Zelenski optužuje Amnesty International da podržava terorizam

Zelenski optuzuje Amnesty International
19 komentara

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Amnesty International da je stao na stranu “terorista” nakon što je ta organizacija osudila ukrajinsku vojsku zbog postavljanja oružja u civilna područja kršeći humanitarno pravo.

“Danas smo vidjeli izvještaj Amnesty Internationala, koji nažalost pokušava amnestirati terorističku državu i prebaciti odgovornost sa agresora na žrtvu”, rekao je Zelenski u video obraćanju u četvrtak navečer.

“Ako neko napravi prijavu koja stavlja agresora i žrtvu u istu ravan, to se ne može tolerisati”, rekao je on, ponovivši tri puta da je “Ukrajina žrtva” i dodao da je “svako ko sumnja u to saučesnik Rusija – teroristička zemlja – i sami terorista i učesnik u ubistvima.”

Predmetni izvještaj objavljen je ranije u četvrtak i detaljno opisuje 22 slučaja ukrajinskih snaga koje su pokrenule udare iz škola i pet primjera trupa koje koriste bolnice kao baze. Amnesty je saopćio da “nije znao” da je Ukrajina pokušala evakuirati civile prije nego što je zauzela ove nevojne lokacije.

“Dokumentirali smo obrazac ukrajinskih snaga koje dovode civile u opasnost i krše zakone rata kada djeluju u naseljenim područjima”, rekla je Agnes Callamar, generalna sekretarka Amnesty Internationala. “Biti u odbrambenoj poziciji ne oslobađa ukrajinsku vojsku od poštivanja međunarodnog humanitarnog prava.”

Iako je Amnesty također optužio Rusiju za kršenje međunarodnog prava u vođenju svoje vojne operacije, izvještaj su objavile na internetu pristalice režima Zelenskog, koji su optužili međunarodnu organizaciju da se bavi “ruskom propagandom”.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba također se suprotstavio izvještaju, optužujući Amnesty da “kreira lažnu stvarnost” u kojoj su svi “krivi za nešto”. Umjesto toga, tvrdio je da bi se organizacija trebala fokusirati isključivo na navodna ruska nedjela.

Usred bujice kritika s proukrajinskih postera na društvenim mrežama, Callamard je ostao pri izvještaju. “Onima koji nas napadaju navodnim pristrasnostima prema Ukrajini, poručujem: provjerite naš rad”, napisao je na Tviteru. “Mi stojimo uz sve žrtve. Nepristrasno.” Callamar je također optužio “mafije i trolove društvenih medija” na obje strane u sukobu za širenje “ratne propagande, dezinformacija i dezinformacija”.

U svom govoru, Zelenski je optužio rusku vojsku da je “udarila na spomenike žrtvama holokausta” i “na logor za ratne zarobljenike u Jelenovki”. Zelenski je očigledno mislio na napad na spomenik holokaustu u martu, koji je zapravo pogodio TV toranj u blizini. Izraelski novinar je izjavio da je sam spomenik bio netaknut.

Rusija je optužila Ukrajinu da je prošle sedmice izvela raketni napad na zatvor Jelenovka u kojem su smješteni pripadnici neonacističkog puka Azov i zatražila od Ujedinjenih naroda i Crvenog krsta da istraže napad. Zvaničnici Narodne Republike Donjeck tvrdili su da je objekat bio ciljano usmjeren kako bi se spriječilo da zatvorenici svjedoče o navodnim ukrajinskim ratnim zločinima.

Amnesty InternationalrusijaukrajinaVolodimir ZelenskiZelensky
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

ovaj misli da je neki vazan faktor ,i ne shvaca da je najobicnija americka “bich”

tihobl
1 godina prije

Sta kaze: nismo mi nacisti, takvih kod nas nema, to su ruske izmisljotine.
Sa tom pjesmom pojavice se na Eurosongu u Londonu.

tata mata
1 godina prije

ovaj misli ako glumi amerima psa ,da moze da radi svakakve zlocine i nikom nista ,sve je oprosteno i normalno

nekoime
1 godina prije

Ako Zelenski tak veli…

C.F.
1 godina prije

Osim denacifikacije potrebna je i kako kazu Kinezi reedukacija

Brzipuz
1 godina prije

Sve to se znalo od početka, ali jasno nije se smjelo znati dok nije prevršilo svaku mjeru i počelo curiti na sve strane.

Max
1 godina prije

I Amnesty i Zelensky često lažu.

Mali zloco
1 godina prije

U pravu si,podrzavali su (posto su do sad cutali) ali vise ne podrzavaju dok su izneli u javnost.

Inzersdorf
1 godina prije

Jako antipatican i naporan lik

Primat
1 godina prije

sve cifuti… i “amnesty” i “zelenski”. ova farsa sluzi stvaranju klime potpunog odsustva pravde i konvencija, u cemu sudjeluju i jedni i drugi…proizvode klimu ocaja i beznadja. ..osim toga (oni to jako dobro znaju!), rat nije objavljen, tako da ratnoo pravo i konvencije, nisu primjenjive. …zbog kukavicluka ljudi, da to shvate, oni rade, -sto god zele. cak u sred “rata” donose peder-frendly zakone! ..bas pravo vrijeme za nastrani zakonodavni filigran. ..uostalom, sve smo mi to osjetili na svojoj kozi 90-tih. npr. pretvorba i privatizacija, usred neobjavljenog rata, kad 2/3 ljudi ne moze raspolagat svojom imovinom… lp

Buničar
1 godina prije

cak i pokojni Kuharic je zatupao tezu da oni koji se brane NE MOGU pociniti zlocine. Kao da su zlocini rezervirani samo za jednu stranu. U svim dosadasnjim ratovima i napadaci i napadnuti se “udarali ispod pojasa”. Svatko je optuzivao onog drugog da je olicenje zla. U svjetskim ratovima pobjednici su ispisivali svoju verziju a porazeni su (uglavnom) morale sutjeti. U lokalnim ratovima uvjek ostaju medusobne optuzbe, pa tko ima jace prijatelje

Josip
1 godina prije

Hoće li konačno netko normalan u Ukrajini smaknuti Zelenskog i riješiti ukrajinski narod tog zla?

Rimtutituki
1 godina prije

Zadnjih 10tak dana sve neke kontravijesti,izgleda da je zapela podjela milijardi hum pomoci,i pusten je niz vodu

Josip
1 godina prije

Cijela Europa stenje u strašnim ekonomskim gubicima zahvaljujući ludoj Ursuli i truloj Europskoj Komisiji koja je Europi napravila veću štetu nego li Hitler baveći se problemima u tuđem dvorištu i financirajući fašiste u Ukrajini. I nitko da postavi pitanje kaznene odgovornosti Ursule?

Alp Arslan
1 godina prije

Zelenskij je cionistička svinja a to je zidovska verzija nacizma koja je od zapada prihvacena zato su ga ukrajinski nacisti i instalirali na vlast. Nacisti i cionisti su jedno te isto, nadam se da ce mu Putin stati na kraj.

Darko
1 godina prije

Europa će odahnuti kada netko ubije ovu ništariju Zelenskog..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI