Ako se igrate vatrom – izgorjet ćete. Kina upozorava SAD

Biden razgovarao sa Xi Jinpingom
32 komentara

Tajvan je dio Kine i 1,4 milijarde Kineza neće tolerisati bilo kakve izazove nacionalnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje, rekao je predsjednik Xi Jinping svom američkom kolegi Joeu Bidenu u telefonskom razgovoru u četvrtak. Xijevo upozorenje dolazi usred izvještaja da se predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi sprema posjetiti ostrvo sljedećeg mjeseca, na šta ju je Peking upozorio.

Xi je “naglasio da su historijski detalji tajvanskog pitanja kristalno jasni, kao i činjenica i status quo da obje strane Tajvanskog moreuza pripadaju jednoj te istoj Kini”, navodi se u čitanju Pekinga u pozivu od četvrtka, također napominjući da je Bajden bio taj koji je to inicirao.

Kina se čvrsto protivi tajvanskom separatizmu i neće tolerisati “nezavisnost” ostrva “u bilo kom obliku”, rekao je Xi Bajdenu, u prvom direktnom razgovoru između dva lidera od 18. marta.

Oni koji se igraju vatrom, od nje će poginuti. Nadamo se da će SAD biti jasne oko ovoga.

Prema očitavanju, Xi je također rekao Bajdenu da bi američki pristup Kini kao primarnom rivalu, strateškom konkurentu i sigurnosnom izazovu “bio pogrešno sagledavanje kinesko-američkih odnosa i pogrešno tumačenje razvoja Kine”, dodajući da američki pokušaji “razdvajanja ili razdvajanja lanci snabdevanja prkoseći osnovnim zakonima“ ne bi pomogli njenoj ekonomiji, već bi „samo učinili svetsku ekonomiju ranjivijom“.

Kina i SAD moraju da “podrže međunarodni sistem koji je usredsređen na UN i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnim pravom”, rekao je Xi, koji je takođe “ponovio principijelni stav Kine” o krizi u Ukrajini.

Mnogo kraći tekst poziva u Bijeloj kući nije pominjao Ukrajinu niti specifičnosti ekonomskih diskusija, umjesto toga izdvajajući pitanja „klimatskih promjena i zdravstvene sigurnosti“. Međutim, navodi se da je poziv bio “dio napora Bidenove administracije da održi i produbi linije komunikacije između Sjedinjenih Država i NRK-a i da odgovorno upravlja našim razlikama i radi zajedno tamo gdje su naši interesi usklađeni”.

Kada je riječ o Tajvanu, Bajden je “podvukao da se američka politika nije promijenila i da se SAD snažno protive jednostranim naporima da se promijeni status quo ili potkopa mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza”, navodi Bijela kuća.

Tenzije između Kine i SAD su eskalirale posljednjih sedmica, nakon izvještaja da predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi (D-Kalifornija) namjerava da odvede delegaciju Kongresa na Tajvan u avgustu.

Pelosi nije ni potvrdila ni demantovala putovanje. Upitan o tome ranije ovog mjeseca, Biden je rekao da američka vojska misli da to “sada nije dobra ideja”.

Od tada je, međutim, Pentagon navodno razvio “plan za vanredne situacije” za slanje dodatnih brodova i borbenih aviona u regiju. U međuvremenu, kineski zvaničnici zaprijetili su SAD-u “nepodnošljivim posljedicama” ako Pelosi nastavi sa svojom posjetom, a neki stručnjaci su čak zagovarali napad na Tajvan kao odgovor na takvu “provokaciju”.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Newt Gingrich posjetio je Tajvan 1997. godine, ali kako su primijetili vladini zvaničnici u Pekingu, on je u to vrijeme bio lider opozicije, dok je Pelosi iz iste stranke kao i Biden.

Tajvanom je vladao nacionalistički Kuomintang, koji je našao utočište na ostrvu nakon što je izgubio građanski rat od komunista 1949. i napustio kopno uz pomoć SAD.

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Eto cijelo vrijeme smo govorili o američkom dugu u njihovoj valuti, a u međuvremenu Xi bankrotirao. Zapravo nitko ziv ne zna koliki je ukupni kineski dug nagomilan od 2008. Procjene su između 300 do 800 % BDPa. Sada kad mu je dogorilo do prstiju sjetio se Tajvana. Gdje je bio proslih 70 godina?

tihobl
1 godina prije

Amrikanci ce nacuti onu poslovicu: koga mlijeko opece taj i u jogurt duva.

Max
1 godina prije

Xi je jasan ali uzalud.

tihobl
1 godina prije

Zelio bi da nesto pojasnim onima sto se stalno pitaju “zato Putin ne protjera liberale?” Putin je nesto naucio od kineza – treba se drzati proslosti i tradicije, ne odbacivati ni onu losu. Putin se drzi tradicije i sovjeta i carske rusije i mracnog peridoa devedesetih. Sve je to proslost Rusije bez koje nebi bilo sadasnjosti, ako sto je kinezima dragocjen Vijek ponizenja bez kojeg nebi bilo danasnjeg kineskog privrednog cuda. Imali su i prije rusi vrijeme smutnje, umalo im poljaci nisu nametnuli cara. I nesto su naucili iz toga i Rusija je izasla jaca. Nesto je Putin naucio iz WWII i nije ponovio staljinove greske i zato nece biti mrtvih rusa na desetine miliona. Nesto je naucio i iz gradjanskog rata u Rusiji i ne dozvoljava da mu strani faktor ubaci smutljivce sa vagonom zlata koji ce podici revoluciju i odvesti zemlju u gradjanski rat. I ovo okreranje istoku… Čitaj više »

gargamel.
1 godina prije

Da mi je samo znati, kako ce bilo ko utjerati te astronomske dugove.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI