fbpx

Zločin protiv čovjeka – Kako EU i Davos planiraju kontrolu poljoprivrede?

Swab
362 komentara
17,868

Kad god čujemo riječ „održivo“, bilo bi dobro da se kritički osvrnemo na tu lijepu riječ. U slučaju globalističke agende 2030, sa 17 održivih ciljeva do 2030. godine, one za stvaranje „održive poljoprivrede“, ako se pažljivo pogleda, uništit će ogroman dio poljoprivredne proizvodnje u EU i potaknuti već rastuće svjetske cijene hrane da rastu daleko više. Komisija EU nazvala je njihov zeleni dogovor za hranu slatkim imenom „Od farme do viljuške“. Podržava ga sveprisutni Svjetski ekonomski forum Klausa Schwaba i njihov veliki reset.

Imajte na umu da održivost prema definiciji Svjetskog ekonomskog foruma UN i Davosa znači postizanje emisije nultog ugljika do 2050. Ipak, ne postoje naučne studije koje nezavisno dokazuju da CO2 ugrožava našu planetu stvaranjem globalnog zagrijavanja. Samo bezbroj sumnjivih, dobro finansiranih modela računara. Bezopasan gas je neophodan za život ljudi, životinja i biljaka. Sada Komisija Evropske unije gura radikalnu agendu odozgo prema dolje u poljoprivredno srce drugog po važnosti svjetskog proizvođača hrane u sklopu svog loše zamišljenog Zelenog dogovora EU. Ako se primijeni kako je vjerovatno, to će izazvati drastično smanjenje prinosa, ozbiljno smanjenje proteina u mesu i, možda najopasnije, poništavanje važećeg zakona EU koji reguliše nove usjeve modifikovane genima, ili GMO.2. To će imati globalne posljedice.

Od farme do viljuške…

U maju 2020. godine Evropska komisija je objavila svoju strategiju „Od farme do viljuške“. Zvanična briselska retorika zvuči kao da dolazi prehrambena nirvana. Oni navode: „Strategija od farme do viljuške je u srcu Evropskog zelenog dogovora, čiji je cilj da prehrambeni sistemi budu pošteni, zdravi i ekološki prihvatljivi“. Vau, to zvuči super.

Oni zatim prelaze na stvarnu agendu: „Moramo redizajnirati naše prehrambene sisteme koji danas čine gotovo trećinu globalnih emisija GHG (stakleničkih gasova), troše velike količine prirodnih resursa, rezultiraju gubitkom biološke raznolikosti i negativnim uticajima na zdravlje”. Ovo je pametan način demonizovanja poljoprivrednika i naše proizvodnje hrane kao proizvođača CO2. Rješenje? „Nove tehnologije i naučna otkrića, u kombinaciji sa povećanjem javne svijesti i potražnje za održivom hranom, bit će od koristi svim zainteresovanim stranama.“

Kako neizabrane birokrate u Briselu planiraju „redizajnirati naše prehrambene sisteme“ kako bi do 2050. eliminisali jednu trećinu globalnih emisija stakleničkih gasova? Prisiljavajući poljoprivrednike da bankrotiraju zahtijevajući nove skupe alate za proizvodnju i radikalno nove genetski manipulisane patentirane biljke sa nedokazanom bezbjednošću. Iznad svega, planiraju ukinuti trenutnu de facto zabranu uzgoja biljaka modifikovanih genima. Za one koji ne znaju, to je ista neprovjerena rizična tehnologija koja se koristi u vakcinama protiv COVID-19, Pfizer i Moderna mRNA vakcinama modifikovanih genima koristeći CRISPR.

Komesar EU za poljoprivredu Janusz Vojciechovski kaže za zelenu agendu Od farme do viljuške: „Poljoprivrednici će morati radikalno promijeniti svoje metode proizvodnje i najbolje iskoristiti tehnološka, digitalna i prostorna rješenja kako bi započeli novu poljoprivrednu tranziciju.” Zato planiraju radikalnu transformaciju. Ovo već zvuči zlokobno.

Podizanje udjela organske poljoprivrede bez pesticida na 25 % ukupnog EU, istovremeno smanjenje upotrebe hemijskih pesticida za 30 % do 2030. zvuči sjajno neupućenima. Poput tvrdnji Monsanta i GMO industrije da njihovi GMO usjevi smanjuju potrebu za pesticidima, to je laž. EU ovo koristi kao mamac za uvođenje radikalne promjene u stroga trenutna pravila EU koja dozvoljavaju odobrenje genetski modifikovanih biljaka i životinja u poljoprivredi. U svom dokumentu iz maja 2020. o zelenom dogovoru od farme do viljuške, EU navodi da Komisija „sprovodi studiju koja će sagledati potencijal novih genomskih tehnika za poboljšanje održivosti u lancu snabdijevanja hranom“. To znači modifikaciju gena, genetska modifikacija CRISPR/Cas9.

„Nove genomske tehnike“

U aprilu ove godine, Evropska komisija je objavila tu studiju o novim genomskim tehnikama (NGT). NGT proizvode genetski modifikovane biljke, pa čak i životinje. U izvještaju se tvrdi da NGT, „tehnike za promjenu genoma organizma, imaju potencijal da doprinesu održivijem sistemu hrane kao dio ciljeva Evropskog zelenog dogovora i Strategije od farme do viljuške“. Izvještaj poziva na „javnu raspravu“ za promjenu strogih zakona EU o odobravanju GMO usjeva koji zahtijevaju opsežna ispitivanja i označavanje GMO usjeva.

Taj zakon iz 2001. godine uspješno je ograničio upotrebu GMO u cijeloj EU, za razliku od SAD gdje su neregulisani GMO dominantni za ključne usjeve. Evropski sud pravde, sud EU, donio je 2018. godine odluku da usjevi modifikovani genima podliježu istim strogim propisima kao i genetski modifikovani (GMO) organizmi prve generacije. Ključ agende Davos i EU Od farme do viljuške je radikalno smanjenje pesticida koje treba zamijeniti usjevima modifikovanim genima koji navodno mogu zamijeniti pesticide.

Komisija EU, u saradnji sa Bayer-Monsantom i ostalima iz lobija za agrobiznis GMO, naporno radi na uklanjanju tog sudskog ograničenja. Komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane, Stella Kiriakides, rekla je za aprilsku studiju EU: „Studija koju danas objavljujemo zaključuje da nove genomske tehnike mogu promovisati održivost poljoprivredne proizvodnje, u skladu sa ciljevima naše strategije Od farme do viljuške.“ Nove genomske tehnike su eufemizam za usjeve modifikovane genima.

Potpredsjednik EU odgovoran za Zeleni dogovor, Franz Timmermans, otvoreno je priznao mamac obećanja velikog smanjenja pesticida, implicirajući da će do toga doći zbog ukidanja ograničenja modifikovanja gena. On je na nedavnoj konferenciji o Zelenoj sedmici EU rekao da EU ima za cilj da poljoprivrednicima da alate za usvajanje precizne poljoprivrede i da iskoristi naučna otkrića za optimizaciju sjemena: “Tako ograničavamo našu zavisnost od pesticida.” Precizna poljoprivreda i naučna otkrića za optimizaciju sjemena su briselski dvostruki govor za masovno uvođenje neregulisanog modifikovanja gena. On je nastavio: „Prelazak na ekološku poljoprivredu ne znači da svi moramo da grickamo travu i živimo u pećinama, moramo da koristimo najnoviju tehnologiju da bismo tamo stigli. To znači CRISPR za uređivanje gena.“

Prevedeno na običan engleski jezik, srž Od farme do viljuške je planirano ukidanje presude Suda ECJ iz 2018. godine koja tretira biljke ili životinje modifikovane genima CRISPR pod istim strogim pravilima „principa predostrožnosti“ kao za GMO. Bez ikakvih ograničenja, kompanije za modifikovanje gena poput Bayer-Monsanta moći će da uvedu eksperimentalne i nedokazane genetski modifikovane biljke i životinje u našu ishranu bez označavanja.

Takav režim bez označavanja modifikovanja gena već postoji u SAD, gdje USDA i regulatori dozvoljavaju sojino ulje modifikovano CRISPR, gljive koje ne tamne, pšenicu sa više vlakana, paradajz bolje proizvodnje, repicu tolerantnu na herbicide i rižu koja ne apsorbuje zagađenje zemljišta dok raste. Genetski modifikovani američki projekti za ribe i životinje uključuju krave koje daju samo mušku telad, koristeći CRISPR; svinje kojima nije potrebna kastracija; mlječne krave bez rogova i somove sa povećanjem rasta uz korištenje CRISPR za stvaranje soma sa više mišićnih ćelija. Kreće nam voda na usta…

CRISPR rizici su veliki, nagrade nisu

Glavni napor lobiranja za uklanjanje propisa EU o usjevima ili životinjama modifikovanim genima dolazi iz Bayer-Monsanta i drugih giganata GMO agrobiznisa, uključujući Singentu, BASF i DowDupont’s Corteva. U novembru 2020. Liam Condon, predsjednik odjeljenja za nauku o usjevima kompanije Bayer-Monsanto, rekao je na konferenciji Bayer Future of Farming da Bayer “veoma snažno” lobira da promijeni propise EU o GMO kako bi izuzeo modifikovanje gena. Condon je rekao: „Mi snažno promovišemo da propisi treba da dostignu tehnologiju i dozvole njenu upotrebu, ne samo u korist Evropljana, već i u korist drugih u cijelom svijetu koji se ugledaju na Evropu za propise.” Condon je modifikovanje gena i CRISPR tehnologiju nazvao „zadivljujućim otkrićem“ koje će omogućiti poljoprivredi da bude održivija. Ono što je izostavio je da će deregulacija usjeva modifikovanih genima omogućiti Bayer-Monsantu i drugim velikim GMO kompanijama da naplaćuju poljoprivrednicima svoje patentirano „održivo“ sjeme.

Modifikovanje gena biljaka ili životinja nije uopšte bez rizika, kako se tvrdi. Tehnologija nije nimalo precizna niti kontrolisana i često ima nepredviđene ishode, poput nenamjernih genetskih promjena, čak i nenamjerno dodavanje strane DNK iz drugih vrsta, pa čak i čitavih stranih gena, u genom organizama modifikovanih genima.

Ovo je još uvijek nova eksperimentalna tehnologija. Njeni zagovornici, poput Bayer-Monsanta, tvrde da je modifikovanje gena biljaka precizno. Ipak, istraga otkriva da to nije dokazano. Doktorka Allison K Wilson iz The Bioscience Resource Project, navodi, „metode modifikovanja biljnih gena takođe su sklone stvaranju UT (neželjene osobine ili genetsko oštećenje) … novi dokazi i životinja i biljaka ukazuju na to da samo modifikovanje gena može dovesti do neželjenih mutacija na ili u blizini ciljnog mjesta. To uključuje umetanje vektorske, bakterijske i druge suvišne DNK i nenamjerno uvođenje velikih brisanja i preuređivanja DNK.”

Ovo nisu male greške koje se mogu zanemariti. Wilson zaključuje, „ishodi modifikovanja biljnih gena su neprecizni i nepredvidivi, te, u zavisnosti od kombinacije tehnika koje se koriste, modifikovanje gena može biti visoko mutageno. Iako bi teoretski jednog dana moglo biti moguće stvoriti GM usjev koji ispunjava široke zahtjeve održive poljoprivrede, u praksi se čini da je malo vjerovatno da će se to ikada dogoditi.”

Prema analizi strategije EU „Od farme do viljuške“ koju je sproveo Global Ag Media, „efekat ovih strategija će biti neviđeno smanjenje proizvodnih kapaciteta EU i prihoda njenih poljoprivrednika. Svi sektori pokazuju pad proizvodnje od 5 % do 15 %, pri čemu je stočarski sektor najviše pogođen … U međuvremenu, bez obzira na scenario, cijene proizvodnje pokazuju neto povećanje od oko 10 % s negativnim uticajem na prihode većine poljoprivrednika. „Sindikat poljoprivrednika EU, Copa-Cogeca upozorava da će politika rezultirati smanjenjem poljoprivrednih kapaciteta bez presedana. Ali to je prava namjera „održive poljoprivrede“.

Davos i EU Od farme do viljuške

Radikalna agenda EU Farm to Form Green pronalazi svoj odjek na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu koji je već 2014. promovisao ono što je nazvano, „Omogućavanje trgovine: od farme do viljuške“. U izvještaju WEF iz januara 2018. navodi se: „Tehnologije modifikovanja gena, kao što je CRISPR-Cas, mogle bi pružiti način za postizanje poboljšanja sa više osobina, dovodeći do promjene u produktivnosti uz poboljšanje otpornosti na sušu i nutritivnog sadržaja hrane. „Ovo je urađeno zajedno sa McKinsey & Co u okviru WEF inicijativa za bezbjednost hrane i poljoprivrede i njihovog velikog resetovanja. Partneri WEF foruma su Bayer, Singenta, BASF. Prema veb stranici WEF, „Svjetski ekonomski forum na svom godišnjem sastanku u Davosu u januaru 2020. okupio je lidere iz industrije i biznisa sa izvršnim potpredsjednikom Fransom Timmermansom kako bi istražili kako da podstaknu evropski zeleni dogovor. Bio je tu i Bayerov ​​Liam Condon, kao i šef Singente i BASFa.

Ako se poljoprivredni sektor EU uvede u režim modifikovanja GMO i njegova proizvodnja se radikalno smanji, to će dovesti do sve veće nestašice hrane širom svijeta. Ovo je plan iz Davosa, zajedno sa njegovom agendom o eugenici COVID-19 Veliki Reset. Ako to nazovete Od farme do viljuške, zvuči bezopasno. Očigledno nije.

Autor: F. Villiam Engdahl

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
362 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zagten
Gost
Zagten
17 dana prije

Smanjenje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje ne znaci nuzno rast cijena i poremecajevna trzistu ako se smanji i potraznja tj broj konzumenata

Pero Kotero
Gost
Pero Kotero
17 dana prije
Reply to  Zagten

Odgovor i pojašnjenje je pohlepa, a ona spada u egoizam, što je sotonizam. Savijesti je svuda premalo.

DZD
Gost
DZD
17 dana prije
Reply to  Pero Kotero

Pohlepa je 30-50 godina iza nas. Za sotonizam ste u pravu, ali firme u nekim slučajevima gube novce samo da bi promocija agende bila jača. Primjer je neomogućavanje konzervativnih stavova, drugih mišljenja itd. na globalnim internet platformama iako se time te korporacije odriču milijardi dolara. Većina ljudi, pa i onih… Pročitaj više »

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
17 dana prije
Reply to  Zagten

Eto, ako si gledao TV reklamu za jedan trgovački centar svinjski but bez kosti za 19,99 na trenutno važečoj vikend akciji,dakle da svim troškovima proizvodnje,prijevoza,trgovačke marže,porezima,i nekakvom zaradom za sve sudionike u lancu ,onda bi bez subvencija kila svinje bila 4-5 kuna uz cijenu kukuruza od 1,80-2 kune i sojine… Pročitaj više »

Mladen
Gost
Mladen
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Mislim kolega da ti mogu dati približan odgovor na ove tvoje učestalo pisanje o cijeni svinjetine u trgovačkim centrima .Moj blizak član obitelji radi kao mesar u trgovačkom centru u Splitu ,pa sam njemu postavio slično pitanje koje i tebe muči o vikend akcijama pojedinih proizvoda na u šta sam… Pročitaj više »

Dupravuebeli đuro
Gost
Dupravuebeli đuro
17 dana prije
Reply to  Mladen

E,da, jesi upravu ali samo djelomično,stara je trgovačka fora da STALNO,a osobito na tim VIKEND AKCIJSMA ,imaju par artikala sa 0,nula marže ili čak s gubitkom koji dijele zbog količine s proizvođačem i tako privuku putem letka ili TV reklame što više kupaca koji će kupiti i ostale stvari po… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije

…bazna cijena u otkupu kukuruza je 110 % veća od lanjske… Sva hrana poskupljuje, a najavljuju se jos veca poskupljenja. Ova godina bice rekordna po proizvodnji zitarica, a predvidjaju da ce potrebe biti nesto vece. Meni nije jasno odakle su izvadili toliko skok potrosnje koji nadilazi skok proizvodnje. Na osnovu… Pročitaj više »

Roccos
Gost
Roccos
17 dana prije

A koliko li će sad vlage povući sada
još neubran kukuruz,glavna stočna hrana?Kiša i oblaci ne odlaze sa Balkana(haarp),kukuruz će biti pun aflatoksina,znači uvoz po bok te pita kojoj cijeni i eto drastičnog poskupljenja mesa.

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije
Reply to  Mladen

Slucajno su ti centri u stranim rukama. Slucajno daju akcije na stvari sto se proizvode kod nas kako bi ubili konkurenciju, a nema akcija na ajfone. sve je to slucajno, a strnaci su dobri i zele samo da nam pomognu.

hope
Gost
hope
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

u trgovackim centrima se kupuju samo kucne potrepštine,sredstva za ciscenje,pranje,higijenu.ja to meso nikad ne bih jela,radije bih bila vegetarijanac!

štosaković
Gost
štosaković
17 dana prije
Reply to  hope

pa ta sredstva za higijenu koja kupuješ imaju u sebi više otrova nego meso(ulaze u tebe kroz kožu i pluća). moš koristit sodu za sve . pranje sebe ,robe,zuba(rastopiš u vodi i razrijediš pere ćetkica više nego sredstvo). ili kupi prirodne sapune. u biti nisam još naša nešto da mi… Pročitaj više »

hope
Gost
hope
17 dana prije
Reply to  štosaković

navela sam samo reda radi neke artikle.ne brini za mene,ja znam vise od tebe sto treba a sto ne treba koristiti.

štosaković
Gost
štosaković
17 dana prije
Reply to  hope

pa šta mi onda ne kažeš s ćin pereš suđe

Boem
Gost
Boem
16 dana prije
Reply to  štosaković

Deterdjent za sudje nema sposobnost apsorpcije kroz kozu, ako je sredstvo prejako najgore sto se moze dogoditi je da vam povrsinski isusi kozu, ali nakon prestanka koristenja istog kozna barijera se brzo vraca u prijasnje stanje. Bitnije je obratiti pozornost na to da se sudje dobro ispere da ne ostaju… Pročitaj više »

hope
Gost
hope
16 dana prije
Reply to  štosaković

u perilici,ako sta operem rucno,onda perem sa rukavicama bez lateksa.zadovoljan?ah,zaboravih napisati,to su eko deterdzenti.

Mlata
Gost
Mlata
17 dana prije
Reply to  hope

Prejeb’o te lažni đuro

Mladen
Gost
Mladen
17 dana prije
Reply to  hope

Koleginice draga , privatni mesari koji posluju u Splitu kupuju od istih dobavljača meso kao i trgovački lanci ,to ti je informacija iz prve ruke jer imam člana uže obitelji koji ima privatnu mesnicu i drugog koji radi kao mesar- dobavljač u trgovačkom centru .Moja preporuka da kupujete samo svježe… Pročitaj više »

hope
Gost
hope
17 dana prije
Reply to  Mladen

pa mislila sam na ovo zadnje.iz pouzdanog izvora,domace,svjeze.

rtghhtznhztnh
Gost
rtghhtznhztnh
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Evo i Đuro ima nešto pametno za komentirati.Slažem se, konačno sa tvojim komentarom

Mladen
Gost
Mladen
17 dana prije
Reply to  rtghhtznhztnh

Ma pusti Đuru on se voli puno hvaliti ,da ima najbolji traktor ,uzgaja najsočnije ekološke krumpire ,pomidore ,krastavce vrhunski prinosi ,sa ekološkom hranom hrani svinje – radi vrhunske kobasice od najboljih svinja uZagorju ,pravi vino za Bogove ,peče najčistiju rakiju od svega i svačega šta mu dođe pod ruku i… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije
Reply to  Mladen

….uzgaja najsočnije ekološke krumpire…radi vrhunske kobasice…peče najčistiju rakiju… Svako se hvali onim cim ima. Svaki seljak ima neku rakiju kojom se hvali. Meni ne smeta kad se neko ponosi plodovima svog rada, ali mi smetaju parade ponosa a nigdje plodova rada. Pa cim se takvi ponose? U redu bi bilo… Pročitaj više »

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
16 dana prije
Reply to  Mladen

NISAM SE CIJEPIO,ali ako bude više sile da moram onda poslije SVIH VAS,nego u pravu si ,svako tele ima svoje veselje i ja u tome uživam ko malo dijete,radu u plasteniku,kao netko tko ide na ribičiju ili lov !!! Tu pomoći nema,to je iracionalno !!!😄😄😄

Maki
Gost
Maki
17 dana prije
Reply to  Zagten

Sotonisti zele apsolutni MONOPOL nad svim i svacim kao i privatizaciju ljudskih jedinki (digitalni identitet) koje bi kasnije konstantno “usavrsavali” (modificirali gene, ugradjivali cipove i razlicite implantate-transhumanizam) do konacnog blokiranja svijesti i slobodne volje u covjeku te unistenja covjeka kao Bogolikog bica. Zato zlotvor Svab i kaze da je pitanje… Pročitaj više »

Patricija
Gost
Patricija
17 dana prije
Reply to  Maki

Hvala Vam na odlicnom komentaru. Sve ste lijepo rekli. I sama sam prosla kroz sve to kao dijete, a sad ziveci u gradu, shvacam kakva nam se zamka sprema. Vrlo rado bi se vratila na selo i zivjela kao nekada, to mi ne bi bio problem, ali sto s djecom?… Pročitaj više »

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
17 dana prije
Reply to  Patricija

Eh, baš bi volio vidjeti te kako okopavaš 2-3 hektara kukuruza ili krumpira,imaš neku romantičnu predođbu o tome ,a sa sela je romantika DAVNO NESTALA !!!

Patricija
Gost
Patricija
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Kao dijete sam okopavala kukuruz kao i krumpir. Imala sam srecu da to nisu bile velike povrsine. Zemlja je bila rascjepkana medju brojnom rodbinom, a uz to je bila skrta omedjena kamenom. Narod bi rekao; pasivni kraj. Pocetkom sezdesetih god proslog stoljeca bilo je naglo iseljavanje. Ocevi su odlazili u… Pročitaj više »

duk
Gost
duk
17 dana prije
Reply to  Patricija

Vi ste, kao oni koji se nikada ne bi vratili iz Njemačke da se ne vidi da nisu uspjeli. Tipični seljački kopleks, a zdrava zemlja je najveće bogatstvo u budućim nevremenima

Patricija
Gost
Patricija
17 dana prije
Reply to  duk

Nisam rekla da se ne bi vratila. S tim nemam problema, a posebno ne patim od “tipicnog seljackog mentaliteta”. Poanta je u tome da za povratak na selo treba odredjeni kapital koji bi najvise otisao na otkup imovine od rodjaka. Nekada nas je puno zivjelo u jednoj nekretnini, cesto i… Pročitaj više »

duk
Gost
duk
16 dana prije
Reply to  Patricija

Baš kapital, obično su rođaci nezasitni u tim situacijama.Lp

grkovababa
Gost
grkovababa
17 dana prije
Reply to  duk

Kako se to uspijeva? daj mi napisi. U Njemackoj ili Hrvatskoj, svejedno.

pet od sedam
Gost
pet od sedam
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

koja 2-3 hektara. govorimo iskljucivo za vlastite potrebe.

DZD
Gost
DZD
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Nestala je jer su i poljoprivrednici ufurani u mazerijalistički fazon – rast svake godine za 5%, treba i viksa na moru, a nije loše ni stan u Zagrebu (djeci za studij), a radili bi 40 sati traktorom godišnje i da im država da za to novca da mogu jako dobro… Pročitaj više »

grkovababa
Gost
grkovababa
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Cuj ovog, 3 hektara, za 200-300kg krumpira ti je dovoljna povrsina od 100 kvadrata. Budalo.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
16 dana prije
Reply to  grkovababa

Telac,pa kak budeš živio od 100 kvadrata krumpira,ili bez najmanje 5 -10 hektara kukuruza,za životinje da možeš proživljavati i živjeti od svoga rada !!! Kaj got !!!

Mlata
Gost
Mlata
16 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Baba ima na desetke recepata s krompirima….preživi se i tako! Grkovababa je kao i moja pokojna baba, svinje ranila s kuvanim krompirima, doduše sa fanglom prekrupe pride al odakle prekrupe u budućnosti…treba malko vise kvadrata

Mlata
Gost
Mlata
17 dana prije
Reply to  Patricija

“Interes naroda”?…kakav interes, ovako kao do sada, tutneš detetu u ruke tablet i on ne trepče tri sata, miran kao buba..ljubi ga majka? Selo zaboravite, na toj priči je rađeno još od pre pet decenija…seljaci slali decu na fakultete..ljubi ga majka, neće on da se muči kao ja, bla bla.… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Mlata

Apsolutno ste u pravu.

Pročitala sam tu knjižicu Rajsa. Odlična je.

Greven
Gost
Greven
17 dana prije
Reply to  Iva

Imali je u pdf formatu za download?

Iva
Gost
Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Greven

Komentar sa linkom u prilogu čeka validaciju.

Ako ne prođe, ukucajte “Čujte, Srbi” pdf.

Evo i sajta. dzonson.files.wordpress.com

Greven
Gost
Greven
17 dana prije
Reply to  Iva

Ok. Hvala.

Greven
Gost
Greven
17 dana prije
Reply to  Greven

Skinuo. 64 stranice

(Рајс који је по рођењу био Немац, живео је у Швајцарској, по образовању је био хемичар, а по професији криминолог. За време…)

Ima i jedna varijanta na latinici, za ove sto ne znaju cirilicu, ali pise da ima sa 31 stranicu. Pise: (Necenzurisana verzija)

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Greven

Odlično!

Bolja je ova verzija na ćirilici jer je to cela knjižica. Ja imam takvu štampanu verziju.

hope
Gost
hope
17 dana prije
Reply to  Greven

nije mi problem ni cirilica.u skoli smo ucili obadva pisma.

štosaković
Gost
štosaković
17 dana prije
Reply to  hope

dobro je dok se ne pojave neki citati u formi pisane ćirilice . onda je za poludit.napišeš tri četri “u” u nizu i potegneš crtu pa ispadne tito. nema ovde niko ispod četri pet banki. ove mlađe je izgleda sve pocijepilo

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Greven

Nema na čemu.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
17 dana prije
Reply to  Iva

Mogla si nam to sažeti u rečenicu dvije !!!

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Profesore, vredi da se pročita.

hope
Gost
hope
17 dana prije
Reply to  Iva

hvala za link.otvara se bez validacije.

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  hope

Nema na čemu.

Mlata
Gost
Mlata
17 dana prije
Reply to  Iva

Kao da je juče pisano a ne pre jednog veka…dokaz da se planski od davnina rad, s tog kursa se ne skreće ni milimetar

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Mlata

Upravo tako.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
17 dana prije
Reply to  Mlata

Opiši nam to sve u dvije tri rečenice,kuda sad čitati to sve,ulijenili se !!!😊😊😊

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
17 dana prije
Reply to  Mlata

Ali kolega dragi o kakvom ti selu i seljacima koje obrađuju zemlju i tove krave i svinje,ti govoriš ??? Toga više nema,dolaze lovaši koji kupuju zemlju i farme,CIJENA NIJE BITNA (?!?!?!),dovezu najveću i najmoderniju mehanizaciju,farme za nekoliko tisuća svinja ili goveda,kompjuterski upravljanje proizvodnjom, s bioplinskim postrojenjem i sunčanim kolektorima za… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Ispravi debeli….mislim da si na pogrešnu adresu pisao ovo! Ukratko o pismu Rajsa Srbima sam u inicijalnom tekstu….ipak preporučujem da pročitaš to u orginalu, koliko te poznajem kladim se u sto ojra da ćeš biti oduševljen

Patricija
Gost
Patricija
17 dana prije
Reply to  Mlata

Hvala na informaciji. Ne sumnjam da je primjenjivo u svakoj drzavi.

duk
Gost
duk
17 dana prije
Reply to  Mlata

Dugo vremena su ti naši urbani seljaci uzimali bolovanja da obave sjetvu,žetvu, zimnicu, kolinje i viškove prodavali u gradu.

Davor
Gost
Davor
17 dana prije
Reply to  Patricija

Kako je Krist rekao? Moje Kraljevstvo nije dio ovog svijeta….molite se ovako: Dođi Kraljevstvo Tvoje,budi volja Tvoja kako na nebu tako i na Zemlji… Patricija ,što učite iz ovog ? Bog nema veze s političkim moćnicima ovog svijeta,niti polaže nadu u njih. On je položivši Kristovu žrtvu otkupio one koji… Pročitaj više »

Patricija
Gost
Patricija
17 dana prije
Reply to  Davor

Nauk Isusa Krista mi je jasan i jedino pravedan. Medjutim, iskvareni ljudi zavedeni sotonskim duhom cine sve da taj Isusov Nauk ne zazivi. U ovozemaljskom zivitu meni kao vjernici je najvaznije prezivjeti i sacuvati dusu svoju. Znam da sam tu samo u prolazu i da nakon smrti me ocekuje zivot… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
17 dana prije
Reply to  Patricija

Ako smo ovdje prolazni, kome onda dolazi Kraljevstvo Božje na Zemlju?

Patricija
Gost
Patricija
16 dana prije
Reply to  Davor

Sigurna sam u Kraljevstvo Bozje na Nebu, jer nam je to obecao Isus Krist i svojom zrtvom nam to osigurao.

Na zalost na Zemlji kraljuje Zlo koje cini sve da sto manje ljudskih dusa dodje nakon smrti u Nebo.

Davor
Gost
Davor
16 dana prije
Reply to  Patricija

Zemlja će uskoro biti očišćena , Sotona će biti svezan na 1000 godina, a za to vrijeme Krist će Zemlju pretvarati u rajsko mjesto. Narodu će se oprostiti grijeh naslijeđen po Adamu i dati prilika vječnog života na Zemlji kakav je Adam imao prilike živjeti. Sve lijepo piše u knjizi… Pročitaj više »

Patricija
Gost
Patricija
16 dana prije
Reply to  Davor

Isus Krist smrcu na krizu nas koji vjerujemo u to kao i u Njegovo Uskrsnuce, oslobodio nas je od istocnog grijeha, odnosno grijeha Adama i Eve. Za svaki nas osobni grijeh odgovarat cemo nakon smrti pred Stvoriteljem. Uvjerena sam da je on milostiv i da nije strog sudac, tako da… Pročitaj više »

Insight
Gost
Insight
16 dana prije
Reply to  Davor

To i sam cesto pitam one koji pricaju da idemo na nebo svi..a zemlja ima savrsen sustav…

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  Patricija

Kakv isus, covjek je bio sitna lokalna varalica, a ne neki bozji sin. boze kakve gluposti.

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  Patricija

Tu ti taj tvoj bradonja nece puno pomoci, covjek je bio sitna lokalna varalica.

Patricija
Gost
Patricija
16 dana prije
Reply to  grkovababa

Meni je zao da tako razmisljate o dragom Bogu, a ocito niste ni svjesni toga da zahvaljujuci Njemu ste dobili priliku zivjeti na Zemlji.

Nadam se da ste toga svjesni u dubini duse.

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  Davor

Bolesnik. I naivac.

hope
Gost
hope
17 dana prije
Reply to  Patricija

djecu treba uciti o svemu od rodjenja. kao i sto je zivot i nacin zivota na selu,zivjeti s minimalnim sredstvima,vjestini prezivljavanja i snalazenja u teskim uvjetima!za sve su krivi roditelji koji su im dali i omogucili taj “odredjeni standard”i tako ih napravili nesposobnjakovicima.meni ja zao takve djece jer imaju takve… Pročitaj više »

pet od sedam
Gost
pet od sedam
17 dana prije
Reply to  hope

teska vremena stvara jake ljude. dobra vremena stvara slabiće.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
17 dana prije
Reply to  pet od sedam

pet od sedam, bježi od ovakvih “umotvorina” što ti na prvu “dobro odzvone”.
Sve ti je to, poput ove, čini mi se “šekspirijanštine”, uglavnom, nastalo po narudžbi i “citira” se do danas po htijenju i na dobrobit majstora.

Metabaron
Member
Metabaron
16 dana prije
Reply to  pet od sedam

Slabici stvaraju teska vremena.

Radarista
Gost
Radarista
16 dana prije
Reply to  Metabaron

A slabići nastaju stavljanjem brnjica na lica i virtualnim životom na mrežama.

Radarista
Gost
Radarista
16 dana prije
Reply to  pet od sedam

nedosatje ti .. jaki ljudi stvaraju dobra vemena …

Patricija
Gost
Patricija
17 dana prije
Reply to  hope

Zao je i meni.

Svjesna sam i toga da svi nemaju uvjete da dok im djeca odrastaju da ih vode na selo da bi vidjeli i upoznali se s zivotom na selu. A da ne spominjem koliko su zbog toga zakinuti.

radoznalo_mače
Gost
radoznalo_mače
17 dana prije
Reply to  hope

Nije ni za takve kasno. Dolazi era visoko obrazovanih čobana. Pa kad sa ovčicama opleteš o Hegelu i Kantu…

Radarista
Gost
Radarista
16 dana prije
Reply to  hope

Umjesto nabijanja brnjica školskoj djeci uvesti predmet domačinstvo i zabraniti unošenje mobitela tkz. pametnih telefona u škole, ZABRANITI !
Da vidim prvog ravnatelja škole koji će to uraditi.
Ja da sam ravnatelj škole to bi mi bio prvi zadatak prvog radnog dana.

grkovababa
Gost
grkovababa
17 dana prije
Reply to  Patricija

Upravo ih prosvjetljuje s obzirom da si ga zamolila.

Zagten
Gost
Zagten
17 dana prije
Reply to  Maki

ZNACI: “Naime, oralo se konjima i volovima (kojih je bilo skoro do pocetka 90-ih) i tog seljaka nije bila briga za cijenu goriva, sijalo se domace sjeme i zemlja se gnojila stajskim djubrivom, korov se uklanjao kopajuci motikom, a neupotrebom kemije, trava se kosila rucno, sijeno se skupljalo rucno, imala… Pročitaj više »

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
17 dana prije
Reply to  Zagten

Kaj got,nekada je moj stari da 3-5 krava i 20-30 litara mlijeka za propalog i mračnog komunizma bio šerif,veliki gazda,a danas ovi što imaju 20-50 krava su BOKCI I SIROTINJA koji hrmbaju za tujčevo zdravlje uz cijenu litre mlijeka od 1,5- 2,5 kuna za litru i cijenu kukuruza od 2… Pročitaj više »

Zagten
Gost
Zagten
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Jest, samo ja pričam o tome da se ne opterećuju previše onim što mogu prodati nego da imaju sebi za život.

Lupus in fabula
Gost
Lupus in fabula
17 dana prije
Reply to  Zagten

Biti skroman je jedan od kljuceva uspjeha, pogotovo u ovom vremenu i onom koje dolazi. Ljudi koji se zaista, ali zaista ne zele vakcinisati i biti robovi morace se odreci mnogo cega, a sto se tice prodaje, u buducnosti, moci ce prodavati i kupovati samo zigosani

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije

Skromnost je ok, ali definitivno nije vrlina. Ljudi su cesto preskromni pa onda njihovo mjesto zauzmu ovi pohlepniji, a zlocestiji i gluplji. Jos jedan lazni nauk takozvanog krscanstva, obicne babilonske prevare.

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije

Skromnost je ok, ali definitivno nije vrlina. Ljudi su cesto preskromni pa onda njihovo mjesto zauzmu ovi pohlepniji, a zlocestiji i gluplji. Jos jedan lazni nauk takozvanog christianitya, obicne babilonske prevare.

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije

Skromnost je ok, ali definitivno nije vrlina. Ljudi su cesto preskromni pa onda njihovo mjesto zauzmu ovi pohlepniji, a zlocestiji i panglui. Jos jedan lazni nauk takozvanog krscanstva, obicne babilonske prevare.

fliflaflu
Gost
fliflaflu
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Prije cca 40 godina je obitelj s 1 kravom u dalmatinskoj zagori mogla s mlijekom i sirom platiti troškove života studentu u Zagrebu. A sad ne može ni s cijelom farmom. Čak i da se vratimo na sve ručno, materijal je sad nekvallitetan. Na primjer, škare za lozu od mog… Pročitaj više »

Dupravuebeli đuro
Gost
Dupravuebeli đuro
17 dana prije
Reply to  fliflaflu

E pretjeruješ,brate sa jednom kravom namirivat studenta u Zagrebu ???Nego nekada si mogao baš sve prodati ,od graha po kukuruzu,zadruga otkupljivala ono sjeme šafrana za farmaceutsku industriju,ljudi uzgajali mak,ljuštili se orasi,ljekovito bilje,kore od vrbe ,prodati si mogao vrbove metle,a o mlijeku i siru i vrhnju ne govorimo !!!

Radarista
Gost
Radarista
16 dana prije

OK, ne baš sa jednom kravom ali tada ni stanarine nisu bile astronomske a ako je bio u studentskom domu onda je lako moguće. Rijetko tko je imao samo jednu kravu, jer kad hraniš jednu onda možeš i 3-4, a to je bio već solidan prihod u seosko domaćinstvo. Danas?… Pročitaj više »

Radarista
Gost
Radarista
16 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Poštovani Đuro, dok su mnogi, kako se ono kaže, nosili krvave gaće na frontu, drugi su dobili Dukat na poklon i kupovali “Sirelu” za keš dojč marke od malih dioničara. Tada, kada se Sirela prodala tj. kupila je litra otkupnog mlijeka bila oko 2.2KN po litri ili kg kako neki… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
17 dana prije
Reply to  Zagten

To izgleda romatičarsko, što da se npr desi mraz pa ti uništi sve ili gotovo sve prinose i da umireš od gladi. Jedina satisfakcija bi ti bila da si slobodan. Ljudska vrsta uvijek teži prema bolje. Raspad bivše države je bilo zbog želje za boljim kao demokracija i više vrsta… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
17 dana prije
Reply to  Davor

Sve ima svoje dobre i loše strane pa tako i to. Upravo razvojem svjesnosti zajedno uz pomoć znanosti se može pobjediti neznanje. Vraćanje na predindustrijsko razdoblje je štetano, jer ništa ti ne garantira da će biti bolje , nego samo da si bliže prirodi i eventualno biti slobodan i posjedovati… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
17 dana prije
Reply to  Davor

Redakciju Logično ,molim da ovom Davoru traži promjenu imena pri komentiranju ,jer se stvara zbrka. Ne može nas više komentirati pod istim imenom.
Hvala na razumijevanju

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
17 dana prije
Reply to  Davor

Ali ovaj tvoj imenjak koliko toliko fer i kulturan,s ja imao nekog HAJVANA pod istim imenom koji nalupao svašta i koješta i što ćeš sada ???

Zagten
Gost
Zagten
17 dana prije
Reply to  Davor

Nisam rekao da je u gradu nemoguće živjeti moralno, daleko bilo naravno da je, kao što je i na selu moguće zgubidaniti po kavanama, krasti, varati, opanjkavati i ostalo (i oni imaju danas tv i mogu gledati Supertalenat i Farmu..). Međutim, u gradu čovjek mora biti puno više na oprezu.… Pročitaj više »

Jozinjo
Gost
Jozinjo
17 dana prije
Reply to  Zagten

Najargumentiraniji? Najveca prevara I obmana rekao bih. Sa tehnologijom samo 100g ispred danasnje,mozda samo 50g moglo se sve iscenirat, kao I gospe, neraspadnuti lesevi itd itd.Sve vise ljudi otvara ici…

Zagten
Gost
Zagten
17 dana prije
Reply to  Jozinjo

Znaci ne treba vjerovati povijesnim izvorim, kako biblijskim tako i gomili nebiblijskih nego danasnjim razmisljanjima koja bolje znaju, i jos u to uplicu tehnologiju koje jos nema🤔, ili slusati teozofe, Blavatsky i slicne..

Jozinjo
Gost
Jozinjo
17 dana prije
Reply to  Zagten

Iz aviona se vidi da je u Bibliji, a I do danasnje dana upleten neki nadmocni entitet, samo sto su ljudi sve izokrenuli i njega ili njih nazvali Bogom. A koji to povijesni izvor potvrdjuje Crkvene dogme haha ajde molim te. Crkvene dogme su glupost nastale su da se mase… Pročitaj više »

Zagten
Gost
Zagten
17 dana prije
Reply to  Jozinjo

Sta tocno smatras dogmom? Da li je istina dogma? Da li je moralni zakon dogma? Sto se tice vanbiblijskih izvora koji govore o Kristovom Uskrsnucu imas Josifa Flavija i brdo ostalih povjesnicara tog vremena. A po tebi, ako Biblija nije istinita gdje se onda otkriva Bog, ili je evolucija tj… Pročitaj više »

Jozinjo
Gost
Jozinjo
17 dana prije
Reply to  Zagten

Haha evo selektivno tumačiš i izvrćeš.Nisam rekao da je Biblija laž nego jedan dio.Uostalom tko je svorio Bibliju i kada?Zasto su izostavljena mnoga Evandelja i mnoge knjige kao Henokova?Zato što se ne bi uklapalo u narativ u kojem je bilo potrebno stvoriti instituciju koju samo zanimaju nekretnine,zlato i kontrola nad… Pročitaj više »

Jozinjo
Gost
Jozinjo
17 dana prije
Reply to  Jozinjo

Zna se što su Crkvene dogme.Filozofsko laprdanje.Kratko i jasno…

Zagten
Gost
Zagten
17 dana prije
Reply to  Jozinjo

Pao si u zamku. Fokusiraj se na Isusovo ucenje a ne na ponasanje vjerskih poglavara.

Zagten
Gost
Zagten
17 dana prije
Reply to  Jozinjo

Evo, reci jednu dogmu. Da li je ne ubij, ne ukradi, ne lazi, ne sagrijesi bludno dogma? Ako je, koji ti je oblik ponasanja onda prihvatljiv, ili svi trebaju raditi sto zele pa onda nema ni dogmi?

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  Zagten

Kako se to grijesi bludno? Bozesacuvaj, mani se tih izmisljenih kategorija laznih proroka.

Patricija
Gost
Patricija
17 dana prije
Reply to  Jozinjo

Dovoljno je reci da ovo sto se sada dogadja s ljudskom populacijom da nam se namece izmisljena plandemija da bi nas se pokorilo, pomorilo, jednomrjecju unistilo, pripremano je vise od stotinu godina u demonskim glavama kojima je jedini cilj bio i ostao udaljiti ljude od Boga i uvjeriti da On… Pročitaj više »

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  Patricija

Jel ima boga ili nema to ja ne znam, medjutim u jedno sam siguran, taj vas bog iz te proklete knjige biblije, knjige koja je stotine milijuna ljudskih dusa zavila u crno je obicni zlikovac, al eto srecom pa je izmisljen lik.

Patricija
Gost
Patricija
16 dana prije
Reply to  grkovababa

Nemojte Vi biti zabrinuti za nase duse koje je zaveo dragi Bog, vise se brinite za svoju koju je ocito zaveo kontra duh.

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  Jozinjo

Ma ta kompletna prokleta knjiga koja je stotine mlijuna odvela u smrt i isto toliko zavila u crno je laz od pocetka do kraja. Sto si se stisnuo. Kao sto sam napisao, sto nije izmisljeno to je kopirano i ukradeno od nekoga drugoga, samo su imena zamjenjena.

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  Jozinjo

Haha. Da, nadmocni entitet imena lazni proroci. A je vas lako muljati i svemu vjerujete, gori ste od male djece. Ma znas sto, ko vas j, prelazim i ja na tu taktiku. ionako ste nezahvalni i silni.

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  Zagten

Biblijskim izvorima nikako, sve izmisljeno, redom. Sto nije izmisljeno ili plod maste to im je plod plagijarizma, uglavnom su od Egipcana prepisivali krali,navodno i od Iraca. Tako im je i danas jedan od glavnih izvora prihoda kradja i otimacina. Krasna ti je religija, s obzirom na koju se naslanja bolja… Pročitaj više »

Zagten
Gost
Zagten
16 dana prije
Reply to  grkovababa

Puno te sekira i dajes komentara na nesto sto je izmisljeno. A da, brines za ljudske zivote za koje je “kriva” Biblija, znaci nisu ljudi cinili zlo nego ih je “nagovorila” Biblija; kad lik koji brani bludnicenje, nepristojno se izrazava a glumi lazni sekularni moral ti su mi najjaci. Ne… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
17 dana prije
Reply to  Davor

“… Jedina satisfakcija bi ti bila da si slobodan….” To je najvaznija satisfakcija. Mejdutim problem roba, kojise i rodio kao rob – je da ne shvata sta znaci biti slobodan covjek… To je od prilike kao ona prica o daltonistima – koju sam shvatio uzaludno diskutujuci sa Shumadincem. Medjutim i… Pročitaj više »

Stock
Member
Famed Member
Stock
17 dana prije
Reply to  Istražuj

Kada su već odgojene generacije robova navikle da budu robovi, jedini izlaz iz toga, oni “pametniji” robovi vide u tome da postanu…robovlasnici.

Istražuj
Member
Istražuj
17 dana prije
Reply to  Stock

“… da postanu…robovlasnici….”

Da….ako mislis da je materijalno jedino sto se racuna. (Upravo kako je sazdana i satanisticki kult lazne “zidovske” religije)…

Davor
Gost
Davor
17 dana prije
Reply to  Istražuj

Slažem se, tvorci i same države i carstava su isti. Psihopati se zasniva na kontroli ,moći i dominaciji, isti kontroliraju i najveće svjetske religije. Slažem se da su gradovi, naročito veliki, sabirni logori prljavi i umjetni odvojeni od prirode , gdje čovjeku je i mjesto. Sve institucije su pod njihovom… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
17 dana prije
Reply to  Davor

Redakciju Logično ,molim da ovom Davoru traži promjenu imena pri komentiranju ,jer se stvara zbrka. Ne može nas više komentirati pod istim imenom.
Hvala na razumijevanju

Davor
Gost
Davor
17 dana prije
Reply to  Davor

Poštovani, meni ne smeta da ima 2 Davora. Rijetko komentiram. Po sadržaju teksta se vidi razlikovanje u stilu razmišljanja i pisanja pa zaključujem da čitatelji mogu to razumjeti. Nisam plaćenik niti trol. Iako također i oni mogu to reći, mene nije briga što će tko o meni nešto reći jer… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
17 dana prije
Reply to  Davor

Poštovani imenjače ,stavi Davor 3,4,5…svejedno,Davor2 već postoji. Ok, vidim da si uljudan, međutim može se dogoditi da te netko na taj način korištenjem istog imena grubo osramoti… Nije dobro da sustav propušta komentare pod istim imenom. Ovdje nije stvar ega, nego čuvanja obraza,identiteta,uvjerenja. Mislim da je pod kapom nebeskom dovoljno… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije
Reply to  Davor

Raspad bivše države je bilo zbog želje za boljim…

Iz istog razloga ljudi se vakcinisu.

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Davor

“Raspad bivše države je bilo zbog želje za boljim kao demokracija i više vrsta proizvoda.”

Da li je 30 godina posle raspada bivše države bolje?

Nacionalisti na svim stranama su gadno naseli i povukli nas u ponor.

Šta smo dobili a šta izgubili raspadom države?

Shumadinac
Member
17 dana prije
Reply to  Iva

Kao i Ukrajina, Gruzija, Severna Afrika, Sirija…
Jedino ih je Rusija zaebala.

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Shumadinac

Stvarno misliš da su ih Rusi zeznuli?

Shumadinac
Member
17 dana prije
Reply to  Iva

Šteta što nisi ovde od ranije, pisao sam “kilometarske komentare” a i diskusije su bile interesantne. Evo jednog koji sam sačuvao – izvinjavam se ostalima na spamovanju. DA LI JE „PERESTROJKA“ ZAVRŠENA?   Bila jednom jedna velika država. Koja je imala još veću obaveštajnu službu. Ta služba nije znala samo… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
17 dana prije
Reply to  Iva

Nastavak komentara koji čeka odobrenje: Već pre kraja Hladnog rata jasno je bilo da SSSR neće moći da opstane ako se nastavi dotadašnje politika, da je ne samo državi već i stanovništvu ugrožen fizički opstanak. U takvoj situaciji jedini izlaz je bio neverovatan manevar – uveriti protivnika da prelaze na… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Shumadinac

Hvala ti na odgovoru. Zanimljivo viđenje situacije u Rusji.

Što se tiče pomoći Rusije 1999., po onome što sam čitala zeznuli su nas Albanci. Rusi su dobili dobru lovu od njih. To je jedan od mogućih razloga zašto nam nisu pomgli.

Shumadinac
Member
17 dana prije
Reply to  Iva

Svašta sam ja čitao ali kad razmislim…

Albanci jesu dali velike pare – Amerima. Ali su te pare bacili jer bi Ameri uradili isto pošto im je to plan od početka komadanja Juge. Tačnije, još od početka 70tih – postoje CIA dokumenta.

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Shumadinac

Tako ispada.

Zagten
Gost
Zagten
16 dana prije
Reply to  Iva

Komunizam je satanisticki sistem, dovoljno je pogledati Marxovo ucenje koji je bio clan Sotonisticke crkve. S tzv demokracijom je slicno, vladavina olosa i rulje, ali tu barem pametni pojedinci imaju vece mogucnosti izbora..

B7ranko Spehar
Gost
B7ranko Spehar
17 dana prije
Reply to  Zagten

I onda dođe rodbina iz grada napuni gepek pun zlata donese 200 g. kave i jedan deterđent i udari priću kako su sretni što žive na friškom zraku.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
17 dana prije
Reply to  B7ranko Spehar

Pozovi ih sada na spremanje,komušanje kukuruza,pa da vidiš kako nemaju vremena,pa ovo ono !!!😼😼😄🐴🐴🦓🦓😺🐕‍🦺

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Pozovi ih sada na spremanje,komušanje kukuruz…

Za te stvari sluze zetovi.

Dupravuebeli đuro
Gost
Dupravuebeli đuro
17 dana prije
Reply to  tihobl

Koliko imaš zetova-zetora ???🐕‍🦺🐕‍🦺🐕‍🦺🐆🐆🐆🐴🐴🐴🦮

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije

Znas kako se kaze – bolje imati zeta nego magarca.

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  tihobl

A jeli? Nece da moze.

tihobl
Gost
tihobl
16 dana prije
Reply to  grkovababa

Samar na ledja i cuti. Imaces i ti zeta jednog dana.

Čovjek je življen
Gost
Čovjek je življen
17 dana prije
Reply to  Maki

Reći ću vam da je to što ste napisali istina. Teško je povezati to čovjeku rođenom na asfaltu. Tom “divnom” atributu civilizacije. Govori vam jedan koji je tako rođen. Prvo smo namamljeni porukom života bez teškog rada iako smo ustrojeni da radimo jer tako rastemo duhom i tijelom, onda smo… Pročitaj više »

hope
Gost
hope
17 dana prije

definitivno jedan od najboljih opisa “urbanog”gradjanina!komentar cista desetka!to je nazalost danasnja stvarnost i “napredak”.

Čovjek je življen
Gost
Čovjek je življen
17 dana prije
Reply to  hope

Hvala na visokoj ocjeni. Milo je čovjeku čuti takav komentar. Važno je znati da tu nisam bitan ja, ali je bitan moj Život. Moje je da držim kormilo da bih ostao na svom putu da se Život ostvaruje. Vezano na komentare o mesu i konzumiranju istog. Tolstoj je rekao: “Ratovi… Pročitaj više »

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
17 dana prije

Potpuno se slažem sa oba tvoja komentara, ali nemoj previše o mesu.
Ovdje ima dosta lešoždera koji bi te utopili u žlici vode zbog takvih izjava.

Čovjek je življen
Gost
Čovjek je življen
17 dana prije
Reply to  rimtu

Hvala na brizi, ali mogu se nositi s takvim komentarima. Najviše posla sam imao sam sa sobom kad sam odlučio da neću jesti meso tako da ih razumijem. Ionako je prestanak unosa mesa samo početak puta. Ljudi najčešće misle da je prestati jesti meso početak i kraj, te da se… Pročitaj više »

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  rimtu

Aj vozi u kucicu zobat GMO soju.

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
16 dana prije
Reply to  grkovababa

Popuši, babo.
Barem ti dajem “posla” svojim upisima.

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
16 dana prije
Reply to  rimtu

Samo 7 minusa u 43 minute najviše, u nedjelju poslije ponoći?
Pa kaj ne uviđaš koliki si jadnik, kakav mizerni život ne živiš? 🙂

Jadranka S
Gost
Jadranka S
17 dana prije

Bravo!……….

B7ranko Spehar
Gost
B7ranko Spehar
17 dana prije
Reply to  Maki

Nisu sotonisti u popis stavili pitanje o broju stoke nego vaši ministri i premijer zašto?Jesu li i oni sotonisti?

Zagten
Gost
Zagten
17 dana prije
Reply to  B7ranko Spehar

Dio su istog sistema.

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije
Reply to  Maki

Blumberg predvidja da ce za struju i grijanje ici jedna plata. Koliko vidim komesari predvidjaju da ce druga plata ici na ishranu jednoclane porodice. Ukratko – svako ce morati da radi dva posla da se ne smrzne gladan. Sta ono kaze Svab – nista necete imati i bicete sretni (kad… Pročitaj više »

Diego
Gost
Diego
17 dana prije
Reply to  Maki

Kako ćeš da zaštitiš taj komad zemlje od trovanja i zaprašivanja iz vazduha?

Gavrilo
Gost
Gavrilo
16 dana prije
Reply to  Maki

Seljaci su bili bogati.

Mlata
Gost
Mlata
17 dana prije
Reply to  Zagten

…a verujem da i ljude spremaju, dobijamo gensku terapiju na vreme nebi li bili spremni na GMO hranu! Nevakcinisani su nahebali…organske hrane neće biti i to je to! Palo mi je ro na pamet, onako, bezveze…možda Mlata prolup’o

Greven
Gost
Greven
17 dana prije
Reply to  Mlata

Fino su to kapitalisti/feudalisti smislili, moras priznati. Sve ce biti genetski modificirano, i u vlasnistvu kapitalista/feudalista, vladajuce klase, pa i narod, kmetovi, proleteri.

Mlata
Gost
Mlata
17 dana prije
Reply to  Greven

Napisao to u šali…prosto je nemoguće da s ovim do danas pelcovanim ljudima neko želi u budućnost! Velika je verovatnoća da se neko želi otarasiti starih i svih hronično bolesnih ljudi…njih mi je žao, stavi se na njihovo mesto, za slamku se ‘vataju! Ovi mladi i zdravi koji se pelcuju,… Pročitaj više »

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  Mlata

Starost je za umiranje. To su isto ovi zlocinci napravili bauk od obicnog prirodnog procesa. Umjesto da su stari ljudi sretni da umiru nakon odredjenog perioda zivota kako bi prepustili svoje mjesto mladjima mi zaustavili cijelu Planetu zbog navodne brige za nesto baba i didova. U pravu ste kolega, s… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
16 dana prije
Reply to  grkovababa

Čitam ti objave gore, dobar si, delimo ista iliti slicna mišljenja…jedino si fulao oko onih 100 kvadrata krompira

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
17 dana prije
Reply to  Mlata

Znaš što,ovo pitanje ti vrijedi 10 pluseva!! Ta novokomponirana hrana GMO i ostalo možda niti neće moći biti probavljena u našem probavnom sustavu bez tih nekih genskih terapija ili nekih nusreakcija !!! Naprimjer da bi mogao probaviti to neko novokomponirano meso dobiješ uz 5 kg mesa tablete ili nekakav sirup… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Debeli bre..lupao sam, ne shvataj ozbiljno!

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Mlata

Razmišljanje Vam je skroz OK – mislim na oba komentara.

Ako neko misli da sa ovim zlotvorima imamo svetlu budućnost, vara se. Sve vodi ka tome što ste napisali.

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije
Reply to  Mlata

Djuro je u pravu. EK sama kaze da ce proizvoditi GMO hranu za GMO evropljane.

Mlata
Gost
Mlata
17 dana prije
Reply to  tihobl

U to ne želim verovati! Pisao gore pa da se ne ponavljam

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije
Reply to  Mlata

U to ne želim verovati!

Zvucis kao vakcinisani. I oni ne zele vjerovati da su vakcine opasne.
Oslobodi se te mane. Zamisli najgori i najzlobniji scenario koji mozes. A onda ocekuj bar 10x gori. Niko od nas nije toliko zloban kao oni.

Mlata
Gost
Mlata
16 dana prije
Reply to  tihobl

Ako me komentarišeš već a upoznao si me onda moraš znati čitati sve moje objave na temi!

tihobl
Gost
tihobl
16 dana prije
Reply to  Mlata

Citao sam i na drugim temama sta si pisao. Ovde si napisao nesto iz vica sto bi moglo ispasti grozna istina. I meni se to desava. Juce sam napisao da vakcinisu ljude kako bi postali ukusniji. Zvuci kao crni humor, ali ne treba izgubiti iz vida da su vakcinu razvijali… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
16 dana prije
Reply to  tihobl

Pomutio sam mozak mnogima ovde vidim! Izneo realna predviđanja a potom napisao da se šalim…ja želim da to bude šala

tihobl
Gost
tihobl
16 dana prije
Reply to  Mlata

…ja želim da to bude šala…

I ja.
A sta ako nije?
Imamo posla sa jako zlim ljudima od kojih ne vrijedi ocekivati dobro.

Dupravuebeli đuro
Gost
Dupravuebeli đuro
17 dana prije
Reply to  Mlata

E vidiš u tome i JEST PROBLEM,što se to zahebavaš.biti će STVARNOST !!!!

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Prije cu jesti govna nego to. Doslovno.

duk
Gost
duk
17 dana prije
Reply to  Mlata

postati ćemo progonjeni dileri sjemena starih sorti

Jimmy
Gost
Jimmy
17 dana prije
Reply to  Zagten

Točno, ako cjepiva odrade svoj posao, sve bi trebalo biti u balansu.

Lobos
Gost
Lobos
17 dana prije
Reply to  Zagten

Pa upravo zdušno rade na smanjenu kunzumenata..Prvo od “cjepiva do groba” a nakon tog smanjenja konzumenata ide ovo drugo, ” od farme do viljuške”, za preostale, preživjele konzumente.

Lestella
Gost
Lestella
17 dana prije
Reply to  Zagten

!!!! Dobrodošli na najbolji sex dating site — H­o­ts­e­n­n­.­C­om

Shumadinac
Member
17 dana prije

Uh – opet previše “slobodnog tumačenja”. Da krenem redom: Nasuprot tvrdnji autora zaista je tačno da GMO koristi manje pesticida ali… pitanje je koliko su opasni ti pesticidi (mislim, nije pitanje – dobro se zna). GMO-u je potrebno manje pesticida zato što i sami proizvode neke pa su otrovni za… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
17 dana prije
Reply to  Shumadinac

“… proizvodnja hrane u recimo kosmičkim uslovima …”
🤣
Nevjerovatno… Kolika kolicina SISTEMSKE glupoce izbija iz svakog tvog upisa – pa to je strasno…

Shumadinac
Member
17 dana prije
Reply to  Istražuj

Beskonačno si naporan – prevazišao si i gloopost.

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  Istražuj

kako je Shumadinac sadio pome i kukumare na Marsu, a Potjeh trazio istinu.

NeBudiOvca
Member
Famed Member
NeBudiOvca
17 dana prije

Ako je danas moguće spominjanje prirodnog imuniteta kao obrane od gripe, prehlade i sličnih bolesti proglasiti nepoželjnim jer predstavlja herezu protiv Covid pseudoreligije, za očekivati je da će u budućnosti – prirodno uzgojeno voće i povrće biti proglašeno uzrocima raznih bolesti – one koji tako nešto uzgajaju bioteroristima – jedino… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
17 dana prije
Reply to  NeBudiOvca

Za to ipak mora da prođe više generacija jer će se teško ubediti ljudi da je nezdravo ono što rade od postanka.
Ali ima način – zagađena atmosfera i zbog toga zagađeno sve što raste na otvorenom.
Za dalje pročitati moj komentar ispod.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
17 dana prije
Reply to  Shumadinac

Od svega je najgora proizvodnja povrća i voća na hidroponiji-hranjivoj otopini ili staklenoj vuni ili kokosovim vlaknima,dakle bez zemlje,100. % sterilno,bez bakterija,virusa i bilo kakvih mikroorganizama,a kako to djeluje na ljudski organizam vidjet će se za desetak godina,makar donosi SPEKTAKULARNI PROFIT I PROIZVODNE REZULTATE !!!

Shumadinac
Member
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Najgore je kad se sve skupi zajedno – čak i da su mali problemi na gomili su katastrofa!

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
17 dana prije
Reply to  Shumadinac

Doduše ponekad,ali rijetko,se dogodi da minus i minus dadnu plus,ali jako rijetko,obično bude problema !!! Najveći je taj što ljudi jedu STALNO i kada nisu gladni,slabo se kreću i nisu fizički aktivni da iskoriste toliku energiju iz hrane koju pojedu !!!

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Tako je, jede se iz dosade, jede se iz tuge, a najmanje iz gladi. Uostalom ljudi nebi ni trebali jesti svaki dan, jel javio to neko onoj zabi Svabu? Da zna planove uskladiti, on misli da ljudi svaki dan moraju jesti, al ce se zahebat.

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Sve ono mini pome sto vidite po trgovinama su proizvedene na taj nacin. Fuj. Radije necu nista jesti nego te otrove.

Otpornik
Gost
Otpornik
17 dana prije

Pošto su ljudi većinski već postali ovce, predlažem da im se nekim cjepivom izmjeni genetski kod, tako da im naraste vuna. Tako će od njih biti i neke koristi, a ne da samo bauljaju svijetom, troše dragocjeni kisik i ispuštaju CO2.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
17 dana prije
Reply to  Otpornik

Hahaha,ovo je vic mjeseca,možeš sebe zamisliti obraslog vunom kao ovca ????😄😄😼😼😊😊🐴🐴🦓🐕‍🦺🐆

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Zamisli da dovedes neku vakcinisanu i ona se skine. Osjecao bi se kao da si taliban.

Dupravuebeli đuro
Gost
Dupravuebeli đuro
17 dana prije
Reply to  tihobl

Pa ako se već skine,ja ne bih onda cjepidlačio i izvlačio se na neke sitnice !!!🐆🐆🐆🦓🦓🦓🐕‍🦺😺😺😼😼😁😁😁

Dupravuebeli đuro
Gost
Dupravuebeli đuro
17 dana prije

Taman crko odmah !!!😁😁😁

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije

Pa po cemu bi se razlikovao od teroriste ovcojeba?

Raso
Gost
Raso
17 dana prije
Reply to  Otpornik

Ko voli nuspojave toplo mu preporucujem da se cjepi. Kazu strucnjaci da cjepivo ljeci cukljeve na nogama.?!

Shumadinac
Member
17 dana prije

dalje… “„redizajniranje naših prehrambenih sistema“ – e, to je stvarno zlokobno. Ne radi se samo o neproverenom ili namerno poturenom GMO, veštačkom mesu i drugim stvarima o kojima smo ovde čitali – problem je i “urban farming”. Šta je urban farming? Rdi se o uzgajanju u zatvorenom prostoru, ne samo… Pročitaj više »

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
17 dana prije
Reply to  Shumadinac

Bravo,bravo,to je i najveći i najgori problem !!!

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Shumadinac

Meni je muka dok čitam sve ovo. Ni u ludilu ne bih mogla to da jedem. Odvratno! Kolega koji je živeo u Londonu mi je pričao kako voće i povrće izgleda kao naslikano, a kad je probao, kao da je plastika. Kad se vratio u Beograd, nije mogao da se… Pročitaj više »

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
17 dana prije
Reply to  Iva

Pa ima sigurno i kod vas npr. paradajza koji može stajati po mjesec dana vani,ne u frižideru a da se ne pokvari,eto ja uberem paradajz ili krastavce ujutro,sutradan već vidim da se počeli kvariti !!! A probaj po prodavaonicama povrća ili voća kako su plodovi ljepljivi od emulzije kojom se… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Ima ga koliko hoćete. Užas božji šta se prodaje i šta jedemo.

Greven
Gost
Greven
17 dana prije
Reply to  Iva

Istina. Ja sam se navikao na taj okus plastike. Bit’ ce da sam i ja plastificiran, pa ni ne primjetim nista cudno.

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Greven

Ne mogu da se naviknem jer znam a i navikla sam na bolje.

Pre 15-ak godina naberem kod mamine tetke u bašti (selo ispod Avale) paradajz, krastavac i papriku, napravim salatu i uživam u ukusu i mirisu.

Greven
Gost
Greven
17 dana prije
Reply to  Iva

Kad duze vremena jedes plasticnu hranu zagadjenu hemikalijama, pretvoris se u mini fabriku hemijskih proizvoda, pa ni ne primjetis razliku.

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Greven

U pravu ste.

Greven
Gost
Greven
17 dana prije
Reply to  Shumadinac

…i taj mali broj feudalista biti ce vlasnici cijele planete, ukljucujuci narod, kmetove. Onaj koji kontrolise hranu, taj kontrolise sve. Jednostavan a efikasan trik. Kontrolu lijekova su vec odradili. Smijes uzimati samo lijekove koje su oni odobrili, i koji su pod njihovom kontrolom, a sada primjenjuju isti trik i na… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
17 dana prije

Mislim da je vreme da se ovde više ne iznosi tvrdnja “organska hrana bez pesticida ili herbicida” – je to nije tačno. U organskoj proizvodnji se koriste i herbicidi i pesticidi, u manjoj količini ili bar manje opasni ali se koriste. Veštačko đubrivo je zabranjeno što je veliki plus ali… Pročitaj više »

Malomorgen
Gost
Malomorgen
17 dana prije
Reply to  Shumadinac

na mojem vrtu, 10×5 m… si mogu priuštiti ručno plevenje….. a drugo su kmeti sa hektarima zemlje…. tamo to nejde…. kemija😒

grkovababa
Gost
grkovababa
16 dana prije
Reply to  Malomorgen

Ako imas dovoljno robova i piramide mozes sagraditi, kamoli oplijeviti vrt.

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Shumadinac

Pre par dana nađem na pijaci fenomenalno grožđe. Kaže prodavac: “Nije tretirano hemijom. Samo plavi kamen, ali Vi sigurno ne znate šta je plavi kamen.” Nasmejem se i kažem da znam, jer mi je mama odrasla na selu i pričala kako su oni koristili samo plavi kamen. Znači može i… Pročitaj više »

zvone
Gost
zvone
17 dana prije
Reply to  Iva

Bakar, kemijski element. Može u malim količinama.

Gaga
Member
Famed Member
Gaga
17 dana prije
Reply to  Iva

Ma naravno da može.
Biljke, kao i mi imaju svoj prirodni imunitet.
Kemijskim tretiranjem (bilo kojim putem), isti se ruši kao i naš!

Problem je u tome što smo izgubili mnoga prirodna autohtona sjemena i sadnica.

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Gaga

Kod nas postoje banke semena koje čuvaju stara semena.

Možda ih ima i kod Vas.

Gaga
Member
Gaga
17 dana prije
Reply to  Iva

To ne znam….možda.
Onaj komu je do starih sorti stalo, taj se potrudio i sačuvati ih za svoje potrebe. No svi koji se bave poljoprivredom i koji žele ostvariti državne poticaje, moraju sjeme i sav pripadajući tretman kupiti od dirigiranih (a sad već i jedinih) proizvođača.

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Gaga

Isto je i ovde. Ko hoće podsticaj države, mora da prihvati kako država diktira.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
16 dana prije
Reply to  Iva

1.10.21. Sad donesen: “Danas je u saboru većinom od 76 glasova donesen novi Zakon o sjemenu i sadnom materijalu, prema kojem će sjeme s poljoprivrednog gospodarstva iz skupine žitarica, uljarica i predivog bilja trebati proći postupak dorade kako bi se osigurala minimalna prisutnost štetnih organizama. Od te obveze bit će… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
16 dana prije
Reply to  Lucija, prva

Hvala, Lucija na informaciji.

duk
Gost
duk
17 dana prije
Reply to  Gaga

ima ponegdje, u proljeće ga ljudi razmjenjuju

Shumadinac
Member
17 dana prije
Reply to  Iva

O, ni plavi kamen nije bezopasan. Naprotiv, karenca mu je duža od većine ostale hemije. Ali bez plavog kamena ne bih uspeo da odgajim paradajz ni u plasteniku. Dodaj prihranu od koprive, rastavića, gaveza… ne vredi. Krastavcima ni on ne pomaže – propadaju u punom rodu ali ja posijem dosta… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
17 dana prije
Reply to  Shumadinac

Šta znači “karenca je duža od većine ostale hemije”?

Shumadinac
Member
17 dana prije
Reply to  Iva

Karenca je period od prskanja pa do bezbednosti za branje. Tačnije do kada nije “previše otrovno”. Ali to je tako relativno: raspadne se primarna aktivna materija (hemijsko jedinjenje koje rečimo ubija krompirovu zlaticu) ali se ona ne raspada na potpuno bezbedna jedinjenja već samo manje otrovna i štetna koja u… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
17 dana prije