fbpx

Litva “kreće u napad” – Ruski Kalinjingrad referendumom treba priključiti EU

Predsjednica Litve - Dalia Grybauskaitė

Jedno od ključnih područja sučeljavanja NATO pakta i Rusije je baltička regija. Početkom ove godine je počelo raspoređivanje snaga NATO pakta za brzu intervenciju u baltičkim zemljama i Poljskoj, gdje će biti raspoređeni i sustavi američkog proturaketnog štita, koji uz minimalne preinake može postati ofenzivno nuklearno oružje. Rusija je kao odgovor u svojoj regiji Kalinjingrad rasporedila dalekometne sustave Iskander-M, koji također mogu nositi nuklearne bojeve glave.

Sve se počelo događati prije krize u Ukrajini, kada su u NATO paktu tvrdili da se proturaketni štitom brane od “iranske prijetnje”. Kasnije je prevratom u Kijevu Ukrajina trebala biti apsorbirana u NATO pakt, što je onemogućeno osiguravanjem mirnog održavanja referenduma u tad još ukrajinskoj Autonomnoj Republici Krim, koja s ovim statusom prema Povelji Ujedinjenim naroda ima pravo na samoodređenje. Plan vojnog osiguranja referenduma je ruska vojska izvela brzo i gotovo bez ispaljenog metka. Krim, koji nikada u povijesti nije bio ukrajinski, na poklon Kijevu je 1954. dao Nikita Hruščov, jer se Krimom, zbog njegovog zemljopisnog položaja, navodno, lakše moglo upravljati iz Kijeva, nego iz Moskve.

Održavanjem referenduma i pripojenjem Ruskoj Federaciji je Ukrajina ostala bez Krima, ali je spriječen i ulazak Ukrajine u NATO pakt, jer Sjevernoatlantski savez kao punopravne članice prima samo zemlje koje nemaju neriješene teritorijalne sporove i koje nisu u ratu s drugim zemljama. Zapravo je ključni razlog da gotovo sigurno odavno spremnu kampanju osiguranja “referenduma u slučaju nužde” bio taj što bi NATO apsorbiranjem Ukrajine i dolaskom na Krim učinkovito neutralizirao ruske sustave proturaketne obrane smještene iza Urala i Rusiju doveo u situaciju da se ne može uspješno braniti od hipotetske agresije. No, to je sad prošlost. Krim je ruski i vjerojatno će takav i ostati.

Nakon akcije na Krimu su stratezi NATO pakta jednoglasno upozoravali da je sljedeći na redu Baltik i da je agresija Rusije na tri baltičke države neminovna.

“Baltičke zemlje i Poljska strahuju da bi bivše sovjetske republike, Litva, Latvija i  Estonija mogle biti sljedeće, nakon što je Rusija pokazala svoju moć u Gruziji i Ukrajini”, mantra je koja se ponavlja od početka 2014.

Rusija je do sada u više navrata govorila kako nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema baltičkim državama, prije svega i zbog činjenice što su punopravne članice NATO pakta, koji ima proračun od oko 920 milijardi dolara, a Rusija oko 60, što znači da bi napasti Baltik bilo ravno samouništenju. Istovremeno su u Moskvi poručili da će na svaku vojnu prijetnju odgovoriti svim raspoloživim sredstvima i da će čuvati nacionalni integritet i suverenitet.

Litva rusku Kalinjingradsku regiju želi vratiti Europskoj uniji

No, sada dolazimo do zanimljivog preokreta. Naime, nije više Rusija ta koja “prijeti Baltiku”, nego Litva prijeti Rusiji oduzimanjem Kalinjingradske regije, koju ne želi za sebe, nego je vratiti Europi.

Portal Balt News prenosi kako je zastupnik parlamenta Litve, Linas Balsys, rekao kako nestabilnu i militariziranu Kalinjingradsku regiju treba vratiti stabilnoj Europi.

Kalinjingrad - Rusija
Kalinjingrad – Rusija

Pitanje statusa ruske regije je otvoreno 20. siječnja, tijekom rasprave u parlamentu Litve naziva “Svijet u 2017. – Pogled iz Vilniusa“.

“Kalinjingradu je vrijeme isteklo”, rekao je s parlamentarne govornice Balsys.

Što to točno nudi bivši glasnogovornik predsjednice Dalije Grybauskaite? On tvrdi da o pitanju ruske Kalinjingradske regije trebaju odlučivati ili Litva ili vodstvo Europske unije. Treća mogućnost je da Litva i EU zajednički odluče o budućnosti ruske zapadne enklave. Aneksija Krima je pokazala da je poslijeratni poredak u Europi došao do svog kraja, jer je Rusija prekršila načelo nepovredivosti granica. Vrijeme u kojem je bivši teritorij Istočne Pruske bio dio Ruske Federacije je završilo”, rekao je predsjednik stranke “Zelenih” i zastupnik litvanskog parlamenta Linas Balsys.

“Kalinjingrad Rusiji u Potsdamu ili Helsinkiju nije dan vječno. Tada je rečeno da tu regiju vraćaju pod upravu SSSR-a do konačnog mirovnog sporazuma kojeg treba potpisati s Europom”, rekao je Balsys.

On smatra da je vrijeme da se ovo pitanje stavi na dnevni red i odredi čije je to područje, te da ono ne mora ostati rusko.

Ova ideja za Litvu nije nova. 2015. godine ju je prvi put iznio tadašnji politolog, a sada član konzervativca u parlamentu Litve, Laurynas Kaschyunas.

Kada su Litvanci izrazili svoje mišljenje o hitnoj potrebi oduzimanja Kalinjingradske regije Rusiji, predstavnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova je tadašnjeg čelnika litvanskog Centra za proučavanje istočne Europe Kaschyunasa nazvao “navodnim politologom”.

“Ako govorimo o situaciji na Krimu, jasno je da nitko neće slati vojnike da vrate Krim. No, Rusi moraju platiti za Krim i ne mogu u XXI stoljeću zauzeti teritorij, govoreći: “Jednom je bio naš, a sada je opet naš.” Zamislite što bi se dogodilo da Nijemci od Poljaka traže povratak bivših njemačkih zemalja. Zbog toga i Ruska Federacija treba biti oprezna kod takvih tvrdnji”, rekao je tada Laurynas Kaschyunas.

“Helsinški sporazum je prekršen i Ruska Federacija treba platiti za aneksiju Krima”, rekao je u intervjuu Kaschyunas

Bivši član lokalne samouprave Gentvilas Simonas, sada zastupnik litavskog parlamenta, na općinskoj i nacionalnoj razini namjerava Rusiji oduzeti Kalinjingrad promjenom imena i opet ga zvati njemačkim imenom – Königsberg. Osim toga, Simonas planira tu rusku regiju vratiti Njemačkoj, budući da je nekad bila Istočna Pruska.

Ove spletke i opasni prijedlozi, smatraju analitičari portala Balt News, dolaze od strane stratega State Departmenta koji se bave sigurnosnim stanjem u Baltiku, iako nisu svjesni da upravo ovom stavovima predstavljaju potencijalnu prijetnju teritorijalnom integritetu Litve.

Rasprava o statusu ruskog Kalinjingrada se rasplamsala upravo u trenutku raspoređivanja NATO kontingenta u tom području. No, ona nije od jučer, ali su se njome uglavnom bavili “kafanski političari“, koji su igrom slučaja došli do mjesta u parlamentu, te nacionalistički pseudo-povjesničari.

Ideja zauzimanja ruskog Kalinjingrada traje već dugi niz godina. U Litvi se Kalinjingrad zove “Karalyauchus“, a tako se pojavljuje čak i na prometnim znakovima.

Lokalni ideolozi tvrde da su Litvanci u srednjem vijeku stoljećima na ovom području bili najveća etnička skupina.

Vrlo popularna teorija o “litvanskoj manjini” nije strana ni aktualnoj predsjednici države, Daliji Grybauskaite.

Ona je u ljeto 2014. godine u jednom intervjuu, komentirajući jačanje ruskih oružanih snaga u regiji, rekla jednu vrlo značajnu rečenicu: “Kalinjingradska regija je kolijevka litvanske književnosti i umjetnosti, ali sada protiv nas zvecka oružjem.”

No, davno prije, još 1993. godine, tadašnji veleposlanik Republike Litve u Sjedinjenim Državama je tvrdio da je Kalinjingrad teritorij njegove zemlje.  1995. je utemeljitelj moderne Litve, Vytautas Landsbergis,  rekao “kako status Kalinjingradske regije, kao teritorija Rusije nakon Drugog svjetskog rata, nema više dovoljno opravdanja”.

Prije šest godina je ideolog litvanskog nacionalizma, Romualdas Ozolas, bivši potpredsjednik parlamenta zemlje, rekao:

“Pravni status Königsberga, koji je pao pod upravu Sovjetskog Saveza, odavno je završio. Helsinška odluka o nepovredivosti granica je postala problematična iz jednostavnog razloga što Sovjetski Savez već dugo vremena ne postoji.”

Ozolas je tada pozvao na stvaranje nove nezavisne “Baltičke Republike”.

“Napuštanjem tradicije političke korektnosti, Litva će apsolutno koristiti jezik međunarodnog prava i početi zastupati težnje stanovnika Königsberga da dobiju neovisnu republiku.”

Spomenuti “navodni politolog”, Laurynas Kaschyunas, sada član parlamenta iz redova Domovinske unije – Demokršćana Litve, rekao je kako je na Konferenciji u Potsdamu 1945. donesena odluka kojom je Königsberg SSSR-u dan na samo pedeset godina, te da sada Sjedinjene Države i Velika Britanija trebaju preispitati stavke ovog ugovora.

Prema njegovim riječima, takav potez bi bio dostojna nagrada za rusku “agresiju na Krim i Donbas“. Istovremeno je Kaschyunas predložio da se treba osloniti na same stanovnike Kalinjingrada, među kojima, prema njegovim riječima, “postoje jaki separatistički osjećaji“. On to tumači činjenicom da mnogi stanovnici Kalinjingradske regije češće odlaze u EU, nego u Rusiju.

“Ako stanovnicima Karalyauchusa (Kalinjingrada) bude ponuđena mogućnost gospodarskog razvoja, te ako im se otvori europsko tržište, regija bi shvatila da je to prirodno i očigledno bi se odlučila za to. Ako Rusija ne odgovori na njihove želje, bilo bi moguće razmišljati o referendumu o statusu Karalyauchusa (Kalinjingrada). Međutim, važno je da taj referendum bude iniciran od strane samih ljudi”, rekao je Kaschyunas.

Drugi stručnjaci sumnjaju da je njegova zamisao provediva u praksi.

Već više od četvrt stoljeća u Vilniusu postoji organizacija “Vijeće za poslove litvanske manjine” (SDML), koje prima sredstva od vlada. Od svog osnutka 1989. godine SDML se bavi proizvodnjom tiskanih materijala o povijesnom Kalinjingradu, koje dijeli diljem Litve. To su uglavnom karte, knjige, brošure, leci i plakati, a govori se uglavnom o teritoriju “Karalyauchusa”. Ove materijale, vrlo upitne s povijesne točke gledišta, dijeli se i u školama.

Godine 1992. su aktivisti “Vijeća za poslove litvanske manjine” došli u Kalinjingrad i neovlašteno pokušali održati procesiju u spomen na “mrtve sunarodnjake”, i to za one koji su 1944. i 1945. stradali u Königsbergu kao građani nacističkog Reicha. 1994. su predstavnici SDML-a i litvanska zajednica u SAD-u ilegalno postavili spomenik posvećen Henry Monteu, koji je u XIII stoljeću vodio pobunu Prusa protiv Teutonskog reda. Karakteristično je da se u Litvi ovaj povijesni lik zove lažnim imenom Herkus Mantas, pokušavajući mu pripisati litvansko podrijetlo.  Rušenje bespravno postavljene skulpture je izazvalo histeričnu reakciju zajednice “Male Litve” u Americi.

Iste godine je SDML organizirao postavljanje plakata u Kalinjingradu na kojima je pisalo: “Pedeset godina genocida nad litvanskom manjinom“.  Na plakatima su prikazana okrvavljena tijela civila, probodena mačem i bajunetima. Istovremeno je izdan tzv. “Memorandum”, kojim se zahtijeva ništa više ni manje nego potpuna demilitarizacija regije “Karalyauchus” i njen povratak “povijesnim zemljama i baltičkim narodima”, odnosno Litvi.

U listopadu 2001. godine u Vilniusu je čelnik “Vijeća za poslove litvanske manjine”, Vytautas Shilas, organizirao konferenciju o temi “neriješenih problema” regije “Karalyauchus”, odnosno ruskog Kalinjingrada.

Raspravljalo se o “sovjetskom genocidu nad autohtonim stanovništvom regije Karalyauchus” i “pravnoj procjeni Kalinjingrada kao ruskog teritorija”.

Ironično, samo nekoliko dana nakon završetka konferencije su u organizaciji lokalnih i saveznih vlasti u Kalinjingradu počeli “Dani litvanske kulture“.

Proteklih dana je Moskva uglavnom šutjela na ove provokacije, jer nisu ni zasluživale odgovor. Međutim, ako su ranije o Kalinjingradu raspravljale nacionalističke udruge i pojedinci koji se bave stvaranjem povijesti, sada se o tome govorilo u parlamentu zemlje, što nije isto.

Litva je prerano zaboravila što joj je dao SSSR

Ruski suverenitet nad Kalinjingradom se ne može dovoditi u pitanje i to neće biti dozvoljeno ni parlamentu Litve.

Ruski su stručnjaci održali lekciju Balsysu i podsjetili ga da je distrikt Vilnius do 1917 bio dio Ruskog carstva, a od 1922. do 1939. godine je bio dio Poljske. U kratkom razdoblju od 1920. do 1922. godine je bio drugi glavni grad marionetske i fiktivne države Republike Središnje Litve. Dakle, Józef Piłsudski je u skladu s uvjetima Antante Vilnius dao Poljacima, a Centralna Litva je postala marionetska tvorevina, kojom je formalno upravljalo general Lucjan Żeligowski.

“Neka prvo vrate ono što su dobili od sovjetskih vlasti”, sažeo član Vijeća Ruske Federacije, Vladimir Džabarov.

Ostali, poput političkog analitičara Jurija Dolinskog, Linasa Balsysa, ovo uopće ne shvaćaju ozbiljno.

“On nije u stanju prehraniti nikoga, osim samoga sebe. On je vođa Zelenih u Litvi. Njegova stranka je slaba, a izabran je za jedan mandat samo zbog oštrih kritika vlasti i predsjednice Dalije Grybauskaite, njegove bliske saveznice, čiji je bio glasnogovornik, nakon što je izabrana 2009. godine”, rekao je Jurij Dolinski.

Uslijedila je i službena reakcija Ministarstva vanjskih poslova Rusije. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ruske Federacije u Litvi, Aleksandar Udalcov, rekao da je prijedlog Linasa Balsysa “o povratku Kalinjingradske regije Europi neodgovoran i pozvao Litvu da se aktivno boriti protiv pokušaja da se izmijeni ishod Drugog svjetskog rata”.

Zanimljivo je da je bivša šefica Linasa Balsysa, aktualna predsjednica  Grybauskaite – kćerka djelatnika NKVD-a, bila član Komunističke partije od 1983. godine i predavala na Visokoj partijskoj školi u Vilniusu. Danas je poznata po glasnim rusofobnim izjavama, kao kada je Rusiju nazvala “terorističkom državom”.

Međutim, barem na službenoj razini, Litva, za razliku od Latvije i Estonije, nikada nije izrazila teritorijalne pretenzije prema Rusiji. Možda zbog  nejasne povijesti regije Vilnius, kao što je rekao Džabarov.

Podsjetimo, grad Vilna, ruska verzija imena, a poljski Wilno, bio je glavni grad Velikog Vojvodstva Litve. Međutim moderni Litvanci od te povijesne tvorevine zaziru više nego moderni Arapi u drevnog Egipta, moderni Grci od stare Grčke ili Talijani od antičkog Rima. Službeni jezik je u Velikom Vojvodstvu Litve prvo bio rusinski, a zatim poljski. Prva knjiga na litvanskom jeziku je objavljen u Vilni 1595. godine, kada je kneževina 1569. već gotovo izgubila svoju nezavisnost.

Početkom XX stoljeća je Vilna bila središte bjeloruskog i poljskog nacionalnog preporoda, a Litvanci su bili tek neznatna manjina u ukupnoj populaciji. Prema popisu Ruskog carstva od 1897. godine, od ukupno 154 532 stanovnika Vilna, Židova je bilo 61 847 (40,0%), Poljaka 47 795 (30,9%), Rusa 30 967 (20,1%), Bjelorusa  6 514 (4,2%), a Litvanaca 3 238 ili tek 2,1%.

U međuratnom razdoblju, kada je Wilno bio poljski, Litvanaca je u gradu bilo tek  1 579 ili 0,8%. Poljaka je bilo 65,9%, Židova 28%, Rusa 3,8%, Bjelorusa 0,9%, Nijemaca 0,3%, i Ukrajinaca 0,1%.

Čak i godinama nakon što je Vilnius postao glavni grad sovjetske Litve, Litvanci su bili samo relativna, a ne apsolutna većina – 42,8%.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Litvanaca u gradu je 338 758 (62%), Poljaka 88 408 (17%), Rusa 63 991 (12%), Bjelorusa 18 924 (3,5%), Ukrajinaca  5.338 (1%) i Židova 2 206 (0,5%).

No, vratimo se u 1925. kad u Litvi već vole revidirati povijest. Tada se od 141 645 stanovnika, njih 59 315 (41,88%) izjasnilo kao Nijemci, a samo 37 626 (26,56%) kao Litvanci. U ožujku 1939. godine, nakon što je Hitler uputio ultimatum Litvi i prisilio ih da vrate Klaipeda regiju Njemačkoj, grad opet postaje litvanski tek 1945. godine, nakon što ga je oslobodila sovjetska vojska.

Teritoriju Litve je zapravo onaj kojeg je ograničio SSSR, i samo zbog Sovjeta  Litvanci imaju državu u kojoj danas žive.

Naravno, poslijeratne granice u Europi nisu “sveta krava” i one se mogu promijeniti kao rezultat zajedničkog dogovora, kao što je bio za vrijeme ujedinjenja Njemačke i raspada Čehoslovačke, ili u skladu s voljom naroda, kao na Krimu. Tu su i presedani, kada su se granice mijenjale silom, kao u slučaju Srbije i Kosova, Azerbejdžana i Nagorno-Karabaha ili Pridnjestrovlja i Moldavije. Postoje i zamrznuti sukobi u Južnoj Osetiji i Abhaziji, te u Donbasu, koji se vjerojatno neće riješiti u doglednoj budućnosti.

Međutim, Litva treba znati da je prvi put postala neovisna voljom zemalja Antante, koje su je trebale kao “tampon” državicu na granicama Sovjetskog Saveza, ali je prava država s Vilniusom kao glavnim gradom postala tek isključivo zbog dobre volje vodstva SSSR-a.

Naravno, nitko neće oduzimati teritorij Litve, niti otvarati pitanje teritorijalnih preraspodjela, jer bi posljedice mogle biti neočekivane i neugodne, prije svega po Litvu.

Za kraj bi Litvancima, ali ne samo njima, trebalo postaviti najobičnije pitanje: “Ako toliko mrze Staljina, zašto toliko volite granice koje vam je poklonio?”

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
57 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tabula
Gost
tabula
4 godine prije

Ovi ružni ns slici ratuju tako što svojim izgledom isprepadaju protivnika: buuuu.

Paulo
Gost
Paulo
4 godine prije

No, sada dolazimo do zanimljivog preokreta. Naime, nije više Rusija ta koja “prijeti Baltiku”, nego Litva prijeti Rusiji oduzimanjem Kalinjingradske regije, koju ne želi za sebe, nego je vratiti Europi. Onda ce biti ponovo druga prica da vise ne zeli za Europu nego za sebe. Sve su to racuni bez… Pročitaj više »

PeroDD
Gost
PeroDD
4 godine prije
Reply to  Paulo

Otkinuti komad ruskog teritorija?? Pa to njemački teritorij koji “otkinut”

gogijard
Gost
gogijard
4 godine prije
Reply to  PeroDD

pa kad su izgubili rat. Da su pobjedili ne bi se to dogodilo. a šta bi tribalo? Izgubiš rat pa nikom ništa?

eIgo
Gost
eIgo
4 godine prije

Kaze narodna
Na slabica i zecu se dize k****.
Ovi balticki patuljci mislu
-Eno Rusija je slabic pa je idemo prcati.
Tako su mislili i za vrijeme Hitlera…ali tad ih je spasio komunizam, jerbo taj komunizam nije htio priznati nacionalno nego je vjerovao u “klasno”!

OXI
Gost
OXI
4 godine prije

Nedavno jedan pametan čovjek reče :”Tko želi Kalinjingrad neka uzme zastavu u ruke i neka krene”
http://www.advance.hr/vijesti/putin-ne-zeli-trgovati-teritorijima-tko-zeli-kalinjingrad-neka-uzme-zastavu-u-ruke-i-neka-krene/

shumadinac
Gost
shumadinac
4 godine prije

Moskva ne ćuti, samo ne oseća potrebu da ponavlja – Putin je već rekao: “…zastavu u ruke pa napred”.

Pitalac
Gost
Pitalac
4 godine prije

Baš me zanima: čiji je u čijoj, u svoj ovoj priči ?!

Sarajevo
Gost
Sarajevo
4 godine prije

Nisu naucili nista iz primjera Nezavisne Drzave Ukrajine. OK, treba im dati ovako kako jest. Tada bi Rusi bili vecina u Litvi. Sljedeci korak – referendum za pripajanje Rusiji. Btw, izgleda niko nije rekao tim litvanskim mirotvorcima da umjesto 1.5 Mil. Nijemaca (do 1945) tu sada zive Rusi koji su… Pročitaj više »

Majkl Đordan
Gost
Majkl Đordan
4 godine prije

Znači to je ta prijetnja za baltičke države o kojoj se kokodače u zapadnim režimskim medijima, a zbog koje bi Hrvatska trebala slati vojsku u Litvu – Litva bi otcjepljivala Kalinjingrad od Rusije!?

Njihova Kolinda je još gluplja od naše.

lesson
Gost
lesson
4 godine prije

neko slican na balkanu?

mars
Gost
mars
4 godine prije

Pošto portal “Logično” ima rubrike kao što su politika, ekonomija i ostale, predlažem redakciji da uvedu i rubriku HUMOR, gdje bi ovakve vijesti mogle biti uvrštene kao “vic dana” ili mjeseca.

L. R.
Gost
L. R.
4 godine prije
Reply to  mars

Poštovani Mars,

razmotriti ćemo vašu ideju 🙂 (šalimo se)

Uskoro ide reorganizacija portala, nove rubrike, posebne zone za naše kolumniste, registracija korisnika da nema provokatora i još puno drugih noviteta…

Sve najbolje,

Redakcija portala Logično

shumadinac
Gost
shumadinac
4 godine prije
Reply to  L. R.

Samo nemoj pretplatu… 🙂

L. R.
Admin
Famed Member
4 godine prije
Reply to  shumadinac

Na portalu Logično, pretplate neće biti. 🙂

Sarajevo
Gost
Sarajevo
4 godine prije
Reply to  L. R.

Dobar vam je tim ET-ovaca. Rade od rano jutros, da se primjetiti. Sučelje (ili na bosankom – interface) odlično izgleda. Znam da je “feedback” uvijek poželjan, a moj je vezan za “home page”. Dozvolit ću sebi samo da napišem kako to ja shvatam. G-djica Svetlana Dimovski. Naslov glasi “za sretniju… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
4 godine prije
Reply to  L. R.

Podržavam ali registracija nema nikakvog smisla dok postoje lažni profili, ako je baš “gusto” logirajte podatke za daljnju analizu. Jednoga dana kada će se na fejsbuku moći registrirati samo sa nekim osobnim elektroničkim potpisom tada ću i ja imati fejsbuk profil, dok je lažnjaka npr “Vladimir Trump” to nema nikakvog… Pročitaj više »

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
4 godine prije
Reply to  L. R.

Što fali ovom načinu komentiranja? Zašto ga mijenjati?
Barem vi ostavite slobodu interneta.

L. R.
Admin
Famed Member
4 godine prije

Poštovani, Naš stručni tim nije tu da piše, nego da informira redakciju kada pisanje postane previše subjektivno. Dakle, ne očekujte puno tekstova od stručnog tima. Radi se o osobama vrlo različitih uvjerenja i visokih kvaliteta. Sve to služi održavanju jedne informativne harmonije, bez obzira koliko to teško bilo. Vezano za… Pročitaj više »

nisam robot
Gost
nisam robot
4 godine prije
Reply to  L. R.

“Odrzavanje informativne harmonije”???
Pa clanci su SVI jednostrano proruski.
I clanci su 90% antihrvatski.
Neznam na koju informativnu harmoniju Vi ciljate?

Piko
Gost
Piko
4 godine prije
Reply to  nisam robot

Kole ti ne bi vidio istinu niti da te pogodi u glavu.

Sarajevo
Gost
Sarajevo
4 godine prije
Reply to  L. R.

Logicno svakim danom izgleda sve bolje i bolje. Imate nesto sto drugi nemaju i sto vam daje veliku prednost. Babica u spicu napada, a zbog njega publika dolazi na stadion da gleda.

davor
Gost
davor
4 godine prije

Teritorijalizam (Kainština) je najgora ali i najraširenija religija na svijetu. Abrahamske religije su na drugom mjestu.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
4 godine prije

Litva svira qurcu. lol

Andrej
Gost
Andrej
4 godine prije

Prosjecni litvanac bas kao i prosjecan gradjanin RH ne zna gdje mu je guzica, a gdje mu je glava. Uostalom, nije na njemu da misli, nego da se prihvati puske i ostavi kosti na nekoj ledini. Dovoljno je pogledajti na prvoj fotki tu obojenu “djecu” od 30 i kusur godina.… Pročitaj više »

Tito
Gost
Tito
4 godine prije
Reply to  Andrej

Pa i ti glumiš odrasloga a vodiš djetinjaste monologe sa pubertetskim teorijama.
“Do pameti je daleko teže doci…” haha, piše znalac koji je dostigao next level iznad ovih ostalih.
A fantaziraš još o komunizmu i jugoslavenstvu.

Andrej
Gost
Andrej
4 godine prije
Reply to  Tito

Nisam pokazao prstom prema vama, ali je zanimljivo da ste se osjetili prozvanim. No, kakogod, na ovom portalu sam vrlo kratko vrijeme (prije sam posjecivao AMSI) i uvjeravam vas, da nisam niti imao prilike zboriti o komunizmu ili jugoslavenstvu. Na kraju krajeva, tko sam ja da pisem o komunizmu, kada… Pročitaj više »

Sarajevo
Gost
Sarajevo
4 godine prije
Reply to  Andrej

haha, index.hr

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije

Uz dužno poštovanje, ali tekst je pun rupa i nelogičnosti. Iskreno, ako Krim nikada nije bio ukrajinski, a bogami nije ni ruski, po kojoj bi logici enklava Kalinjingrad uvijek bila ruska? Sada ozbiljno. Konigsberg je kao i cijela istočna Pruska bila dio Njemačke. Prusi su u ranom srednjem vijeku bili… Pročitaj više »

Zdravko
Gost
Zdravko
4 godine prije
Reply to  zlatan

Ja sam Makedonac I ponosim se stim ali ne trazim da Makedonija bude velika, to je bilo davno, zivimo u novim uslovima I dajte samo normalni zivot sto znaci prava I ne menjajte granice

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije
Reply to  zlatan

Gosp. zlatan , Babicev tekst i vas komentar analizira povjesne silnice kao i povjest prekrajanja granica i tu nista nema sporno , medjutim moje misljenje jest da iza ove cijele price o baltiku a i sire stoji revidiranje povjesti naci-fasistickih gubitnika iz drugog svjetskog rata , potomci nacista uporno hoce… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

ŽUKOVE, daj nećemo pretjerivati, nisu baš uvijek u pitanju potomci nacista. Odrasli smo ljudi i tako treba i raspravljati. Ali, prigode beru jagode. Kao nema promjena granica u poslijeratnoj Evropi. Pa bum, ode Kosovo iz Srbije, bez promjene granica, ali uz promjenu statusa. Pa, se otcjepio sjever Cipra, Abhazija, Južna… Pročitaj više »

Sarajevo
Gost
Sarajevo
4 godine prije
Reply to  zlatan

@Zlatan. Demografska slika Kaliningrada i Königsberga nisu ni slične.

Tito
Gost
Tito
4 godine prije
Reply to  Sarajevo

Ni Sarajeva 90′ i Sarajeva 2017.

Tito
Gost
Tito
4 godine prije
Reply to  Tito

A kamoli Banjaluke

Zdravko
Gost
Zdravko
4 godine prije

Da ne bilo vise tenzije neka se pribalticke drzave prikljuce Rusiji I nece biti problema mir

Thaci
Gost
Thaci
4 godine prije
Reply to  Zdravko

I Kosovo Albaniji i bude mir.

Znatizeljko
Gost
Znatizeljko
4 godine prije
Reply to  Thaci

Moze naravno i dio MK Albaniji, dio Srbiji.
Apetiti zasiceni i mir.

tito
Gost
tito
4 godine prije
Reply to  Znatizeljko

Ma ne radije Dalmacija i istra Italiji i onda bi bio MIR!

Zdravko
Gost
Zdravko
4 godine prije

Da ne bilo vise tenzije neka se pribalticke drzave prikljuce Rusiji I nece biti problema mir

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  Zdravko

ZDRAVKO, to je potpuno nerealno. Zašto? Sve tri baltičke države su članice EU i NATO pakta, i nema šans e za priključenje Rusiji. Uostalom etnički Estonci, Latvijci i Litvanci to niti ne žele. To svima mora biti jasno. I Rusima je to jasno.

Sarajevo
Gost
Sarajevo
4 godine prije
Reply to  zlatan

tu se slažem s tobom

Pavo
Gost
Pavo
4 godine prije
Reply to  zlatan

Problem su Rusi koji ćine 25 % populacije Estonije i 40 % Latvije. Te dvije države nisu znali pridobit lokalne Ruse i to je u biti problem koji nema rješenja.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

“Legalizam” i kvazi demokracija kao klica novog pogroma , zrtve holokausta (Jasenovca)okrecu se u grobu, a to je znak da buduci holokausti nisu iskljuceni , dapace izgledni su . I opet ce sve biti “legalno” i po zakonu bas kao sto je to bilo u doba hitlerove nacisticke njemacke i… Pročitaj više »

nupl
Gost
nupl
4 godine prije

Dobar clanak

PeroDD
Gost
PeroDD
4 godine prije

Krim je oduvijek bio ruski: Königsberg je oduvijek bio njemački..

gogijard
Gost
gogijard
4 godine prije
Reply to  PeroDD

Krim je kroz povijest bio svačiji a Ruski je od od kada su ga osvojili u ratu s Turcima. Tako su i Königsberg osvojili u ratu. Pa to i jest razlog zašto se ratuje. Pobjediš u ratu i dobiješ teritorij. Izgubiš rat – izgubiš teritorij, tako to ide. Kako drugačije?… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
4 godine prije

Vidim malo naznaku licemjerja općenito kod nekih rusofilnih komentatora. Hajd, možemo opravdati povratak Krima jer su ondje rusi i bili većina i skoro svi su za povratak matici. Ali za Kalinjingradsku oblast ipak ne vrijedi argument povijesnog teritorija. To je poput Kurila ratni plijen koji su Sovjeti uzeli za sebe.… Pročitaj više »

Decak iz Kentakija
Gost
Decak iz Kentakija
4 godine prije
Reply to  Zvrk

Krim se izjasnio 97 posto za osamostaljenje, a posle su se prikljucili Rusiji. Inace na Krimu je samo 61 posto rusa ali su i svi ostali, ukrajinci, tatari i nemci glasali za izlazak iz Ukrajine! To su cinjenice. Isto tako u Kalinjingradskoj oblasti zivi milion stanovnika od kojih su 90… Pročitaj više »

nisam robot
Gost
nisam robot
4 godine prije

Jadni Rusi, sve zemlje okolo samo lazu, falsifikuju povjest, varaju i okupiraju samo Putinovci ne. Kako od 1.500 Litvanaca u glavnom gradu Litve naraste populacija na 340.000 Litvanaca, za 50 godina? Mora da su manipulirali onu prvu brojku praveci se da ih nema. 🙂 jer autor sigurno nije nesto pobrko.… Pročitaj više »

jale
Gost
jale
4 godine prije

Budite svjesni, da se sa ovakvom otvorenom hajkom i huškanjem na Rusiju, iako za to zapravo nema nikakvih razloga, ujedno i zašivaju usta i otkidaju jezici svima koji imaju iole suprotan stav i prkose NATO-mainstream jednoumlju.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
4 godine prije

Pazi sad! U Kalinjingradskoj oblasti može i treba da se održi referendum, ali na Krimu ne može. Ne znam samo kako Rusija uspeva da ostane ovoliko pribrana i da trpi ovaj bezobrazluk. Možda može NATO tu da pomogne pa da silom uzme Kalinjingrad? A, da, ipak ne može. Rusija je… Pročitaj više »

Decak iz Kentakija
Gost
Decak iz Kentakija
4 godine prije
Reply to  Deda Brada

Ja koliko sam cuo i procitao o Kalinjingradskoj oblasti, to je nezamislivo naoruzan region tako da kada bi bio samostalna drzava bio bi jedna od najjacih vojnih sila u Evropi. Na tom tlu se nalaze moderni su-30 teski, brzi i supermanevarbilni lovci sa mocnim radarom i raketama, Iskander-M superbrze najmodernije… Pročitaj više »

Michael Collins
Gost
Michael Collins
4 godine prije

Ova (B)litvanka ima toliku glavu, a u njoj samo promaja. Možda u povijesti Litavci i jesu bili većina tamo, ali sada je neka druga priča. I na Tajvanu nije bilo ni K od Kineza do 17.-og stoljeća kada su se počeli masovno naseljavati (nije ih bilo ni u Xingjiangu, ni… Pročitaj više »

Pontifex
Gost
Pontifex
4 godine prije

Nije tolko stvar u samoj geografskoj lokaciji koliko u činjenici da ko fol eto bas Litva i eto bas sad hoće i mora nešto poduzet jer ne moze više tako dalje. A jbt.

Decak iz Kentakija
Gost
Decak iz Kentakija
4 godine prije

Vlasti Litvanije rade za ruse! Ili u drugom slucaju – nisu normalni. Nesto od ta dva je istina.
Jedva cekam da Litva krene na Kalinjingrad. ?

Podravec
Gost
Podravec
4 godine prije

Aha…. Ajde probajte……da vam striko Vlado ne bi spominjao oca, majku i sve članove familije, pa vam pripremio počasni vatromet od nekoliko stotina Iskandera…..pa vas pozvao u Klub 3M 54 i gledao kako umirete…..od radijacije!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik