Američka strana primila na znanje da južne zone deeskalacije sukoba u Siriji nema

T-55 tenk Sirija
13 komentara

Predstavnici američkog izaslanstva su na summitu u Helsinkiju su sa zanimanjem poslušali prijedloge ruske strane o južnoj zoni deeskalacije sukoba u Siriji, izvijestio je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

“U Helsinkiju smo im iznijeli zanimljive prijedloge. Činilo mi se da ih je američka strana slušala s interesom”, rekao je veleposlanik Antonov.

Istaknuo je kako je Moskva u kontaktu s Washingtonom i Tel Avivom po pitanju južne zone deeskalacije sukoba koja toliko brine Izrael.

Diplomat je naglasio kako su sirijske vlasti trenutno dovršile čišćenje tog  područja od islamističkih terorističkih skupina.

Podsjetimo, prije godinu dana su Rusija, Sjedinjene Države i Jordan dogovorili uspostavu zonu deeskalacije u pokrajinama u jugoistočnoj Siriji. Pokrajina Dara’a je gotovo u potpunosti očišćena od prisutnosti terorista, koji su sva svoja teška i srednja oružja predali vladinim snagama.

Sirijska vojska je uz potporu ruskog ratnog zrakoplovstva jučer nastavila čistiti preostale dijelove juga zemlje pod kontrolom islamističkih skupina, a veći napredak je ostvaren nakon što je uspostavljena kontrola nad nekoliko naselja i gradom Al-Harrah. Malo zapadnije je u pokrajini Quneitra jučer provedena akcija zauzimanja mjesta Masharah i obližnjeg brda s kojeg se pod vatrenom kontrolom drži cijelo područje do granice okupirane Golanske visoravni.

VIDEO – Napredovanje sirijske vojske u području Quneitre i mjesta Masharah

https://www.youtube.com/watch?v=geDW8-TGe2g

Noćas su je rusko zrakoplovstvo provelo zračne udare, a sirijska vojska topničku pripremu za napad na grad Nawu, što znači da će i ovaj grad ubrzo biti oslobođen.

Zapravo, napredovanje sirijske vojske teče tako brzo da ga je nemoguće pratiti i u trenutku kada bude objavljen ovaj tekst će vjerojatno doći do dodatnog pomaka na bojištu.

Stoga izjava ruskog veleposlanika u Washingtonu da je američka strana sa zanimanjem slušala ruske prijedloge o južnoj zoni deeskalacije sukoba u Siriji može značiti samo da SAD prihvaćaju realnost na terenu i da ova zona više neće postojati.

Što se tiče Izraela, jučer se dogodila zanimljiva situacija na granici okupiranog Golana, kada je iz pravca mjesta Burayqa oko 200 ljudi, militanata i članova njihovih obitelji, htjelo ući na područje koje nadziru izraelske okupacijske snage. Kada su se približili na 200 metara od “granične barijere”, izraelska vojska je ispalila nekoliko hitaca upozorenja i zabranila im ulazak na okupirano područje. Priopćeno je kako Izrael neće primiti nikoga tko dolazi sa sirijskog teritorija. Jutros je izraelsko “Regionalno vijeće Golana” upalilo alarm za uzbunu, ali su izraelske snage kasnije priopćile da se radilo o “lažnoj uzbuni”.

Sve sugerira da je Vladimir Putin u susretu s izraelskim premijerom Netanyahuom i naknadnim razgovorom s Donaldom Trumpom uspio uvjeriti izraelsku i američku stranu da će takozvana južna zona de-eskalacije sukoba u Siriji biti očišćena od terorističkih skupina i cijelo to područje će se uskoro vratiti pod upravu središnjih vlasti u Damasku.

Više snimaka napredovanja sirijske vojske u južnoj Siriji: You Tube Channel UCH

Sirija 18.07.2018.
FOTO – Situacija na južnom bojištu 17. srpnja 2018.
FSAGolanHezbollahISILSAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Dakle,gotovo je na jugu. Di je naš Burt sa svojim linijamai

Siniša
5 godine prije

Bišćanine…kakvo je stanje u Bihacu i USK?

Burt/Orjunas na aparatima
5 godine prije

ahahah…pijani Rusi lazu, Daraa je neosvojiva i pod americkom zastitom. Svima treba biti jasno da crvena linija Tel Aviv – Hebron ne smije pasti i braniti ce se svim sredstvima, SAA ce tu polomiti zube. U tel avivu nema pete kolone koja ce pomoci ruskoj propagandi, nista od toga.

Alen
5 godine prije

Asad must go …. I eto ga na golanu dok zidovi sizofrenišu….

Zagor
5 godine prije

Uznemiravajuća stvar je ta što je jutros počela kompletna evakuacija Fue i Kafraye. Zašto? Što je još dogovoreno?

Euro
5 godine prije

Kad su vec u naletu mogli bi na Golan.

Laki Topalović
5 godine prije

Oslobođena je i Nawa… 🙂

Laki Topalović
5 godine prije

Rusi bombardiraju ISIL u onom ćošku dolje, do nedjelje, najkasnije one druge, sve je gotovo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI