Zelenski koristi vanredno stanje kako bi izbjegao izbore

Zelenski
41 komentar

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski predložio je u srijedu produženje vanrednog stanja, čime su praktično otkazani parlamentarni izbori zakazani za oktobar.

Zelenski je objavio vanredno stanje 24. februara 2022. godine i od tada ga produžava. Posljednje produženje od 90 dana najavljeno je 20. maja, a ističe 18. augusta. Ako Vrhovna Rada odobri najnoviji zahtjev Zelenskog, vanredno stanje će biti produženo do 15. novembra.

Ukrajinski zakon predviđa parlamentarne izbore najkasnije 29. oktobra, sa 60-dnevnom predizbornom sezonom koja počinje 28. avgusta. Međutim, takođe zabranjuje kampanju i glasanje tokom vanrednog stanja. Još jedno produženje bi preseklo sezonu kampanje za predsjedničke izbore, koji su trenutno zakazani za mart 2024. godine.

“Ako imamo vanredno stanje, ne možemo imati izbore. Ustav zabranjuje bilo kakve izbore tokom vanrednog stanja”, najavio je Zelenski u maju. Sljedećeg mjeseca je za BBC rekao da “izbori moraju biti održani u vrijeme mira, kada nema borbi”.

Neki od pristalica Ukrajine u Evropi i Sjevernoj Americi bili su kritični prema mogućem otkazivanju izbora. Ukrajina bi se trebala pripremiti za glasanje što je prije moguće, rekao je šef Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSSE) ‘Tiny’ Kox u intervjuu u maju.

“Iako je demokratija daleko više od samo izbora, mislim da se svi slažemo da bez izbora demokratija ne može pravilno funkcionirati”, rekao je tada Kox.

Zelenski se kandidovao na mirovnoj platformi 2019. i pobijedio sa 73% glasova. Ubrzo nakon toga, njegova novoformirana stranka – nazvana po TV emisiji u kojoj je igrao izmišljenog predsjednika Ukrajine – osvojila je i veliku većinu u Vrhovnoj radi. Do kraja 2020. godine odstupio je od ideje mira u Donbasu i počeo otvoreno da govori o vojnom rješenju za “okupirane teritorije”.

U roku od tri mjeseca od eskalacije sukoba s Rusijom, u maju 2022., Zelenski je donio zakon koji mu je omogućio da zabrani sve političke stranke koje su samo optužene da su „proruske“, bez ikakvog prava na žalbu. Od tada je stavio van zakona desetak stranaka, uključujući i nekadašnji najveći parlamentarni opozicioni blok.

Ranije ovog mjeseca, Federalna obavještajna služba Švicarske optužila je Zelenskog za pokušaj “politički eliminacije” gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine. FIS je citirao “vjerodostojne obavještajne podatke” kako bi rekao da je Zelenski “pokazivao autoritarne crte” što bi moglo dovesti do pritiska Zapada, navodi se u povjerljivom izvještaju koji je procurio u magazin NZZ.

IzboriukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
9 mjeseci prije

Da, ima nesto u tome. Tesko je održati izbore kada te napadne Zlatna horda u zelji da ti ukine drzavu, ubije djecu, siluje žene i sve odvede u gulage i koncetracione logore.

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Dok je Zelenski na vlasti, na snazi će biti izvanredno stanje i neće biti niti parlamentarnih izbora krajem listopada ove godine, kao ni predsjedničkih predviđenih krajem ožujka 2024. godine.

Kyev Indenpendent danas objavio rezultate ankete koja govori da 68% Ukra ne vjeruje političkim strankama, kao i da 93% vjeruje ukrajinskoj vojsci.
Rezultat koji govori da bi lako moglo doći do vojnog puča u Ukrajini i smjene Zelenskog.

Još jedna zanimljiva vijest – izuzetni su odlučili da će se Ukri obučavati na američkim F-16 u Danskoj i Rumunjskoj.
Članica NATO saveza Rumunjska ima kopnenu granicu sa Ukrajinom kao i izlaz na Crno more, što znači da su pristali biti izloženi širenju rata na njihov teritorij.
Pametni su ti rumunjski političari.

Feel
9 mjeseci prije

Zelenski se ne bori za svoj narod nego za Interesse Amerike i Engleske…ovaj rat se temelji na huskaju na mrznju koji se provodi od anglosaksonskih vlada

Vox
9 mjeseci prije

Nikakvih tu izbora više biti neće. Što su birali, birali su….nema više ni biranja ni majdanjenja…. Ukrajinci su izabrali svoj put još 2013 godine, i sad će da pokusaju to šta su izabrali. Izaći će im majdan kroz uši……

Kule
9 mjeseci prije

Kada je vanredna situacija, Vojni vrh treba da preispita sve okolnosti i donosi odluke. U ovom slucaju, predsjedniku odgovara sto duze da traje rat kako bi se odrzao na vlasti i raskucio Ukrajinu zaduzivanjima. Nekad treba sjesti i vidjeti ishode rata, posljedice ratovanja, mira, kompromisa, odluka.

Ivek
9 mjeseci prije

Izbori nigdje ničem ne služe. Imaš dvije stranke pod kontrolom kabale, ostalo je kontrolirana opozicija koja se tobož buni, a u srvarnosti svi su za pare.
Zato ja ne idem nikad na glasanje osim ako mi ne plate. Za glasanje idu ovi kojimimaju koristi od članskih iskaznica.

Karma
9 mjeseci prije

Kabala gad

Fatty
9 mjeseci prije

Britanski Ministar obrane dobio otkaz zato her je bio neugodan naspram Zelenskog

Njokar
9 mjeseci prije

A kako će izbjeći, primjerice, štrik oko radijatora?
Čim postane nedovoljno koristan “kolektivnom zapadu”, tj.Amero anglosaksoncima.
Štetan za Ukrajinu već je odavno postao. Enormno.

Mrdomir
9 mjeseci prije

Za Ruse je bolje da je ovaj Izraelac i cirkusant, kojeg zaboli njegov pianostick za bivšom Ukrajinom i ukrajinskim topovskim mesom, što duže na vlasti. Eventualnim izborima bi mogao neko sposoban greškom da zamjeni tu nesposobnu nulu.

onaj najglu...Dalton
9 mjeseci prije

”Zelenski je posljednji predsjednik Ukrajine.”

Hamlet, čin peti, prizor sedmi

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Što znače ova četiri hijeroglifa na Zelenkovoj majici?

Max
9 mjeseci prije

Hoće postati diktator.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI