Zelensky je upozorio američke zakonodavce da Ukrajina može izgubiti

Zelenski - Ukrajinski rezim
32 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski vezao je nastavak borbe svoje nacije protiv Rusije uz kontinuiranu vojnu pomoć SAD-a, izjavio je lider većine u američkom Senatu Chuck Schumer.

“Postojala je jedna rečenica koja je sve to rezimirala, a ja ga doslovno citiram. Gospodin Zelenski je rekao: ‘Ako ne dobijemo pomoć, izgubićemo rat’, rekao je poslanik novinarima nakon sastanka sa Zelenskim na Kapitol Hilu u četvrtak.

Bidenova administracija je zatražila dodatnih 24 milijarde dolara za Ukrajinu, ali ovaj prijedlog nailazi na otpor republikanskih zakonodavaca. Grupa od preko dvadesetak senatora i predstavnika GOP-a poslala je u četvrtak pismo Bijeloj kući, izražavajući zabrinutost u vezi s dodjelom sredstava i tražeći pojašnjenje o napretku kontraofanzive.

„Američki narod zaslužuje da zna na šta je otišao njihov novac. Kako ide kontraofanziva?” pismo je pročitano.

Jesu li Ukrajinci bliži pobjedi nego prije 6 mjeseci? Koja je naša strategija, a kakav je plan izlaska predsjednika? Šta administracija definiše kao pobedu u Ukrajini?

Poruka je napisana nakon što su Bidenovi zvaničnici u srijedu navečer iza zatvorenih vrata informirali Kongres o svojim planovima za Ukrajinu. Senator Josh Hawley, skeptik prema politici Bijele kuće, rekao je da izvršna vlast želi neograničeno finansiranje bez jasnog puta do ukrajinske pobjede.

„Šta je to bilo, 24 milijarde dolara? To nije kraj, jasno su rekli. Nije blizu kraja”, rekao je on o brifingu. “Ono što nam je u osnovi rečeno je ‘Vežite se i izvadite čekovnu knjižicu’.”

Dok dvostranačka podrška finansiranju rata u Ukrajini ostaje netaknuta, predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy suočio se s otporom unutar svoje stranke, prema američkim medijima. Odlučio se za privatni sastanak sa Zelenskim tokom njegove posjete Washingtonu, DC, umjesto da sazove zvaničnu sjednicu Predstavničkog doma.

Tokom svoje ljetne kontraofanzive, ukrajinska vojska je naišla na snažan ruski otpor i pretrpjela je značajne gubitke u ljudstvu i oružju, što je rezultiralo neuspjehom u ostvarivanju značajnih teritorijalnih dobitaka. I vlada Zelenskog i Bijela kuća promijenili su svoje poruke kako bi naglasili spor, ali stalan napredak na dugi rok.

SADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
7 mjeseci prije

Jedan isječak s MoA. Bez puno filozofije. I to je to. Samo je još pitanje na koju stranu svijeta će zbrisati Zelenski i ostatak svite.

“Njegovi ekonomski izgledi su strašni i sva priča o njegovoj ‘ponovnoj izgradnji’ uglavnom je besmislica:

Sada nakon tog uvoda, glavnom događaju izrazito loših ekonomskih izgleda za ono što će ostati od Ukrajine… što se niti ne zna. Prilično je nevjerojatno vidjeti živahne razgovore na Zapadu o ponovnoj izgradnji Ukrajine, budući da se pretpostavlja da će preostati značajna Ukrajina. To podsjeća na djecu koja raspravljaju o tome koliki dio bogatstva bolesnog roditelja očekuju podijeliti kada bi proces umiranja mogao izbrisati preostalu imovinu.
Kad rat završi Ukrajina će biti bankrotirana i uglavnom prazna zemlja. Yves citira Michaela Vlahosa koji spominje članak Jamestown Foundationa povezane s obavještajnim informacijama o broju stanovnika Ukrajine”
Lp.

Xam
7 mjeseci prije

Romanchuk je zadužen za ruske snage u Zaporožju gdje se odvija glavni udar ukrajinske kontraofanzive. Ovo sugeriše da to nije bio samo napad na štab Crnomorske flote, već da je bio tempiran da se gađaju ključni viši lideri tokom sastanka. Neki navode da je 9 poginulih, 16 ranjeno u onom napadu na zgradu. Gledajući dosadašnje ponašanje Rusa, da li neko stvarno misli da su Ukrajinci pogodili praznu zgradu sa dve rakete? Rusi su u defanzivi, makar i aktivnoj, ali defanzivi. Uopće se ne naziru naznake nekog preokreta u njihovu korist na terenu. Od raspada izjumskog fronta, pa preko napuštanja hersonskog mostobrana nema ništa pozitivno na terenu. SVO je ozbiljna greška Ruskog rukovodstva, ekonomski su se spremili, a vojno su mislili da će ušetati u Kijev. Gadanje Crnomorske flote i baza po krimu ima za cilj da uspori desant i osvajanje obale oko Odese, tamo će doci do eskalacije sa Pridnostrovljem… Čitaj više »

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Predstavničkog doma Kevin McCarthy suočio se s otporom unutar svoje stranke, … Odlučio se za privatni sastanak sa Zelenskim …, DC, umjesto da sazove zvaničnu sjednicu Predstavničkog doma.”

Aha.
Jer bi se to moralo vidjeti u medijima.
Pa bi i gledatelji vidjeli kolika je podrška ovom klaunu, odnosno da i njihovi predstavnici misle kao i oni.

Pranje novca. Kao u Afganistanu.
Pranje drpljenog novca.

hiber
7 mjeseci prije

Kakav novac? Pa zapljenili su im 305 milijardi dolara? Rusija je jedina zemlja u povijesti koja financira rat protiv sebe? Eto, i jučer su im Ukrainci srušili srediste Crnomorske flote i dva generala poslalili na protetiku.

Max
7 mjeseci prije

Krenula grmljavina kod mene a zelenom se ne piše dobro-

tihobl
7 mjeseci prije

The Economist: Украјина и Запад нису сапремни за дуготрајни рат исцрпљивања са Русијом

Napoleon, Hitler, Unija bankara...
7 mjeseci prije

treći put za redom su kolektivi zapadnih pljačkaša slomili zube na Rusima.
Treći put za redom su svoje slavenske sluge i kvislinge poslali u bratoubilački rat protiv Rusa.
Treći put za redom Rusi su vojni i moralni pobjednici.
A Hrvati nestaju, izumiru u sluganjenju stranih gospodara…neka.

Roccos
7 mjeseci prije

Zelembać,”tvoja” ukra je već izgubila,samo ti to još nitko nije rekao.

nastran
7 mjeseci prije

je..

nastran
7 mjeseci prije

pa..već su zapravo izgubili..drže se na milostinji!

Faust
7 mjeseci prije

NATO protiv RF na teritoriju Ukrajine.To nikako ne može dobro završiti za domaćina.

Darko
7 mjeseci prije

Ne da treba izgubiti rat, smrada treba što prije zatući kao psa za svu patnju i štetu koju je prouzročio ukrajinskom narodu za svoje židovsko američke ciljeve..

Dante
7 mjeseci prije

Do zime rat u ukrajini ce postati proslost
Zivi bili pa vidjeli…

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Zaprav … Cjela poanta uopće nije na Ukraine već na —–>>> ” Senator Josh Hawley, skeptik prema politici Bijele kuće, rekao je da izvršna vlast želi neograničeno finansiranje bez jasnog puta ⚠️ ” ! 🤷

Captain
7 mjeseci prije

Pogledajte i na slikama taj narkomanski pogled i vjerojatno sprženi mozak.
Taj i takav nas svih hebe već godinu i pol,ne može dobro završiti ni za Ukrajinu s niti za nas.

Janko
7 mjeseci prije

e Ameriko došao pulen po još para.Previše je Ukrajinaca poslao u smrt služeći vašim interesima.Odrešite kesu jer će u protivnom i njemu otići glava od razjarenih „udovica”

Tko tu koga...
7 mjeseci prije

Lagano zavrsava ratna panika, krece ponovo kurtona panika, a zelenu paniku premalo ljudi pusi. Oligarhija lagano postaje nervozna. Eto i sveznajuci Billy se okrece od klimatske agende. Vec vidljivo gube tlo pod nogama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI