Zelenski: Sada nema izbora

Volodimir Zelenski
19 komentara

Nije pravo vrijeme za izbore u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak predsjednik Vladimir Zelenski, nakon višemjesečnog pritiska Zapada da se organizuje parlamentarno glasanje.

“Moramo odlučiti da je sada vrijeme odbrane, vrijeme borbe, od kojeg zavisi sudbina države i naroda”, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju. “Vjerujem da sada nije vrijeme za izbore,” već da Ukrajina ostane ujedinjena, dodao je.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitrij Kuleba rekao je prošle nedelje da Zelenski „vaga” da li da održi predsjedničke izbore 2024. Kuleba je napomenuo da bi takvo glasanje bilo teško organizovati, pošto milioni Ukrajinaca napuštaju zemlju zbog sukoba sa Rusijom  i stotine hiljada drugih koji se bore na prvim linijama fronta.

Parlamentarni izbori, koji su trebali biti održani ovog mjeseca, odgođeni su na neodređeno vrijeme zbog vanrednog stanja koje je uvedeno u februaru 2022. Ukrajinski zakoni zabranjuju glasanje ili kampanju tokom vanrednog stanja.

Zelenski je mjesecima pod sve većim pritiskom Zapada da održi izbore. Brojni političari EU, kao i američki senatori, iznijeli su takve argumente Kijevu.

On je tu ideju potpuno odbacio u maju, ukazujući na propise o vanrednom stanju. Međutim, do avgusta su neki od saradnika Zelenskog sugerisali da bi izbori mogli biti mogući, a predsjednik ukrajinskog parlamenta je sugerisao da bi zakoni mogli biti izmenjeni jer „demokratija ne može stati“.

Najduže je bilo nejasno hoće li iko uopšte izazvati Zelenskog. Ukrajina je zabranila desetak političkih partija kao “proruskih” prema zakonu donesenom u maju 2022., uključujući najveći opozicioni blok. Anketa koju finansiraju SAD objavljena prošlog mjeseca pokazala je da Zelenski ima 80 posto odobravanja, iako se njegovo neodobravanje više nego udvostručilo od aprila.

Prošle sedmice, međutim, bivši pomoćnik Zelenskog Aleksej Arestovič najavio je da će osporiti svog starog šefa za predsjednika kad god budu raspisani sljedeći izbori. Predsjednički spin doktor bio je odgovoran za veći dio propagande koja je dolazila iz Kijeva 2022. godine, ali je dao ostavku u januaru nakon što je “pogrešno” priznao da su civili ubijeni zalutalom ukrajinskom protivvazdušnom raketom, a ne ruskim zračnim napadom.

Trenutnim ukrajinskim parlamentom dominira politička stranka Zelenskog, koja je na vlast došla u julu 2019. nakon što je registrovana tek prethodne godine. Nakon svoje inauguracije u maju 2019., ukrajinski predsjednik  je raspustio zakonodavno tijelo zemlje i pozvao na hitne parlamentarne izbore, koji su bili planirani za oktobar 2019. godine.

IzboriukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Biti će ih jer ak nema izbora on nije Predsjednik više još manje Kralj pa da izbora i nema za njega … On zaprav više nije NIŠT 😁 ! Tko ga želi priznavati – eto mu ga tko ne i taj ima puno pravo za odbiti ga u svojstvu ” Predsjednika ” … P.S.: – Jučer su kako se i očekivalo , NEPOZVANI okupili , Židovski Rabini u Vatikanu da ubjede Papu da ih podrži 😁 … Papa je OSUDIO i RATOVE I PROGONE I TEROR – SVIH ⚠️ TE — ODBIO — DAT – JAVNO – PRIOPĆENJE , BUDUĆI ” SE NE OSJEĆA DOBRO 😁🍸” !!!! Dakle …. Od Pape – ništ 😉 😁 … Sad .. Jedino da probaju …Dalai Lama i slični Yogi 🤣 daš mu klinca da oprči – pjevat će takovi što god da poželiš 🙄 … vinnews.com/2023/11/06/in-meeting-with-rabbis-pope-decries-antisemitism-war-and-terrorism/ 😁

hogar strašni
5 mjeseci prije

Znači zapad bi se povukao iz rata pa bi voljeli da svirač izgubi na izborima što bi njima bila karta za izlazak

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Šta ćeš se ti kladit majmune jadni, idi se lječit u vrapče.

tatamata
5 mjeseci prije

ankete finansirane od amera su pokazale da 80 % podrzava zelenog …… hmmmmmm a trebale su pokazati da ga saka podrzava , bas kako su prizeljkivali jer im ne odgovara rat ….
ovi ameri mudriji od hibera ,,, i sad nemaju izbora ,moraju nastaviti radi demokracije

tihobl
5 mjeseci prije

Ovde u BiH vec 20 godina hoce na uvedu jevreja troclano predsjednistvo (BHS), a u drugom koraku bi uninuli predsjednistvo i zamjenili ga jednim predsjednikom. Sak je i Evropski sud donio presudu da jevej mora uci u predsjednistvo. 20 godina pokusavaju da nam nametnu nekog kao sto je Zelenski, ali nismo ni mi vesla sisali. Jednom kad bi doveli jevreja na celo BiH ukinuli bi zibore kao sto su ukinuli popis u CG.

Max
5 mjeseci prije

Neka se proglasi kraljen i doživotnim vladarem Vladimirom Prvim.

vinko ivankovic
5 mjeseci prije

Ovaj narkoman koji je likvidirao jako puno svojih politickih protivnika zna da za njega ne bi glasala ni njegova supruga ,punica bi jer joj je kupio vilu vrijednu 5 miliona dolara u susjedstvu ima Angelinu.Yolie, vlasnika facebooka.Bogata neka obitelj

Zlovenac
5 mjeseci prije

Da je pametan pustio bi izbore, na kojima bi popušio, ali bi bio slobodan sa milijardama eura… E sad če visit ko pršut.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI