Zelenski postavlja rok za okončanje rusko-ukrajinskog sukoba

G7 sumit
32 komentara

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski insistirao je da sukob između Rusije i Ukrajine mora biti okončan do kraja godine. Obraćajući se čelnicima G7 u ponedjeljak, Zelenski je također pozvao na strože sankcije Moskvi, navodi Reuters, koji se poziva na dvoje diplomata EU.

Obraćajući se čelnicima Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD putem video-linka, Zelenski je navodno izjavio da će ukrajinskim trupama biti mnogo teže da se bore protiv ruskih snaga kada zavladaju oštri zimski uslovi, pozivajući G7 će učiniti sve da se sukob okonča do kraja godine, uz traženje sistema protivvazdušne odbrane, kao i bezbjednosnih garancija.

Zelenski se također založio za pooštravanje sankcija Rusiji, ističući da je neophodno “ne spuštati pritisak” i nastaviti s uvođenjem “teških” kaznenih mjera.

Prema riječima Jakea Sullivana – savjetnika američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost – Zelenski je namjeran da što prije dobije prednost nad Rusijom. “On je bio veoma fokusiran na pokušaj da se osigura da Ukrajina bude u što povoljnijoj poziciji na bojnom polju u narednim mjesecima u odnosu na naredne godine, jer smatra da žestoki sukob nije u interesu ukrajinskog naroda“, rekao je Sullivan, a prenosi CNN.

Kako ukrajinski sukob dominira dnevnim redom tekućeg trodnevnog samita G7 u Bavarskim Alpima, nacrt saopštenja koji je vidio Bloomberg ukazuje da će vodeće ekonomije Zapada uskoro objaviti neograničenu podršku Kijevu u njegovoj borbi protiv Moskve.

„Nastavićemo da pružamo finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku i stajaćemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno“, navodi se u nacrtu saopštenja lidera.

Sjedinjene Američke Države navodno planiraju da Kijevu isporuče novu seriju naprednog naoružanja, a čelnici G7 su se očigledno složili da održe ekonomski pritisak na Rusiju usred ofanzive koja je u toku.

Vlade Velike Britanije, SAD-a, Japana i Kanade ranije su najavile da planiraju uvesti zabranu uvoza ruskog zlata. SAD, koje su prve iznijele tu ideju, tvrdile su da će Moskvi uskratiti oko 19 milijardi dolara godišnjeg prihoda, ali Njemačka je zakočila tu mjeru tokom samita G7, tvrdeći da će se o tome prvo morati razgovarati s EU.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

konfliktrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
1 godina prije

Ovo s bombardovanjem tržnog centra mu je mlako, treba neku “bolju” predstavu da izvede! Milosrdnog anđela kako vidimo ni na vidiku nema

tuf
1 godina prije

Ma kakav kraj. Pogledajte poteze. Malo Buče, malo trgovačkih centara s “tisućama” civila. Kondicioniranje zapadnih masa, psihološka priprema. Mic po mic i navodno već na trenutnom NATO summitu u Španjolskoj *elenski planira pozvati na “intervenciju”.

ANTE
1 godina prije

isto kao sto su kod Corone govorili…iduci dva tjedna su kljucna..

Гавран
1 godina prije

Mislim da ne samo Zelenski nego ceo zapadni establišment ne razume svoju novu poziciju. Posle 30 godina povlačenja Rusi su krenuli u specijalnu operaciju denacifikacije i neće stati dok je ne završe. Tada svet neće biti isti.

Prema rečima Dugina, većina lidera je specijalnu operaciju smatrala „kratkoročnim dejstvima“, nakon čega će se sve vratiti u normalu.

Hoće li uragan proći? Neće proći. To znači da je sada uragan naš način života. Ovo je plan „B“. treba da ponovo izgradite um da sukob sa Zapadom nije bljesak, već zauvek“.

tihobl
1 godina prije

U pravu je Zelenski, kraj godine nece docekati. Krcko Orascic ga krcka stabilnim tempom, ni pojacana iz NATO ne mogu da prate taj tempo. Jedan dan 60 poljaka, izgine, a sledeci 80.

1 godina prije

Svaka riječ, laž.
Svaka rječenica, laž.
Svako fantaziranje o okončanju “rata”, laž.
Ovi klovnovi, sa senilcem na čelu, koji nosi listič sa instrukcijama: ” Uđi, sjedi na stolicu, otvori sastanak, govori 2,5 minuta, reci, da nečeš odgovarati na pitanja, ustani i izađi” kojeg su objavili njegovi mediji, je SLIKA I PRILIKA SAD I EUROPSKE UNIJE!
Mentalno nerazvijeni, neki dementni, svi kupljeni sa strane orožarske industrije, farmacije, željeli bi upravljati svjetom!
No, sada je kraj toj fantaziji!

Jednostavno receno
1 godina prije

Kako reće ukrainski narod ne želi ratovati??? Pa zašto onda slušaš zapad? Fino nazoveš putina i s njim dogovoriš uvjete završetka rata a ne dogovarati s huškaćima koji vam šalju staro i neupotrebljivo oružje i još vam mažu oči kako je to vrh vrhova a što je staro preko 50+.g.to nema veze.

Herc
1 godina prije

Znači prema prognozama sve će se riješiti do kraja oktobra prije početka grijanja,te će zelenom država biti onolika koliko jami od bivše Ukrajine,a ovaj trust mozgova za okruglom trpezom bolje ne spominjat, opšta šprdnja , a najveća sigurno ono što je do prije 2 godine bila najjača svjetska sila u šta se pretvori od kad joj je na čelu stari kenjac.

tihobl
1 godina prije

Pentagon je izbacio izvjestaj IMAMO PROBLEM.
Otkrili su da imaju problem sa antimonom kojeg proizvode clanice ODKB i Kina. Ako rijese da blokiraju izvoz, staje proizvodnja municije u NATO.

1 godina prije

Što nešto znači, je zaključak Global Times. Znate več, Kineski medij.
Nitko, ne SAD, ne, EU, ne NATO komplet, ne može zaustaviti Rusije, da postigne svoje ciljeve!
Rusija može zbog svoje snage, samozadostnosti, diktirati, koji če joj biti ciljevi, u kojem vremenu če jih postiči, jer sa ničim ta zajednica ne može utjecati na ishod!
Sve što pokušavaju, okrene se protiv njih!
Pa znači, Kina se divi…. Jer njoj neče biti toliko jednostavno.
Nije jim Putin gradio sistem 20 godina…

Гавран
1 godina prije

Specijalna operacija se vodi protiv celog establišmenta Vašingtona i, Londona, a protiv delova establišmenta Moskve, Petrograda i Pekinga.

Lara
1 godina prije

U ukrajinskom parlamentu većinom od 303 od 450 glasova usvojen zakon kojim se zabranjuje ruska glazba na radiju, televiziji, u javnom transportu, školama, hotelima i drugim javnim mjestima.
Iznimke će biti samo umjetnici koji su javno osudili rusku invaziju na Ukrajinu, a tajna služba SBU izradit će posebnu listu izuzetaka.
Umjetnici koji osuđuju rat u Ukrajini mogu podnijeti zahtev ukrajinskoj službi sigurnosti za izuzeće od zabrane.
Zabrana se zvanično odnosi na one koji imaju ili su imali rusko državljanstvo od 1991. godine nadalje.
Zabranjen je uvoz knjiga iz Rusije i Bjelorusije kao te uvoz knjiga na ruskom jeziku iz drugih zemalja.

Erson
1 godina prije

Odgovoru iz Kremlja…Potrebna je naredba nacionalističkim jedinicama da polože oružje, naredba ukrajinskoj vojsci da polože oružje. I moraju ispuniti uslove Ruske Federacije. I sve se može završiti prije kraja dana”, rekao je glasnogovornik ruske vlade Peskov

Mrčikola
1 godina prije

Bistri Joe: “tko je stavio ovoga kretena na tv…? mičite ga i pustite mi crtiće” 😁

Bosanac
1 godina prije

Zelenski glavni koordinator za odnose Rusija-Zapad ovih dana, nažalost po najveću štetu stanovnika čije je države predsjednik.

Max
1 godina prije

Zelenski izražava želje bez temelja.

Erson
1 godina prije

Americki lutak nista ne odlucuje

antinato
1 godina prije

Zelenski samo glumi ono što mu zapadne gazde narede. Ukrajina je zapadni žrtveni jarac.

Samuraj
1 godina prije

A vidi ekipe majko mila, a budući Nobelovac na telki. 🤦🏻‍♂️ “Ovdje je riječ o sukobu nametnutom od oligarhije iz Washingtona koja je po mom mišljenju patološka, bez ikakve kulturne dimenzije, s obzirom na to što radi drugim narodima. Amerika je proteklih godina počela gubiti dominaciju u svijetu. Ona želi Europu zadržati za sebe, samo zato da bi joj prodavala svoju naftu i plin po deset puta višoj cijeni od one kakva je bila. U ovom sukobu Europa će jako stradati. Europski lideri nisu razumjeli bit tog sukoba. Vođe velikih naroda nisu planetarno zreli kada se sukobljavaju oružjem preko leđa trećih. Tu ukrajinski narod strada ni kriv, ni dužan. Taj narod nije javno informiran o tome tko protiv koga ratuje u Ukrajini. Ako netko govori da je Rusija »ničim izazvana« pokrenula agresiju na Ukrajinu, onda ga ja pitam kako to da je NATO svojim raketama došao na ruske granice i kako… Čitaj više »

Štef
1 godina prije

Ovo je neka humoristička rubrika?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI