Zelenski bi izgubio izbore

Zelenski - Ukrajina
19 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ne bi pobijedio da se izbori održe upravo sada, pokazala je anketa objavljena u utorak. Vlada je odgodila sve izbore za vrijeme trajanja sukoba s Rusijom.

Istraživanje koje je proveo ukrajinski anketar SOCIS pokazuje da Zelenski zaostaje u prvom krugu, a zatim gubi u drugom krugu od nedavno smijenjenog generala Valerija Zalužnog.

Istraživanje SOCIS-a pokazuje da je Zalužni dobio 41% glasova u prvom krugu i 67,5% u drugom krugu, dok bi aktuelni predsednik dobio samo 23,7% u početku i ne više od 32,5% u drugom krugu.

Bivši predsednik Pjotr ​​Porošenko dobio bi samo 6,4 odsto glasova u prvom krugu, dok bi bivši predsednik ukrajinskog parlamenta Dmitrij Razumov dobio samo 5,6 odsto glasova, navodi anketa.

Da se parlamentarni izbori održe danas, hipotetički “blok Zalužnji” dobio bi 46,4 odsto poslaničkih mesta, a stranka Zelenskog samo 21,1 odsto, dok bi Porošenko imao maksimalnih 7,5 odsto.

Ankete krajem 2023. pokazale su da Zalužni daje izazov Zelenskom. Međutim, predviđalo se da će sadašnji predsjednik dobiti preko 47% glasova u prvom krugu i poraziti generala u drugom krugu.

Međutim, preko 65% ispitanika posljednjeg istraživanja složilo se da izbore ne treba održavati dok traje sukob. Anketa je sprovedena od 22. februara do 1. marta, na reprezentativnom uzorku od 3.000 odraslih Ukrajinaca, sa marginom greške od 2,1%.

Prije nego što je ušao u politiku, Zelenski je bio komičar koji je glumio predsjednika Ukrajine u jednoj TV emisiji. Godine 2019. vodio je kampanju na mirovnoj platformi i izazvao Porošenka, pobijedivši u drugom krugu ubedljivo sa 73% glasova. Njegova novoformirana stranka, nazvana po TV emisiji (Sluga naroda) pomela je i parlamentarne izbore u junu 2019. godine.

Prošlog decembra Zelenski je najavio da neće biti izbora ni za predsjednika ni za parlament sve dok je na snazi ​​vanredno stanje, čime se u suštini produžava njegov i mandat parlamenta na neodređeno vrijeme.

Zalužni je bio vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine do 8. februara, kada ga je zamijenio general rođen u Rusiji Aleksandar Sirski. Prema višestrukim izvještajima u medijima, prvi se sukobljavao sa Zelenskim i pokazivao političke ambicije, ali Zalužni nikada nije napravio nikakve otvorene poteze da se uključi u ukrajinsku politiku.

ukrajinaZalužniZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
1 mjesec prije

Bolje da pobije jos sto tisuca Ukrajinaca samo da se svinja zadrzi na vlasti. Ukrajinci mu moraju sami skinuti glavu za to sto je sa bandom fasista napravio od Ukrajine.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

U ukrajinskim zakonima nije predviđeno da se ukrajinski predsjednik ne bira ni pod kakvim okolnostima, a redovni predsjednički izbori – koji se održavaju svakih 5 godina – su trebali biti za tri tjedna, tj. 31. ožujka 2024.

Sada se Zelenski žalio Ustavnom sudu Ukrajine i traži produljenje svog mandata bez izbora.

Zastupnicima u ukrajinskom parlamentu (znanom kao Vrhovna Rada) istekli su mandati u listopadu prošle godine. Isto se biraju na 5 godina.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Mi se ne povlačimo, mi se približavamo Europskoj uniji – Zelenski

P.S.
Svečana večera u pogrebnom poduzeću…

1 mjesec prije

u siriji su bili izbori za vrijeme rata.

Bruno
1 mjesec prije

Čini se da je on izgubio glavu.

Max
1 mjesec prije

Ko ga j…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI