Zelenski naređuje novinarima da šute o korupciji

Volodimir Zelenski
15 komentara

Predsjednik Vladimir Zelenski navodno je naredio ukrajinskim novinarima da izbjegavaju izvještavanje o korupciji, tvrdi glavni urednik novinske kuće Zerkalo nedeli (‘Ogledalo sedmice’).

Ukrajinski predsjednik je rekao novinarima da ne spominju to pitanje do kraja sukoba Rusije i Ukrajine, navodi vodeći Kijevb. Govoreći na National Media Talk 2023, Julija Mostovaja je rekla da je za zahtjev Zelenskog saznala od kolega koji su prisustvovali sastanku s njim nezvanično.

Predsjednik je navodno uputio zahtjev nakon što je ukrajinska štampa objavila izvještaje o naduvanim cijenama hrane koje plaćaju oružane snage zemlje.

Prema izvještajima ukrajinskih medija, uključujući i Zerkalo Nedeli, Ministarstvo odbrane je kupovalo hranu i odjeću za svoje pripadnike po cijenama dva do tri puta višim od tržišnih. Na primjer, ministarstvo je plaćalo do 17 grivna (0,47 dolara) za jedno jaje i 22 grivna (0,60 dolara) za kilogram krompira, dok su prosječne cijene te robe u trgovinama u Kijevu u to vrijeme bile oko sedam grivna (0,19 dolara) i osam grivna (0,22 dolara), respektivno.

Mostovaja je navela da je zahtjev Zelenskog da se izbjegne tema korupcije u medijskim publikacijama nešto što bi ukrajinska štampa mogla uzeti u obzir da ga je Zelenski predstavio na “uravnotežen način” i objasnila da bi izvještavanje o takvim pitanjima moglo uticati na sposobnosti Ukrajine na bojnom polju.

“Mi bismo prihvatili ove uslove da je predsjednik rekao: ‘Evo osobe. Evo njegovog broja telefona. Ako imate potkrijepljene činjenice, dostavite ih ovoj osobi, ona će se odmah javiti na telefon. I dajte nam nedelju dana da odgovorimo. Ako nema reakcije u roku od nedelju dana, pošaljite u štampanje.’”

Međutim, Zelenski nije iznio takav prijedlog, tvrdi Mostovaja, napominjući da je umjesto toga predsjednik rekao novinarima da “ćute do pobjede”.

“Ako šutimo, pobjede neće biti”, rekao je glavni urednik.

Pitanje korupcije u Ukrajini je više puta pokretano od strane novinara i zvaničnika, kako unutar zemlje tako i na Zapadu. Prošle sedmice je bivši predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio da Ukrajina vjerovatno neće moći uskoro da se pridruži EU jer je ” korumpirana na svim nivoima društva”. Također je pozvao Brisel da ne daje nikakva “lažna obećanja” ukrajinskom narodu koji je već “do grla u patnji”.

Ukrajina je godinama smatrana jednom od najkorumpiranijih zemalja u Evropi i bila je rangirana na 116. mjestu od 180 u Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2022.

euKorupcijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Zelenski je odradio glavnu dionicu, posljedice po Ukrajinu vidimo.

Sada će izuzetni smijeniti ovog lutka i postaviti drugog lutka na mjesto predsjednika Ukrajine koji će rasprodati što još nije u Ukrajini i inzistirati na provođenju rasprodaje što već je prodano, sve sa obrazloženjem borbe protiv korupcije i usklađivanja sa EU standardima.

I kada to naprave i rasprodaju i ono malo što još nisu, a donosi prihode u proračun, opet neće ući u EU, a sa svojim susjedima Rusima i dalje će se gledati preko nišana.

onaj najglu...Dalton
6 mjeseci prije

Djeco, što smo danas naučili?
Djeca u glas: “Nije zabranjeno bili lopov, zabranjeno je pričati o lopovluku.”

Sparkling
6 mjeseci prije

Dragi vi, zaboravite korupciju kao pojavu u nekom društvu jer ona nije tu da nekome donese neki “sitni” materijalni dobitak, već je ona dio mnogo dubljeg promišljanja onih koji žele vladati dotičnim političarima i u konačnici preko njih ovladati cijelim društvom.
Evo vam primjer iz mnogih filmova o korumpiranom policajcu. Što može biti bolje nego kad “držiš u šaci” skupinu vladajućih političara koji su duboko kompromitirani korupcijom i ne znam čime još.
Dovoljan je samo jedan snimak nekog sex skandala kojeg se drži spremnog za objavu ako dotični ne bude poslušan. Tako danas djeluju velike korporacije – ucjenama i korupcijom.
Jer poštenom i časnom čovjeku danas nije mjesto u politici i vlasti. Čast izuzecima, koji su uvijek u manjini.
Lp

dino
6 mjeseci prije

Pravi natovac, koji natovac je digao glas protiv korupcije?

Dux
6 mjeseci prije

Ne uzima samo Zelenski i njegova bagra, i ovi iz EU-a i NATO kamarila, svi oni imaju dobar dio kolača, a poznato je da se u mutnom najbolje lovi…, naravno na kraju će najebat ukrainski narod.

JoeP
6 mjeseci prije

Ukrajinci počinju osjećat pravu slast demokracije, Sorosevi novinari napadaju Zelenskoga, MMF traži od Zelenskoga da poveća poreze kako bi i dalje mogli financirat rat, javlja se i pijani Juncker poznst po izjavi “kad dođe gusto, treba lagat”, koji sad kaže kako ne treba lagat napaćeni ukrajinski narod, šta se sad može shvatit kao iznenadni napad moralnosti na Junckera ili da joś nije toliko gusto.
Ja misllim kako se radi o ovome drugome odnosno radi se o discipliniranju Zelenskoga, ono kao Tuđmana s Feralom od 1994 pa dalje.
Novinari niti novine ne postoje nigdi di je demokracija, postoje samo certificirani vojnici sistema plaćeni direktno od Sorosevih udruga, vlade i oni kojima je dopušteno objavljivat sve i svašta, sve dok su u okvirima sistema kojega podržavaju, jer u protivnom ostat će i bez bankovnog računa kao Marko Francišković.

DDT
6 mjeseci prije

Zelen-žabac kao da je učio od Pelen-kratora (AP) gdje “slobodnim” novinarima prijeti “srednjim prstom” Pankratora Rvactva , pozivajući se na “pravnu stečevinu” [toga prsta] izvučenoga iz guzice EU komesarijata !!!

Noppo
6 mjeseci prije

Nikakvo iznenađenje. Država koja zavisi od stranog novca (iz inozemstva plačeni političari, društva, organizacije, stranke…) najprije gubi politički suverenitet. To znači propalu državu i društvo u kojoj se kriminal i korupcije ne mogu ograničiti. I na žalost nije to samo Ukrajina.

tuf
6 mjeseci prije

Sve vas koji ste počeli sumnjati u njegovo visočanstvo Zelenskog moram podsjetiti da je isti još prošle godine na Bloombergovom ekonomskom forumu izjavio: “U Ukrajini nema korupcije. Svi korumpirani ljudi su otišli.”
Dakle čovjek od riječi je još 2022-e na temelju analize svakog Ukrajinca u državi zaključio da je korupcija iskorijenjena i da su preostali samo domoljubi koji će se žrtvovati na oltaru Domovine.
A to što putinofili, ubačeni plaćenici i mučki provokatori sada pišu se bude demokratskim metodama riješilo, po najboljim tradicijama europske prakse.

Nekoime
6 mjeseci prije

Vidi se da mu je Plenković glavni savjetnik.

Nekoime
6 mjeseci prije

Pola pije, pola Šarcu daje…

Samo U Prolazu
6 mjeseci prije

Pa neka malo podijeli s njima pa ce sutiti 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI