Zemlja EU upozorava građane na deset ”teških zima” pred nama

Alexander De Croo
73 komentara

Belgija se suočava s do deset “teških zima”, ali će uskoro iskočiti “20 godina naprijed” oslobađajući se zavisnosti od fosilnih goriva, izjavio je u nedjelju premijer Alexander De Croo. On je komentarisao nadolazeću energetsku krizu, pogoršanu sankcijama Moskvi zbog sukoba u Ukrajini i smanjenjem isporuke ruskog prirodnog gasa.

Govoreći za VRT TV, De Croo je tvrdio da je sukob u Ukrajini uticao na evropsku ekonomiju mnogo više nego što je pandemija Covida mogla imati. On je, međutim, rekao da su teškoće vrijedne toga, jer se “radi o stabilnosti i sigurnosti evropskog kontinenta”.

“Kada to stavimo pod kontrolu, biće pet teških godina, biće deset teških godina sa lošom politikom, ali sam rekao i da mi kao država i evropski kontinent možemo to da podnesemo ako svi nosimo u istom pravcu“, istakao je De Croo.

On je ustvrdio da trenutna situacija ima svijetlu stranu.

„Možemo i 20 godina da skočimo unapred, u smislu odvajanja od fosilnih goriva i odvajanja od zemalja sa kojima ne volimo da trgujemo…“, napomenuo je premijer.

Prošle sedmice je belgijska vlada objavila plan za borbu protiv rastućih cijena energije. Njime su utvrđene mjere za smanjenje potrošnje energije, kao što je snižavanje temperature u vladinim zgradama na 19 stepeni, ograničavanje upotrebe klima uređaja na maksimalnih 27 stepeni i naređenje da se rasvjeta u federalnim imanjima i spomenicima isključi između 19 i 6 sati ujutro. Prema pisanju lista, zemlja bi “trebalo da preživi zimu bez većih problema” , a možda čak i da pomogne svojim susjedima.

U avgustu je inflacija u Belgiji skočila na 9,94 %, što je malo manje od rekorda iz 1976. od 9,96 %, prema statističkoj agenciji Statbel.

U međuvremenu, prema studiji konsultantske grupe Verisk Maplecroft, rizik od građanskih nemira posebno brzo raste širom evropskog kontinenta, velikim dijelom zbog posljedica sukoba u Ukrajini.

Belgijaeuinflacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Trebalo bi i velike vođe upozoriti skupa sa sudstvomi da bi moglo i njih čekati min 30g hladnih zima u gulagu bez dekice.

Urar
1 godina prije

Do sada sve ide po planu svjetskih vladara.

FATIH
1 godina prije

CIM VAM JE PUTIN REKAO:”MOJA ROBA MOJA PRAVILA” USLI STE U PROBLEME.NEMATE STRUJE,GNOJIVA,NAFTE,PLINA,URANIJUMA,………..ITD.
E STO SE MENE TICE, SMRZNITE SE KOLONIJALIZATORI.
NECE VAM POMOCI NI ONAJ VAS TRGOVAC ROBLJEM I UBICA KRALJ LEOPOLD.STIZE VAS KLETVA SA PROSTORA AFRIKE.OVO JE SAMO POCETAK.
SELAM OD FATIHA IZ KONJICA!!!!!

Saljivdjija
1 godina prije

Vreme jeftinih prirodnih resursa je the end…
Naruceno vreme banskarshih robova dolazi..
Otimacina vakcina kovid dolazi, otimacina sta god mozes otmi ako si jaci..
Evropa je zaigrala na blef kartu i sve to smrdi na barut..
Odvratni pijuni sluge…

tihobl
1 godina prije

Sta je to 10 godina gladovati? To proleti dok udaris dlanom o dlan.

Max
1 godina prije

Znači do 2032.

tzhntzhn
1 godina prije

Opet strašenje naroda .
Komedija od novinarčića .

farree
1 godina prije

Kako bi se to trebali osloboditi neovisnosti od fosilnih goriva? Mozda bi najbolje bilo da svi pocnemo stvarati hlorofil i vrsiti fotosintezu

Tupko Glupko
1 godina prije

Još jedan politički tupavac koji ne zna osnove ekonomije koja se uči u osnovnoj školi i koji misli da će narod trpiti deset teških zima zbog NJIH.

Jbt, premijeri europskih država kao da ih štancaju na proizvodnoj traci – svi kmeče istu idiotsku pjesmicu što ih je Snjeguzica UvdL naučila.

Dokurčilomi
1 godina prije

Zašto? Da li smo ih mi napravili ili naručili? Neka plaća i trpi onaj tko je krizu napravio ili će trpiti vratom o konop.

borjana
1 godina prije

Jedno pitanje za one koju znaju ili su na licu mjesta.
Bili smo prije nekih 10-ak godina u posjeti kod nekih naših prijatelja u Belgiji. Od svih država kroz koje smo tada prošli, Belgija mi je ostala u živom sićanju po njhovoj ulićnoj rasvjeti, od svih prigradskih, gradskih pa sve do auto-cesta, sve su bile osvjetljene. Zaista je bila milina voziti većeri po kompletno osvjetljenoj autocesti, izgledalo je kao u nekom drugom svijetu.
Pitanje bi glasilo: da li je rasvjeta svih autocesta po Belgiji još “punom parom” u pogonu?

PS Nisam sada posve sigurna, sve je iz sjećanja, ali mislim da je tada bilo zakonom regulirano, da sve ulice u Belgiji moraju imati cjelovečernju javnu rasvjetu. Nemoguće je i zamisliti u kakvom će groznom stanju biti jadni narod biti, ako im slučajno ukinu cjelvećernju javnu rasvjetu, a tako je lipa i romantićna.

1 godina prije

Nema šta , zelinski i ovaj premijer imaju istog dilera…
Ne bi me čudilo da je komplet rukovodstvo EU vezano za istog dilera..

Biće mučno gledati kako se europa urušava…Sreća imam dobar želudac 😀..

Šele
1 godina prije

Prvo sam pročitao komentare,zašto mislite da će to tako biti,da će europa baš da se mrzne,teški su to glumci i lažovi,moguće da će biti krize biti,da će sirotinju uslovljavati dopunskim tačkicama na covid pasošu,ako hoće da se ugriju i nahrane,ali ako krenemo od početka,onda znamo da oni imaju plan,a plan znači da su se spremili, tako da mene neće iznenaditi ako europa vrlo lako progura zimu,naravno da će mediji da to predstave na drugi,teži način

Zuzu
1 godina prije

Ja upozoravam EU da mi mogo popušiti kurac.

goran
1 godina prije

da li ste vi normalni?
10 do 20 godina da vas trpimo kako nas pljačkate,pa jeftinije če mi biti da vas pobijem ko štakore krvopije odvratne,dok običan narod preživljava ti bi slijedečih 10 godina nama gulio kožu da bi ti i ostala birokratska gamad uživali.
prije če te glavu izgubiti.

gargamel
1 godina prije

Sto kazu, stisni zovegu, em zdravo, em jeftinije.Za vrijem rata nikada nisu postojale secerne bolesti i ostala sranja, dalje neka svako za sebe komentarise.

Slow motion
1 godina prije

Mozes ti smrade imat i 100 teskih zima! Ja ne mogu..zato jer ne zelim..

Biba
1 godina prije

Bolje bi bilo za njega i njegove kolege, da se pitaju koliko njima preostaje zima da se “smrznu”

tihobl
1 godina prije

U avgustu su cene hrane u Velikoj Britaniji porasle najbržim tempom od ekonomske krize 2008. godine, skočivši za 10,5%.
Na policama prodavnica u Rusiji, cena kupusa je pala za 40% u 25 regiona, i za 33% u celoj zemlji. Krompir je pao za 28%, cvekla za 27%, grožđe za 16%, banane za 14%, paradajz za 14%, šargarepa za 13%, kruške za 11% i jabuke za 6%.

R M
1 godina prije

Klasican EU debil politicar. Pa i ti “pitomi” Belgijanci ce ga za par meseci nabiti na kolac.

1 godina prije

a sha to govori o nama..neki cinovnik,skolovan i postavljen od WEF-a na poziciju odlucivanja,najavljuje narodu godine patnje sa smijeskom na licu.ajde,neka mi netko objasni..sha to govori o nama.. hvala.

Grdi
1 godina prije

Svakome po zasluzi …. nadam se da ce morati zgog njihovog kolapsa se iseliti u svoje bivse kolonije u africi … ako ce ih tamo htijet primiti … pa da budu afrikancima sluge u ime kolonizacijske odstete ….. pogotove beligijanci i briselci …

tihobl
1 godina prije

Британци масовно купују новогодишње јелке у страху од раста цена до краја године

Како пише “Daily Mail”, продаја вештачких новогодишњих јелки у једном од најкрупнијих трговинских ланаца у земљи “John Lewis“ повећана је за чак 400% у односу на исти период прошле године.

tihobl
1 godina prije

Влада Француске затражила је од својих железница да размотри на који начин би се могао смањити број возова који би саобраћали ове зиме. План је да се, између осталог, и на тај начин уштеди струја, која ће Французима ове зиме бити преко потребна.

1 godina prije

i zato je steta sha vise nema kolege LEDENO DOBA..navedeni cinovnik,de croo,je klasicni primjer mladog globalnog lidera koje godinama stvara WEF..toliko je poveznica prema davosu od strane ovog isprdka,imam volje malo se informirati..ali nemam volje informirati druge jer je ogromna kolicina informacija..a kolega koji je to imao volje raditi,informirati druge,vise ne postoji ovdje..velika steta za portal.hvala.

mrdo
1 godina prije

Deset sitnih, malih, kratkih godiničica – za početak.
Da li će kapitalistima i njihovim politikantskim sluganima išta nedostajati? Neće naravno, sigurno. A i ja svašta pitam, hahaha. 
Kome će da bude teško, i ko će da se smrzava i jede fekalije? Pa narod, zna se! Kao i uvijek.

Živio kapitalizam! Živjelo klasno društveno uređenje!

tihobl
1 godina prije

Резерве гаса у Италији довољне за 45 дана зиме

„Снабдевачи ће моћи да покрију зимске потребе за енергијом за период од највише 45 дана, након чега ће наступити хаос са строгом регулативом, залеђеним кућама и гашењем индустријских предузећа и бизниса“, наводи се у саопштењу локалног Националног удружења корисника јавних услуга, које преноси „La Stampa“.

tihobl
1 godina prije

Добитник Нобелове награде за физику саветује Италијане како да кувају пасту да би уштедели гас

Како пише Gazetta del Sud, италијански научник Ђорђо Париси саветује да се паста кува два минута, а затим угаси шпорет и сачека да се јело само докува.Такође је препоручио да поклопац лонца увек буде затворен како се не би губила преко потребна топлота.

tihobl
1 godina prije

Према извeштају дневних новина “Il Messaggero”, италијанска влада би ускоро могла предузети заиста оштре мере.

Власт је још у марту издала наредбу да станови и јавне зграде могу да се греју на највише 18 степени, а сада би то могло да се прошири и на домаћинства. Сезона грејања се помера за 15 дана, то значи да је грејање допуштено тек од новембра, док закон из 2001. предвиђа да свако ко се не придржава правила грејања мора да плати казну између 516 и 2.582 евра. Али ако се влада позове на закон ЕУ о енергетски ефикасним зградама из 2005. ствари би се за могле још више погоршати – за неправилно одржавање система грејања могла би да се наплати казна и до 3.000 евра, пише “Il Messaggero”.

Samuraj
1 godina prije

Pozivam sve narode Europe na masovne prosvjede protiv Amerike i njihovog pijuna Zelenskog. Ovo se više ne može tolerirati, ovo je više gadljivo.

1 godina prije

prijetnja neimastine i perspektiva bogatstva mora postojati da bi se ljudi pokrenuli. mrzla zima mora biti da bi se kuce toplinski zastitile toliko da skoro nikad nece trebati grijanja.
visoka cijena energije pokrenut ce razvoj ka ucinkovitijem koristenju. visoka cijena vode dovest ce do kucnog recikliranja vode.
mrzle zime stvorile su europsku civilizaciju, covjeka prisiljenog da misli i planira, gradi skloniste i priprema zimnicu.

Hgkd
1 godina prije

Kako je nesto SKRETNICAR ne spominje se vise kabala. Ne tvrdi se vise da su SVI isti. SKRETNICAR je bio zaduzen za psiholoski rat i bio je placen of kabale. Bio NATO-idni azovac, ispao je Stoltenbergu iz torbe. Nek kabalista RIP

hogar strašni
1 godina prije

10 godina života će mi potrošiti na bezbroj uzakudnih pokušaja oslobađanja od klasičnih energenata.Jbt pa cijeli živom mi netko drugi troši kroz krize i ratove.

hugo
1 godina prije

Problem je u sistemu. Problem je EU koja je tako napravljena da nema fleksibilnosti i da se ne uzimlju interesi naroda.
Nekad je EU bila samo ekonomska organizacija pa su pod tim uslovima ljudi zeljeli uci unutra. Danas se to morfiralo u politicko-vojni blok koji ce suzavati neke zemlje i narode u mogucnostima.
EU je dvoglava azhdaja, jedna je njemacki 4-ti Reich a druga je NATO koji je centar nestabilnosti, kojemu je EU politika potpuno podcinjena a sluzi interesima USA.i Britanije.

Dokurčilomi
1 godina prije

Ma svi vi koji ste napravili krizu, pokrali ljude a sada dijelite pamet budite sigurni. Bandera ima više nego vas.

Fabijan
1 godina prije

Ma sva ova priča više dosadna ovaj kaže ovo onaj kaže ono! Hajde što konkretno napraviti da se ova lizoguzna politika ukloni? Očito izbori nemogu ništa promijeniti!

engleski pirat
1 godina prije

Ruska državna banka VTB objavila je da je uspostavila sustav za slanje novčanih transfera u Kinu u juanima bez korištenja SWIFT sustava za razmjenu poruka, zaobilazeći međunarodne sankcije i izazivajući više strahova kod zapadnih imperijalista od povećane suradnje između Kine i Rusije.

VTB-ova objava dolazi u trenutku kada je potražnja za juanom u Rusiji porasla nakon zapadnih sankcija na Rusiju.

Popokatapetl
1 godina prije

Pa kome je Europa uvodila sankcije ?
Rusiji ili svojim gradjanima 🙂 A evo potvrdjuje se opet da je Ukrajina bila svjetska sila i glavni izvoznik i proizvodjac svega na svijetu.

wer3
1 godina prije

……………hiber na aparatima…………Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da je opalo povjerenje u američki dolar, euro i britansku funtu, “u kojima možete vršiti plaćanja, skladištiti rezerve i nominirati imovinu”.
Pojavljujući se na Istočnom gospodarskom forumu (EEF) u Vladivostoku, Putin je primijetio da Rusija trenutno se radi na odmicanju od takvih “nepouzdanih” i “kompromitirajućih” valuta.
Šef Rusije je istaknuo da statistike pokazuju da se čak i američki sateliti “postupno” okreću od dolara i “smanjuju svoje dolarske uloge”.

tuf
1 godina prije

Meni se ovo više čini kao skok u bezdan nego skok u sretnu budućnost.
U onome što oni prikazuju kao “tehnološki iskorak od 20 godina” ja vidim:
1) Milijune TONA odbačene tehnologije, zabranjene Bruxelleskim dekretom jer “nisu dovoljno zelene”
2) Zagađenje tla i podzemnih voda teškim metalima uslijed enormnog korištenja elektronike i baterija. Namjerno se zataškava informacija da ne postoje održivi, ekološki i ekonomski isplativi procesi recikliranja litij-ionskih baterija i solarnih ploča
3) Ekstremnu eksploataciju ruda jer se npr. potrošnja bakra i litija eksplodira svakim valom njihovog provođenja ‘zelene’ agende
4) Poskupljenje i nedostupnost usluga/proizvoda prosječnim i siromašnim građanima koji su se donedavno uzimali zdravo za gotovo – ili postavljanje uvjeta ovisnosti kako bi isti bile dostupni

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI