Zelenski u ‘sukobu’ sa svojom vojskom

Zelenski i Ukrajinska vojska
46 komentara

Aleksej Arestovič vjeruje da je glavni zapovjednik vojske Valerij Zalužni bio u pravu kada je rekao da su neprijateljstva s Rusijom u “ćorsokaku”

Kuha se sukob između ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i državnog vojnog vrha zbog nevoljkosti prvog da prizna da je protuofenziva Kijeva zaustavljena, rekao je Aleksej Arestovič, bivši pomoćnik ukrajinskog čelnika, za El Mundo u ponedjeljak.

Bivši dužnosnik je mislio na nedavne izjave glavnog zapovjednika ukrajinske vojske, Valerija Zalužnog, koji je ustvrdio da su neprijateljstva s Rusijom dospjela u “ćorsokak”. Ovo je stajalište uzburkalo zapadne medije i čak navodno izazvalo “paniku” među nekim podupirateljima Kijeva.

“Postoji sukob između predsjednika i vojske. Ali Zalužni je taj koji je rekao istinu. Sada imamo situaciju da vrhovni zapovjednik jedno govori o ratu i izgledima za pobjedu, a predsjednik sasvim drugo. To nije normalna situacija.”

Zelenski se ranije ovog mjeseca nije složio sa Zalužnijevom procjenom, iako je priznao da je Ukrajina u “teškoj” poziciji. Do toga je došlo jer posrnula protuofenziva Kijeva, koja je u tijeku od početka lipnja, nije ostvarila nikakve značajne teritorijalne dobitke. Moskva je procijenila gubitke Ukrajine na više od 90.000 pripadnika od početka napada.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu također je ranije ovog mjeseca rekao da “kijevski režim gubi” čak i “unatoč opskrbi novih vrsta NATO oružja”.

U međuvremenu, Arestovič je slab napredak pripisao “neučinkovitoj” politici Zelenskog. “[Ovo je] glavni razlog neuspjele protuofenzive. Pomoć sa Zapada se ne koristi ispravno… Razina kompetencija je nedovoljna, dosegnuli su svoju gornju granicu”, rekao je za španjolski dnevnik.

Iako sugerira da su kašnjenja u vojnoj pomoći Zapada potkopala ukrajinsku ofenzivu, dajući Moskvi dovoljno vremena da ojača svoju obranu, Arestovič vjeruje da je neuspjeh uzrokovan “lancem razloga”. Kritizirao je Zelenskog što previše pažnje posvećuje Artjomovsku (u Ukrajini poznatom kao Bakhmut), uporištu u Donbasu koje su ruske trupe zauzele ovog proljeća nakon mjeseci žestokih borbi, na štetu “strateškog” južnog fronta.

U svjetlu svega toga, bivši savjetnik založio se za predsjedničke izbore iduće godine, sugerirajući da bi nova lica u Vladi imala veće šanse da poprave situaciju. Međutim, ranije ovog mjeseca Zelenski se izjasnio protiv održavanja glasovanja, ističući da je Ukrajina još uvijek pod ratnim stanjem.

U međuvremenu je i sam Arestovič dao do znanja da bi se kandidirao za predsjednika ako do izbora dođe. Međutim, također je sugerirao da bi se Zalužni, koji je postao istaknut usred sukoba, mogao pojaviti kao “jedini pravi” izazivač Zelenskom, čak i ako on nerado preuzme tu ulogu.

Aleksej ArestovičukrajinaValery ZaluznyVojskaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Mislim da se Zelebskom sprema kraj.

tihobl
5 mjeseci prije

Бивши народни посланик Мосејчук је на својим друштвеним мрежама рекао да је шеф кабинета Зеленског одлетео у Сједињене Државе да координише оставку главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Залужног.

tihobl
5 mjeseci prije

Током вежби, француски инструктори разбацују лешеве животиња по рововима како би се украјинска војска „навикла на мирис смрти“.

Политико

tihobl
5 mjeseci prije

Француска преко специјално формираног Фонда за војну помоћ Украјини послала Јеревану 50 оклопних возила Bastion.

Премијер Јерменије Н.Пашињан обавестио белоруског председника А. Лукашенка да неће присуствовати заседању ОДКБ које се 23. новембра одржава у Минску.

tihobl
5 mjeseci prije

Нови скандал потреса Украјину: духовном лидеру сунитских муслимана на територији Украјине и муфтији Религиозне централе “Ума” Шеику Сајиду Исмагилову, откривени порнографски материјали на којима је снимао свој пенис у ерективном стању, као и обнажене женске особе у доњем вешу.
Својевремено украјински новинари су перверзног муфтију уврстили у топ-100 најмоћнијих људи у Украјини. Од 2022. године се добровољно прикључио украјинској војсци.

dupla kamilica
5 mjeseci prije

Pa on im je najveći neprijatelj.

ljena bitanga
5 mjeseci prije

Moglo bi mu se prezime promijeniti ubrzo u “bandera” !

Darko
5 mjeseci prije

Koknite Zelenskog i riješite problem u pet minuta..

Lucija, prva
5 mjeseci prije

>>”sam Arestovič dao do znanja da bi se kandidirao za predsjednika ako do izbora dođe. Međutim, također je sugerirao da bi se
>> Zalužni, koji je postao istaknut usred sukoba, mogao pojaviti kao “jedini pravi” izazivač Zelenskom,”

Znamo to najmanje godinu dana. 😏

Amater
5 mjeseci prije

Zapad odredio zelembaća za odstrel … ode zeleni niz vodu … kao srušila ga savjesna i domoljubna vojska …

tihobl
5 mjeseci prije

Gledam zarobljenog gruzijskog snajpreistu i njegovo saslusanje:

Sta hocete od mene, ja nisam pucao na ruse?
Ali uhvacen si sa snajperom.
Ja sam bio na drugoj liniji i ubijao sam ukrajince koji se povlace. Na vas nisam ni metka opalio.

Antiglobalist
5 mjeseci prije

Zar nije taj Arestović arestiran i nalazi se u arestu ?

gargamel.
5 mjeseci prije

Rusiji je korisniji Zelenski, neće dati da ga smjene.

Pero
5 mjeseci prije

To nije njegova vojska ,njegova vojska je u Izraelu.Ovo u Ukrajini je samo”telad” koju on šalje na klanje.

goran
5 mjeseci prije

napunio je on džepove tako da ce uhvatit maglu

tihobl
5 mjeseci prije

Sukob izmedju MI6 (kabinet predsjdnika, vlada, SBU, GUR) i CIA (vojska) traje dugo. Sjetite se kako je proljetos PVO u sred Kijeva oborio helikopter sa vrhom policje.

ante
5 mjeseci prije

Koliko mrtvih i raseljenih Ukrajinaca radi čega budale kokainskoga

tihobl
5 mjeseci prije

Министар одбране Украјине „ради на пола радног времена“ у Естонији.

Dupla plata, dupli bonusi.

držnedaj
5 mjeseci prije

Koliko je ovaj “komedijaš” mladi ukrainaca puni snage i života posla u vječna lovišta?! Ni broja se nezna! Koja marioneta, predaja slavenske zemlje bjelosvjetskim lopinama …al na kraju hvala bogu nije išlo po “planu”

Karma
5 mjeseci prije

Hazarsko nosato smece melje ukre u ruski mlin

Alex
5 mjeseci prije

Jel’ naučio ispravno govoriti ukrajinski jezik?

Darko
5 mjeseci prije

Tribun: Bivši šef CIA-e i State Departmenta postao direktor ukrajinskog telekomunikacijskog operatera? Počela je demokracija sa zapada u Ukrajini 🙂 .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI