Zelenski bi mogao biti svrgnut

Zelenski
17 komentara

Nespremnost ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da razmotri mirovne pregovore s Rusijom mogla bi ga dovesti do svrgavanja kako bi se takvi pregovori omogućili, rekao je u subotu Oleg Soskin, savjetnik dvojice bivših ukrajinskih predsjednika.

Zelenski, koji i dalje drži da pobjedu treba postići na bojnom polju, jednostavno “ne može” ući u mirovne pregovore s Moskvom, rekao je Soskin na svom YouTube kanalu. Takvi postupci, smatra on, guraju Rusiju i barem neke od zapadnih pristalica Ukrajine da pomisle da im je potreban neko drugi koji bi predstavljao Kijev ko bi se mogao ” složiti čak i o privremenom primirju”. Da bi se to postiglo, potrebno je “neutralizirati” sadašnje ukrajinsko rukovodstvo, dodao je bivši predsjednički pomoćnik.

Ideja o mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine postala je “preovlađujući narativ” ne samo u Rusiji nego i na Zapadu, sugerirao je Soskin. Napomenuo je da su ne tako davno takve ideje iznijeli francuski predsjednik Emmanuel Macron i talijanski premijer Giorgia Meloni.

Macron je rekao za BBC u intervjuu ove sedmice da je, iako je Francuskoj bila “dužnost” da podrži Kijev, možda došlo vrijeme za neke “poštene i dobre pregovore” sa Rusijom. Meloni je nedavno rekao paru ruskih šaljivdžija, Vovanu i Lexusu, da u EU “ima dosta zamora” zbog sukoba. „Blizu smo trenutka u kojem svi shvataju da nam je potreban izlaz“, dodala je tada.

Soskin, poznati ekonomista koji je 1990-ih bio zamjenik direktora Instituta za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ukrajinske akademije nauka, rekao je da EU također potencijalno neće moći zadovoljiti potrebe Kijeva za vojnom opremom i municijom, posebno ako se američka vojna pomoć smanji.

Bivši zvaničnik je početkom 1990-ih bio viši savjetnik prvog predsjednika Ukrajine Leonida Kravčuka, a kasnije je bio ekonomski savjetnik drugog lidera nacije, Leonida Kučme, između 1998. i 2000. godine.

Kijev je u više navrata odbacivao bilo kakve pregovore s Moskvom i zahtijeva potpuno povlačenje ruskih trupa sa svih teritorija koje Ukrajina smatra svojim. Zelenski je ponovio ovaj zahtjev u intervjuu za Reuters ove sedmice, dodajući da će Kijev nastaviti borbu čak i bez američke pomoći ako bude potrebno.

On je također negirao medijske izvještaje o tome da su zapadni pristalice Ukrajine navodno ohrabrivale Ukrajinu da se uključi u mirovne pregovore s Moskvom. “Ovo se neće dogoditi”, rekao je prošle sedmice.

Rusija je u više navrata signalizirala svoju spremnost da se uključi u pregovore sa Kijevom, ali je insistirala da takvi razgovori treba da uzmu u obzir bezbednosne interese Moskve i „realnost na terenu“ . U jesen 2022. četiri bivše ukrajinske teritorije – uključujući dvije republike Donbasa – službeno su se pridružile Rusiji, nakon niza referenduma.

Kijev je glasanje proglasio “lažnim” i tražio je da povrati kontrolu nad četiri teritorije, kao i Krimom, koji se pridružio Rusiji 2014. nakon drugog referenduma.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Otok Mali
5 mjeseci prije

Kako došao tako i otišao.

Ne mogu šutjeti
5 mjeseci prije

NATO bi sad da zaustavi rat u postojećem stanju na terenu kako bi ostatak Ukrajina uveo u organizaciju. Cilj uvlačenja Ukrajine u NATO bi bio djelomično postignut ali vremenom bi se pokušalo raznim metodama vratiti teritorij Ukrajine iz 90-tih. NATO se nikada neće odreći Krima. Nadam se da se Rusi, ovaj put neće dati prevariti s nekim lažnim obećanjima i djelomičnim rješenjima.

tuf
5 mjeseci prije

U zadnja dva dana i Scholz i Macron izrazili želju za razgovorima i pregovorima s Putinom. Zanimljivo, kao da im eksperiment ne ide po planu. Šteta jedino da rusko vodstvo ima još uvijek određenu dozu kompleksa manje vrijednosti pa će vrlo vjerojatno popustiti i dati se (opet) prevariti nekim Minsk 3 trojanskim konjem. Putin je nažalost postao vrlo mekan pod starije dane, vrlo je popustljiv i blagonaklon prema zvjerima koje mu otvoreno rade na raspačavanju države. Jedina realnost je da se posao s DNR i LNR treba završiti, nakon toga povući tampon zona duž cijele granice po uzoru na Koreju – i to je to za narednih 100 godina. Jer zapad je pokazao ne samo da mu se ne može vjerovati nego da nije spreman za bilo kakvu koegzistenciju i neće se smiriti dok ne preuzme totalnu kontrolu nad svakim pedljem planete. Nema s njima razgovora i pregovora a slobodno… Čitaj više »

noppo
5 mjeseci prije

Prva strana revije TIME iz 30.10 priča sve. Zelenski je niko i ništa.

Keki
5 mjeseci prije

Igrao je jedno ljeto

Гавран
5 mjeseci prije

DW:
“Zbog rata u Ukrajini preispituje se i psihoterapija. Neki stručnjaci smatraju da bi u lečenju PTSP-a trebalo koristiti zabranjene supstance kao što su ekstazi ili različiti psihodelici.”
.
Verovatno će Zelenski lično preuzeti ministarstvo zdravlja.

Čudan lik
5 mjeseci prije

Ajde da se malo podsjetimo što su EU političari izjavljivali:

– U Ukrajini se brani Europa;
– Ukoliko ne pomognemo Ukrajini, Rusija će okupirati cijelu Europu;

Kakvi sad pregovori??? Zar izbor nije bio ili oni ili mi, ili ćemo pomoći Ukrajini ili će nas Rusi okupirati??? Ako su pregovori mogući danas, zašto nisu bili mogući prije dvije godine, kada je sve i počelo???
Hmmmm…

Max
5 mjeseci prije

Glumac koji je svoje odigrao

Dux
5 mjeseci prije

Uzalud sve, ako i dođe do pregovora, a nadamo se da hoće, poprilično sam uvjeren da će se o uvjetima najviše pitati Ruse, a oni su svoj stav davno iznjeli i neće biti većih i bitnijih odstupanja.

Karma
5 mjeseci prije

Kurrcosvirac na klaviru, budaletina kao i chopor eu politicara sta su urlali slava ukri i prali miljarde eura sa muljatorima. Mladi slaveni ukri i rusi klanje u blatu. Stara hazarska nosata bagra.. Krvi i novaca na tudjoj muci

macedon
5 mjeseci prije

“Zelenski bi mogao biti svrgnut”, a pare? Dje su pare?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI