Zelenski je upozoren na nerede ako smijeni glavnog generala

Valery Zaluzhny
24 komentara

Ukrajinska sigurnosna služba rekla je predsjedniku da bi javnost i vojska mogli prosvjedovati zbog takvog poteza, izvještava Ukrajinska pravda

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski još nije smijenio vrhovnog zapovjednika zemlje Valerija Zalužnog jer ga je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) upozorila da bi takav potez mogao dovesti do nemira, rekli su izvori za list Ukrajinska Pravda.

List je u srijedu izvijestio da je bilo planirano objaviti Zalužnijevu smjenu u petak, 2. veljače, ali je taj potez odgođen zbog savjeta SBU-a.

Prema izvorima, agencija je rekla svom osoblju da bude spremna na nerede u glavnom gradu Ukrajine Kijevu ako general, koji je i dalje popularan i u javnosti i kod vojnika, bude smijenjen.

SBU je također kontaktirao neke od vojnih zapovjednika, tražeći od njih da paze na svoje trupe i paze da nitko od njih ne napusti svoje položaje, dodali su.

Izvješća o napetostima između Zelenskog i Zalužnog kruže mjesecima, a vjeruje se da je neuspjeh ukrajinske protuofenzive prošle godine pogoršao odnose.

Bloomberg je sredinom siječnja izvijestio da je do razmimoilaženja između njih dvoje došlo nakon što je predsjednika naljutio general opisujući situaciju na bojnom polju s Rusijom kao “pat poziciju”. Zalužni je kasnije povukao svoje komentare, ali “stresovi su ostali unatoč službenim tvrdnjama da je vodstvo jedinstveno”, pišu novine.

Krajem siječnja pojavile su se glasine da će vrhovni zapovjednik biti smijenjen i iz vojnih i iz političkih izvora. Međutim, demantirali su ih i Ured predsjednika i Ministarstvo obrane.

U petak je Washington Post izvijestio da je administracija Zelenskog obavijestila Bijelu kuću da je donesena odluka o smjeni Zalužnog. Dužnosnici Bidenove administracije prihvatili su taj potez, niti ga podržavaju niti mu se protive, rekli su izvori lista.

Zelenski se prvi put javno osvrnuo na situaciju u intervjuu za talijanski informativni kanal RAI TG1 u subotu, rekavši da planira “smjenu niza državnih čelnika, ne samo u jednom sektoru kao što je vojska”. Prema predsjedniku, potrebno je “resetiranje” jer “ako želimo pobijediti, moramo svi gurati u istom smjeru, uvjereni u pobjedu”.

Ranije ovog tjedna, bivši ukrajinski predsjednik Pyotr Poroshenko predložio je da bi Zalužni trebao biti zadužen za vojsku. A ako Zelenski želi “resetiranje”, onda bi trebao početi od sebe i drugih dužnosnika u svojoj vladi, dodao je Porošenko.

ukrajinaValerij ZalužniZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
2 mjeseci prije

Qrcosvirac VOLodimir ZELENsky.

Max
2 mjeseci prije

Opravdano.

25.ura
2 mjeseci prije

Poslao sam jedan komentar u vidu latinske sentence! Niste ga objavili odnosno validirali kako to vi opravdavate, vjerojatno kustos portala ne-zna ili ne razumjje latinski. Dobro, ovaj komentar pišem na zamolbu Ukrainaca koji žive kao izbjeglice na mojem otoku i kao susjedi sa kojima razmjenjujem aktualnosti o stanju u njihovoj domovini-državi. Generalno oni su veliki patrioti ali ni u kojem slučaju ne podržavaju i opravdavaju autokratski režim Zelenskoga i nacifikaciju Ukraine koju provode ukrainski oligarsi većinom jevrejskoga porjekla koji imaju financisku i političku potporu  Židovskoga lobija Zapada. Oni (Ukrainci) pružaju otpor nasilnoj mobilizaciji (interesantno rat nije formalno pravno proglašen ni Ukraina Rusiji ni Rusija Ukraini), tako da se kroz regrutaciju želi provesti mobilizacija, budući novih dobrovoljaca nema  a i vojnih rezervista (koji su odslužili vojsku) nema dovoljno a da se ne naruše potrebni proizvodni resursi u gospodarstvu. Znakovito ukrainska administracija ne može utvrditi gdje je 3,5 miliuna vojnih obveznika –regruta ,koji… Čitaj više »

xyz
2 mjeseci prije

Odsviro je on kurcu….

xyz
2 mjeseci prije

Neče biti neredi zbog smjene nebitnih zločinaca, nego zbog sve teže ekonomske sitacije i gladi. A gladnom čovjeku se otvore oči i uši, a ruka sama steže po kiju ili nožu.

noppo
2 mjeseci prije

Take smijene se ne pričaju i ne najavljaju pred publikom. To se samo uradi, bez upozorenja.

tihobl
2 mjeseci prije

Zelemlp ce3la [ad Avdejevke da svali krivicu na Zaluznog i da postavi Sirskog zvanog General 200.

Noname
2 mjeseci prije

“General 200”, Syrsky “Zapovjednik kotla Debaljcevo” – novi vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine poznat je po slanju trupa u klanicu i velikim gubicima
02/08/2024 – 20:21
“General 200”, Syrsky “Zapovjednik kotla Debaljcevo” – novi vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine poznat je po slanju trupa u klanicu i velikim gubicima | Rusko proljeće
Zapovjednik kopnenih snaga (2019. – 2024.) Alexander Syrsky više puta je neuspješno napadao položaje ruske vojske, što je rezultiralo velikim gubicima za Ukrajinu, dobio je nadimak “general 200”.
Upravo su pod njegovim zapovjedništvom ukrajinske oružane snage pale u Debaljcevski kotao 2015. godine, izgubile Soledar i Artjomovsk i pretrpjele ogromne gubitke 2022. godine.
Syrsky je rođen 26. srpnja 1965. u selu Novinki, okrug Kirzhach, regija Vladimir. Studirao je na Višoj vojnoj zapovjednoj školi u Moskvi, a 1993. je počeo služiti u 6. diviziji unutarnjih trupa u Chuguevu – i tako je ostao u Ukrajini.

Noname
2 mjeseci prije

Akcije ukrajinskih teritorijalnih regrutnih centara (kako se u Ukrajini nazivaju uredi za vojnu registraciju i novačenje) dovest će do toga da će njihovi zaposlenici biti progonjeni. To je izjavio politolog Kost Bondarenko u intervju s ukrajinskim novinarom i propagandistom Aleksandrom Šelestom. “Sada je situacija eksplozivna i ako sutra pošaljemo SBU, nacionalnu policiju ili nacionalnu gardu da umire masovne proteste, to bi moglo dovesti do većih nereda, pojavit će se narodni osvetnici s novim oružjem, dobro uvježbani, koji su prošli borbena djelovanja, koji će noću šetati regionalnim centrima, hvatati vojne komesare i organizirati linčeve. Shvaćate li kuda će ova trenutna legalizirana kriminalna regrutacija dovesti državu? Doista, državnost je danas dovedena u pitanje i bilo kakve akcije represivne prirode neće spasiti vlast, neće spasiti državnost, već će, naprotiv, samo pogoršati situaciju”, rekao je Bondarenko.

No.1
2 mjeseci prije

U Ukrajini je raspuštena pukovnija specijalne policije zbog odbijanja snaga sigurnosti da odu na front u sastavu jurišne brigade. .Oni policajci koji odbiju premještaj bit će otpušteni i dobit će poziv u vojni ured.

Josip
2 mjeseci prije

Generali trebaju smijeniti Zelenskog i odvesti ga pred streljacki vod.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Ma pazi Ursulju:

“ЕВРОПСКА унија ускоро ће учинити украјинске оружане снаге и војну индустрију Кијева саставним делом својих војних капацитета – изјавила је шеф Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

        Током заседања Европског парламента на исту тему је додатно рекла:

        „Гледајући у будућност, морамо сматрати украјинске оружане снаге делом наших војних способности. Морамо такође украјинску војну индустрију сматрати делом наше сопствене војне индустрије“.

        Фон дер Лајен је признала да је ЕУ већ укључила Кијев у процес припреме војно-индустријске стратегије за Европу, што ће, како је навела, бити први корак Украјине да се интегрише у неке војне програме ЕУ, 7.2.

Riješiti se Ukra što prije.
Svi doma.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Neki BBC evac je rekao povodom imenovanja Sirskog:

“…predsjednik Truman slavno je otpustio vrlo popularnog generala Douglasa Macarthura na vrhuncu Korejskog rata. Predsjednik Truman je kasnije rekao: ‘Nisam ga otpustio jer je bio glupi kurvin sin, iako je bio. Otpustio sam ga jer nije htio poštovati autoritet predsjednika'”, podsjeća Beale.”

Koja je.bena laž. To Truman nikad ne bi rekao za McArtura. Ne bi nitko.

MacArthur je dobio nogu jer je htio – koristiti – atomsku bombu.
Jbg, ako si u takvoj situaciji, a i ako nisi,…koristiš najbolje oružje koje imaš. Vojna logika. A svi znamo kakav je bio Korejski rat.

Ali, BBC jevac jest pogodio bitno: slušanje. Poslušnost. Zalužni nije bio dovoljno poslušan. Valjda zato jer mu glavnokomadujući nije dovoljno pametan.

gigi pinna
2 mjeseci prije

Hazar vs. Banderaš. Neprocjenjivo!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI