fbpx

Ankara odlučila zanemariti američke sankcije protiv Sirije

Souria latakia brod

Jučer je specijalizirani portal koji prati promet kroz turske teritorijalne vode, Bosphorus Observer, primijetio vrlo zanimljiv brod, kako prenosi na svom Twitteru.

Naime, kroz Bospor je prošao teški teretni brod “Souria” sirijske državne kompanije “SyriaMar”, koji iz Krima prevozi pšenicu do luke Tartus.

Vijest je interesantna zato što je brod “Souria” od 3. kolovoza 2015. na popisu sankcija američkog Ministarstva financija. Obalna straža i mornarica Turske, zemlje formalno američke saveznice, trebala spriječiti prolazak broda ili ga zaustaviti i otpratiti u najbližu slobodnu tursku luku. No, to se nije dogodilo.

Po prvi put u protekle tri godine je jedan sirijski brod slobodno prošao kroz Bospor, tjesnac kod Istanbula u sjeverozapadnoj Turskoj.

Fotografije objavljene u jučer na turskom Twitteru Bosphorus Observera pokazuju kako sirijski brod “Souria” kroz turske vode plovi u Sredozemno more.

Prema lokalnim izvorima, brod je prije dva tjedna otputovao u luku na Krimu i tamo je bio usidren do prošlog vikenda, kada je natovaren velikom količinom pšenice.

Prisutnost sirijskog broda u turskim vodama znak je temeljnog pomaka u politici Ankare prema Damasku, prije svega nakon nedavnih pobjeda sirijske vojske protiv terorista i vrlo napetim odnosima s Washingtonom, čije jednostrane sankcije Turska više ne misli poštovati.

U posljednjih nekoliko mjeseci su sirijske snage, uz potporu Rusije i drugih saveznika, očistile većinu teritorija od prisutnosti različitih terorističkih skupina. Ostalo je područje koje ISIL drži u istočnom dijelu pokrajine Deir Ez-Zor i sjeverna područja koja su pod kontrolom militantnih skupina koje nadzire Turska.

Iako službeno ne održavaju nikakve kontakte, najnovija epizoda sugerira kako između Ankare i Damaska postoji određena razina tajne diplomacije.

Isto tako, prolazak sirijskog broda kroz turske vode prema Mediteranu je znak neuspjeha politike pritiska i sankcija koje su zapadne vlade protiv Sirije uvele  pod izgovorom “kršenja ljudskih prava”.

Kao što smo naveli, brod “Souria” je od 2015. na popisu sankcija američkog Ministarstva financija zbog veza državne kompanije “SyriaMar” i konkretno ovog broda sa sirijskom vladom pod predsjedanjem Bashara Al-Assada.

U međuvremenu Rusija je razmjestila 26 ratnih brodova i 34 zrakoplova na Mediteranu, navodno pod izgovorom vojnih vježbi, iako je sve više komentara da je flota tamo kako bi se usprotivila mogućem napadu zapadnih sila na Siriju.

U tom kontekstu je Ankara jučer simbolično pokazala da sirijsku vladu neće ometati u njezinim gospodarskim aktivnostima, što je veliki pomak u usporedbi s politikom Erdogana prema Siriji iz 2011. i sljedećih nekoliko godina, sve do ruske intervencije.

Twitter

Souria latakia brod sirija

FOTO – Sirijski brod iz Krima prolazi kroz Bospor i plovi prema Tartusu

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
59 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

I Indija kupuje S-400 bez obzira na prijetnje SADista. Lavina se pokrenula…………

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  čokolino

I STALI U RAD ZA S500, KINZAL.AVANGARA,ARMATU,POSJEDON, NUDOLJA -235, SUHOJ 57……….RUSKA SKOLA SAHA JE IPAK NAJBOLJA NA SVIJETU.

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije

Vidite, mora se razumjeti politika Turske prema Siriji. Asad jeste diktator i za ljudsku prirodu je to neprirodno, odnosno neprirodan oblik vlasti. Plus njegov otac je počinio mnoge zločine prema narodu Sirije,a njega su na vlast postavili Francuzi, kao pripadnika manjine da vlada nad vecinom. Sirija je tih 50 god bila Francuski pijun u regiji dok ih nisu odlučili smaknuti iz nekih interesa, možda suprostavljanja Izraelu zadnjih godina. Protesti koji su na početku izbili su bili sasvim legitimni, nenasilni i demokratski. E ONDA se uključuju Jenki džihadisti i evropski borci za ljudska prava sa mitraljezima u rukama. Mislim da je Turskoj trebalo 2-3 god admistrativnog vremena da promijeni stranu jer to je državni aparat, a ne pojedinac kao što smo mi koji jednostavno možemo promijeniti mišljenje u jednom danu. Vidite da su tek neki dan Rusija i Turska se složile da razdvoje legitimne pobunjenike od Jenki džihadista. Možda je nama čudno što su to tek sad prepoznale, ali to je državna politika i po tome je Sirija ovoliko specifična. Najbolji scenarijo bi bio da je Asad otišao s vlasti u miru, a da vlast ne preuzmu podanici Novog svj poretka, već pravi Sirijci. Međutim to je u startu bilo teško, pogotovo nakon ISIL-a, pa se sad slažu bolje i Asad nego oni. Rusija bi branila u Siriji bilo ko da je na vlasti, a da se suprostavlja Americi da dođe na samu Rusku granicu s juga, dok je s Turskom drugačiji slučaj. Tu je sentiment, rodbinske i kulturološke veze. Zato je Turska u jednom trenutku bila protiv Asada pa ga sad prihvataju kao sporazum o široj slici i dogovoru.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  wasbewill

….čitava filozofija turske politike jeste….nismo ratovali u WW2 i ne pripadamo luzerima poput njemačke i francuske koje su okupirale američke snage i hazarski novac…mi smo nasljednici otomanske imperije i nismo ničije sluge….tražimo ravnopravnost i da se uvažavaju naši interesi…to je sve….a ameri kažu…s uvažavanjem odhebite u skokovima shebat ćemo vam liru…amen.

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije
Reply to  igi

Griješiš, činjenice te pobijaju kojima evo svjedočimo.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  wasbewill

koje činjenice….možda činjenica da erdogan želi da oslobodi narod od hazarskoh robstva…dolara koji uništava duh islamske vjere i nagoni ga da se klanja lažnim emirima…erdogan je lutao i to se ne može zanemariti, ali čovjek je progledao i shvatio da su turci u očima amerike samo obični zeleni turbanaši koji trebaju da služe posredno interesima hazarske zločinačke države.

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije
Reply to  igi

Tu se slažem, osim sa prostačkim rječnikom.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  wasbewill

….prostački jezik…pa gdje ti živiš….pogledaj američke filmove do 60tih….nigdje psovke….a danas…danas je to normalni način komunikacije….

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije
Reply to  igi

Danas je normalno svašta pa nas vidi gdje smo došli, nije to izgovor. Ako su ti američki filmovi mjerilo kulture na koju se pozivas onda..

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  wasbewill

…došli smo tamo gdje nam je mjesto i gdje smo oduvijek bili – u predvorju pakla u dolini tuge i suza….

goran
Gost
goran
2 godine prije
Reply to  wasbewill

Koliko od strane zapadne propagande fabrikovanih floskula “diktator”, “vladavina manjine”, “pravi Sirijci”… sve u svemu van realnosti…

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije
Reply to  goran

Nije, to su činjenice. Asad jeste diktator, pripadnik manjinskih Alevita (10%). To je postkolonijalni recept sila koje su se povlačile da ostave svoje diktatore iz manjina da cvrstom rukom drze narod u tisini. Isti slučaj sa Sadamom i Irakom, ili Bahreinom itd.. Inače sve isto se može reći i za Rusiju

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  wasbewill

kako to da su mu ostale najvažnije sunitske jedinice i generali i dezertiralo je prema najvećim procjenama 25% vojske. samo je Republikanska garda bila većinsko alavitska , ali je i nju vodio, npr gen. Zahreddin .- Druz. @Wasservaga – Bill Ne lupetaj, nemaš pojma o čemu bulazniš.

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije

Upravo iz proste računice da ja ovaj Asad bolji nego ISIL. Ali koliko vidim ovdje vlada amnezija ko je bio Asad prije nego što su ga se njegovi gospodari odrekli. Tako da, ovaj sistem vladavine sigurno nije dobar, a ti pričaj šta hoćeš, imaš pravo

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije
Reply to  wasbewill

A jel nas sistem vladavine dobar sa izdajicama u vrhu?ja bih volio barem nekog upola kao asad ovdje u hr.

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije
Reply to  ZigAtman

Pričaš ko da nije moguće imati pravednog državnika i vlast izabranu od naroda.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  wasbewill

A koji je to sistem vladavine dobar?

Asadov sistem vladavine treba staviti u kontekst u kome se nalazi, a to je kontekst Bliskog Istoka.
U poredjenju sa ostalima: Bahrein, S. Arabija, Katar, pa i Iran, UAE, pa i Egipat, Kuvajt, itd, Asadova Sirija u poredjenju sa njima jos dodje jako napredna. Svi su imali svoje religijske i sekularne slobode u Siriji.
U svakom slucaju rusiti Asada uz pomoc SADa i Izraela je izdaja od strane djela Sirijaca, mada su borci protiv Asada uglavnom radikali skupljeni sa raznih strana svijeta, mnogo vise nego sto ih je bilo domacih u “sirijskoj opoziciji” .

Uz Asada su ostali sunitski djelovi vojske i prije pojave ISILa u Siriji.

A sto se tice promjena u kojima bi trebao da dodje neki sunit na vlast, neka se to ostavi vremenu
i nekoj prirodnoj, “postepenoj” “evoluciji”, a ne poput izdajica ratom rusiti sopstevenu zemlju u interesu SADa i Izraela, da bi se vlast promjenila. To mogu da rade samo idioti i “korisne budale”.

frki
Gost
frki
2 godine prije
Reply to  Savio

A sve ovo što navodite i pišete u komentaru me nekako podsječa na kraj 80ih i početak 90ih na brdovitom Balkanu gdje su imali pokus za Arapsko proljeće.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  wasbewill

I predsjednik Azerbejdzana je iz sunitske manjine u vecinski sitskoj zemlji.
Pa ga niko ne zove diktatorom.
Narocito se takvih primjera ne sjete ovi radikalniji suniti kojima Asad stalno smeta jedino zbog toga sto nije sunit.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  wasbewill

Libijcima, egipčanima, tunižanima, iračanima i afganistancima je sad fenomenalno!
Sve su to bile više plemenske države kao i SFRJ. Trebalo je to držati na okupu, ne dopustiti uništavanje i pljačku. Sad imamo “slobodu”, “demokraciju”, “strateške” strane i domaće partnere i kopanje po kantama, državice koje jedva čekaju da dođe strani vlasnik; prodaju svih , mukom stjecanih,dobara u bescjenje, donositeljima “samostalnosti” i “demokracije”!

Rotor
Gost
Rotor
2 godine prije
Reply to  wasbewill

Irak? Srusili su diktatora Sadama. I sta sad?
Libija? Srusili diktatora Gadafija. I sta sad?
Sirija? Sta bi bilo da sutra ode diktator Asad?
Protiv njega su islamisti koje zele uspostaviti serijat ili nekakvu islamsku vlast.
Takvu vlast ne zele Kurdi kojih je 10%.
Takvu vlast ne zele alaviti i siiti kojih je 10%.
Druzi i krscani. Njih je zajedno 10-15%. Ni pod razno ne zele vjersku sunitsku vlast.
Najmanje 20% urbanih sunita isto tako ne zeli vjersku vlast. I sta onda?

Suma sumarum, tu nije rijec o diktatoru Assadu nego o sudbini milona ljudi kojima je sekularizam, a kojeg personificira diktator Assad, poslijednja slamka spasa. U Siriji je sekularni ustav, prema kojem svi gradjani imaju jednaka prava. Inace za tvoju informaciju, u Saudijskoj Arabiji, najblizem savezniku SAD-a, krcanski zivot ne vrijedi pisljivog boba.

Islamski sunitski fašizam nije propaganda. On je vrlo realan, a čiji si, vrlo je izvjesno, fan. Oni kolju, siluju, kanibali, žare, pale, prodaju ljude, pedofilišu, koriste kemijska sredstva itd.itd. 

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  wasbewill

ASAD NECE DOZIVITI SUDBINU PUKOVNIKA.ANGLOSAKSONCI SU U SIRIJI PALI NA PROJEKTU ISLAMSKE DRZAVAE,DA NE BUDEM NEDORECEN TU SU I CIONISTI.SITSKI POLUMJESEC JE USPOSTAVLJEN.NECE BITI ZAMISLJENOG PLINOVADA IZ KATARA PREKO SIRIJE ZA “EVROPSKU ELITU”, NECE SIRIJSKA NAFTA I PLIN BITI “NJIHOVI”…….OVA PUT SU PUSA.U SIRIJI SU RUSI,IRANSKA REV.GARDA,CECENI,KINESKI VOJNI SAVJETNICI,HESBOLAH……..MAKRON MOZES SE USRATI OD PLACA…..

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije
Reply to  wasbewill

ISIL je velikm akterima sirijskog rata samo povod, ali ne i razlog angažmana. ISIL je Amerikancima služio kao paravan za maskiranje glavnih razloga njihovog angažmana. Glavni razlozi angažmana antisirijske koalicije, pa dakle i Amera, jeste rušenje Assada i komadanje zemlje, da bi nakon toga uslijedilo ono suštinsko, a to je rješavanje geopolitičkih i geostrateških ciljeva kao što su energetski koridori, cionističke povijesno-političke težnje, Golanska visoravan, Hezbollah, Iran, ruska baza itd.
Sirijskoj strani je jdni cilj oslobađanje zemlje od džihadista i njihovih inspiratora, financijera, sponzora itd.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije
Reply to  wasbewill

Ko je sad pa tebe platio da dođeš ovdje trolati?! Pojma o Siriji nemaš. Ponavljaš se ko papiga nakljukana zapadnim mainstream lažima. Meni je ispod časti i ponosa da ti išta konkretno repliciram nakon svakodnevne sedmogodišnje strepnje za sirijski narod i Siriju kao suverenu državu. Diktatorski režim je režim Europske Unije koji mijenja odnose i zakone direktivama kao nekada sovjetski Informbiro. Tako više ni u Sjevernoj Koreji ne rade.

Klump
Gost
Klump
2 godine prije

wasbewill@ Sanja vinja kokuruz, da bi bilo isto kad bi Asad mirno otišao sa vlasti,svi krščani i oni koji ne vjeruju u alaha bi bili poubijani najukrutniji način.

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije
Reply to  Klump

Nisi pročitao do kraja komentar.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  wasbewill

wasbewill,pročitao sam ga ja a bolje da nisam.Gomila laži ,bućkuriš skuvan u rojtersovoj kuhinji na gebelsov način .Niti su protesti bili legitimni niti u Siriji ima pobunjenika koji imaju nekakav legitimitet.Vrati se nazad i pronađi spisak jedinica tih ” revolucionara” u patikama i trenerima pa ćeš vidjet da kompletan vrh komandnog kadra dolazi iz inostranstva.Asad trebao otići mirnim putem???????Ko je trebao doći ???Al Golani,Al Bagdadi…..ono turkmensko smeće iz Alepa??Ko???Šta su manjinama obećali ti revolucionari a šta su imali kod Asada? Mogao bi ti postaviti more pitanja ali stvarno mi se Neda vračati na ovo propagandno smeće od komentara koje si napisao.Da se narod pitao Asad mu je odgovarao,koliko se ljudi vratilo pod njegovu diktaturu znaju oni u ruskom centru za pomirenje. Asad nije smetao narodu nego cionističkim banksterima i zapadnim lešinarimaTurska?To što si napisao vezano za njenu ulogu i tvoj pokušaj da je opravdaš je sramotan.Turska je uništila Siriju,opljačkala sjever zemlje,tačnije Alepo,zgrnula milijarde pljačkajući sirijsku naftu,80% džihatlija došlo kroz Tursku i vratilo se neometano u Evropu.Turska gubi zato se kao pič* ovako ponašaju.Ne samo da moraju pustiti brodove nego bi erdo i ekipa iz turskih obavještajnih struktura trebala odgovarati za ratne zločine,platiti milijarde dolara odštete za patnje sirijskog naroda.Los pokušaj trolanja…za ekipu na ovom portalu moraš više i bolje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Tadmur Palmirović- Ne zamaraj se, jer veze s vezom nema kada piše o Siriji. Nevrijedno komentara

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije

Asadova vladavina ima legitimitet? Tadmure njega su postavili Francuzi bez ikakvijeh izbora, a on sam nije dopuštao da ljudi glasaju. To su činjenice. Nisi pročitao moj komentar jer sam rekao da je bolje i da ovaj Asad ostane na vlasti nego da dođe američka igračka ISIL. Ostalo što pričaš je glupost, ravno CNN-u. To isto i oni govore sad. Samo špekulacije i teorije zavjere, mi ovdje govorimo samo o činjenicama. Nije mi jasno takvo rezonovanje za Tursku kad se idući tom logikom može isto reći i za Rusiju. Kad se govori o Rusiji onda se govori ko neki Čegevara, borci za pravedni svijet, a kad za Tursku onda se govori jezikom mass medija. To je osobina skučenih nacionalista, nema se dovoljne sirine da bi iznijelo neku promjenu osim palamuđenja po komentarima. Koji licemjeri jbt. Ah ti i ta neka tvoja ekipa..hehe smiješan si.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  wasbewill

Pa šta ako su ga postavili Francuzi?Oni ga trebaju skloniti poput Gadafija,demokratizovati Siriju po katarskom modelu ili saudijskom.Ti to očigledno zagovaraš.Evo,vidim kreću priče o teorijama zavjere i špekulacijama ,vidi se da si vjerni fan Julijana Repkea i Džihadi Petra.Čuj,Asad trebao da ode a sad treba da ostane?!Raščiisti sam sa sobom pa onda piši.Poslije svega viđenog od 2011 do sada svako spominjanje Asadovog odlaska meni je ravno navijanju za alkaidu i Isil….A ti piskaraj šta hoćeš.Ja da moram birati da odem u Damask ili Idlib ,biram Damask jer ljudi idu a ti ” bujrum ” u Idlib i čekaj hoće li te bičevati ili dekapitirati,jedino ako imaš veze u rojtersu ili aldžaziri pošto oni imaju svoje kancelarije u jedinoj oazi slobode u Siriji.činjenice su ti da 75%ljudi sunita najviše žive u ” diktaturi” ,Tigrovi jedna od glavnih udarnih snaga SAA kao i većina branilaca DZora i piloti su većinski narod koje je Asad ” tlačio”..Zašto nisu svi prešli u “umjerenu” opoziciju?Hrišćani ,Druzi ,palestinci…svi od prvog dana uz diktatora..vidi vraga.Zašto nisu uzTursku,Katar,S.A.,Izrael.?! Bili su i ” potlačeni i obespravljeni” Kurdi dok nisu došli jenkiji ,režirali farsu zvanu Kobane i bacili upljuvak.To su činjenice,sirijska realnost a ti nastavi prodavati CNN – ovu maglu ako imaš kome .Meni ne..

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije

“Meni je svako spominjanje odlaska Asada ravno navijanje za Alkaidu”.. to i jest problem u komunikaciji s takvima. Hajde mi molim te reci u čemu je razlika između tebe na jednoj strani i Isilovca na drugoj? Ako nije u skaldu sa uskim pogledom tvojim, mora da je onaj tamo. Crno bijelo. Strah vas goni da niste u pravu pa nastojeći silom i vrijeđanjem postići nešto, ubijediti nekog. Da si pročitao moj komentar ne bi sad izgledao kao histerična baba osokoljen par pluseva zagrizenih rusofila nacionalista. Sve što si napisao ja to nisam ni rekao ni mislio, ali to je samo posljedica tvoje sumanutosti. I nemam ja tebe čovječe šta pustiti na miru, ti si se nakačio na moj komentar, vidiš u kolikoj si sumanutosti 😉

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  wasbewill

Porediš moje stavove sa onim isliovcima. Jadan si. Nego, torbu na leđa i Idlib. Nemam pojma sta drugo da ti kažem. Ipak si trolčina, nažalost opet sam u pravu.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Ista šupljika kao uvjek. Kada nema argumenata kreće priča o nacionalizmu i rusofilima. Cionistička agenda. Bravo momče, zaradio si dnevnicu.Po tvojoj uvrnuto logici onaj ko ne podržava glavosječe koje bi tebe obezglavili a ženu i djecu prodali poput stoke na pijaci je sumanuti nacionalista i rusofil??? Preseli na Saf ba…čeka te lojava i bradata ekipa, ovo je leglo nacionalista i “sumanutih” rusofila”..

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije

Nije idiote jedan, govorim ti da ima ogromna struja ljudi u Siriji koja se gnuša ISILa ali ne podržava ni Asada. Izvini, moram te ovako osloviti, vidim nikako da ubodeš poentu koju ti govorim.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  wasbewill

Vrijeđaš pa se izvineš. Poznato. Koja ogromna struja?Pogledaj kartu i raspored naseljenih mjesta, teritoriju koju kontroliše Asad. Homs, Hamza, Alepo, Latakije, Deir ez Tor, Guta, Duma, Dera. Veze ti nemaš.
IDIOTE:narod je uz njega.
IDIOTE:Asad trenutno nema alternativu!

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije

Prijatelju, uz najbolje namjere ti govorim, ili ne čitaš ono što sam napisao ili si stvarno glup. Ponavljaš ono što ja kažem, sam se sa sobom raspravljaš.

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije
Reply to  wasbewill

Prestani lupetat, sramotis se.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  ZigAtman

TI LUPAS PAPAK.OBRAZUJ SE I NASTOJ MISLITI I SAMOSTALNO BEZ PTEDRASUDA KOMENTARISATI NEKA ZBIVANJA I STANJA.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  wasbewill

@wasbewill

Želiš činjenice? Assad je pobijedio na predsjedničkim izborima održanim 2014. godine. Izabran od strane vlastitog naroda.

Eto ti činjenica.

Pljuc.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Zadranin

TAKO JE……..STA ZAPADNI PAPCI ZNAJU!!!

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije
Reply to  Zadranin

Haha jest, i Sadam Husein je u vakat .

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  wasbewill

wasbewille, idiote jedan, govorim ti iz najbolje namjere, da lupetaš bez veze s mozgom. Ne smiješ vrijeđati sugovornike, jer se time izlažeš jednakom tretmanu.

Ako su ti Tadmur i ISIL isti, onda odi do Sirije i posjeti kojeg isilovca, mi ostali bi radije na pivo s Tadmurom. Tko preživi, pričati će. Heh, toliko gluposti kao u ovim tvojim komentarima nije bilo još od vremena kad je burt bio hiperaktivan.

U svakom slučaju. tvoji isil frendovi će uskoro mirisati ljubičice odozdo, a predsjednik Assad, vjerovatno najbolji državnik na BI i šire, raditi će na obnovi Sirije i protjerivanju terorističkih ostataka.

Geopolitika ti je u totalnoj banani, jbte. Turska je smećarska država koja nastoji ugrabiti svaki kvadratni metar na koji može staviti šapu od svojih susjeda, dok njen predsjednik sanja o obnovi otomanskog carstva. Rusija nastoji imati stabilne zemlje u susjedstvu i ne zanima ih otimačina. Da se ne ponašaš kao histerična baba, odnosno izvini prijateljski kao idiot, to bi ti bilo i samom jasno. Razumiješ, jbte?

Ajde sad budi dobar dečko i mani se trolanja.

Arkaj
Gost
Arkaj
2 godine prije
Reply to  wasbewill

@wasebewill
Malo ti je šuplja logika. Ako su Assada postavili francuzi onda to jedino može značiti da su imali divovski utjecaj u Siriji u doba Assada oca, što je potpuna glupost. Isto tako da je Assad postavljen od francuza onda bi bio njihov čovjek zastupao njihove interese a oni bi ga branili i pomagali što je opet neviđena glupost. Lupaš bez veze, za pisanje komentara trebalo bi barem malo poznavat temu koja je podloga za komentar. Bojim se da osim što si pismen i znaš tipkati po tikovnici nemaš ništa drugo što bi mogao ponuditi pa bi bilo najpoštenije da se ostaviš komentiranja a više čitaš što su drugi napisali…..

Namjerni prolaznik
Gost
Namjerni prolaznik
2 godine prije
Reply to  wasbewill

Trol-majstore svaka ti cast! U kratkom vremenskom intervalu uspio si ‘uznemiriti’
vecinu kvalitetnih komentatora da ti ‘nasjednu’ i odgovore na gomilu gluposti koje si napisao. PS: ovo ‘vecinu’ odnosi se na broj minusa koje si pobrao.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  wasbewill

Još je smješnija tvoja upornost unatoč brdu minusa koji ipak nešto govore ovdje jer vecina komentatora prati ovo sve malo dulje od 6god.
Činjenica je da trollaš i dosađuješ sa ciopropagandom.

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije

Tadmur ne smatraju se. Veliki plus pogotovo ovaj dio za tursku.

Edo
Gost
Edo
2 godine prije

Haha, novi kolač. Oprobana receptura malo istine, malo više laži i krene priča. Jeste, mirni su protesti bili i u Libiji i Iraku, kako da ne. Oni su srećom zbacili svoje diktatore i sad uživaju a Sirijci će morati trpiti diktaturu ko zna do kad.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Edo

ZAR LIBIJCI UZIVAJU???EDO MALO SI NAHLAJEN I NEUPUCEN….

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Edo

DOE,IZGLEDA FA SI INDOKTRINIRAM ANGLOSAKSONSKOM POLITIKOM PREVARA….TREBA TI POD HITNO TERAPIJA.

Edo
Gost
Edo
2 godine prije
Reply to  Fatih

@Fatih OTKLEN TEBE NA OVAJ DUNJALUK?

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  Edo

@Edo

Pogledaj u čemu su Libijci prije živjeli, a u čemu žive sad, nakon “oslobađanja” od strane Zapada:https://www.zerohedge.com/news/2018-06-12/libya-and-after-photos-go-viral

Med i mlijeko, ha?

Pljuc.

Eto ga.

Edo
Gost
Edo
2 godine prije
Reply to  Zadranin

@Zadranin
Hajde Fatih, ali čudim se tebi da ne vidiš sarkazam. Priča je bila da su u Siriji (kao i u Libiji i Iraku) bili spontani mirni protesti protiv diktatora a očigledno je da je sve organizovano da se te države i aktuelna vlast sruše jer su radili protiv interesa SAD. Eno Libijci sad dozivaju Gadafija, od blata bi ga pravili, samo da mogu. Ista je kuhinja bila i u Siriji ali srećom ima nade da se izvuku. Žrtve i šteta su ogromne i nadam se da neće biti uzalud, te da će i ovu gamad iz Idliba potamaniti.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Edo

Haha..Naš se @Edo naklepao minusa ni kriv ni dužan. Hebi ga nikada nam prepoznavanje sarkazma nije išlo. ?

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  Edo

@Edo

Bit će si naknadno dodao ono sarkastično u svom komentaru: “..kako da ne.” ?

Bime
Gost
Bime
2 godine prije
Reply to  Edo

Zašto minusi, zar ne vidite ironiju…

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Edo

Edo je bio sarkastican.

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije

Nego… ako ovaj brod po prvi put prolazi kroz Bospor od 2015., i to put Sredozemnog mora, onda vec tri godine cami u Crnom moru? A mozda je i isao preko Murmanska pa kroz onaj splet kanala kojima idu Kilo podmornice. 🙂

Mariola
Gost
Mariola
2 godine prije

Nek se ameri uhvate ta onu stvar ako misle gospodarit cijelim svijetom.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
2 godine prije

mogli ste pricekat iskrcaj….ovako ste mu stavili metu na ledja

POVEZANE VIJESTI

Izbornik