Zelenski otkriva uzrok neuspjeha protuofenzive

Zelenski
41 komentar

Saveznici Kijeva nisu poslali dovoljne zalihe oružja, smatra ukrajinski čelnik

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, u intervjuu s Fareedom Zakarijom s CNN-a u nedjelju, pripisao je odgodu i slabe rezultate toliko razvikane protuofenzive svoje vojske nedovoljnom naoružanju i lošoj obuci koju su pružili zapadni podupiratelji Kijeva.

“Imali smo planove o započinjanju protuofenzive u proljeće. Ali nismo, jer, iskreno, nismo imali dovoljno streljiva i naoružanja i nedovoljno brigada pravilno obučenih za to oružje”, objasnio je Zelenski, dodajući da je održavanje obuke izvan Ukrajine dodatno pridonijelo kašnjenjima. Upravo je to kašnjenje, rekao je, omogućilo Rusiji da “minira svu našu zemlju i izgradi nekoliko linija obrane”, prisiljavajući ukrajinsku vojsku “na sporiji tempo naših ofenzivnih akcija”.

“Ne želimo izgubiti naše ljude, svoje osoblje”, rekao je Zelenski, dodajući da “naši vojnici nisu htjeli izgubiti opremu zbog toga.”

Zelenski je dao slične izgovore na Aspenskom sigurnosnom forumu u petak, objašnjavajući da je Ukrajina htjela pokrenuti protuofenzivu u proljeće, ali je odustala od toga zbog nedostatka streljiva i obuke. Međutim, implicirao je da je pobjeda neizbježna čim vojska završi s uklanjanjem mina za koje je zapadna sporost dala Rusiji vremena da postavi. Dok su dužnosnici Pentagona naglasili da je prerano otpisivati protuofenzivu kao “neuspjeh”, SAD je odbio isporučiti Ukrajini ATACMS dugog dometa ili F-16, objašnjavajući u vezi s potonjim da jednostavno nema vremena ni novca da se Ukrajinci obuče da lete i održavaju zrakoplove na vrijeme kako bi mogli utjecati na sukob.

Čak su i zapadni mediji priznali slab učinak protuofenzive. New York Times je ranije ovog mjeseca izvijestio da je ukrajinska vojska izgubila 20% svog oružja samo u prva dva tjedna operacije, gubitke koje je Zelenski također okrivio nedovoljnom velikodušnošću svojih zapadnih podupiratelja. Financial Times i Washington Post izvijestili su ovog mjeseca da su Zapad i SAD zabrinuti zbog nedostatka napretka Ukrajine u protuofenzivi za koju su obećali da će zadati odlučujući udarac Moskvi.

Dok je NATO obećao podržavati ukrajinsku vojsku “koliko god je potrebno” da porazi Rusiju, savez nije pozvao Kijev da se pridruži tijekom summita u Vilniusu ranije ovog mjeseca. To je razbjesnilo Zelenskog, koji je ponašanje bloka nazvao “bez presedana i apsurdnim”.

Ukrajina je primila ogromnu količinu vojne pomoći od članica NATO-a u posljednjih 18 mjeseci, pri čemu je samo iz SAD-a stiglo 46,6 milijardi dolara. Međutim, saveznicima Kijeva kritično ponestaje streljiva, dok javnost u zapadnim zemljama dovodi u pitanje mudrost onoga što se sve više smatra otvorenim posredničkim ratom s nuklearnom silom.

kontraofanzivaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
9 mjeseci prije

Ma jel koji kurac sada cvilis, jel se tebi htjelo rata ili tvojim saveznicima? A ako se je njima htjelo onda je vrijeme da ih Rusi poskakljaju? A ti se majmune ubij prije nego li te ubije ukrajinski narod kojeg si gotovo unistio i raselio..

NOVI STARI
9 mjeseci prije

samo naprijed….grlom u jagode

eks
9 mjeseci prije

Rusi su im polupali magazine sa municijom, polupali su im oklopnu tehniku, a Kokainski stalno kuka : “nemamo dovoljno municije i oružja”. Ostala im vojska kao topovsko meso, a NATO sistemi rade sa NATO vojnicima iz pozadine. Sledeći korak je ubacivanje na front vojnika Poljske i Litvanije , jer Ukrajinaca nema dovoljno. Glupi Poljaci i Litvanci ne shvataju da su marionete i korisni idioti američkih i engleskih psihopata – gangstera . Biće i oni razbijeni, pa će Amerikenjci i Englezi konačno morati da odluče : da li da priznaju poraz, ili da šalju svoje vojnike na prvu liniju fronta, što oni nikako ne žele – znaju da će takodje biti razbijeni. Narkoman iz Kijeva nastavlja da igra ulogu lutka u američkom lutkarskom pozorištu .

Amater
9 mjeseci prije

Da nije tragično , bilo bi komično

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Nedovoljno oružja, nedovoljno oružja; uvijek ista floskula! Sada i streljiva! 46.6 milijardi vojne pomoći u godinu i pol !! Nikad dosta izdajničkih škuda za daljnju preprodaju trčanja istih na offshore račune.
Nikad ti kriv i tvoja bulumenta, uvijek zapad. Ako je tak, okreni se istoku!

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

“Dok je NATO obećao podržavati ukrajinsku vojsku “koliko god je potrebno” da porazi Rusiju, savez nije pozvao Kijev da se pridruži tijekom summita u Vilniusu ranije ovog mjeseca.” Valjda će i Ukrima doći iz guzice u glavu da su samo topovsko meso u proxy ratu izuzetnih sa Rusima kojeg ne mogu dobiti, i svakim danom situacija na terenu će im biti sve lošija. U NATO u sadašnjim granicama nikada neće ući (vrlo vjerojatno niti u znatno smanjenim), za ulazak u EU će im trebati 15 do 20 godina pregovora. Do tada NATO podržava ukrajinsku vojsku “koliko god je potrebno”, dok će Zelenski odbijati bilo kakve pregovore sa Rusima “koliko god je potrebno” i tražiti još i još i još oružja i još i još i još rata, i još i još i još mrtvih i obogaljenih. Tome će se izgleda pridružiti i EU, jer je prije nekoliko dana visoki predstavnik… Čitaj više »

FATIH
9 mjeseci prije

STVARNO MI JE ZAO UKRAJINSKE SIROTINJE.NJIHOVI SUNRODNJACI,
ONI DOBRO STOJECI,OPUSTAJU SE NA JADRANU U SKUPOCIJENIM JAHTAMA.
OVO HAZARSKO GOVNO CE DEFINITIVNO UNISTITI UKRAJINU.
ISTU EPIZODU SMO PROSLI I U BOSNI…………….. ?????!!!!!!!

9 mjeseci prije

Izmuzli od rusije 200 mld dolara od 91. do 2014. Od zapada toliko u ove 2 godine. Prebacili rusi pijavicu u nasa njedra.

Dragačevac
9 mjeseci prije

Sve velike invazije Barbarosa Dan D Napad na Perl Harbor invazija Bangladeša 1971, Čehoslovačke Madjarske Afganistana itd su radjene sa velikim mehanizovanim i dobro snabdevenim vojskama i sa elementom iznenadjenja.
Jer ako neprijatelj zna šta spremate organizovaće kontranapad ili će utvrditi odbranu.
Čak i kod kurska kada je SSSR utvrdio odbranu nemci su morali da primene savremena oružja koja su bila naprednija, ali ni to im nije pomoglo jer su se Rusi dobro ukopali.
Ova najavljenja ofanziva sa javnim dovlačenjem naoružanja i opreme iz inostranstva je sama sebe osudila na propast.

šparoga
9 mjeseci prije

Žali se ukrainska Pulcinella, da Zapan nije dobro obukao/obučio ukrainske glinene golubove Mira, da imaju niski borbeni moral, da neće da ginu i t.d. To mi djeluje kao anegdota sa vlasnicom Javne kuće koja se žali da njezine “poslužiteljice” da neznaju navlačiti kurtonne (fudrine) higijenske gumice na falus mušterija i da zato javna ustanova ( socijalna kuća) slabu radi, imaju puno bolovanja zbog trudničkoga radostaja

eks
9 mjeseci prije

Čestitam ! To je tačan odgovor na pitanje “šta je uzrok neuspeha kontraofanzive “

Max
9 mjeseci prije

Uspjeh ima mnogo otaca neuspjeh je siroče.

hiber
9 mjeseci prije

Hm. Pala Andrivka ispod Bahmuta. Rusi su se kilavili 6 mjeseci za okupirati Bahmut. To je valjda ba uspješna ofanziva, a Ukraincima treba upola vremena da vrate Bahmut pod svoju kontrolu. To je kao neuspješna ofanziva.

Zorule
9 mjeseci prije

kaže da im nije dovoljno poslano oružja da bi mogli savladati Ruse naoružane lopatama. A što da du Rusi naoružani pravim oružjem? Koliko bi mu onda trebalo oružja?

9 mjeseci prije

Kiša..Bilo je taman fino vrijeme , pa se onda okišalo u maju , taman dok se malo suhnulo , u tom će i godišnji i eto tako…

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Kuka jer cijeli vodovi prelaze Rusima.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Ukrajinska vojska počela se predavati u cijelim skupinama nakon neuspjelih pokušaja protuofenzive.
To je izjavio vršitelj dužnosti guvernera regije Zaporozhye Evgeny Balitsky.

Prema njegovim riječima, tijekom ovog mjeseca militanti Oružanih snaga Ukrajine nisu se predavali jedan po jedan, već u cijelim skupinama. Zabilježeni su slučajevi predaje cijelih vodova…”

“Dzen.ru (Jandeks vijesti) javlja da su se na zaporoškom pravcu počeli Rusima masovno predavati cijeli vodovi ukrajinske vojske…koliko ima vod u ukrajinskoj vojsci? “

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“naravno….samo lopatama udaraju divljaci… raspad sistema od vojske ali eto izlopatali ukrajinu sa cijelim zapadom i pedeset milijardi love i opreme …. znaci ako takva jadna rusija to napravi zapadu u kakvom je onda to zapad stanju”

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Evo kako rat vidi američka ministrica financija: ‘Slanje oružja Ukrajini najbolji je poticaj globalnom gospodarstvu’ Sve rečeno u jednoj rečenici: slobodna Dalmacija”

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Danas (u nedjelju) su me službenici za provođenje zakona obavijestili o situaciji s bivšim vojnim komesarom Odese.

Prijavljena mu je sumnja temeljem činjenica o protupravnom bogaćenju i povredi reda vojne obveze. Logično, ova priča nije trebala završiti samo izlaskom. Državni istražni zavod i Državno odvjetništvo nastavljaju s provođenjem potrebnih istražnih i postupovnih radnji.”

Inače majstoru su otkrili vilu u Španjolskoj. Klasika. Uzimao pare bogatima a sirotinju mobilizirao zdravu i poluzdravu t.me/ V_ Zelenskiy_ official

Roccos
9 mjeseci prije

Kurtzomlatović traži bijedne izgovore za uskoro totalni krah promašaja zvanog ukrajina.Najsmješnije u svemu tome,godinama kurčenje banderaškog šljama kako će oni razbiti Rusiju na atome,a sad po zapadnoj usrajini bježe od novačenja ko vrag od tamjana.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Ukrainian Frontline Soldiers have told the Kyiv Post that every 100 Meters they are able to Capture in the Southeast of the Country they Lose roughly 4-5 Men and that because of this they are suffering Increasingly Poor Morale.”
Osint defender

“Russian forces have launched over the past 3 days a large 3 pronged assault on the Svatove- Kreminna frontline. They have managed to advance several kilometres towards Novojehorivka. Heavy fighting also rages south and east of Serhiivka and Nadiya attempts to bypass the towns”., war monitor

“Russian Airborne Forces are said to have Advanced another 5km near the Settlement of Borova with the Russian Air Force claimed to be Heavily Striking the Defensive Positions of Ukrainian Forces on the Eastern Bank of the Oskil River causing some to Withdraw to the West ”
Bank”, osint defender

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Evo, opet:

“U travnju je istraživački ogranak RFE/RL-a otkrio da “najmanje četiri dodatna velika izvođača također naplaćuju Ministarstvu obrane cijene iznad tržišnih za opskrbu ključnih namirnica ukrajinskim vojnicima.”

Jedinica RFE/RL-a za sheme rekla je da se “cijene po kojima su dobavljači spremni isporučiti krumpir, jabuke, kupus i jaja ukrajinskim oružanim snagama često kreću od dva do tri puta više od razine nabavne cijene”.
O cijenama na tržištu oružja drugom prigodom.”

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Gianluca Di Feo, politički kolumnist talijanskih dnevnih novina La Repubblica:

“Ogromni (tenkovi – ur.) Leopard 2 bili su blokirani minama, američka (borbena vozila pješaštva – ur.) M2Bradley stala su na liniji unakrsne vatre, a nitko se nije potrudio stvoriti prolaz.
Nije bilo čak ni tenkova s ​​dizalicama za uklanjanje oštećenih vozila s staze: deseci uzoraka zapadne vojne opreme tjednima ostaju napušteni na terenu,” kaže u analitičkom članku talijanski novinar.
Osim toga, promatrač je primijetio da kao rezultat neuspješnih odluka zapovjedništva Oružanih snaga Ukrajine, protuofenziva ne napreduje već 48 dana, dok gubici ljudstva i vojne opreme rastu.

Di Feo je također sugerirao da ukrajinska vojska još uvijek NEMA
stručnjake za eksplozive,
iskusne mehaničare, a
borci jurišnih jedinica nemaju taktičku viziju i NE ZNAJU KAKO DONIJETI ISPRAVNE ODLUKE “u kaosu vatrene borbe”.”

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Ukrajinska vojska pretrpjela je ogromne gubitke u regiji Herson.
Ovo je rekai vršitelj dužnosti guvernera regije Vladimir Saldo.
Prema njegovim riječima, neprijatelj je od 1. do 23. srpnja pokušao u malim skupinama prijeći na lijevu obalu Dnjepra.

Borci grupe Dnjepar Oružanih snaga RF odbili su sve napade.
Tijekom navedenog vremenskog razdoblja Oružane snage Ukrajine izgubile su do 880 ljudi.
Uništeno je više od 30 motornih čamaca, 2 tenka, 28 haubica, 2 višecijevna bacača raketa.
Također, identificirana su i eliminirana 2 zapovjedna mjesta, 3 radarske postaje, 7 skladišta streljiva, 2 postaje za elektroničku borbu, 1 zapovjedno-kontrolno vozilo.
Saldo je naglasio da je ukrajinska vojska pretrpjela najveće gubitke u pokušajima forsiranja Dnjepra u području Kinburnske pješčane obale i Antonovskog mosta.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI