Assangeov odvjetnik otkriva: Pentagon stoji iza progona izdavača Wikileaksa

Julian Assange - Pentagon
7 komentara

Odvjetnik Juliana Assangea potvrdio je da je Pentagon, a ne Bijela kuća ili bilo koja druga vladina agencija čije je tajne Wikileaks procurio, pokrenula kampanju koja je trajala gotovo deset godina i uništila izdavača.

Nakon što je Assangeov odvjetnik Geoffrey Robertson pitao službenike u Obaminoj administraciji jesu li “doista htjeli” ovog izdavača za zviždače, rekao je da su odgovorili:

„Mi ga ne želimo, ali Pentagon ga želi, a u konačnici bit će po njihovom“

Robertsonove “visoke veze” dovele su ga do članova Obamine administracije nakon što je saznao za veliku tajnu porotu koju su pokrenuli protiv Assangea 2010. godine, rekao je Phillipu Adamsu na ABC-jevom Radio Nationalu u četvrtak. Kada ih je Robertson upozorio koje će ovo implikacije imati na Prvi amandman na temelju zakona o nacionalnoj sigurnosti, oni su već znali kakav će to presedan postaviti.

Dok je Obamina administracija, na temelju Zakona o špijunaži, optužila više zviždača od svih prethodnih predsjednika do tada, ona nikada nije pokušavala promijeniti zakon protiv izdavača.

Pentagon je napokon došao na svoje. Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid potpisao je, ranije ovog mjeseca, zahtjev za nalog za izručenje u SAD-u, a Assange će se suočiti sa saslušanjem o izručenju u veljači.

Tereti se za 17 točaka kršenja Zakona o špijunaži, uključujući dobivanje i objavljivanje informacija o nacionalnoj obrani, te ranije optužbe o zavjeri radi upada u računala, u vezi s masovnim otkrivanjem povjerljivih dokumenata koje mu je vojni obavještajni analitičar Bradley (sada Chelsea) Manning dao.  Zapisi o ratu u Iraku i Afganistanu otkrili su zločine u SAD-u, uključujući mučenje zatočenika i ubojstva civila, te predstavljaju najveći gubitak vojnih tajni u povijesti SAD-a.

Suđenje će se održati na sudu u Istočnom okrugu u Virginije. Malo je vjerojatno kako će na tom sudu pobijediti i da će ga osloboditi jer nijedan optuženik kojem je suđeno za “nacionalnu sigurnost” na tom sudu nikada nije dobio slučaj. Ako ga optuže suočava se sa 170 godina zatvora.

Prema istraživanju WikiLeaksa, porota je na svom vrhuncu istrage protiv Assangea uključivala Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo obrane, FBI, State Department i diplomatsku sigurnosnu službu. No, upravo je Pentagon već 2008. godine započeo istragu kako bi srušio Assangea, pokrenuvši rat protiv WikiLeaksa kroz svoj Cyber ​​Counter-Intelligence odsjek.

Prema riječima Johna Pilgera, njihova zavjera uključivala je medijski rat koji je koristio reputacijske mrlje i “prijetnje izloženosti kaznenom progonu” s ciljem uništavanja “osjećaja povjerenja” u srž WikiLeaksa.

Misija Pentagona je gotovo ispunjena. Assange je tako temeljno “isprljan” da većina njegovih navijača sumnja da će ikada dobiti pošteno suđenje. Ne samo da je bio okarakteriziran kao silovatelj, izdajnik, fašist i svako drugo ime u knjizi, nego su se čak i oni novinari koji su profitirali od njegova rada okrenuli protiv njega. Napominjemo to su novinari Guardiana, Washington Posta, New York Timesa i drugih mainstream medija, koji su objavljivali WikiLeaks prije mnogo godina .

Robertson je sugerirao da bi vlada Jeremyja Corbyna u Velikoj Britaniji mogla blokirati Assangeovo izručenje, ili ga čak poslati kući u Australiju, napominjući da je “izručenje do neke mjere politička, a ne pravna odluka”, ali se činilo da nije uvjeren u Corbynove šanse da postane premijer.

PentagonsuđenjeWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

“Zapisi o ratu u Iraku i Afganistanu otkrili su zločine u SAD-u, uključujući mučenje zatočenika i ubojstva civila, te predstavljaju najveći gubitak vojnih tajni u povijesti SAD-a.”
???
A to inače ne bi nitko znao? Naročito oni u Iraku i Afganistanu?
A Vijetnam?

cogo
4 godine prije

pa svaki dan vidimo kakva je kurva politika ,,ko još vjeruje tim pokvarenicima je isti takav ,,pa nema politika koji bi danas bio barem malo pošten ,,osobni jih nikako ne podnosim ,,pokazali su nam da si stvorovi koji radu za krvave pare ,,ko stoji iza njih se zan ,,a zakaj se ne nađe junak da malo pusta krv i njima ,,zar se danas ne nađe takav junak ,,nekad je gavrllo napravio frku pa pokazao da su i takve velike glave smrtnici ,,niko nije nista poneo sa sobom ,,

jbg
4 godine prije

Nadam se, da Wikileaks još uvijek drži par nuklearki u svojim rukama.

Lucija
4 godine prije

Assange je zaglavio u zatvoru da bi svi mi nešto saznali.

Svaki grad i zemlja trebali bi mu dati podršku.
A novinari i novine koji su profitirali na otkrićima?
Bilo bi u redu da novinarska društva nešto organiziraju. Npr peticiju širom svijeta za oslobođenje Assagea…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI