Biden dozvoljava dalju isporuku zaliha oružja za Ukrajinu

Pentagonove zalihe za Ukrajinu
15 komentara

SAD će poslati još 600 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini pored paketa od 675 miliona dolara objavljenog prošle sedmice, rekao je u četvrtak predsjednik Joe Biden. Bijela kuća nije precizirala od čega će se sastojati najnovija isplata, samo da će to biti povlačenje usluga Ministarstva odbrane.

Dopis objavljen na web stranici Bijele kuće ovlastio je državnog sekretara Antonija Blinkena da “usmjeri povlačenje do 600 miliona dolara u odbrambenim artiklima i uslugama Ministarstva odbrane, te vojnom obrazovanju i obuci” Ukrajini.

Pentagon je kasnije pojasnio da će najnoviji paket pomoći uključivati ​​”dodatnu municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS)” hiljade 105 mm i precizno navođenih artiljerijskih metaka kalibra 155 mm, radare protiv artiljerije i sisteme protiv dronova. Takođe će uključivati ​​i protivpješadijske mine, malokalibarsko oružje i municiju, kao i naočare za noćno osmatranje i opremu za hladno vrijeme.

Konstatujući sadržaj paketa pomoći od 600 miliona dolara, Ministarstvo odbrane je navelo da je to 21. takvo „povlačenje“ od avgusta 2021.

Ranije u četvrtak, Pentagon je najavio ugovor vrijedan 311 miliona dolara sa Lockheed Martinom i Raytheonom za popunjavanje zaliha protivtenkovskih projektila Javelin iscrpljenih isporukama Kijevu.

Otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu u februaru, Bidenova Bijela kuća je obećala ukupno 44,3 milijarde dolara pomoći Kijevu. Međutim, samo dio je bio u gotovini, dok je ostatak bio procijenjena vrijednost oružja, municije i obuke koju nudi Pentagon. Od prošle sedmice, čisto vojna pomoć iznosila je 14,5 milijardi dolara od februara, povrh 17,2 milijarde dolara koje je ušlo u Ukrajinu od državnog udara 2014. godine.

U međuvremenu, Nacionalna odbrambena industrijska asocijacija procijenila je da će američka vojska doživjeti gubitak kupovne moći od 110 milijardi dolara u sljedećoj fiskalnoj godini zbog velike inflacije, tvrdeći da će Pentagonu trebati dodati 42 milijarde dolara u budžet samo da bi održao korak.

OružjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Tople deke i generatori ništa, samo oružje?

petar schroder
1 godina prije

Vidio sam toliko beskucnika u Amecici a pusti Rusiju na miru OVDJE SE VODI RAT IZMEDU AMERIKE I RUSIJE PREKO UKRAINE Vodite ratove na granici Amerike a pustite Evropu na miru.Dosta je da ste unistili IRAK LIBIJU SIRIJU A SADA HOCETE NA RUSIJU Amerika je vodila toliko ratova a nisu imali nikakve sankcije Evropa ce debelo platiti za ovo, kada zahladi i kada se pocmu smrzavati

rade
1 godina prije

Naravno da ce poslati,mozda i nuklearno oruzje kad Rusi nista ne smiju.Sute i pricaju o nekakvim crvenim linija koje su ustvari sive boje.Kako je krenulo ubrzo ce ukrajinci/Nato preci Rusku granicu.

Jaja
1 godina prije

Do zadnjeg Ukrajinca 💪
A onda se samo upisati na zemljište …

burt
1 godina prije

NATO-u je važno da se usidri u Harkovskoj oblasti jer se od tamo nadziru Lugansk i Donetsk a i dijelovi Rusije u trokutu Belgorod-Kursk-Voronjež, zato su ruski generali držali koridor na granici unutar Ukrajine oko Harkova jer su bili svjesni važnosti Harkova ali NATO obavještajci i NATO artiljerci instruktori na sistemima M142 i M270 uz podršku dronova i satelita imaju snimljene sve ruske vojne objekte i jedinice i drže ih na nišanu

Max
1 godina prije

Narod plaća a oružari zarađuju.

Kio
1 godina prije

Amerika sebe naoruzava a ne Ukrajinu

hiber
1 godina prije

Putler je uspješno unistio rusku armiju tako da nakon Harkovskog sloma i ukrainski aktivni status quo dodatno remeti rusku ravnotežu. Sada se raspada cijeli centralnoazijski sustav sigurnosti jer ruska vojska gubi status regionalnog garanta stabilnosti. Vakuum moći netko mora da ispuni, a logički kandidat je Kina. Međutim to znači više troškova nego koristi, a Kinezi kao trgovci teško da ce prihvatiti. To opet znači dodatnu nestabilnost i pritisak na Rusiju.

Josip
1 godina prije

Kada će neki pametan i sposoban Amerikanac ubiti ovo pseto i riješiti američku žabokrečinu?

nessy
1 godina prije

Ovo upletanje USA u taj rat, je preslo sve ‘crvene granice’, koje su Rusi postavili. S jedne strane, volio bih da ameri dobiju po usima, temeljito, jer, Rusi ce morati odgovoriti na sve ovo. S druge strane, Ruski odgovor bi lako mogao dovesti u pitanje cijeli svijet. Nadam se da ce Putin naci nacin da odgovori, a koji nece biti previse drastican. Ja ga, nazalost ne vidim. A to, da su americki idioti presli sve granice, jasno je svakome. Kako bi im se dopalo da Rusija naoruza Iran I Siriju balistickim projektilima? Neka razmisle, malo.

nessy
1 godina prije

Rat je biznis. Najbolji i najprofitabilniji u povijesti. Cijela USA privreda pociva na industriji oruzja. Sve firme koje dobro rade su direktno ili indirektno povezane sa ind. oruzja. Da se to sutra ugasi, USA bi imale BDP kao Nigerija. Dakle, glasno i jasno USA=RAT. Cijeli njihov drzavni ustroj funkcionira tako, “prijetnja vanjskog i unutarnjeg neprijatelja”. Imaju 16 obavjestajnih agencija? Staljin i Pol Pot, su bili amateri. Kada bi se nasao neki predsjednik, koji bi taj sistem srusio, USA bi se raspale kao kula od karata. Dakle, ind. oruzja na najjace, jer inace slijedi raspad po savovima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI