Zelenski nalazi izgovor da odbije božićno primirje

Zelenski zabrana Pravoslavne ruske crkve
6 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je u četvrtak da je božićni prekid neprijateljstava koju nudi Rusija samo varka za poboljšanje položaja Moskve na bojnom polju, pozivajući Ruse da umjesto toga zbace svoju vladu.

U video poruci Ukrajincima, Zelenski je rekao da je ponudio “mirovni plan” Moskvi u decembru, počevši od povlačenja svih ruskih trupa sa teritorija na koje polaže pravo Kijev.

„Sada žele da iskoriste Božić kao pokriće, da na malo zaustave napredovanje naših momaka u Donbasu i da dovedu njihovu opremu, municiju i mobilisane vojske na front“, rekao je Zelenski, tvrdeći da će to samo dovesti do više Rusa žrtve.

Kijevske trupe nisu napredovale u Donbasu poslednjih nekoliko nedjelja. Nekoliko izvještaja koji dolaze iz ratnog grada Bakhmut/Artyomovsk govore o velikim žrtvama među ukrajinskim vojnicima.

“Svi u svijetu znaju kako Kremlj koristi primirje da nastavi rat s novom snagom”, rekao je Zelenski u video poruci. Ono što je potrebno za okončanje sukoba, tvrdio je, je svrgavanje predsjednika Vladimira Putina.

Prije izjave Zelenskog, njegovi pomoćnici su odbacili bilo kakvu ideju o prekidu vatre. Ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da se prijedlog “ne može i ne treba shvatiti ozbiljno”. Aleksej Danilov, šef Savjeta za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine, odbacio je svaki prekid vatre kao “laž i licemjerje”, dok ga je savjetnik Zelenskog Mihail Podoliak nazvao “ciničnom zamkom i elementom propagande”.

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, zatražio je 36-časovni prekid neprijateljstava počevši u podne po lokalnom vremenu u petak. Božić pada 7. januara po julijanskom kalendaru, koji se koriste za liturgijski raspored crkava u Rusiji i Ukrajini.

božićprimirjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Pa oni su prešli na 25.12. Kao sto centralna Azija upravo prelazi sa čirilice na latinicu. Eto vam velikog šahiste.

Ivan
1 godina prije

Zasto Rusi do sada jos nisu ubili to ukrajinsko smece?

Perun
1 godina prije

Zasto Rusi do sada jos nisu ubili to hazarsko smece?…P.S…zelenko nije Ukrajinac on je hazarska fukara….SFSN…

Perun
1 godina prije

zelenko slavi Hanuku….nema on nista ukrajinskog u sebi , nije on slavenska krv ….takvi kao on su higijenski problem ne vojni ili politicki, mamicu mu njegovu….hazarska fukara i parazit….

Toni
1 godina prije

Je je vrej

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI