Zelenski traži odgovore od EU

Zelenski i EU
30 komentara

Rutte je razgovarao sa Zelenskim telefonom u četvrtak, dvije sedmice nakon što se virtualno obratio ukrajinskom parlamentu u Kijevu. Rutte je izrazio podršku Ukrajini u njenom sukobu s Rusijom, ali nije ponudio nikakve naznake da li će zahtjev Kijeva za članstvo u EU biti prihvaćen u bliskoj budućnosti.

„Rekao sam mu veoma otvoreno: ako mislite da za nas nema mjesta u EU, onda to treba da kažete jasno“, rekao je Zelenski za NOS. „Vi nam zaista pomažete i veoma sam vam zahvalan na tome“ , priseća se on, „ali što se tiče EU, šutjeli ste na sve ono što smo htjeli čuti.”

„Članstvo u EU je znak snage u borbi koju vodimo protiv Rusije kod kuće“, izjavio je on.

Rutte je ranije upozorio da bi ubrzavanje članstva u EU za Ukrajinu – kao što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sugerirala da će se dogoditi – bilo nepravedno prema državama koje su dugoročni kandidati kao što su Turska i Crna Gora. Obraćajući se holandskim zakonodavcima ranije ovog mjeseca, Rutte je rekao da će Ukrajina morati provesti mnoge reforme prije nego što se smatra održivim kandidatom i da je kandidatura trenutno “veoma daleko” za Kijev.

Francuski ministar za evropska pitanja Clement Beaune također je ranije ovog mjeseca izjavio da bi Ukrajini moglo trebati
“15 ili 20 godina” da se pridruži evropskom bloku, dok je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u martu upozorila da “pridruživanje EU nije nešto što se može učiniti u nekoliko mjeseci.” Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je pozivanje Ukrajine u takozvanu “evropsku političku zajednicu” kao zaustavnu mjeru, nešto što je Zelenski potpuno odbio.

Korupcija u Ukrajini smatra se glavnim kamenom spoticanja za članstvo u EU. Zemlja je rangirana kao najkorumpiranija u Evropi i jedna od najkorumpiranijih u svijetu.

U razgovoru za NOS, Zelensky, za koga je u Panamskim dokumentima otkriveno da zajedno s ključnim članovima njegovog najužeg kruga drži opsežnu mrežu offshore imovine i imovine, odbacio je ove zabrinutosti.

“Kako znate da u Ukrajini postoji korupcija?” upitao je intervjuerku Marielle Tweebeeke. “Živiš li ovdje?” Kada je suočen s činjenicom da su ovi navodi o korupciji izneseni u “zvaničnim izvještajima”, Zelenski je uzvratio: “Šta ih čini zvaničnim?”

„Da, ima problema“, priznao je Zelenski. “Imate ih u mnogim zemljama. Imate ih i u mnogim zemljama EU. Postoje reforme koje su nam još potrebne i koje želimo provesti.”

Izvori iz EU rekli su Bloombergu prošlog mjeseca da bi preliminarna odluka o kandidaturi Ukrajine mogla doći već u junu.

EU IntegracijeMark RutterusijaukrajinaZelensky
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Da bi se stekla precizna slika sveta on se mora realno posmatrati, mora se sticati iskustvo i upotrebljavati kako se ne bi prežvakavale žvake koje su nam gurnute u usta. Kako izgledaju te “žvake”:   – Sećate li se priča “kako je Amerika pred finansijskim kolapsom i kako je nezamislivo da pokrene ozbiljan rat”? Šta se sada dešava? Ako guraju milijarde u Ukrajinu šta će biti kad se oni direktno uključe? Kako je moguće da ti koji to tvrde zaboravljaju milijarde koje je Amerika uložila u Ukrajinu još od 15te – upravo kao pripremu za ovo danas?   – Sećate li se priča “kako je NATO pred raspadom”, ustvari “kako je već klinički mrtav”? Gde su danas ti koji su to tvrdili?   – Šta je sa pričama “da je svet tako ekonomski umrežen da je veliki rat nemoguć?” Ako je tada bilo teško zamisliti da je ekonomski kolaps svetske… Čitaj više »

1 godina prije

drugi deo: Ljudski je grešiti ali insistiranje na greškama je osobina magaraca a ne ljudi. Vreme je za podvlačenje crte, za “rekapitulaciju gradiva” i konačnog izbacivanja stereotipa koje su nam uvalili kako bi širili njihovu ideologiju. Krenimo od očiglednog da bi na kraju završili “veliko čišćenje”.   1. Teško da više ima ikakve dileme o podeli planete na dva dela, Istok će biti multipolaran ali ipak ujedinjen oko osnovnog cilja – pružanje otpora (tačnije odbrana) Vašingtonu. Upravo svedočimo kidanju svih veza Rusije i Zapada a za isto u slučaju Kine treba još malo sačekati.   2. Rat u Ukrajini je tek početak mnogo većeg rata. Ulazak Švedske i Finske u NATO, razmatranje istog od strane Austrije pa i “tradicionalno neutralne” Švajcarske jesno govori da neutralnih neće i ne može biti. Ozbiljnijeg direktnog napada na neku od velikih, nuklearnih sila gotovo sigurno neće biti ali nas čeka dug rat “na granici”.… Čitaj više »

1 godina prije

Neznam, šta je tom čovijeku i onima, koji sa njim razgovaraju.
Ima zemlju u ratu.
Nema demokratije.
Nema znanog obsega ozemlja.
Nema para, da se samostalno financira.
Ovo su samo glavne tačke, a znamo, koliko je zahtjeva, kad Turska čeka više od 30 godina.
Šta on i EU vide, o čemu uopšte mogu razgovarati?

nekoime
1 godina prije

Ima mjesta, ali uskoro više neće biti Ukrajine.

Manda
1 godina prije

Kada on shvati da je popušio i nanio veliku štetu svojoj zemlji biti će, ma već je kasno…Pa rat je samo na njegovu štetu u njegovoj zemlji. Moraš biti totalno lud da 60% rusa nema pravo na svoj jezik. Kijev nikada nije bio Ukrajinski. Granice su posebna priča.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Oni bi među “Zemlje kolektivnog zalaska sunca”…
Gdje su donedavno jedni drugima po zračnim lukama krali maske i medicinske pošiljke, ali zato sada tvrde da će međusobno dijeliti energiju koju nemaju.

P.S.
Kažu da se (Z)elenski video vezom još jedino nije pojavio na suđenju Johnnyju Deppu i Amber Heard.

Dragan
1 godina prije

Kao klinci puno puta smo igrali igru: Pokvareni telefončići .. Ahaha.. Svašta je bilo na kraju igre.. Tada smo bili klinci .. sada tu igru igraju Odrasli….

Brr
1 godina prije

Treba pitati UK sto misli o tome.

burt
1 godina prije

sad je jasno da će SAD dostaviti Ukrajini raketne sisteme M142 i M270 za napade na teritorij zapadne Rusije i Kavkaza, to je plan da se raketnim napadima na Rusiju izbaci iz takta i isprovocira Putina da upotrebi nekonvencionalno oružje protiv Ukrajine

Max
1 godina prije

Lutka pita lutkare.

Lucija, prva
1 godina prije

Hm…činjenica jest da neke reforme/ planovi postoje na papirima.
Npr, reforma zdravstva.

Zbilja ne znam detalje, ali se sjećam priča da su neke stvari dobro riješene?

Samuraj
1 godina prije

U bitci za koju zna da ju ne može dobiti svjesno glumi džeka i neku hrabrost dok mu ostaje spaljena zemlja i doslovno milijuni odlaze iz zemlje. Bez empatije, bez skromnosti, bez osjećaja za diplomaciju, za “borbu u miru”. Glumac koji je se previše uživio u ulogu kojoj, a svakim danom se to sve više pokazuje, uopće nije dorastao. Vrijeđa zdrav razum time što je koketirao sa drugom nuklearnim silom a za susjeda ima drugog nuklearnog susjeda, vrijeđa zdrav razum igrom sa 30tak laboratorija za kemijsko oružje koje financira “zapad”. Tko zna što još ne znamo. Licemjerstvo svih onih koji ga podržavaju. Koje ruganje i još dobija salve pljeska i podrške, a za što, za ovo što sam naveo? Zapad ga (vođen onom “ne laje kuca zbog sela nego zbog sebe” jer time pere ruke i posipa se pepelom za sve ono što su kuhali godinama u Ukrajini) planira nominirati i… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Zelenski se stvarno pravi blesav. Procedura ulaska u EU traje jako dugo. Hrvatskoj je EU odobrila status zemlje kandidatkinje 2004., a pregovori su počeli 2005. Ušli smo u EU 2013. godine. I bili smo ovdje kooperativni, pa je trajalo desetak godina. Srbija baš i nije, jer je 2012. dobila status zemlje kandidatkinje. Do sada je od 35 poglavlja koja treba zatvoriti sa EU, otvorila sa krajem 2021. godine njih 22, a zatvorila privremeno tek 2. I što će dobiti Ukrajina ulaskom u EU? Još lakši masovni odlazak mladih i školovanih sa svojom djecom u zapadne države, kao što se dogodilo svim istočnoeuropskim državama, a sve uz nametnute kvote i norme koje neće moći omogućiti razvoj Ukrajine bez danog milosrđa preko EU fondova. A dok Ukrajina stekne uvjete da uđe u EU za nekih 20 godina, EU odavno neće postojati. Nie mi stvarno jasan mentalni sklop Ukra – kao da će… Čitaj više »

Ronaldinho
1 godina prije

Kakav nezahvalni bezobraznik.

Praetorian
1 godina prije

EU se raspada kao Rimsko carstvo. Takva ce ga na kraju i spopasti sudbina. Barem je Rimsko trajalo vise stotina godina, ova fasisticka tvorevina nece jos dugo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI