Zelenski nudi nultu fleksibilnost afričkim liderima

Zelenski - Ukrajinski rezim
24 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odbacio je u petak mirovnu inicijativu Afričke unije, ističući da ne može biti pregovora s Rusijom. Visoka delegacija šest šefova država, koju predvodi južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, posjetila je Kijev prije nego što je krenula u Sankt Peterburg.

“Jasno sam i mnogo puta rekao tokom našeg današnjeg sastanka da dozvoliti bilo kakve razgovore sa Rusijom dok su okupatori još na našoj zemlji znači zamrzavanje sukoba, bola i patnje”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare nakon toga .

Prema Zelenskom, Rusija je godinama “obmanjivala” svijet procesom iz Minska i pokušava to učiniti ponovo. Da bi se mir dogodio, tvrdio je, “ruske trupe moraju napustiti čitavu našu nezavisnu teritoriju.”

Francusko-njemački prijedlog na koji je Ukrajina pristala 2015. godine trebao je donijeti mir u Donbasu, ali bivša njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je prošle godine da je njegova prava namjera bila da se kupi vrijeme da NATO naoruža Ukrajinu . Bivši francuski predsjednik Fransoa Oland potvrdio je račun Merkelove. Ruski predsjednik Vladimir Putin reagovao je razočarano , rekavši da godinama vjerovao da su Berlin i Pariz bili iskreni.

Zelenski je također rekao novinarima da Ukrajina uvelike pomaže afričkim nacijama u sigurnosti hrane i uspostavljanju “zrnastih čvorišta” na kontinentu “sa našim partnerima”, optužujući Rusiju da koristi glad i socijalnu nestabilnost kao sredstvo političkog pritiska.

Žito koje Kijev izvozi pod uslovima Crnomorske inicijative, međutim, uglavnom je otišlo u EU i završilo kao stočna hrana . U međuvremenu, UN nisu uspjele da deblokiraju izvoz ruske hrane i đubriva u Afriku, koja je predstavljala daleko veći udio u potrebama kontinenta.

Misija Afričke unije je loše počela u Varšavi, kada su poljske vlasti zadržale Ramaphosino obezbeđenje. Dok su u petak bili u Kijevu, posetiocima je navodno rečeno da se sklone od dolazećih “ruskih projektila”. Ukrajinske vlasti su kasnije tvrdile da su oborile šest ruskih hipersoničnih raketa.

“Ovdje se očito šire neke namjerne dezinformacije”, rekao je kasnije južnoafričkim medijima Ramaphosin portparol Vincent Magwenya, dodajući da delegacija nije čula nikakve eksplozije niti vidjela nešto neobično.

Zelenski je ranije odbio ponudu Vatikana da posreduje iu prekidu vatre, rekavši papinom izaslaniku kardinalu Matteu Zuppiju ranije ovog mjeseca da će prihvatiti samo uslove svoje ukrajinske “formule mira”. Lista od deset zahtjeva uključuje povlačenje Rusije sa svih teritorija koje Kijev tvrdi kao svoje, isplatu reparacija, suđenja za ratne zločine i članstvo Ukrajine u NATO-u. Moskva je to odbacila kao zabludu i rekla da će se svi mirovni pregovori voditi sa „gospodarama“ Zelenskog na Zapadu, a ne sa njihovom marionetom.

Afrička InicijativaCyril RamaphosaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
10 mjeseci prije

Vise sanse su imali afrakanci ici onom austrijskom propalom slikaru 41-e da izbaci deutschland uber alles iz svoje politike …..

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Izokreni sve i laži ko i tvoji gospodari lutaka, a ti ne da nisi lutak, nego obični ginjol !

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

“Jasno sam i mnogo puta rekao tokom našeg današnjeg sastanka da dozvoliti bilo kakve razgovore sa Rusijom dok su okupatori još na našoj zemlji znači zamrzavanje sukoba, bola i patnje”

Riječ ‘zamrzavanje’ ovdje je višak.

Keki
10 mjeseci prije

Lice kriminalca.

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Može li se i smije ova izjava primjeniti i na Palestinu? “Jasno sam i mnogo puta rekao tokom našeg današnjeg sastanka da dozvoliti bilo kakve razgovore sa Rusijom dok su okupatori još na našoj zemlji znači zamrzavanje sukoba, bola i patnje”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare nakon toga .Prema Zelenskom, Rusija je godinama “obmanjivala” svijet procesom iz Minska i pokušava to učiniti ponovo. Da bi se mir dogodio, tvrdio je, “ruske trupe moraju napustiti čitavu našu nezavisnu teritoriju.”

Nekoime
10 mjeseci prije

Nego. što je s američkom isplatom Rusiji za Aljasku?

Ivan
10 mjeseci prije

Do kada ce ovaj orangutan srati, zar nema nikoga da majmunu zavrne sijom?

NOVI STARI
10 mjeseci prije

Bar su uživo vidjeli s kim imaju posla, a njegov (dječji-hvalio se prošle godine da mu njegov 9-godišlji sin daje savjete…valjda iz igrica) mirovni plan je za guzicu obrisati..bar prema trenutnoj situaciji na terenu.Glupost! Ako se protivnik povuče—o čemu pregovarati…., predaji, ratnoj odšteti, suđenju.To ni dijete ne bi smislilo!

Max
10 mjeseci prije

Nema ništa od toga.

Objektivno
10 mjeseci prije

Volodimire, govori ti big brother, izbacen si, imas 30 sekundi da napustis poziciju.

gargamel.
10 mjeseci prije

Ukrajinski predsjednik Zelenski obratio se švicarskom parlamentu putem video linka u četvrtak. On je pozvao kreatore politike da preispitaju švajcarsku politiku o izvozu oružja. Govor je izazvao pometnju prije početka. Najveća stranka u parlamentu, Švicarska narodna partija, bojkotirala je govor. Stranka je optužila Zelenskog za miješanje u unutrašnje stvari. Predsjednik je pozvao poslanike da dozvole izvoz švicarske ratne opreme u Ukrajinu i da preduzmu mjere protiv ruskih “oligarha”. “Znam da se u Švicarskoj raspravlja o izvozu ratnog materijala za zaštitu i odbranu Ukrajine. To je bitno. Potrebno nam je oružje da bismo mogli da obnovimo mir u Ukrajini”, rekao je Zelenski. Narodna stranka, koja ima 53 od 200 mjesta u Nacionalnom vijeću i dva mjesta u Bundesratu, ignorirala je govor i izašla iz sale. “Razumijemo da će ukrajinski predsjednik učiniti sve da odbrani Ukrajinu, ali ne treba biti pod pritiskom da uvedemo sankcije ili isporučimo oružje”, rekao je poslanik Alfred… Čitaj više »

tihobl
10 mjeseci prije

Zelenski navikao da postrojava papke iz EU i jos da mu aplaudiraju.

Africka delegacija se svojim ocima uvjerila kolika je to budala i sta je do zemlje napravio. Mislio ih je prepasti vazduznom uzbunom za vrijeme sastanka, ali afrikanci su znali da je laznjak jer su posjetu unaprijed dogovorili sa rusima. Ni ti jeftini trikovi koje priredjuje delegacijama iz EU ne prolaze.

hiber
10 mjeseci prije

Zapravo je danasnji Putinov razgovor sa Afrikancima daleko zanimljiviji od onog mučenja na Petrogradskom forumu. Kalimero se doslovno rasplakao da je izigran sa parafiranim sporazumom iz Istanbula. A Zambijac inzistira da se djeca vrate. Ako su se već izmigoljili transeksualci, Putin neće.

Antee
10 mjeseci prije

Kakve afričke unije?!

tatamata
10 mjeseci prije

ovaj totalno puko ,, ko burt ,, popio sve sto mu senilac rekao i sad misli da je serif ko stricek

Josip
10 mjeseci prije

Glupa konjina što ga Ukrajinci sami ne zatuku dok još imaju komadić Ukrajine..

Perun
10 mjeseci prije

“zelenski je sramota za židove( on je zlatno tele ili govedo kako se uzme) “… izjavio je V.V. Putin…židovsko naslijeđe zelenskog je sramota za ,,židovski narod” ….ODGOVARAJUĆI na pitanja novinara na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu, Russki Predsjednik Vladimir Putin ponovno je ustvrdio neosporne činjenice i optužuje ukrajinsku hazarsko- židovsku kliku za stanje u ukrajini i navodi da su vjerovatno krvožedni hazarsko- židovski oligarsi krivci za pokretanje specijalne vojne operacije u Donbasu..”Rat u Ukrajini pokrenuo je ukrajinski režim 2014. godine”, izjavio je pa dodao: “Bombardiranje je tada započelo u Donbasu – to je rat.” …..a u ovoj specijalnoj vojnoj operaciji meta je nacrtana na glavama zločinaca i saradnika ukrajinskog genocidnog ,,svirača” klavira i pratećeg mu hazarsko- židovskog orkestra ……ovog psihopata zelenskog i njegove političke sponzore ( čitaj hazarsko- židovski oligarsi) čekaju optužnice i suđenja za ratne zločine i provodjenje genocida nad narodima u ukrajini …. ….P.S..sad se zna tko krade ŽITO… Čitaj više »

toncibalonci
10 mjeseci prije

Miso ! Ako je fleksibilnost “nulta”(nema je), onda je i ponuda fleksibilnosti “nulta (nema je).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI