fbpx

„Zemlje Višegradske skupine su kao zombi koji Bruxelles odvraća od željenog kursa“

Visegradska grupa

“Zemlje Višegradske skupine imaju snažan utjecaj na politiku Bruxellesa i mijenjaju njen kurs u smjeru koji je nepoželjan za većinu zapadnoeuropskih zemalja”, kaže švicarski politolog i povjesničar, počasni profesor Ženevskog instituta za međunarodne studije i razvoj politike André Liebich na stranicama lista Le Temps.

Kasnije u članku, Liebich ide tako daleko da češku Poljsku, Mađarsku i Slovačku uspoređuje sa zombijima koji su se u stanju vraćati u život i kočiti „progresivne inicijative“ Bruxellesa i zapadnih liberalnih demokracija, posebno zbog odbacivanja migrantskih kvota koje im je htjela nametnuti EU.

“U veljači 1991. su čelnici triju zemalja koje su se tada tek oslobodile sovjetskog logora, predsjednik Poljske Lech Walesa, predsjednik Čehoslovačke Vaclav Havel i premijer Mađarske Jozsef Antalla, sastali u malom mađarskom gradu Višegradu, kojeg ne treba miješati s Višegradom u Bosni. Stvaranje Višegradske skupine su pozdravili čelnici onoga što će uskoro postati Europska unija, ne samo zbog prestiža tih vođa, koji su na Zapadu bili vrlo cijenjeni kao bivši disidenti, već i zbog kašnjenja i odugovlačenja Bruxellesa”, kaže autor.

“Međutim, nakon entuzijazma uzrokovanog okončanjem sovjetske vlasti u istočnoj Europi, zapadnoeuropski čelnici su ipak shvatili da želja izražena u Višegradu za “povratkom u Europu” ne odgovara baš njihovim pogledima o budućnosti kontinenta”, napominje autor.

„1993. godine Europska unija je kao uvjet za članstvo u EU objavila kriterije iz Kopenhagena. To su vladavina prava, zaštita manjina, slobodno tržište, ukratko, demokracije zapadnog tipa u zemljama Višegradske skupine, koja je nakon raspada Čehoslovačke primila Češku i Slovačku, a sve zemlje su se, nakon ulaska u NATO, 2004. konačno priključile Europskoj uniji. Suradnja između zemalja Višegradske skupine odvija se uglavnom u okviru NATO saveza. Iako samo Poljska ima zajedničku granicu s Rusijom, usput vrlo malu, te zemlje su postale posebno osjetljive zbog događaja u Ukrajini. Zbog ruske prijetnje su odlučile poduzeti odgovarajuće mjere“, kaže stručnjak, ne navodeći čime to Rusija prijeti Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

“Višegradska skupina se 1991. godine činila samo još jednim poglavljem u povijesti, baš kao što su se u istom gradu u srednjem vijeku održavali sastanci monarha istih država. Međutim, 2015. skupinaje oživjela zahvaljujući raspravi o izbjegličkom pitanju. Četiri zemlje Višegradske skupine prve su članice EU koji su odbacili kvote koje je predložio Bruxelles”, piše André Liebich.

“Zemlje Višegradske skupine su ujedinjene u pitanju izbjeglica. Na nedavnoj konferenciji UN-a o migracijama, Mađarska, Poljska i Češka su se pridružile Sjedinjenim Državama i Izraelu kao jedine zemlje koje su glasale protiv globalnog pakta o migraciji kojeg je predložio UN. 12 zemlja se suzdržalo glasanja, među njima Slovačka i nekoliko drugih članica EU. Unutar Europske unije su  tri zemlje Višegradske skupine, Slovačka je opet bila iznimka, bile jedine koje su se protivile projektu EU o klimatskim promjenama, odnosno dugoročnom projektu s ciljem smanjenja emisije CO2“, podsjeća autor.

“Postoje neslaganja i u samoj Višegradskoj skupini, u što se uvjerio talijanski čelnik Matteo Salvini, koji se nakon proljetnih izbora 2019. godine nadao da će, zajedno s višegradskim zemljama, stvoriti skupinu suverenista i euroskeptika u Europskom parlamentu. Unatoč impresivnim rezultatima poljske desničarske stranke, Poljska je odbila pridružiti se skupini Salvinija zbog njegovih navodnih rusofilskih sklonosti. Češka i Andrei Babiš su odlučili ostati u parlamentarnoj liberalnoj skupini, kojoj već dugo vremena pripada većina čeških zastupnika. Viktor Orban, već je pod pritiskom konzervativnih skupina u parlamentu, ostao je u Europskoj pučkoj stranci i nije želio riskirati s promjenom kursa. 14 slovačkih zastupnika se biraju neposredno nakon predsjedničkih izbora u Slovačkoj”, pojašnjava autor.

“Poput zombija iz horor filmova i mrtvog čovjeka koji se vraća u život, zemlje Višegradske skupine uvelike utječu na politike Bruxellesa i odvraćaju ga od kursa kojim teži većina zemalja zapadne Europe”, razočarano zaključuje André Liebich.

Le Temps

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Naprotiv, dragi moj, naprotiv!
Zombiji su tamo gdje ih ti nisi placen (ili uvjeren) da vidis!

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Ana

Co’ek od sume ne vidi drvece .

tabula
Gost
tabula
1 godina prije

Za. “demokratski” zapad, ovi narodi istočno od Alpa su bili (a izgleda i ostali) niža rasa…

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

…”mijenjaju njen kurs u smjeru koji je nepoželjan za većinu zapadnoeuropskih zemalja” – kakav spin, kakva zamjena teza! Što je “nepoželjno” za zapadnoeuropske zemlje? To što im neće doći još 5 milijuna odraslih muškaraca koji nisu spremni raditi?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Bio vic da ce srbi sjebati EU iznutra kad udu.
Ne treba cekati. Slaveni iz Visegradke skupine vec rade to.

EMY
Gost
EMY
1 godina prije

Veće gluposti odavno ne pročitah, ovaj je zalutao u novinarstvo ili piše plaćeni PP.

FCK-EU
Gost
FCK-EU
1 godina prije

… Leibich je po svemu sudeći uzeo prevelik kolačić za fruštik, naduo se i ali ne zna zašto se tako osijeća ..pa piše jednostavno gluposti . Šećer ga udara u mozak ..

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

A jesu reakcionarni.
Vucica sam zavoleo videvsi ko je protiv njega. Ma kakav bio, ipak je on bolji.
Gledajuci ove iz Visegradske se bojim da cu postati liberal :/

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Red Dog

I tvoji su obrijali brade,pa postali antifasista.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Pojmis brkove !

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Koji demokratski zapad.Oni sto su nedavno imali kolonije.Za sve su oni krivi.Mesto da se pokaju,i plate otstetu svojim prijasljim kolonijama,oni jos pale i oruzje prodaju.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

zombi odvraca brisel ili brisel odvraca zombija?
da je “zombi koji odvraca brisel” bilo bi odmah jasno.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Vešegradčani su krivo shvatili zapadnu slobodu i demokraciju . . . ☺

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Još jedan “stručnjak” koji prosipa teze ničim obrazložene, zbrda-zdola.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  samo tako

…..švicarski politolog i povjesničar, počasni profesor Ženevskog instituta za međunarodne studije i razvoj politike……
Ovaj bi i šah učinio dosadnim…..

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Profesor Antuntun iz desetog sela

Gjuro P.S.
Gost
Gjuro P.S.
1 godina prije

Zombi-jednina Zombiji -mnozina

Max
Member
Max
1 godina prije

Čisti rasizam gospodina koji je to izjavio.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik