Zelenski otkrio novog vrhovnog komandanta ukrajinske vojske

Zelenski i novi general Sirski
15 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski imenovao je u četvrtak generala Aleksandra Sirskog za novog šefa oružanih snaga, nakon što je s te dužnosti smijenio generala Valerija Zalužnog.

Taj potez dolazi skoro nedelju dana nakon što je Zelenski u intervjuu za italijansku agenciju nagovestio da će tražiti “resetovanje” i civilnog i vojnog rukovodstva u Kijevu kako bi se bolje nosio sa tekućim sukobom sa Rusijom.

„Imenovao sam general-pukovnika Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je Zelenski u video izjavi, nazivajući ga „najiskusnijim ukrajinskim komandantom“.

Prema Zelenskom, Sirski se istakao u odbrani Kijeva 2022. i ofanzivi na Harkov kasnije te godine.

Najavljujući smjenu Zalužnog , ministar odbrane Rustem Umerov rekao je da su Ukrajini potrebni “novi pristupi, nove strategije” za 2024. godinu, jer će se borbe razlikovati od prethodnih godina.

Izbor Sirskyja izgleda zbunjujuće u tom kontekstu, jer je njegova reputacija reputacija borca ​​na prvoj liniji. Kao šef kopnenih snaga AFU-a, Sirsky je komandovao i odbranom Artjomovska (poznatog u Ukrajini kao Bakhmut) i kasnijim pokušajem da se ponovo zauzme grad u sklopu ljetne ofanzive 2023., što je rezultiralo odlučujućim porazima i značajnim žrtvama.

Pre toga, Sirski je bio odlikovan za komandovanje ukrajinskim povlačenjem iz Debaljceva, strateškog grada između Donjecka i Luganska gde je Kijevska „antiteroristička operacija“ skoro ponovo bila opkoljena, kao što je bila prošlog leta kod Ilovajska.

Jedno široko rasprostranjeno tumačenje Zalužnijevog otpuštanja bilo je da je Zelenski želio da ukloni potencijalnog političkog rivala, jer su zapadni mediji naslikali generala kao konkurenta predsedniku u popularnosti.

Za razliku od Zalužnog, koji je rođen u zapadnoj Ukrajini, Sirski je etnički Rus, rođen u Vladimirskoj oblasti. Bivši sovjetski artiljerijski oficir odlučio je ostati u Ukrajini kada je ona proglasila nezavisnost od SSSR-a 1991. godine i umjesto toga ušao u službu Kijeva.

On je ujedno i jedini ukrajinski oficir u aktivnoj službi sa činom general-pukovnika, što je ekvivalent sa tri zvjezdice. Iako je čin ukinut u oktobru 2020. kao dio pro-NATO reformi, Sirskyju je dozvoljeno da ga zadrži kao naslijeđe

Aleksandar SirskiukrajinaValerij ZalužniZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 mjeseci prije

Tzv. “General 200” . Unaprijed sućut svima koji će izginuti zbog ulizivanja bahmutskog vođe.

Max
2 mjeseci prije

Dotični je zapovijedao u gotovo svim katastrofalnim porazima ukrajinske vojske.

Željko
2 mjeseci prije

Čitam kod Nebojše: “„Bahmutski mesar“ i „General 200“ – Tko je novi vođa ukrajinske armije Sirski?
Da ne ulazimo dublje, ukratko:
– Rođen, odrastao, studirao u Rusiji, gdje mu i dalje žive rođaci, prije svega otac, majka i brat, koji se izjašnjavaju kao ruski patrioti.” Sve je isto kao i u “našim” ratovima 90-tih prošlog stoljeća!

Pero
2 mjeseci prije

Iako je etnički kao Rus,lako je moguče koliko je krvoločan i prema Rusima kao i Ukrajincima da je iz plemena od Zelenskog.

Darko
2 mjeseci prije

Malom zelenom dreku više niti Bog ne može pomoći..

john smith
2 mjeseci prije

Sirsky može napraviti proboj samo ako mu dostave novih 500000 vojnika, 50 F-16 i 1000 krstarećih projektila a svega toga nema na vidiku tako da smjena ne znači mnogo na terenu

No.1
2 mjeseci prije

Odabrao je najgoreg i najlošijeg generala.

BanOvan
2 mjeseci prije

Mogao je Zelembać postaviti i Incitatus-a za šefa oružanih snaga, ako je “Inci” mogao biti senator kod Kaligule zašto ne bi mogao voditi i Ukre.

Noname
2 mjeseci prije

Na internetu je otkriven intervju s posvojenim sinom novog vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine, Sirskog, kojeg je Zelenski postavio na mjesto Zalužnog.
“Moj mlađi brat, njegov vlastiti sin, i ja ne komuniciramo s njim”, kaže tip.
On je karijerist koji je izdao obitelj, prevario ženu i oženio prevoditeljicu, ali to se krije u njegovoj biografiji, požalio se posinak.
“Kad je sve počelo, pokušali smo s njim komunicirati. Rekao je: “To je politika, tako treba biti.” Pa idi dođavola ako moraš, huljo jedna”, kaže posinak vrhovnog zapovjednika.

Noname
2 mjeseci prije

Susjed roditelja Aleksandra Sirskog, koji žive u Vladimiru, rekao je da je novi vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine u razgovoru s majkom priznao da mrzi “lukave i podmukle” Ukrajince koji sjede s njim u isto sjedište.Susjed je za RT rekao da je Syrsky svojoj majci priznao kad je posljednji put došao u Rusiju, otprilike od 2008. do 2010., da su Ukrajinci vrlo lukavi i podmukli, pogotovo oni koji s njim sjede u istom stožeru. Prema njezinim riječima, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine pomirio se s ovom situacijom, jer je cijeli njegov život prošao tamo, u Ukrajini. Također je rekla da Syrsky zove ili šalje poruku svojoj majci “svaki dan”. “Da je Syrsky odbio [mjesto vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine], bio bi strijeljan”, sigurna je susjeda, dodajući da imenovanje njenog sina nije donijelo nikakvu radost: “Pa, što može roditelji?” Nije poznato komunicira li Syrsky sa svojim ocem, pukovnikom koji je služio… Čitaj više »

Profesor Živago
2 mjeseci prije

Da nije možda Sirski ruski spavač?
Sve što radi ide njima na ruku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI