ili Pridnjestrovlja i Moldavije. Postoje i zamrznuti sukobi u Južnoj Osetiji i Abhaziji, te u Donbasu, koji se vjerojatno neće riješiti u doglednoj budućnosti.

Međutim, Litva treba znati da je prvi put postala neovisna voljom zemalja Antante, koje su je trebale kao “tampon” državicu na granicama Sovjetskog Saveza, ali je prava država s Vilniusom kao glavnim gradom postala tek isključivo zbog dobre volje vodstva SSSR-a.

Naravno, nitko neće oduzimati teritorij Litve, niti otvarati pitanje teritorijalnih preraspodjela, jer bi posljedice mogle biti neočekivane i neugodne, prije svega po Litvu.

Za kraj bi Litvancima, ali ne samo njima, trebalo postaviti najobičnije pitanje: “Ako toliko mrze Staljina, zašto toliko volite granice koje vam je poklonio?”

Balt NewskalinjgradLinas Balsysteritorijalna pretenzijazeleni
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tabula
7 godine prije

Ovi ružni ns slici ratuju tako što svojim izgledom isprepadaju protivnika: buuuu.

Paulo
7 godine prije

No, sada dolazimo do zanimljivog preokreta.
Naime, nije više Rusija ta koja “prijeti Baltiku”, nego Litva prijeti Rusiji oduzimanjem Kalinjingradske regije, koju ne želi za sebe, nego je vratiti Europi.

Onda ce biti ponovo druga prica da vise ne zeli za Europu nego za sebe.

Sve su to racuni bez krcmara.
Puno bi njih htijelo otkinuti komad ruskog teritorija a Ukrajinci mislu da su oni pravi nasljednici Rusije i da trebaju doci u Moskvu.

Nijemac bi se sirio i gradio 4-ti Reich.

Amerika bi stala u Europi trajno i trazila od Europe da financira americku okupaciju…

Japan bi htio uperiti americke rakete na Rusiju i uzeti od Rusije prevarom neke otoke.

U ovom svemu je najgluplja Hrvatska, koja ne moze dobiti komad ruskog teritorija a prikljuciva se zlocinackom udruzenom poduhvatu protiv Rodine Rusije.

eIgo
7 godine prije

Kaze narodna
Na slabica i zecu se dize k****.
Ovi balticki patuljci mislu
-Eno Rusija je slabic pa je idemo prcati.
Tako su mislili i za vrijeme Hitlera…ali tad ih je spasio komunizam, jerbo taj komunizam nije htio priznati nacionalno nego je vjerovao u “klasno”!

OXI
7 godine prije

Nedavno jedan pametan čovjek reče :”Tko želi Kalinjingrad neka uzme zastavu u ruke i neka krene”
http://www.advance.hr/vijesti/putin-ne-zeli-trgovati-teritorijima-tko-zeli-kalinjingrad-neka-uzme-zastavu-u-ruke-i-neka-krene/

shumadinac
7 godine prije

Moskva ne ćuti, samo ne oseća potrebu da ponavlja – Putin je već rekao: “…zastavu u ruke pa napred”.

Pitalac
7 godine prije

Baš me zanima: čiji je u čijoj, u svoj ovoj priči ?!

Sarajevo
7 godine prije

Nisu naucili nista iz primjera Nezavisne Drzave Ukrajine. OK, treba im dati ovako kako jest. Tada bi Rusi bili vecina u Litvi. Sljedeci korak – referendum za pripajanje Rusiji. Btw, izgleda niko nije rekao tim litvanskim mirotvorcima da umjesto 1.5 Mil. Nijemaca (do 1945) tu sada zive Rusi koji su tu strateski naseljeni(kao sto je svako radio), te da se i oni “ponesto” pitaju. Od svega ovoga rijesit ce se samo pitanje ruske populacije koja zivi u njihovoj drzavici, dok ce se ova budalastina brzo zaboraviti.

Majkl Đordan
7 godine prije

Znači to je ta prijetnja za baltičke države o kojoj se kokodače u zapadnim režimskim medijima, a zbog koje bi Hrvatska trebala slati vojsku u Litvu – Litva bi otcjepljivala Kalinjingrad od Rusije!?

Njihova Kolinda je još gluplja od naše.

lesson
7 godine prije

neko slican na balkanu?

mars
7 godine prije

Pošto portal “Logično” ima rubrike kao što su politika, ekonomija i ostale, predlažem redakciji da uvedu i rubriku HUMOR, gdje bi ovakve vijesti mogle biti uvrštene kao “vic dana” ili mjeseca.

davor
7 godine prije

Teritorijalizam (Kainština) je najgora ali i najraširenija religija na svijetu. Abrahamske religije su na drugom mjestu.

čitatelj portala
7 godine prije

Litva svira qurcu. lol

Andrej
7 godine prije

Prosjecni litvanac bas kao i prosjecan gradjanin RH ne zna gdje mu je guzica, a gdje mu je glava. Uostalom, nije na njemu da misli, nego da se prihvati puske i ostavi kosti na nekoj ledini. Dovoljno je pogledajti na prvoj fotki tu obojenu “djecu” od 30 i kusur godina. To bi kao trebali biti ozbiljni ljudi, a u sustini su infantilni i kao takvi idealni za jurisanje.
Ne postoje lijepe vojske, kao sto ne postoje lijepa groblja.
I ne brinite, ako zaista zagusti, najlakse i najbrze se nauci pucati. Do pameti je daleko teze doci.

zlatan
7 godine prije

Uz dužno poštovanje, ali tekst je pun rupa i nelogičnosti. Iskreno, ako Krim nikada nije bio ukrajinski, a bogami nije ni ruski, po kojoj bi logici enklava Kalinjingrad uvijek bila ruska? Sada ozbiljno. Konigsberg je kao i cijela istočna Pruska bila dio Njemačke. Prusi su u ranom srednjem vijeku bili jedan od baltijskih naroda, ali kroz duga stoljeća su nestali…Teutonci su doveli Nijemce. Litva je imala svoju državnost, ne zaboravimo i poljsko-litvansku uniju, koja je bila u kasnome srednjem vijeku moćna sila. Dalje, područje Viniusa, uvijek je bilo litvansko. Ok, sam grad je bio multietničan, ali sela uokolo su litvanska bila oduvijek! Nije istina da su Rusi u većoj mjeri naselili Litvu u sovjetsko doba, daleko su više naselili Latviju, i dijelom Estoniju. No, sveukupno riječ je o malom broju Rusa i ostalih sa ex sovjetske teritorije. Litva je nekako bila prilično pošteđena tih naseljavanja. Nakon pobjede nad Njemačkom, granice… Čitaj više »

Zdravko
7 godine prije

Da ne bilo vise tenzije neka se pribalticke drzave prikljuce Rusiji I nece biti problema mir

Zdravko
7 godine prije

Da ne bilo vise tenzije neka se pribalticke drzave prikljuce Rusiji I nece biti problema mir

Georgij Žukov
7 godine prije

“Legalizam” i kvazi demokracija kao klica novog pogroma , zrtve holokausta (Jasenovca)okrecu se u grobu, a to je znak da buduci holokausti nisu iskljuceni , dapace izgledni su . I opet ce sve biti “legalno” i po zakonu bas kao sto je to bilo u doba hitlerove nacisticke njemacke i paveliceve ustaske rvacke .
P.S. ima nade …….upravo citam da su ukrajinske vojne snage(azov) jučer pokušale izvršiti napad na teritorij pod kontrolom republike Donbas”.

“One su prešle liniju razdvajanja uz potporu topništva. ‘Opolčenje’ Donbasa moralo je pružiti otpor u području Avdejevke, moralo je vraćati zauzeti teritorij. U Donbasu je 29. i 30. siječnja ubijeno najmanje 78, a ranjeno 76 pripadnika ukrajinske vojske(azova). Slava Rusiji i radnickim bataljonima Donbasa.

nupl
7 godine prije

Dobar clanak

PeroDD
7 godine prije

Krim je oduvijek bio ruski: Königsberg je oduvijek bio njemački..

Zvrk
7 godine prije

Vidim malo naznaku licemjerja općenito kod nekih rusofilnih komentatora.
Hajd, možemo opravdati povratak Krima jer su ondje rusi i bili većina i skoro svi su za povratak matici. Ali za Kalinjingradsku oblast ipak ne vrijedi argument povijesnog teritorija. To je poput Kurila ratni plijen koji su Sovjeti uzeli za sebe. To je trebalo biti predano litvi ili poljskoj, a ne da slušamo o povijesnom boravku rusa od godine 45e.

nisam robot
7 godine prije

Jadni Rusi, sve zemlje okolo samo lazu, falsifikuju povjest, varaju i okupiraju samo Putinovci ne.
Kako od 1.500 Litvanaca u glavnom gradu Litve naraste populacija na 340.000 Litvanaca, za 50 godina?
Mora da su manipulirali onu prvu brojku praveci se da ih nema. 🙂 jer autor sigurno nije nesto pobrko.
Ili su ih posteni Rusi tako dobro hranili da su se razmnozili ko gljive nakon kise.

jale
7 godine prije

Budite svjesni, da se sa ovakvom otvorenom hajkom i huškanjem na Rusiju, iako za to zapravo nema nikakvih razloga, ujedno i zašivaju usta i otkidaju jezici svima koji imaju iole suprotan stav i prkose NATO-mainstream jednoumlju.

Deda Brada
7 godine prije

Pazi sad! U Kalinjingradskoj oblasti može i treba da se održi referendum, ali na Krimu ne može. Ne znam samo kako Rusija uspeva da ostane ovoliko pribrana i da trpi ovaj bezobrazluk. Možda može NATO tu da pomogne pa da silom uzme Kalinjingrad? A, da, ipak ne može. Rusija je naoružana, na žalost NATO-a i EU.

Michael Collins
7 godine prije

Ova (B)litvanka ima toliku glavu, a u njoj samo promaja. Možda u povijesti Litavci i jesu bili većina tamo, ali sada je neka druga priča. I na Tajvanu nije bilo ni K od Kineza do 17.-og stoljeća kada su se počeli masovno naseljavati (nije ih bilo ni u Xingjiangu, ni na Tibetu), i Tajvan ne smije niti pomisliti na nezavisnost od istih.
Ima masu dvostrukih standarda, ali poanta priče je kako kaže autor kad se likovi a la Bulj i Glasnović dokopaju parlamenta možemo slušati svakakve nebuloze.

Pontifex
7 godine prije

Nije tolko stvar u samoj geografskoj lokaciji koliko u činjenici da ko fol eto bas Litva i eto bas sad hoće i mora nešto poduzet jer ne moze više tako dalje. A jbt.

Decak iz Kentakija
7 godine prije

Vlasti Litvanije rade za ruse! Ili u drugom slucaju – nisu normalni. Nesto od ta dva je istina.
Jedva cekam da Litva krene na Kalinjingrad. ?

Podravec
7 godine prije

Aha…. Ajde probajte……da vam striko Vlado ne bi spominjao oca, majku i sve članove familije, pa vam pripremio počasni vatromet od nekoliko stotina Iskandera…..pa vas pozvao u Klub 3M 54 i gledao kako umirete…..od radijacije!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI