Zelenski će ovog tjedna otpustiti najvišeg generala

Zaluzni i Zelenski
19 komentara

Između ukrajinskog predsjednika i Valerija Zalužnog, koji je vodio kijevske snage od 2021., postoji dugotrajna zajedljivost.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski namjerava otpustiti svog vrhovnog generala Valerija Zalužnog prije kraja tjedna, tvrdi CNN u srijedu pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom. Izvješće slijedi slične glasine koje su se pojavile u medijima kao što su Financial Times i Washington Post, a koje je Kijev do sada odbacio.

Odnos između njih dvojice navodno se počeo pogoršavati kada je general napisao članak za The Economist u studenom, opisujući situaciju na bojnom polju kao “ćorsokak” nakon neuspjele protuofenzive Kijeva. Predsjednica je oštro odbacila tu ocjenu.

Prema CNN-u, Zalužni je pozvan u ured Zelenskog u ponedjeljak, gdje mu je rečeno da će biti otpušten u sljedećih nekoliko dana. Iako još nije objavljena nikakva službena objava, izvor je navodno rekao za list da se predsjednička uredba očekuje do kraja tjedna.

Glasine da će popularni vojni vođa zemlje biti smijenjen izvorno su počele kružiti medijima ranije ovog tjedna na temelju anonimnih izvora u Kijevu. Washington Post je tvrdio da je predsjednik Zalužnom objasnio svoju odluku rekavši da je potreban novi zapovjednik kako bi se pomladila situacija, budući da je ukrajinski narod umoran od rata, dok su strani podupiratelji Kijeva smanjili vojnu pomoć.

Generalu je tada navodno ponuđeno savjetničko mjesto, što je on odbio, odlučivši umjesto toga u potpunosti napustiti vojsku, rekao je izvor za novinu.

Nakon što su u ponedjeljak procurila izvješća o skoroj smjeni Zalužnog, glasnogovornik Zelenskog Sergej Nikiforov izdao je službenu izjavu u kojoj inzistira da je to “neistinito”. Ukrajinsko ministarstvo obrane također je objavilo poruku na društvenim mrežama proglašavajući te glasine lažnima.

New York Times je u utorak izvijestio da je ukrajinski predsjednik odlučio preispitati odluku nakon što je početni plan završio u tisku. Međutim, drugi izvor rekao je novinama da je otpuštanje samo privremeno odgođeno dok Kijev traži odgovarajuću zamjenu za Zalužnog.

Moskva je u međuvremenu opisala glasine o smjeni ukrajinskog zapovjednika kao znak da je rukovodstvo Kijeva u rasulu i da ima “puno problema”, prema glasnogovorniku Kremlja Dmitriju Peskovu. Predvidio je da će podjele u ukrajinskom vojnom i civilnom vodstvu koje proizlaze iz neuspjele protuofenzive nastaviti rasti kako Rusija bude napredovala prema svojim ciljevima.

ukrajinaValerij ZalužniZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

“Predsjednica je oštro odbacila tu ocjenu.”

Desi se tu i tamo zamjena spola u tekstu na Logičnom – ne znam je li tipfeler, zajebancija ili portal primjenjuje novogovor 😁

tihobl
3 mjeseci prije

EU odobrila Zelenskom 50 milijardi subvencija.
Glegam odusevljenje poljoprivrednika u centru Brisela kad su culi vijest.

Dax
3 mjeseci prije

I komandovaće q.rcom.

abc
3 mjeseci prije

Dulje što ruska vojska napreduje, sve više se raspada natovsko-ukrajinski nacistički režim. Bit če tu još svašta.

Max
3 mjeseci prije

Uman budali smeta.

Herc
3 mjeseci prije

ma yebe mu se ,dobio je danas pare od debila evropskih opljačkane porezom od naroda

Zvone
3 mjeseci prije

Ako je ovo istina…spasio se covik…ratovat za budale

NOME
3 mjeseci prije

……. globalistički menađeri se riješavaju ratnika koji znaju kako se ratuje i kad je dosta…..Surovikin, Zalužni,….. i mnoštvo kojima neznamo imena, a koji su vidjeli pogrome svojih jedinica zbog suludih političkih odluka….

3 mjeseci prije

Šizofrenik Budanov djeluje kao odlična opcija za zamjenu ..Taj će bez problema gurnuti ljude u klaonicu..

dulebg
3 mjeseci prije

Zalužni iskače sa broda koji tone. Međutim okrvario je ruke previše, negde će i njega stići pravda.

nessy
3 mjeseci prije

Bilo je vec slucajeva u povijesti (svi su zavrsili katastrofom), kad neki predsjednik, kancelar ili sl., zamisli da je vojni genije i da mu generali ne trebaju. Zeleni balvan je odavno izgubio kontakt sa stvarnosti. Zaluzni je jedan od rijetkih, koji ne laze, zna svoj posao, i vrlo je cijenjen. Ali, Balvan ocito zna bolje.

mane
3 mjeseci prije

generali im i ne trebaju jer ukraina vise ne moze da ratuje na klasican nacin kao do sada .sad se okrecu teroristickim akcijama na teritoriji rusije i dombasa

Suze Roni
3 mjeseci prije

Stara vijest. Zelenbaba je to vec pokusao prije par dana, ali su mu USA birokrati rekli da je to losa odluka. Nakon toga je vec spreman protokol
koji je trebao saopciti odluku o smjeni, otkazan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI