Assad: SAD će morati otići iz Sirije – Okupiti militante u Idlibu je najbolje vojno rješenje

Bashar Al-Assad
24 komentara

Sjedinjene Države se za prisutnost u Siriji koriste “Sirijskim demokratskim snagama”. Damask namjerava pregovarati s tim pokretom, ali u slučaju neuspjeha je spreman koristiti silu. Prema bilo kojoj od tih opcija, Amerikanci će morati napustiti sirijski teritorij, izjavio je predsjednik Sirije Bashar Al-Assad.

Nakon oslobođenja Alepa, Deir Ez-Zora, Homsa i Damaska, “ima manje aduta u američkom rukavu”, rekao je Assad u intervjuu za RT.

Ako je prethodno “adut” Washingtona bio Al-Nusra Front, koji je, kako se ispostavilo, bio Al-Qaeda, sada SAD kao novi “adut” izabrale “Sirijske demokratske snage”. Kako vladine trupe napreduju i neutraliziraju teroriste, “oni su sada jedini problem u zemlji”, rekao je sirijski predsjednik.

“Namjeravamo riješiti ovaj problem na jedan od dva načina. Prvo, otvoreni smo za pregovore. Uostalom, većina pripadnika “Sirijskih demokratskih snaga” su Sirijci. I vjerujemo da i oni vole svoju zemlju i ne žele biti marionete stranih snaga. Zato imamo zajedničke stavove. Nitko od nas ne vjeruje Amerikancima, ne zbog rata, već zbog toga što lažu na svakom koraku. Cijelo vrijeme govore jedno, ali onda čine nešto drugo. Dakle, jedna od mogućnosti je da živimo zajedno, kao Sirijci sa Sirijcima”, objasnio je sirijski vođa.

Druga mogućnost, koja se može koristiti u slučaju neuspjeha pregovora, je oslobađanje teritorija pomoću sile.

“Jednostavno nemamo drugih mogućnosti, bez obzira na prisutnost Amerike. Ovo je naša zemlja, a njeno oslobođenje je naše pravo i dužnost. I Amerikanci moraju otići. Prije ili kasnije to će se dogoditi. Oni su napali Irak bez ikakve pravne osnove i vidjeli su što je ispalo iz toga. Moraju donijeti zaključke. Irak nije iznimka, a Sirija i narodi naše regije više neće tolerirati inozemna uplitanja”, rekao je Assad.

Također je istaknuo da Washington i njegove “marionete na Zapadu” ometaju političko rješenje krize u Siriji i “pomažući svojim svježim snagama da ulaze u Siriju podupiru terorističke skupine”.

Sirija Bashar Al-Assad - Istočna Gouta
FOTO: Ilustracija, Bashar Al-Assad – Istočna Gouta

Stoga je jedna od glavnih zadaća Damaska u ovom trenutku da djeluje brže od Zapada.

“I mislim da dobro radimo po ovom pitanju”, dodao je predsjednik.

Assad je rekao da Sjedinjene Države razmatraju verziju snažnog integriranog udara diljem Sirije, ali ih ruske snage mogu zaustaviti.

“Tada su Rusi otvoreno izjavili da su spremni uništiti lansirne punktove projektila. Prema našim podacima nemamo nikakvih dokaza, postoje samo informacije, ali pouzdane, da je razmatrana opcija primjene sveobuhvatnog udara diljem Sirije. Ali je ta prijetnja prisilila Zapad da poduzme mnogo skromnije mjere”, rekao je Assad, podsjećajući na ograničeni napad Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske ranije ove godine.

Dakle, Rusija i Sjedinjene Države su “prilično povezani” u sukobu Siriji, ali se zahvaljujući mudrosti Moskve to se nije dogodilo, smatra sirijski čelnik.

Rekao je kako bi, da bi se stabilizirala situaciju u Siriji, Rusija trebala dobiti podršku. Istodobno, “potrebno je izbjeći glupo djelovanje američkih dužnosnika”.

Assad je također rekao da je Rusija pomogla da se ojača sirijski sustav protuzračne obrane, što je potvrđeno i “nedavnim napadima Izraela, Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske”. No, vlasti u Damasku namjeravaju dodatno ojačati protuzračnu obranu.

Primijećeno je da su na početku krize militanti prvo napadali položaje protuzračne obrane i značajan dio su uništili, što, prema Assadovim riječima, potvrđuje upletenost Izraela u izazivanju sukoba u Siriji.

Sirijski predsjednik je dodao “kako je nemoguće isključiti nove američke udare protiv Sirije, jer Washington svakodnevno krši međunarodno pravo u različitim područjima svijeta iz raznih razloga”.

Damask - Sirija
FOTO: Ilustracija, Damask, Sirija

“Stoga, svaka zemlja na svijetu može postati meta takvog napada”, dodao je Assad u intervjuu za RT.

“Koji su pravni razlozi za ovaj udar? Zbog čega njihovi zrakoplovi lete ovdje? Koje su pravne osnove za djelovanje njihove takozvane “Antiterorističke koalicije”, koja u stvari podržava teroriste? Nema ih. A za udare u Jemenu, Afganistanu, na pakistanskoj granici i tako dalje? Također”, rekao je Assad.

Na temu kemijskog oružja je sirijski lider još jednom naglasio odsutnost takvog oružja u Siriji i dodao kako bi primjena takvog oružja bila besmislena, jer je Damask uspio pobijediti u borbi za srca i umove civilnog stanovništva.

Ne bismo upotrijebili kemijsko oružje protiv našeg naroda. Kako možete upotrijebiti kemijsko oružje protiv civilnog stanovništva čiju potporu nastojite zadobiti postići?”, pita se Assad.

On je skrenuo pozornost na logičke nedosljednosti u izvješćima o uporabi kemijskog oružja, kao i da su lokalni stanovnici zanijekali činjenice o napadima.

Na primjer, jedan od kemijskih napada se navodno dogodilo nakon pobjede sirijskih vojnika u Istočnoj Gouti.

“Na ovom području je bila velika koncentracija vojske, militanata i civila. Da se koristilo kemijsko oružje, svi bi neizbježno morali stradati, a to se nije dogodilo”, istaknuo je sirijski čelnik.

Izrazio je mišljenje “kako je ova priča izmišljena za izgovor za napad na Siriju”.

Vojnik u Siriji
FOTO: Ilustracija, sirijski vojnik

“Trenutno na oslobođenim teritorijima većina građana, koja se protivila vladi na početku krize, sada podupire vodstvo zemlje, jer vide razliku između prisustva vlasti i kaosa”, rekao je Bashar Al-Assad.

Rekao je kako bi sirijske vlasti mogle riješiti problem terorizma za godinu dana, kada teroristi ne bi primali pomoć izvana, stoga je točno vrijeme kraja rata teško navesti.

“Međutim, približavamo se ovome, što je očito”, dodao je.

Okupiti sve militante u Idlibu ili najviše na dva tri mjesta je najbolje vojno rješenje

Prema riječima sirijskog predsjednika, sirijsko vodstvo namjerava osloboditi sve teritorije zemlje, uključujući i pokrajinu Idlib.

Predsjednik je naglasio da su militanti iz različitih dijelova Sirije donijeli vlastitu odluku o odlasku u Idlib.

“Naš je plan bio okupiti ih u jednom, dva ili tri okruga. Bolje je boriti se u dva, tri ili četiri smjera, nego deset ili čak više od sto područja. Vojno je više isplativo. Oni su tako odabrali, ali s vojnog gledišta, to je još bolje za nas”, dodao je Assad.

Podsjetimo, nakon objava o navodnoj uporabi kemijskog oružja, 4. travnja u gradu Dumi, SAD, Velika Britanija i Francuska su pokrenula raketni napad  na ciljeve u Siriji, bez čekanja rezultata istrage o Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW). Navodni dokazi su se temeljili na snimkama objavljenim na internetu od strane islamističkih militanata i takozvanih Bijelih kaciga.

U svibnju je izraelsko zrakoplovstvo  provelo zračne udare na položaje sirijske vojske u podnožju Golanske visoravni. Istovremeno su teroristi, koji su iskoristili zračne napade Izraela na Siriji, a prema nekim informacijama uz podršku izraelskih tenkova “Merkava”, napali sirijski grad Al-Baath na Golanskoj visoravni.

Ipak, uz sve pritiske, sirijska vojska i saveznici su uspjeli osloboditi sva predgrađa Damaska, ukloniti “Rastanski kotao”, važno prometno čvorište koje su držali teroristi sjeverno od Homsa, čime je sada potpuno osigurana komunikacija  između Aleppa, Hame, Homsa, Damaska, sve do grada Dara’a na jugu zemlje.

Golanska visoravanHezbollahIDFISILIslamska državaKalifatNATOOPCW
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Daj dosadan si brate. preusmjeravaš diskusiju u nevažne stvari, a istih ima na prevodima i kratkim člancima koje pravi Hina.Što je srž, suština? Hoće ii kako i kada SAD otići iz Sirije i to da je Idlib bio plan da se lakše boriti, ako treba , na jednom mjestu , nego na sto. Čega, punktova valjda. Nosi se u pzdu mtrnu s trolovanjem u nevažno.

Ivo Lola
5 godine prije

Mene za razliku od lingvističkih i gramatičkih inspektora više zanimaju gole činjenice, mada bih volio da ne moram dešifrirati. Elem, SAD mora otići iz Sirije, mora otići iz Iraka, iz Libije, iz Afganistana, iz Katara, sa cjelopkupnog Balkana, SAD mora ukloniti dalekometne interkontinentalne raketne sustave iz Njemačke i Rumunjske i pozatvarati sve vojne baze i vojne instalacije u Europi i svijetu… E tek tada bi mogli sa amerikancima ozbiljno i ravnopravno razgovarati. Ovako, uz stalnu vojnu prijetnju, svaki odnos sa njima se bazira na ucjeni i reketu, a u korist njihovih hegemonističkih interesa.

tuf
5 godine prije

“Uostalom, većina pripadnika “Sirijskih demokratskih snaga” su Sirijci.” – jel ? Prvi glas.

Alen
5 godine prije

Zaustavljanjem rata u siriji ,stabilizirati ce se irak ,kasnije afganistan zatim cijeli bliski istok plus rusija.ostaje.tu prisutna … To bi bio vec oprostaj od dominacije petrodolara pa onda sve ono sto sljedi njegovim rusenjem… Izrael gubi glavnog saveznika.i nema vise teroriziranja…
Zato mislim da usa nece lako pustiti siriju cak i ako asad uspije da bez metka vrati sjever pod svoju kontrolu..
Kako imaju jos saveznika na BI nije iskljucivo da njih ukljuce u sukob jer scenario gubitka BI za njih ima devastirajuci ucinak….

Turska.je tu jos upitna i uz obecanje rjesavanja kurdskog pitanja lako mogu nazad u narucje usa , ksa i sateliti bi izgubili uticaj ,sigurno bi bili uz usa, izrael ne trebam ni spominjati…

Lako moguc je scenario zapaljenja bliskog istoka jer ameri ce radje sve gurnuti u sukob nego dopustiti bilo kakvu drugu soluciju gdje oni i njihovi sateliti tamo gube uticaj…

Lindita
5 godine prije

Prema Iranskim medijima Rusi su vodili pregovore s Anglocionitsima (u dogovoru s Iranom) o tome da se snage osovine otpora koje nisu iz Sirije povuku tamo s juga a za uzvrat da se Anglociiniti povuku iz Al Tanfa … kako za sada stoje stvari na terenu zločinci se ne povlače iz Tanfa pa će proiranske snage koje se nalaze oko Dare i Qunitre (Pakistanci, Afganistanci i Hizbollah) učestvovati u operacijama … cionistički mediji javljaju da su se proiranske snage presvukle u odore Sirijske vojske …

Nikod
5 godine prije

Ma najbolje pobij gamad kaubojsku i problem rjesen

Mate
5 godine prije

Jbg, teško je Rusa nadmašit u šahu 🙁

Churko
5 godine prije

Amerikenjci iz SAD su seronje genocidne ubojice i sa njima mogu biti prijatelji samo oni koji su isti kao i oni, imamo prilike vidjeti te i takve izbliza u likovim a koji sijede na Pantovcaku, u Banskim dvorima, Ministrastvu odbrane. Svima njima su bitniji interesi SAD do interesa Hrvatske i Hrvatskog naroda. U istinskoj i stvarnoj demokraciji ti i takvi likovi bi po kratkom postupku sprovedeni pred prijeki vojni sud , zbog veleizdaje. Demoikracijo kada ces vise stici?

stadion_karampuh
5 godine prije

Mislim da čak i ako se povuku iz istočnog dijela Sirije (što je vrlo vjerovatno jer su potpuno opkoljeni) ostaje pitanje potencijala američke vojske raspoređene na teritoriji Jordana za kopneni udar na sirijsku vojsku. Uz mnogo napora (svakako) mogu okupiti svoje, jordanske, izraelske pa možda čak i saudijske trupe. Možda je sada ta mogućnost u domenu naučne fantastike, ali svakako da se ne smije odbaciti. Njihov položaj u Jordanu je mnogo povoljniji nego onaj na istoku Sirije.

Siniša
5 godine prije

Ako hoces da prezicis slusat ces Rusiju,ni manje ni vise i bez “izleta”.

bbbb
5 godine prije

Zašto Nosferatu, ako je to što glumi da je, nije zaprijetio bobrokzapadu da je Rusija garant da Sirija nema kemijsko oružije i da će ju Rusija braniti svim silama, pa i nukleusom, ako je netko želi napasati radi ko fol kemijskog napada. Nosferatu razoružao Siriju od kemikalija da je ovi napadaju zbog kemije, Nosferatu odhebaus, prodaji te đahvestorije nekom drugom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI