Životi većine djece u Rafi ugroženi zbog izraelske vojne operacije

Izraelski rat u Gazi, genocid nad Palestincima
8 komentara

Ujedinjeni narodi upozorili su da planirana invazija Izraela na Rafu, gdje preko 1,5 milijuna Palestinaca traži utočište od višemjesečnih neprekidnih napada, predstavlja ozbiljnu prijetnju životima većine od 600.000 djece koja žive na tom području.

Citirajući izvješća UNICEF-a, zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Haq na konferenciji za novinare rekao je da bi vojna operacija u Rafi “donijela katastrofu na vrhu katastrofe” za tamošnju djecu.

Ponavljajući stavove izvršne direktorice UNICEF-a Catherine Russell koja je naglašavala strašne uvjete s kojima se suočavaju djeca Rafaha, Haq je rekao: “Gotovo sva od oko 600.000 djece u Rafi su ozlijeđena, bolesna, neuhranjena, traumatizirana ili žive s invaliditetom.”

Dodatno, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naglasila je nesigurno stanje zdravstvenih ustanova u Rafi, otkrivajući da se tri od 12 bolnica u Gazi koje još uvijek djelomično funkcioniraju nalaze u regiji.

WHO je upozorio da će ti objekti “ubrzo postati nefunkcionalni ako dođe do vojnog upada u Rafu, a onda bi vojna operacija punog opsega u Rafi mogla dovesti do krvoprolića”, rekao je Haq.

Naveo je i da su konvoj s humanitarnom pomoći iz Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali napali “civili” te da su neki predmeti oštećeni. Haq je primijetio da je konvoj kasnije stigao u Gazu.

Rekavši da je po dolasku konvoja u Gazu, naoružana grupa ga je preusmjerila u drugi objekt umjesto na prethodno označenu lokaciju, Haq je rekao da je ovo pitanje riješeno kroz razgovore s lokalnim vlastima kako bi se riješio nesporazum.

Haq je potvrdio poštovanje lokalnih vlasti prema konvojima humanitarne pomoći, navodeći da su konvoji stigli na odredište i da je distribucija pomoći u tijeku.

Naglasivši da je preusmjeravanje na drugu ustanovu bila isključivo komunikacijska pogreška, rekao je da je ona promptno ispravljena. Dodao je da su dužnosnici u Gazi potvrdili da se takvi incidenti neće ponoviti.

Jordansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu da su izraelski doseljenici napali dva konvoja pomoći iz Jordana koji su bili na putu za Gazu.

“Dva jordanska konvoja pomoći koji su prevozili hranu, brašno i drugu humanitarnu pomoć u pojas Gaze napali su doseljenici”, priopćilo je ministarstvo.

Konvoji pomoći bili su prva velika pošiljka iz Jordana u prijelaz Erez, koji je Izrael ponovno otvorio prvi put od 7. listopada nakon višemjesečnog pritiska SAD-a.

DjecagazaIZRAELRafa
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vrlodrag
12 dana prije

Ništa njima neznače ljudski životi goja. Odrasli ili dijete svejedno im je.
Njima treba zemlja a ne narod koji žele zatrijeti. Prvo su ih strpali u konclogore sada ih žele istjerati a one koji se budu odupirali nepravdi će poubijati bez imalo grižnje savjesti.

Sretan je onaj koji čifutsku pogan nema u blizini.

Podsjetnik
12 dana prije

Životi većine djece u Ukrahini ugroženi zbog ruske SPECIJALNE vojne operacije

Max
12 dana prije

Kao i u čitavoj Gazi.

abc
12 dana prije

Cilj cionističkih Izraelaca je pobiti što više palestinske djece. To je genocid u najgorem obliku.

HRvoje
11 dana prije

Mogu si dati ruke četnicima i balijama, jednako su hrabri i uspiješni u ubijanju i mučenju djece, starih i nemoćnih…
BiH

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI