Rusija odbacila kritike zbog postavljanja modernog raketnog sistema na svojim granicama

S-300 Rusija raketni štit
0
0

Kremlj je u utorak odbacio kritike Zapada zbog razmještaja najmodernijih projektila u ruskom dijelu Baltičkog mora, opisujući taj potez kao ekvivalentan odgovor na povećano prisustvo NATO snaga na ruskim granicama.

Ruska vojska je navodno stacionirala određeni broj projektila za borbu protiv brodova u Kalinjingradu, a najavljeno je i razmještanje drugih raketnih sistema.

Američki State Department i NATO su izrazili zabrinutost zbog toga, opisujući ruski potez kao destabilizirajući.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitry Peskov, kazao je novinarima da ruska vojska mora da odgovori na, kako je rekao, NATO-ove agresivne poteze.

„Rusija radi ono što je neophodno da se zaštiti od NATO-ovog širenja prema njenim granicama“, kazao je Peskov. „Alijansa je zaista agresivan vojni blok, tako da Rusija mora to učiniti. Ona ima sva suverena prava da preduzme neophodne mjere diljem teritorije Ruske federacije.“

NATO je saopštio da razmještaj ruskih projektila u blizini granica alijanse „ne doprinosi smanjenju tenzija niti povratku predvidivosti naših odnosa“. NATO je pozvao na veću transparentnost o pitanju vojnih aktivnosti, a u cilju „izbjegavanja incidenata i rizika od nesporazuma“.

Kremlj je više puta upozoravao da je razvoj NATO-ovog raketnog štita na njenim granicama opasan po rusku bezbjednost i obećao preduzimanje kontramjera.

dmitry peskovkalinjgradKremljNATOraketni štit
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI