Zelenski bi mogao da otpusti ministra spoljnih poslova

Dmitrij Kuleba
6 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski razmišlja o smjeni ministra vanjskih poslova Dmitrija Kulebe, objavio je u petak list Strana, pozivajući se na izvor u predsjedničkom uredu.

Kuleba (42) je ministar vanjskih poslova od marta 2020. godine. Prije toga bio je potpredsjednik vlade za evroatlantske integracije i izaslanik Ukrajine u Vijeću Evrope.

„Ima mnogo pitanja za Kulebu“, rekao je anonimni izvor Strani. “Naročito ima dosta pritužbi na kandidature ambasadora koje je dostavilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Ured Zelenskog je “generalno nezadovoljan diplomatskom službom”, dodao je izvor.

Izveštaj Strane se poklopio sa ostavkom OIega Nikolenka, glavnog portparola Ministarstva spoljnih poslova. Objavljujući svoju fotografiju sa Kulebom na Fejsbuku, on je u petak objavio da mu prestaje služba u ministarstvu, ne precizirajući zašto.

Zelenski je u četvrtak objavio da imenuje generala Valerija Zalužnog – bivšeg vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga – za novog ambasadora Kijeva u Londonu. Mjesto je bilo prazno od jula prošle godine, kada je Zelenski otpustio ambasadora Vadima Pristajka jer je kritikovao njegovo ponašanje na samitu NATO-a.

Prema Strani, “najvjerovatniji kandidat” za novog ministra vanjskih poslova je Igor Zhovkva, zamjenik šefa kabineta Zelenskog, koji nadgleda vanjsku politiku u predsjedničkoj kancelariji.

Trenutni Kulebin zamjenik je Andrej Melnik, bivši ukrajinski ambasador u Njemačkoj. Postao je ozloglašen tokom svog mandata u Berlinu zbog potpuno nediplomatskog ponašanja, od vrijeđanja zemlje domaćina nazivajući kancelara Olafa Scholza “uvrijeđenom kobasicom od jetre”, do proklinjanja Elona Muska, donatora neprocjenjive satelitske usluge Starlink za Ukrajinu.

Konačno je povučen u novembru 2022., nakon što je u podcastu veličao nacističkog saradnika iz Drugog svjetskog rata Stepana Bandere.

Međutim, kada se vratio u Kijev, Melnik je nagrađen unapređenjem u zamjenika ministra vanjskih poslova – čin koji je zadržao čak i nakon što ga je Zelensky imenovao za ambasadora u Brazilu prošlog juna.

Dimitrij KulebaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
1 mjesec prije

Kad ce konacno Ukrajina otpustiti zidovsku svinju Zelenskog? Zar jos ne shvacaju sto im je napravio od Ukrajine?

Karma
1 mjesec prije

Hazarske nakaze

nastran
1 mjesec prije

što njega? taj baš lijepo sere cijelo vrijeme! zapravo maestralno!

Max
1 mjesec prije

A kamo?

Profesor Živago
1 mjesec prije

A da otpusti sebe?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI