Zelenski je “šokiran” nedostatkom podrške Izraela

Valodimir Zelenski
50 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je u petak za francusku TV da je “šokiran” što Izrael nije poslao oružje kako bi pomogao njegovoj vojsci u borbi protiv ruskih snaga. Zelenski je tada tvrdio da je zapadni Jerusalim pod ruskim uticajem.

“Šokiran sam”, rekao je Zelenski grupi novinara brojnih francuskih medija. “Ne razumijem. Izrael nam nije pružio ništa, ništa, nulu”, nastavio je. “Razumijem da moraju braniti svoju zemlju, ali sam dobio informaciju da Izrael izvozi svoje oružje u druge zemlje.”

Zelenski je vjerovatno mislio na izraelsku prodaju svog odbrambenog raketnog sistema “Gvozdena kupola” Kipru, što je objavljeno prošlog mjeseca, ali izraelska vlada nije potvrdila. Prošle godine, izraelski izvoz odbrane iznosio je rekordnih 11,3 milijarde dolara, a 41 % njegovih kupaca nalazi se u Evropi.

Iako je Izrael osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini i pridržavao se američkih sankcija Moskvi, on nije uveo vlastite sankcije Rusiji i uzdržao se od doniranja oružja Kijevu. Umjesto toga, zapadni Jerusalem je poslao zaštitnu opremu kao što su panciri i šljemovi, kao i humanitarnu pomoć.

To nije zadovoljilo Zelenskog, koji je u aprilu izjavio da želi da Ukrajina postane „veliki Izrael“, u kojem su građani naoružani i spremni za vojnu službu u svakom trenutku.

“Bilo je razgovora sa liderima Izraela i to nije pomoglo Ukrajini”, rekao je Zelenski francuskim novinarima. “Zašto nam ne date protivvazdušnu odbranu?” upitao je, tvrdeći da se “može primijetiti uticaj Rusije na Izrael”.

Nema dokaza da je Moskva radila na uticaju na izraelsku politiku naoružavanja Ukrajine. Međutim, održavanje diplomatskog kontakta sa Rusijom je u interesu Izraela, s obzirom da Rusija ima vojno prisustvo u Siriji, a izraelski avioni tamo često izvode prekogranične zračne napade.

Osim toga, Rusija i Izrael dijele bliske kulturne veze, s obzirom da je oko 15 % stanovništva Izraela ruskog porijekla, a Rusija je dom sedme najveće jevrejske populacije na svijetu. Međutim, Zapadni Jerusalim i Moskva su se posvađali oko odluke Rusije da zatvori podružnicu Jevrejske agencije ranije ovog ljeta.

Prema Times of Israel, Izrael je intervenisao kako bi spriječio SAD da isporuče baterije za rakete Iron Dome Ukrajini prije početka ruske vojne operacije u februaru.

IZRAELukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
SIRIUS
1 godina prije

Valjda zato kaj Izrelci nemaju zalihe starog propalog oružja… Zalensky je luđak, a ako mu neko dostavi nuklearno naoružanje, taj je luđi od njega. Ko i svi ovi WEFovi poltroni koji po Evropi navještaju treći svjetski rat koji se kao ne može izbjeći ako se malo koristi mozak. U Minhenu na nedavnoj sigurnosnoj konferenciji Zelensky je baljezgao da če Ukrajina dobiti nuklearke i da če stisnuti Rusiju. Eto mu neki dan Bill Clinton reko da nema problema, da može očekivati podršku njegove fondacije! Eto i poljski ministar obrane neki dan reko da oče da im dostave NATO nuklearno naoružanje. Zatim Liz Truss koja par tjedana prije nego če postati premijerka kaže da če sigurno stisnuti nuklearni gumb ako se ukaže prilika! Pa po skriptu Vučić i još nekoliko visokoprofilnih političara kaže da se sprema 3ći svjetski rat. Sva ta gamad prati jedan te isti scenario i ko to puši i… Čitaj više »

Nena
1 godina prije

Pa naravno da ce biti sokiran , izrael i rusi rade zajedno imate Siriju koja zivi u kandjama jednih i drugih.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ha , ha , ha , ha …. Rjesio , nazovi Zidovin , ofuljit Zidove 😜 – e pa nece moci 😁 😁 😁 ! Eto ti Njemci pa njih kradi – Eretz Israel te i onak ne drzi za svoga …. Majmun !

ZZ Top
1 godina prije

Pametnije bi mu bilo da prizna referendum naroda koji ne zeli zivjeti u njegovoj korumpiranoj naci zabokrecini i koji se je izjasnio referendumom i kazao Aufiderzen za uvijek.

Sta je on mislio da ce nekaznjeno spaljivati ljude, koji svoju dusu ne prodaju djavlu, kao onomad u Odesi.

Taj dan ce dobro zapamtiti i platiti sa kamatama,proci se isto kao nacisti poslje kristalne noci i noci dugih nozeva.

rade
1 godina prije

Vidjeli su Izraelci da ukrajinska vojska ratuje pod nacistickim zastavama i simbolima,a to im je odnekud poznato.

mrdo
1 godina prije

Odvratna spodoba se pravi toša. Izraelcima je jasno da je bivša Ukrajina prošlo svršeno vrijeme, pa ne žele nepotrebno da čačkaju rusku mečku. Za čačkanje mečke su zaduženi tupavi Evropljani. I toj odurnoj karikaturi od čovjeka je to jasno, samo glumi naivu.

Nekoime
1 godina prije

Izrael Židovu ne vjeruje.

Josip
1 godina prije

Do kada će više ta svinja dijeliti svijetu lekcije? Što ga nisu ubili prvi dan kada je isprovocirao rat?

SIRIUS
1 godina prije

Kaj moji komentari vam nisu všeć? ts ts ts

Joža
1 godina prije

Zelenski sramoti Židove i čudi se što ga Židovi ne podržavaju pošto podržava naciste.

Nekoime
1 godina prije

Najveći nacist među Židovima, najveći Židov među nacistima.

Keki
1 godina prije

Koliko oružja su im svi skupa poslali, dovoljno za sravniti pola zemaljske kugle.
Gdje nestaje to oružje? Prodaje li ga Zelenski nekome a lovu trpa u svoj džep?

petar schroder
1 godina prije

Ovaj glumac je vrlo dobro placen od Amerike da igra predsjednika u Ukraini On je vrlo bogat covjek Mislim da posjeduje nekretnine u cjelome svijetu.U Toskani iznajmljuje svoju vilu bogatim Rusima Soros i jos neki Americki bogatisi posjeduju 30 posto obradive zemlje u Ukraini Njemu je svijedno da Ukrainci ginu za Amerikance .koji vode rat protiv Rusije preko Ukraine

Torpedo
1 godina prije

Ako te to “shokira” , frajeru , ono sto slijedi ce te apsolutno zapanjiti.

Smurgl
1 godina prije

Komedijaš samo recituje šta mu se kaže… Zašto bi se Izrael mješao u sukob kad sve ide po planu i bez njihovog javnog uplitanja u sukob…

“Krajem aprila 2022. vojna jedinica iz Izraela stigla je u Ukrajinu s ciljem suprotstavljanja VKS Rusije. Židovska skupina uključuje i operatere bespilotnih letjelica…

Ovu skupinu vojnika u Ukrajinu je pozvao Igor Kolomojski, koji je aktivni član hasidske, goje-mrzeće, judeofašističke sekte “Habad Ljubavič”. Izraelska vojska bila je stacionirana u Dnjepropetrovsku, u modernom zdanju hotela Menora, koji je arhitektonski dio sa sinagogom Habada… Židovsku vojsku u “Menori” srdačno je dočekao rabin Habada Šamuel Kaminecki…

Kolomojski, sa sjedištem u Dnjepropetrovskoj sinagogi “Menora”, zapravo je izravni lutkar židovske lude Zelenskog…”

Ante
1 godina prije

Šta radi Ukrajina sa tolikim oružjem? Jede ga za večeru, ali nemaju za doručak i ručak.

bruegel the elder
1 godina prije

Uspio je 3eleni kupiti odjelo,nema više zelenih majica ??? Glas i dalje promukao…..
previše troši vanilija-sladoled…..dati blenti crveno dugme….

dona
1 godina prije

Još ćeš se ti zeleni za puno toga šokirati, a najviše kad te Ukrajinci zgrabe za vrat

Мунгос
1 godina prije

Па није Израел сисао весла. Чујеш, Зеленски је запрепашћен и увређен, мудро нам је то ставио до знања.
Да, Зеленски није Израелћанин, он је Хазарићанин. То није исто.

Max
1 godina prije

Izrael ima dogovor s Rusijom.

nessy
1 godina prije

Ovaj tip je ‘sokiran’, jer su ga zidovi otkantali. Ma zamisli. Navikao je stalno nesto traziti, zahtjevati cak, i zaliti se da nije dosta. I sve to bez prebijene banke u dzepu. Jer on brani, jelte, ‘evropske vrijednosti’, ma sto to bilo. Sve na ‘dodjem ti’. Da su zidovi pusili price takvih hostaplera, ne bi bili zidovi. Nemas para, nema oruzja. Na kredit? Mozda, da vidimo kakav ti je ‘kreditni rejting’? E, moj Volodja, da ovakvim rejtingom, mozes na dug dobiti jedan polovni Kalasnjikov, nazalost, bez municije. Puno srece ti zelimo, kad budes likvidan, javi se, pa cemo opet popricati. Jadan, nije shvatio, da Izrael nije pederska EU, koja plese kako USA svira. Ovdje je situacija obrnuta, zidovi sviraju, USA plese. Najbolja sansa da dodje do Izraelskog oruzja je, da kaze cika Bidenu, neka ‘zamoli’, nekog od EU partnera, da iskesira za ono na sto je bacio oko. Koliko miljardi… Čitaj više »

tata mata
1 godina prije

nista ,vrijeme je da odradi novi koncert ,da ih impresionira

Samuraj
1 godina prije

Onome koji do sada nije shvatio da okultna oligarhija zapada, koristi Ukrajinu da destabilizira najveću svjetsku silu, onda ne znam koliko još treba vremena. Duhovnost, tradicija i obitelj, sve ono što je dijametralno suprotno “zapadnim vrijednostima” dakle kulture smrti i samouništenja, a potaknute militantnim liberalizmom predvođene njihovom perjanicom – rodnom ideologijom, dakle te tri stvari su temelj Rusije koju je na noge postavio Putin nakon što je desetljećima klečala pred zapadom i njihovim interesima. Sve ovo govorim potpuno trijezno i hladne glave, nepristrano i objektivno. Koliko je Putin okultnoj oligarhiji nedodirljiv govori najveći antidržavni propagandni stroj u povijesti. No, ono što je svijet pušio kod Libije, Afganistana, Iraka, više ne puši kod Rusije. Licemjeri koji odobravaju operaciju “Iračka sloboda” 🤦🏻‍♂️ gdje okultna oligarhija interesno razorila stranu zemlju pod mantrom pronalaska oružja za “masovno uništenje” kojeg naravno nije bilo, isti danas osporavaju – Specijalnu operaciju u jednoj od najkorumpiranijih zemalja na… Čitaj više »

BUCO
1 godina prije

Naravno da šalje oružje, veči dio preko Rumunske. Zna se ko su največi lažovi.

Josip
1 godina prije

Kada će samo jedan malo sposobniji snajper riješiti ovu ukrajinsku ništariju i Ukrajinu spasiti od totalnog uništenja za interese trule Amerike? A boga mi i riješiti Europu ove fukare Ursule koja je Europi nanijela veću štetu nego li Hitler?

gogo
1 godina prije

boje se izraelci ako podrže ukrainu da bi rusi mogli donirati nuklearne petarde iranu,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI