BRICS aktualizira kriptovalute i odredio pet banaka za razvoj ovog sektora

Bjelorusija - kontni plan za kriptovalute - Logicno
9 komentara

Treba li podsjećati čitatelje da su ranije ove godine i tijekom 2017. kriptovalute bile redovita tema u svim medijima, a veliku pozornost su im posvećivali Bloomberg, Financial Times, Business Insider i drugi. Onda je odjednom nastupilo zatišje i proteklih tjedana se vrlo malo piše o Bitcoinu, Ethereumu, venezuelanskoj valuti Petro i drugim valutama ove vrste.

Čini se da ćemo se opet morati vratiti ovoj temi, posebice zbog činjenice da su se na upravo završenom summitu  skupine BRICS u Johannesburgu čelnici Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike dogovorili o zajedničkom radu u  “Četvrtoj revoluciji” i sektoru kriptovaluta.

Kako prenosi BRICS Post, velike banke zemalja BRICS-a su se dogovorile da će raditi zajedno kako bi došli do odgovora kako se inovativne tehnologije, kao što su “blockchain” i kriptovalute, mogu primijeniti u sektoru financija.

Ruska Banka za razvoj i vanjske gospodarske poslove (Vnesheconombank), Brazilska narodna banka za ekonomski i društveni razvoj (BNDES), indijska Export-Import Banka,  Kineska razvojna banka i Razvojna banka Južne Afrike (DBSA) potpisali su u četvrtak Memorandum o razumijevanju o razvoju i primjeni vodećih tehnologija u ovom području.

Zemlje BRICS-a su se složile o prihvaćanju tehnologija koje se brzo razvijaju, koje su temelj “Četvrte industrijske revolucije”, ali da to učine u punoj multilateralnoj suradnji, zbog čega su i određene banke koje će se baviti ovim područjem.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa je rekao da, iako je ova digitalna revolucija sljedeći stupanj suradnje za BRICS zemlje, one bi trebali raditi zajedno kako bi se osiguralo da i gospodarstva u nastajanju imaju jednaku poziciju.

“Četvrta industrijska revolucija” smatra se četvrtim tehnološkim skokom čovječanstva od 18. stoljeća, a obuhvaća digitalne tehnologije, kao i nanotehnologiju, biotehnologiju, robotiku, umjetnu inteligenciju i druge, među kojima i sektor kriptovaluta.

Brazilski predsjednik Michel Temer vjeruje kako je revitalizacija obrazovnog sektora od vitalnog značaja za ispunjavanje ciljeva digitalizacije.

Indijski premijer Narendra Modi pozdravila je tu ideju i rekao kako njegova zemlja obrazuje i stručno osposobljava radnu snagu kako bi mlade u Indiji pripremila za izazove ove revolucije.

Međutim, on je upozorio da će se svakim korakom kroz digitalnu barijeru otvarati sve dublja pitanja kibernetičke sigurnosti i zahtijevati zajednički napor bloka BRICS da se bavi tim izazovima.

Ipak, u tom smislu je također neophodna razmjena među narodima, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping.

Kultura i drugi oblici suradnje se ne smiju zaboraviti

Xi-Jinping
FOTO: Xi-Jinping

“Kada je riječ o ljudima i kulturnim razmjenama, puno toga možemo učiniti zajedno i trebali bismo ljude više usmjeriti na povezanost u kulturi, sportu, turizmu i drugim područjima”, rekao je Xi.

Te bi razmjene ojačale osjećaj zajedništva među zemljama BRICS-a.

U međuvremenu su se, kao što smo rekli,  velike banke iz zemalja BRICS već dogovorile o zajedničkom radu na inovativnim tehnologijama i vidjeti kako se kriptovalute i “blockchain” mogu primijeniti u sektoru financijske infrastrukture.

BRICS Post

 

BitcoinBRICSKriptorubljaKriptovalute
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Da , bio je mjesecima pravi bum, sad se odjednom rasplinulo i samo specijalizirani portali to prate.Ovoje bilo očekivano, stvaranje paralelnih struktura plaćanja Swiftu i svjetskim “centrima” – čitaj London / New York. Dobar potez. Usput, BRICS optički kabel je najavljen kao ideja 2013. i Huawei već polaže neke dijelove. Ipak treba položiti ukupno 39 000 km optičkog kabla, a Kina je rekla da će to učiniti u okviru digitalnog dijela projekta Novog puta svile. Koristiti će ga primarmo BRICS, ali i drugi partneri kineskih projekata.

MajorJS1
5 godine prije

Kripto valuta je buducnost. Ali puno dobrih ideja nije realizirano ili opceprihvaceno tako da nikad se nezna.. ja licno imam nesto kriptovaluta iako sam zbog korekcije tj. neznanja sada u dobrom minusu ali vjerujem da ce se stanje popraviti.

Crni žutokljunac
5 godine prije

Kripto valute jesu budućnost,al ne dobra za nas!Možemo gledat kako nas tehnologija,umjetna inteligencija i virtuala sve više preplavljuju i sa njima se upravlja nama.Oni nisu pod našom kontrolom i biti će sve manje,te prijete svojim daljnjim razvojem,našem samom opstanku u bliskoj budućnosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI