fbpx

Assad: SAD će morati otići iz Sirije – Okupiti militante u Idlibu je najbolje vojno rješenje

Bashar Al-Assad

Sjedinjene Države se za prisutnost u Siriji koriste “Sirijskim demokratskim snagama”. Damask namjerava pregovarati s tim pokretom, ali u slučaju neuspjeha je spreman koristiti silu. Prema bilo kojoj od tih opcija, Amerikanci će morati napustiti sirijski teritorij, izjavio je predsjednik Sirije Bashar Al-Assad.

Nakon oslobođenja Alepa, Deir Ez-Zora, Homsa i Damaska, “ima manje aduta u američkom rukavu”, rekao je Assad u intervjuu za RT.

Ako je prethodno “adut” Washingtona bio Al-Nusra Front, koji je, kako se ispostavilo, bio Al-Qaeda, sada SAD kao novi “adut” izabrale “Sirijske demokratske snage”. Kako vladine trupe napreduju i neutraliziraju teroriste, “oni su sada jedini problem u zemlji”, rekao je sirijski predsjednik.

“Namjeravamo riješiti ovaj problem na jedan od dva načina. Prvo, otvoreni smo za pregovore. Uostalom, većina pripadnika “Sirijskih demokratskih snaga” su Sirijci. I vjerujemo da i oni vole svoju zemlju i ne žele biti marionete stranih snaga. Zato imamo zajedničke stavove. Nitko od nas ne vjeruje Amerikancima, ne zbog rata, već zbog toga što lažu na svakom koraku. Cijelo vrijeme govore jedno, ali onda čine nešto drugo. Dakle, jedna od mogućnosti je da živimo zajedno, kao Sirijci sa Sirijcima”, objasnio je sirijski vođa.

Druga mogućnost, koja se može koristiti u slučaju neuspjeha pregovora, je oslobađanje teritorija pomoću sile.

“Jednostavno nemamo drugih mogućnosti, bez obzira na prisutnost Amerike. Ovo je naša zemlja, a njeno oslobođenje je naše pravo i dužnost. I Amerikanci moraju otići. Prije ili kasnije to će se dogoditi. Oni su napali Irak bez ikakve pravne osnove i vidjeli su što je ispalo iz toga. Moraju donijeti zaključke. Irak nije iznimka, a Sirija i narodi naše regije više neće tolerirati inozemna uplitanja”, rekao je Assad.

Također je istaknuo da Washington i njegove “marionete na Zapadu” ometaju političko rješenje krize u Siriji i “pomažući svojim svježim snagama da ulaze u Siriju podupiru terorističke skupine”.

Sirija Bashar Al-Assad - Istočna Gouta

FOTO: Ilustracija, Bashar Al-Assad – Istočna Gouta

Stoga je jedna od glavnih zadaća Damaska u ovom trenutku da djeluje brže od Zapada.

“I mislim da dobro radimo po ovom pitanju”, dodao je predsjednik.

Assad je rekao da Sjedinjene Države razmatraju verziju snažnog integriranog udara diljem Sirije, ali ih ruske snage mogu zaustaviti.

“Tada su Rusi otvoreno izjavili da su spremni uništiti lansirne punktove projektila. Prema našim podacima nemamo nikakvih dokaza, postoje samo informacije, ali pouzdane, da je razmatrana opcija primjene sveobuhvatnog udara diljem Sirije. Ali je ta prijetnja prisilila Zapad da poduzme mnogo skromnije mjere”, rekao je Assad, podsjećajući na ograničeni napad Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske ranije ove godine.

Dakle, Rusija i Sjedinjene Države su “prilično povezani” u sukobu Siriji, ali se zahvaljujući mudrosti Moskve to se nije dogodilo, smatra sirijski čelnik.

Rekao je kako bi, da bi se stabilizirala situaciju u Siriji, Rusija trebala dobiti podršku. Istodobno, “potrebno je izbjeći glupo djelovanje američkih dužnosnika”.

Assad je također rekao da je Rusija pomogla da se ojača sirijski sustav protuzračne obrane, što je potvrđeno i “nedavnim napadima Izraela, Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske”. No, vlasti u Damasku namjeravaju dodatno ojačati protuzračnu obranu.

Primijećeno je da su na početku krize militanti prvo napadali položaje protuzračne obrane i značajan dio su uništili, što, prema Assadovim riječima, potvrđuje upletenost Izraela u izazivanju sukoba u Siriji.

Sirijski predsjednik je dodao “kako je nemoguće isključiti nove američke udare protiv Sirije, jer Washington svakodnevno krši međunarodno pravo u različitim područjima svijeta iz raznih razloga”.

Damask - Sirija

FOTO: Ilustracija, Damask, Sirija

“Stoga, svaka zemlja na svijetu može postati meta takvog napada”, dodao je Assad u intervjuu za RT.

“Koji su pravni razlozi za ovaj udar? Zbog čega njihovi zrakoplovi lete ovdje? Koje su pravne osnove za djelovanje njihove takozvane “Antiterorističke koalicije”, koja u stvari podržava teroriste? Nema ih. A za udare u Jemenu, Afganistanu, na pakistanskoj granici i tako dalje? Također”, rekao je Assad.

Na temu kemijskog oružja je sirijski lider još jednom naglasio odsutnost takvog oružja u Siriji i dodao kako bi primjena takvog oružja bila besmislena, jer je Damask uspio pobijediti u borbi za srca i umove civilnog stanovništva.

Ne bismo upotrijebili kemijsko oružje protiv našeg naroda. Kako možete upotrijebiti kemijsko oružje protiv civilnog stanovništva čiju potporu nastojite zadobiti postići?”, pita se Assad.

On je skrenuo pozornost na logičke nedosljednosti u izvješćima o uporabi kemijskog oružja, kao i da su lokalni stanovnici zanijekali činjenice o napadima.

Na primjer, jedan od kemijskih napada se navodno dogodilo nakon pobjede sirijskih vojnika u Istočnoj Gouti.

“Na ovom području je bila velika koncentracija vojske, militanata i civila. Da se koristilo kemijsko oružje, svi bi neizbježno morali stradati, a to se nije dogodilo”, istaknuo je sirijski čelnik.

Izrazio je mišljenje “kako je ova priča izmišljena za izgovor za napad na Siriju”.

Vojnik u Siriji

FOTO: Ilustracija, sirijski vojnik

“Trenutno na oslobođenim teritorijima većina građana, koja se protivila vladi na početku krize, sada podupire vodstvo zemlje, jer vide razliku između prisustva vlasti i kaosa”, rekao je Bashar Al-Assad.

Rekao je kako bi sirijske vlasti mogle riješiti problem terorizma za godinu dana, kada teroristi ne bi primali pomoć izvana, stoga je točno vrijeme kraja rata teško navesti.

“Međutim, približavamo se ovome, što je očito”, dodao je.

Okupiti sve militante u Idlibu ili najviše na dva tri mjesta je najbolje vojno rješenje

Prema riječima sirijskog predsjednika, sirijsko vodstvo namjerava osloboditi sve teritorije zemlje, uključujući i pokrajinu Idlib.

Predsjednik je naglasio da su militanti iz različitih dijelova Sirije donijeli vlastitu odluku o odlasku u Idlib.

“Naš je plan bio okupiti ih u jednom, dva ili tri okruga. Bolje je boriti se u dva, tri ili četiri smjera, nego deset ili čak više od sto područja. Vojno je više isplativo. Oni su tako odabrali, ali s vojnog gledišta, to je još bolje za nas”, dodao je Assad.

Podsjetimo, nakon objava o navodnoj uporabi kemijskog oružja, 4. travnja u gradu Dumi, SAD, Velika Britanija i Francuska su pokrenula raketni napad  na ciljeve u Siriji, bez čekanja rezultata istrage o Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW). Navodni dokazi su se temeljili na snimkama objavljenim na internetu od strane islamističkih militanata i takozvanih Bijelih kaciga.

U svibnju je izraelsko zrakoplovstvo  provelo zračne udare na položaje sirijske vojske u podnožju Golanske visoravni. Istovremeno su teroristi, koji su iskoristili zračne napade Izraela na Siriji, a prema nekim informacijama uz podršku izraelskih tenkova “Merkava”, napali sirijski grad Al-Baath na Golanskoj visoravni.

Ipak, uz sve pritiske, sirijska vojska i saveznici su uspjeli osloboditi sva predgrađa Damaska, ukloniti “Rastanski kotao”, važno prometno čvorište koje su držali teroristi sjeverno od Homsa, čime je sada potpuno osigurana komunikacija  između Aleppa, Hame, Homsa, Damaska, sve do grada Dara’a na jugu zemlje.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
24 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Daj dosadan si brate. preusmjeravaš diskusiju u nevažne stvari, a istih ima na prevodima i kratkim člancima koje pravi Hina.Što je srž, suština? Hoće ii kako i kada SAD otići iz Sirije i to da je Idlib bio plan da se lakše boriti, ako treba , na jednom mjestu , nego na sto. Čega, punktova valjda. Nosi se u pzdu mtrnu s trolovanjem u nevažno.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

Mene za razliku od lingvističkih i gramatičkih inspektora više zanimaju gole činjenice, mada bih volio da ne moram dešifrirati. Elem, SAD mora otići iz Sirije, mora otići iz Iraka, iz Libije, iz Afganistana, iz Katara, sa cjelopkupnog Balkana, SAD mora ukloniti dalekometne interkontinentalne raketne sustave iz Njemačke i Rumunjske i pozatvarati sve vojne baze i vojne instalacije u Europi i svijetu… E tek tada bi mogli sa amerikancima ozbiljno i ravnopravno razgovarati. Ovako, uz stalnu vojnu prijetnju, svaki odnos sa njima se bazira na ucjeni i reketu, a u korist njihovih hegemonističkih interesa.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

Ne vjerujem da su SAD jaki u Siriji, Max 5000 pripadnika SOF snaga. U improviziranim bazama od onih valjaka s pijeskom i bivšoj tvornici cementa LaFarge. Naravno da bi zrakoplovstvo tuklo i branilo ih, ali vidim da Damask ima drugi pristup. Malo se izvještava o ratu SDF-lokalni Arapi u gradu Raqqi. To je rad tajnih službi Damaska i ostalih, definitivno. Dalje, pleme Shaytat, suniti, koje živi gore i dolje od Eufrata je za Asssda i ima najmanje 5000 boraca. kršćani u Hasaki i Qamišliju. Preko svih njih se tajno pregovara, na kraju će Kurdi biti prevaga. Ili će se dogovoriti za nekakvu kulturnu autonomiju u tri kantončića, ili će bježati kao Barzanijeve Pešmerge. Američki vojnici neće ginuti da brane njihovu “državu”. To je milijun posto.No, to trebaju Rusi s Erdoganom. dakle, polako.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Što se tiče konfiguracije terena, Idlib je za bilo koju vojsku dječja igra. A to SAA danas jest. prava vojska koja to može odraditi. Nešto će “umjerenima” morat dati. Nekakve proširene ovlasti na lokalnoj razini, ništa više od toga. Ali bez vehabijskog lelekanja i Muslimanskog bratstva. Šteta. Ukrajina i Sirija su dokaz da na prvu naznaku “Obojene revolucije” i rata, treba reagirati svom raspoloživom silom u centar događanja. Assad je zakasnio, ali je opet imao sreću da mu je ostala vojska, koju opet dvije trećine čine suniti. Pogrešna procjena agresora. Nije bilo masovnog dezertiranja. Sad je tu gdje jest. Ima nade, više nego što neko misli. Il sam ja nepopravljivi optimist? No, kad vidim kartu iz 2013. činjenice govore da je pobijedio.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

A ro sve rade jednostavno zato što mogu. Ne samo da ne zatvaraju vojne baze nego planiraju graditi i nove – Poljska je samo najnoviji primjer.
Važnije je od Al-Tanfa (pustinja bez naftne i plina) pustinju južno od DeZza, gdje još operira ISIL. A vidite kako je Satanyahu dobar – dao vam je dopuštenje da oslobodite vlastiti teritorij, tj. istočnu Da’aru. Problem je i dalje prevelika bliskost Rusije sa IzraHELLom. Znam da bi Putin htio sjediti na dvije stolice, ali u doglednoj budućnosti morat će se odlučiti na koju će stranu. A do tada Hazari intenzivno lobiraju Amere da im priznaju aneksiju Golana. Sirija priznaje aneksiju gruzijskog teritorija, a očekuje vlastitog okupiranog?!

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

“Uostalom, većina pripadnika “Sirijskih demokratskih snaga” su Sirijci.” – jel ? Prvi glas.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  tuf

SDF – etnički Kurdi, i politički (?) Sirijci. Barem se tako nada Bashar.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Zaustavljanjem rata u siriji ,stabilizirati ce se irak ,kasnije afganistan zatim cijeli bliski istok plus rusija.ostaje.tu prisutna … To bi bio vec oprostaj od dominacije petrodolara pa onda sve ono sto sljedi njegovim rusenjem… Izrael gubi glavnog saveznika.i nema vise teroriziranja…
Zato mislim da usa nece lako pustiti siriju cak i ako asad uspije da bez metka vrati sjever pod svoju kontrolu..
Kako imaju jos saveznika na BI nije iskljucivo da njih ukljuce u sukob jer scenario gubitka BI za njih ima devastirajuci ucinak….

Turska.je tu jos upitna i uz obecanje rjesavanja kurdskog pitanja lako mogu nazad u narucje usa , ksa i sateliti bi izgubili uticaj ,sigurno bi bili uz usa, izrael ne trebam ni spominjati…

Lako moguc je scenario zapaljenja bliskog istoka jer ameri ce radje sve gurnuti u sukob nego dopustiti bilo kakvu drugu soluciju gdje oni i njihovi sateliti tamo gube uticaj…

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Alen

Da Ameri mogu vec bi cijeli BI gurnuli u rat,ali ocito im ne ide od ruke.pokusavaju sa sankcijama da ucijenjuju a i to nece do vijeka.Stalno nesto pimplaju,a time pokazuju svoju nemoc.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  tedi

Nije pitanje mogu li ,jer mogu sigurno ,pitanje je odluke hoce li…

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Alen

Hoće

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Alen

Mogu ali nece da ratuju sa Rusijom,sve su to lazne zastave,bombardovanje SADe,FR i VB Sirije,,pa sto Rusija nije napala brodove odakle su pucali,a rekla je da hoce.Dogadaji su se razvukli,pa ima postora i za drugacije razmisljanje,pa culi smo da ce se gledati da zapadni partneri izadu sa BI ne porazeni.Nas male drzavice nitko nista ne pita,mi cemo pripasti tamo ili vamo,kako se sile dogovore.Tako je bilo uvijek.Smrdi mi na granicu Karla Velikog.

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije

Prema Iranskim medijima Rusi su vodili pregovore s Anglocionitsima (u dogovoru s Iranom) o tome da se snage osovine otpora koje nisu iz Sirije povuku tamo s juga a za uzvrat da se Anglociiniti povuku iz Al Tanfa … kako za sada stoje stvari na terenu zločinci se ne povlače iz Tanfa pa će proiranske snage koje se nalaze oko Dare i Qunitre (Pakistanci, Afganistanci i Hizbollah) učestvovati u operacijama … cionistički mediji javljaju da su se proiranske snage presvukle u odore Sirijske vojske …

Nikod
Gost
Nikod
2 godine prije

Ma najbolje pobij gamad kaubojsku i problem rjesen

Mate
Gost
Mate
2 godine prije

Jbg, teško je Rusa nadmašit u šahu 🙁

Churko
Gost
Churko
2 godine prije

Amerikenjci iz SAD su seronje genocidne ubojice i sa njima mogu biti prijatelji samo oni koji su isti kao i oni, imamo prilike vidjeti te i takve izbliza u likovim a koji sijede na Pantovcaku, u Banskim dvorima, Ministrastvu odbrane. Svima njima su bitniji interesi SAD do interesa Hrvatske i Hrvatskog naroda. U istinskoj i stvarnoj demokraciji ti i takvi likovi bi po kratkom postupku sprovedeni pred prijeki vojni sud , zbog veleizdaje. Demoikracijo kada ces vise stici?

stadion_karampuh
Gost
stadion_karampuh
2 godine prije

Mislim da čak i ako se povuku iz istočnog dijela Sirije (što je vrlo vjerovatno jer su potpuno opkoljeni) ostaje pitanje potencijala američke vojske raspoređene na teritoriji Jordana za kopneni udar na sirijsku vojsku. Uz mnogo napora (svakako) mogu okupiti svoje, jordanske, izraelske pa možda čak i saudijske trupe. Možda je sada ta mogućnost u domenu naučne fantastike, ali svakako da se ne smije odbaciti. Njihov položaj u Jordanu je mnogo povoljniji nego onaj na istoku Sirije.

stadion_karampuh
Gost
stadion_karampuh
2 godine prije

Koliko je vanjska politika Izraela rogue u zadnje vrijeme, mislim da ne treba odbaciti tu mogućnost napada, jer je to ujedno i jedina prilika da Izrael utoli svoju glad za teritorijalnom ekspanzijom. Ostaje samo pitanje njihove sposobnosti uvlačenja Amerikanaca u veći sukob.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ako hoces da prezicis slusat ces Rusiju,ni manje ni vise i bez “izleta”.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Zašto Nosferatu, ako je to što glumi da je, nije zaprijetio bobrokzapadu da je Rusija garant da Sirija nema kemijsko oružije i da će ju Rusija braniti svim silama, pa i nukleusom, ako je netko želi napasati radi ko fol kemijskog napada. Nosferatu razoružao Siriju od kemikalija da je ovi napadaju zbog kemije, Nosferatu odhebaus, prodaji te đahvestorije nekom drugom.

Andree
Gost
Andree
2 godine prije
Reply to  bbbb

Uz bobrokića i jednog nosferatučića za našeg bbbb. Dosta više tvojih neumskih i neukusnih, a pogotovo ničim utemeljenim prozivanja likova iz knjigi, stripova i filmova…

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  bbbb

Mislim da treba gledati i dogadjanja na terenu, ne samo retoriku. Dokle god SAA napreduje, vojno jaca i nije izlozena ozbiljnijim napadima, nije u redu prozivati Putina. Vidjeti cemo kako ce stvari ici dalje, i tko radi za koga.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo, uključi logiku: zašto bi netko nekoga razoružavao kao fol da ga ne napadnu prije 3 godine a sada razoružanog ga pušta na milost i nemilost istih?

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  bbbb

Pitam se samo,tko naoruzava Palestince?Te price bombe kucne radinosti ,ne piju vodu,kada vojni lobi
jedino sto zeli je rat da prodaje oruzje,stvarajuci permanentne ratove..Mozda ce ipak Izrael ici u more ili selidba.Zasto su na paradi u Moskvi bili samo Vucic i Njatanahu.Mozda ce Zidovi da se nasele u Vojvodinu,pa tu su nekada i zivili.
Jedino sto znam je da nista ne znam,sta se reziseri iza kulisa dogovaraju,pa malo postuju dogovore,pa malo ne.
Ili malo izokrenuto gledanje,dali Nato zeli da napadne Rusiju ili zeli da okupira EU koja se prosirila i sada Nato siri okupaciju? I jedni drugi zele da kontroliraju taj dio Evrope.Sto je Bilt izjavio ,da je veca pretnja pravoslavlje od Muslimana.Mislim da je mislio na Rusiju.Ili dali to rece Klintonova, Rusija zeli da obnovi SSSR.Velesile nastaju,kada vojno ili ekonomski ratuje van drzave.Tu je debelo isplivala i Kina,koja ima strateski interes i za Evropu “put svile”.Ili frka oko Makedonije, Kina je zakupila Solunsku luku,a pojavila se prica kopanja kanal kroz Srbiju dolinom Morave pa dalje do Soluna.Mi nista neznamo,jedino znam da te tri vele sile nikada nece zaratiti,a Rusi ce ostati u Siriji i podrzavati Asada,i nece dati da Iran i Katar izvoze plin u Evropu,u Aziju da,ali Evropu ne,jedino ga mogu prodati Rusiji,a ona dalje,pa to je i Putin rekao na forumu na pitanje dali Rusija kupuje iransku naftu,”da kupujemo iransku naftu”.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik