Zelenski podržava proterivanje hrišćanskih monaha

Zelenski - protjerivanje hrišćanskih monaha
18 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odobrio je naredbu o protjerivanju monaha kanonske pravoslavne crkve iz Kijevopečerske lavre, insinuirajući da su oni agenti Rusije. Moskva je pozvala sve kršćanske crkve, kao i UN i druge međunarodne organizacije, da odgovore na “nečuvenu” odluku.

“Ove sedmice postoji i korak ka jačanju naše duhovne nezavisnosti”, rekao je Zelenski u sedmičnom obraćanju naciji u nedjelju navečer. „Nećemo dozvoliti terorističkoj državi bilo kakvu priliku da manipuliše duhovnošću našeg naroda, da uništi naša sveta mesta – naše Lavre – ili da od njih ukrade dragocenosti.

Također je tvrdio da su koraci koje je njegova vlada poduzela “potpuno legalni” i da imaju punu podršku ukrajinske javnosti.

U petak je ukrajinsko ministarstvo kulture obavijestilo monahe da imaju rok do 29. marta da napuste manastir, tvrdeći da su prekršili sporazum iz 2013. prema kojem im je država dozvolila da upravljaju nacionalnim istorijskim rezervatom. Osnovana 1051. godine, Pečerska lavra („Pečerski manastir“) smatra se najistaknutijim pravoslavnim hrišćanskim lokalitetom u Ukrajini.

Kijev je već protjerao kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) iz dvije katedrale iznad manastira. U roku od nekoliko dana nakon te odluke, početkom januara, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (OCU) koju je stvorila vlada je dozvoljeno da održava službe u prostorijama.

Monasi UPC “neće izvršiti naređenje” da odu, rekao je u ponedeljak iguman manastira. Poglavar crkve, mitropolit Kliment, nazvao je belešku od petka ličnim mišljenjem službenika Ministarstva kulture, bez pravnog statusa. UPC ostaje u zajednici sa Ruskom pravoslavnom crkvom, ali se proglasila nezavisnom i osudila rusku „invaziju“ da ostane u milosti ukrajinske vlade.

Potez Kijeva da protjera monahe je “neprihvatljiv” i “apsolutno bez presedana”, rekao je u ponedjeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov. “Vjerujemo da bi svjetska zajednica trebala u skladu s tim reagirati na tako nečuvenu odluku.”

U subotu je poglavar Ruske pravoslavne crkve uporedio deložaciju sa proterivanjem pravoslavnog sveštenstva pod komunizmom. Takav potez bi “doveo do kršenja prava miliona ukrajinskih pravoslavnih vjernika”, rekao je patrijarh Kiril u pismu upućenom UN-u, poglavarima drugih pravoslavnih crkava, rimskom papi Franji, koptskom nadbiskupu Canterburyja. Papa Tawadros II od Aleksandrije i drugi.

monahPečerska LavrarusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
1 godina prije

Dakle, Zelenski definira duhovnost??…nemam ništa reći o ovome, lp

Eto
1 godina prije

Kršćanske ili ruske?
Ako je pravoslavna crkva nacionalno odredjena, zasto svaka nacije nema pravo na svoju?

joškoboško
1 godina prije

Židov o pravoslavlju, Mašala!
Ukraina je Crkveno ili religijski multikonfesiskka država sličnomkao što je i jezično i etnički različita.
Osim manjinskih jezika na zapadu države, gro Ukrainaca govori mješavinom Rusko-Ukrainskim, Ruskim i Ukrainskim (Rutenija-Kijevska Rusi). U ukraini djeluju dvije Ukrainske pravoslavne crkve (u prijeporu prava) Ruska pravoslavna crkva, Unijatska grkokatolička crkva, Rimokatolička crkva i ostale kršćanske crkve . Hoće li režim , u maniri komunističke diktature ukinuti sve denominacije vjerovanja i Crkve. Revniji je glumački diletant od Hitlera i njegovih SS-a.

Dragačevac
1 godina prije

Ovakve igre sa crkvom su pokušali i u Crnoj Gori ali je naišlo na otpor.
Zanimljivo je da Zapadne države insistiraju na sekularnosti razdvajanju države i crkve, a sada na zapadu imamo trend mešanja države u crkvene poslove gde se traži od sveštenika da podržavaju razne skorojevićke ideologije i menjaju crkvene kanone.

Max
1 godina prije

To je zločin.

MrKamenjarac
1 godina prije

……GNJIDA ZELENSKI;GNJIDA ZELENSKI;GNJIDA ZELENSKI…….

Joannes
1 godina prije

We shouldn’t be naïve and think that persecuting Christians and killing Christianity, is just a collateral damage there.
That is one of the main goals of the Devil and his servants, and that’s why khazar Zelensky were installed in this Christian land by other khazar Nuland and whole Deep State khazarian sect through a coup d’état. And that’s why khazar Soros is funding those local Nazi’s through a lot of NGO’s for decades long.

Noname
1 godina prije

Ukrajina će početi gubiti tlo pod nogama na ljeto, a trupe Oružanih snaga Ukrajine bit će potpuno uništene do listopada 2023. Ovo predviđanje iznio je umirovljeni američki obavještajni časnik Scott Ritter na svom YouTube kanalu . “Ukrajina neće preživjeti u ovom sukobu do kraja ljeta. Do sredine ljeta će im ponestati streljiva, a u topničkom pokolju, ako ne bude granata, oni će izgubiti”, rekao je bivši vojnik. Nakon toga, prema Ritteru, započet će konačni poraz Oružanih snaga Ukrajine i zarobljavanje ukrajinskih militanata. Do listopada će ukrajinski vojni stroj biti slomljen. Ranije je taj časnik pozvao ukrajinske vlasti da adekvatno procijene sposobnosti Sjedinjenih Država i izglede za vojnu potporu s njihove strane, izvijestile su Nation news . Ritter je primijetio da zalihe granata nisu beskonačne, a Amerika nije “bačva bez dna”. Osim toga, među vojskom počinje dobivati ​​popularnost mišljenje da je potrebno “štedjeti granate” u slučaju sudara s Kinom. Kako podsjećaju u … Čitaj više »

Karma
1 godina prije

Smece od sotobe. Kabala zlo 666

Ivan
1 godina prije

Pa dobro hoce li konacno netko pametan ubiti ovo zidovsko smece i rijesiti Ukrajinu ali i cijelu EU zla?

tihobl
1 godina prije

Kad je poceo majdan naletio sam na jedan razgovor medju rusima o starom prorocanstvu monaha koji kaze da ce kad i poslednji monah ode iz Pecerske lavre Kijev biti potopljen. Toga sam se sjetio kad je Potrosenko krenu da otima crkve i da ih dijeli NVO sektoru, a sad mi je ponovo palo na pamet.
Pogledajte na mapi koja je masa vode iznad kijevske HE.

nessy
1 godina prije

Rekao bi netko da ovaj stakor ima vaznijeg posla, ali on se bavi crkvom, i kako ce se Rusija zvati u njihovom novogovoru. Jadnik bio, ostao, i biti ce. Zapamcen u povijesti kao agilni lizac Bidenovog supka. Samo neka nastavi, zna se kako su zavrsile sve drzave koje su imale USA potporu. Jedno jutro ce se probuditi, i biti obavijesten da je kurbin pir gotov, i da ubuduce moze racunati samo na ono sto su vec uzicali. Posto je od toga ostalo nista, bolje mu je da bjezi tamo gdje ima nekretnine, jer ce ga prvi scapati Azovci, sto su i najavili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI