Zelenski smijenio vrhovnog komandanta ukrajinske vojske

Zaluzni i Zelenski
9 komentara

Šef ukrajinskih oružanih snaga tokom sukoba s Rusijom, general Valery Zaluzhny, razriješen je u četvrtak s dužnosti. Taj potez uslijedio je nekoliko dana nakon što je predsjednik Vladimir Zelenski u intervjuu nagovijestio smjenu, što je izazvalo reakciju javnosti.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov objavio je otpuštanje na Facebooku, pripisavši Zalužnom zasluge za “jedan od najtežih zadataka” vodeći vojsku protiv Rusije.

“Ali rat ne ostaje isti. Rat se mijenja i zahtijeva promjene. Borbe 2022., 2023. i 2024. su tri različite stvarnosti; 2024. će donijeti nove promjene na koje moramo biti spremni. Potrebni su novi pristupi, nove strategije”, napisao je Umerov.

“Danas je usvojena odluka o neophodnosti promjene rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine”, dodao je on.

Krajem januara počele su da kruže glasine o smjeni Zalužnoga, dolazeći iz vojnih i političkih izvora u Kijevu, samo da bi bile službeno demantirane. Prošlog petka Washington Post je objavio da je Zelenski obavijestio Bijelu kuću o svojoj odluci da smijeni Zalužnog, što su zvaničnici administracije prihvatili. Zelensky je u subotu razgovarao s italijanskim informativnim kanalom RAI TG1 i rekao da planira zamijeniti “niz državnih lidera” – ne samo u vojsci.

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) savjetovala je predsjednika da bi takav potez mogao dovesti do nereda u glavnom gradu, objavio je list Ukrainska pravda u srijedu, pozivajući se na izvore agencije. Bivši predsjednik Pjotr ​​Porošenko održao je govor u ukrajinskom parlamentu u srijedu, rekavši Zelenskom da ostavi Zalužnog na miru i počne sa svojim kabinetom ako osjeti potrebu za čistkom.

Zalužni je bio zadužen za ukrajinsku ljetnu ofanzivu 2023., koja nije uspjela postići nijedan od svojih ciljeva i koštala je Kijev stotine nezamjenjivih oklopnih vozila sa Zapada i više od 100.000 ljudi. Situacija na bojnom polju za ukrajinsku vojsku se od tada nastavlja pogoršavati.

ukrajinaZalužniZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bhinic
2 mjeseci prije

Tek će situacija nastaviti da se pogoršava. Novi komandant će se suočiti sa nadolazećom ruskom ofanzivom, i manjkom odbrambenih fortifikacija na pravcima ruskog napredovanja.

Mišljenja sam da idemo ka onome što je admiral Domazet rekao nda teritorije počinju same padati. prvo verovatno do dnjepra a zatim crnomorska obala pa tek zatim tom stranom obale Dnjepra sve do reke Zbruč koja će verovatno postati nova stara granica, to je nekada bila granica Austro-Ugarske monarhije prema ruskom carstvu.

I to će biti kraj, ove zapadne ostatke će Poljska i ostali nato saveznici uzeti.

tihobl
2 mjeseci prije

Одмах након именовања новог врховног команданта Оружаних снага Украјине Сирског, на интернету су се појавиле фотографије на којима он слави Дан Русије 2013.

Белоруски новинар Константин Придибајло написао је да је на фотографији Сирски у чину генерал-мајора и да је у то време командовао 72. механизованом бригадом (koja je 2014. zavrsila u kotlu).

Steve
2 mjeseci prije

Dakako, mora se prvo obavestiti i pitati za dozvolu Washington DC…

Max
2 mjeseci prije

Put u poraz Ukrajine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI