fbpx

Bundeswehr razvija planove za zapošljavanje stranaca

Bundeswehr

Zbog nedostatka radne snage Berlin namjerava uvesti zakon koji bi od 2020. Omogućavao slobodno zapošljavanje stranca koji nisu državljani zemalja članica Europske unije. Očekuje se da će samo iz Poljske, nakon usvajanja ove mjere, u susjednu Njemačku prijeći pola milijuna Ukrajinaca, trenutno na privremenom radu u poljskim tvornicama i na gradilištima. Međutim, ne samo da njemački poslodavci traže radnike, nego se ovaj problem i u njemačkom Bundeswehru.

Ministarstvo obrane, kako prenosi Der Spiegel, zapošljavat će stručnjake iz drugih zemalja, ali za sada samo iz EU.

Prema izvješću medija, Bundeswehr razvija svoje planove za zapošljavanje stranaca. Generalni inspektor Bundeswehra, Eberhard Zorn, izjavio je za list Funke Medien grupe da će se građana EU zapošljavati na posebna radna mjesta i to je “opcija” koja će se svakako ispitati.

“Na primjer, govorimo o liječnicima ili IT stručnjacima”, rekao je najviši časnik u Bundeswehru. U vremenima nedostatka kvalificiranih radnika bi Bundeswehr morao “gledati u svim smjerovima” i “težiti pravoj novoj generaciji”.

Der Spiegel piše kako se savezna vlada već savjetovala s partnerima Europske unije o planovima Berlina. Većina država je reagirala oprezno na ovu inicijativu, osobito zemlje istočne Europe.

U Njemačkoj ima preko 500 000 mladih u dobi od 18 do 30 godina

Bundeswehr

FOTO: Bundeswehr

Tako je Bugarska izrazila zabrinutost zbog mogućeg povećanja iseljavanja stanovništva. U Njemačkoj se, prema izvješću, procjenjuje da ima 530 000 građana EU u dobi između 18 i 30 godina, što je dodatni potencijal za zapošljavanje u Bundeswehru.

Povjerenik za obranu, Hans Peter Bartels (SPD), izjavio je novinama da bi zapošljavanje stranaca iz EU bilo “neka vrsta normalnosti”. Bundeswehr već ima “mnogo vojnika migracijskog porijekla ili s dvojnim državljanstvima”.

“No, bilo bi iluzorno” pretpostaviti da bi građani EU mogli bili rješenje za kadrovske probleme njemačkih trupa”, dodao je Bartels.

U međuvremenu je savezna ministrica obrane Ursula von der Leyen (CDU) izjavila je za Rheinische Post da se broj vojnika Bundeswehra u posljednje dvije godine povećao za 3,6 posto.

“Krajem ove godine smo dosegnuli brojku od 182 000 vojnika, 2500 više nego prije godinu dana, a broj profesionalnih vojnika se povećao za 6500 i odmaknuo se o rekordno niske razine iz 2016. godine”, rekla je Ursula von der Leyen.

“Koliko Bundeswehr trebao imati vojnika, ovisi o sigurnosnoj situaciji i zadacima koje postižu za trupe”, rekla je ministrica Von der Leyen.

Sadašnji srednjoročni plan za povećanje vojnog osoblja do 2025. predviđa dostizanje broja od 203 000 vojnika, uključujući mnoge nove snage kao što su one u području kibernetičke sigurnosti ili za projekte u okviru Europske obrambene unije.

Der Spiegel

Njemačka ministrica Von der Leyen želi što više vojnika za “Istočni front”

Sve glasniji ratni bubnjevi “Istočnog fronta” njemačke ministrice obrane Von der Leyen

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
55 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Vasilij Zajcev (bivši Dan Dare)
Gost
Vasilij Zajcev (bivši Dan Dare)
1 godina prije

Ovdje je već bilo komentara na ranije izjave koja je davala Ursula von der Leyen i njoj slični. Umobolnici se pripremaju za novu bitku za Staljingrad, zato su im trebali toliki silni, većinom muški i vojno sposobni migranti.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Hmmmm, svasta sam cuo, ali moram priznati da je ovo najcudniji zakljucak do sad…

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

@Ivan
Bolje je sprijeciti nego lijeciti !

Vasilij Zajcev (bivši Dan Dare)
Gost
Vasilij Zajcev (bivši Dan Dare)
1 godina prije

Zašto? Njemački tenkovi se kroz Poljsku transportiraju u smjeru istoka, na što te to točno podsjeća?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Varaš se Ivane, to uopšte nije čudan zaključak.

Kada je krenuo migracioni talas ovde smo više iz zezanja komentarisali da “stiže sveže meso” za istočni front. Ličilo je na to ali verovatnoća te konfrontacije nije bila prevelika obzirom na zainteresovanost i vezanost nemačke industrije za Rusiju.
A onda dođe ovakva vest koja kaže da je sve moguće. Ovo je drugi put danas da shvatam da mi je osaćaj bio bolji od logike. Ako je to tačno onda treba Amerima čestitati jer su sposobniji nego što izgleda (ovo bi bio plus za logiku).

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Vidjet cemo, ako i Rusi naprave slican program zaposljavanja stranih radnika znaci da nisi omasio loptu.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije

Rusi to već imaju. Dao bi ti link ali moderator iz samo njemu poznatog razloga briše sve linkove sa Ruskog vijesnika. Zato evo samo citat po kojem im se dozvoljava da to rade i van Rusije :Dokument, između ostalog, predviđa mogućnost da se strani državljani koji su sklopili ugovor o vojnoj službi u sastavu ruske vojske angažiraju u “aktivnostima održavanja ili uspostaljanja međunarodnog mira i sigurnosti ili sprječavanja međunarodnog terorizma izvan teritorija Ruske Federacije”.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Besmislice, oni nece ratovati ni za svoju drzavu a ne za tudju. Unistenje Evropljana i belaca je u planu i pravljenje nekakvih mutanata, nasilno mesanog stanovnistva, da budu svi “jednaki”. Multi-kulti za pocetak a onda sivilo i nestanak rasa i naroda.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Slaba je to para, vise se ubere na socijali ako imas djecu, morati ce svabo bolje odrijesiti kesu…

Profesionalna vojska (da ne kazem placenicka) sastavljena od stranaca – za drzavni udar milina.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Pogrešno. Za mlaćenje vlastitog naroda – milina. I drugih naroda širom eu. To je prvobitna namjena, tek onda istočni front.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Tako je

nime
Gost
nime
1 godina prije

radi se o parama.
naime svugdje su temeljito opljačkani penzijski fondovi i di ćeš bolje nego potamanit buduće penzionere pod staljingradom (makar mislim da dalje od ukrajine ne buju došli.)

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Najveći banditzam od strane njemačke je otimačina liječnika … školuješ ga besplatno, i nakon par godina staza, aj Bog. Ja znam da liječnici nisu plaćeni Bog zna sto, ali nisu ni platili svoje školovanje. Ljudi neznanju koliko košta studiji medicine, recimo, u Americi.

fash
Gost
fash
1 godina prije

Znači, “Švabe” dolaze silom odvlačiiti ljiečnike u Njemačku? Brkaš uzroke i posljedice. Tko je kriv takozvanim Balkancima što liječnicima i općenito radnicima daju niske plaće dok im visokim porezima oduzimaju veliki dio plaće kako bi se plaćala politička oligarhija i uhljebnički državni aparat.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Ostaci bivšeg sustava. Nitko ne cjeni stručnjake.
Kupovina diploma i pad obrazovanja u novom sustavu.

John
Gost
John
1 godina prije

Bivši sustav je bio tehnološki i industrijski napredan. Stručnjaci su se cijenili. iako nisu vozili porsche nisu ni blizu toliko bježali. Imali su okvir za stvaranje vrijednosti.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Grijesis fash.
Krivi su sto skoluju one koji ce otici, a onda ce se morati uvoziti zamjene iz neke druge zemlje. Naravno da niko nece doci za male pare, pa ce se morati znacajno povecati plate.
Kad se vec moraju uvoziti strucnjaci zasto onda bacati pare na one sto ce otici. Rentabilnije bi bilo odmah zatvoriti skole. A jos rentabilnije bi bilo prodati kompletno zdravstvo pa neka se neko drugi bavi uvozom strucnjaka. Svi znamo da je privatni sektor efikasniji od javnog. A najrentabiline bi bilo privatizovati drzavnu upravu i prodati je kompletnu strancima. Evo mi u BiH imamo Visokog Prestavnika i OHR i pogledaj kako nam cvjetaju ruze.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

ko je kriv balkancima sto ne naplacuju skolovanje,plati pa idi raditi gdje hoces,a one koje skoluje drzava odradi,pa idi.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Pa bila je serija ‘Život na sjeveru’. Flajšman. Otplaćivao kredit na Aljasci. Moja sestrična u SAD je jednu godinu radila, drugu studirala, da bi mogla platit studij…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Hoćemo li mi piškiti ili kakiti? Ili od zgode do prigode? Malo ”komunizma”, malo ”demokracije”.
Zašto bi ja kao porezni obveznik npr. plaćao nečiju medicinsku specijalizaciju, da bi on odmah nakon toga kidnuo preko grane. Jer ga bez specijalizacije nitko neće. Ne treba im trošak. Treba im gotovi stručnjak. Čije će školovanje platiti netko drugi. Pa mu za to može ponuditi veću plaću.
Neka se taj netko profesionalno usavršava o svom trošku. A ako sam mu i ja platio usavršavanje, onda neka izvoli to odraditi u RH, ekvivalentno visini troška ili neka otkupi dug i ide gdje mu srcu drago.
Ovo je najkraće, da ne potežem temu kako je RH sve više cehovsko i plemensko društvo.
Sa uspješno apsolviranom rodovskom zajednicom.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Ja sam pisala 2005. da je potrebno ugovorim obvezat neke struke. Kuma kojoj je mala na medicini, me htjela primit za vrat…
Od početka su stvari krivo postavljene. Nemožeš imati ovakav , mišung’ sustava. I ovoliko izdvajati za zdravstvo, a što dobijaju pacijenti? A kolike su plaće liječnika? Još ih i potkradaju. Idu tužbe.
Mislim da su odgovori u HZZOu. Najskuplji ljekovi u eu!
Inače i PMF lijepo dobija tužbe…

John
Gost
John
1 godina prije

Zato sto placas nekoga da sjedi i ne radi nista… doktor i ako ode barem ce negdje nekoga ljecit, mozes biti ponosan 🙂

octopus
Gost
octopus
1 godina prije

Alex@ Meni i mojoj supruzi su otimali svaki mjesec od plaće za školovanje i ne smatram da se moja kći “besplatno školovala”. Drugo – zašto ona ne bi otišla vani raditi za triput veću lovu i pet puta bolje i poštenije uvjete rada, ako ovdje pijani majstor koji popravlja vodokotliće i pipe u bolnici ima plaću kao doktor? Treće – potpisali smo i ušli u društvo u kojem vrijedi pravilo da je slobodan promet radne snage. Ako satima čekaš slobodno mjesto da sjedneš za stol gdje se igra poker, onda izvoli igrati po pravilima, a ne odmah kmečati. U Americi onog momenta kad završiš specijalizaciju imaš minimum 300.000 dolara godišnje.

dunja
Gost
dunja
1 godina prije

??? specijalista u manjem gradu, poznata klinika, za 8 sati rada, ako ne želi dežurstva, ima 10.000 mesečno…malo je, ipak, manje od 300.000

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Toga tu nećeš još dugo gledati….ako je zbilja tako…

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Da,ali kredit za skolovanje otplacujes cijelo zivot,ako ti roditelji nisu nasparali.
Citali neko njihove novine?

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Samo da nadodam… završiti medicinu u Americi i pocet zarađivati lovu je jedan dug put. Troškovi škole su od 250-280 iljada dolara. Ako si sretan da su ti roditelji dobrostojeći onda ćeš početi život bez kredita, ako ne, čeka te dugogodišnje vraćanje studentskih kredit. U ovom slučaju niko ti nema pravo reci di ćeš živjeti i u kojoj zemlji ćeš raditi. Ali ako te društvo financira, e onda se i to društvo pita par stvari. Samo jedan primjer. Piloti u američkoj vojsci moraju služiti najmanje 8 godina po završetku akademije kako bi platili uloženo u njih. Poslije toga mogu tražit posao kao komercijalni piloti …. to sam htio reci, društvo mora vratit uloženi novac na neki način.

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Pitam se samo kako ce Njemacka izgledati za jedno 20 godina hoce li ostati ista od Nijemaca?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Bit će ista stvar kao s Hrvatskom.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Upravo je u tome stvar zbog koje se zeli zaposljavati strance u vojsci. Potpuno unistenje evropskih naroda i belaca a ne nekakvi istocni frontovi. Vecina je citalaca ovog foruma zbunjeno, i to prilicno.

Vili
Gost
Vili
1 godina prije

Treba se samo raspitati, dali traže dečke za SS ili SA diviziju.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Je li ovaj prvi s lijeva “specijalac” sa pivskim stomakom ili ja nisam dobro vidio?! Vojničine.Nije ni čudo da su ovakvi ko im je ministar odbrane.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Najbitniji je odgovor na pitanje Kolika je plaća? Onda slijedi pitanje što se i gdje radi, stavlja na vagu, nešto mrmlja sebi u bradu i odlučuje. Hoću ili neću. Nije teško ljude natjerati da idu gdje netko želi, ako taj netko projektira trasu i cestu.
Nakon završetka ratova u BiH, Hrvatskoj, nisu prestali svi ratovi. Borci po profesiji (u stvarnosti bez ikakve profesije) su postali tražena roba u Iraku, Libiji. Uvijek ima nekakva Legija stranaca, neki Blackwater.
Za one malo strašljivije su ostale zaštitarske tvrtke. Nalik na privatne vojske (dok Blackwater nije nalik na privatnu vojsku, on to jest). Oni koji su u sastavu HV-a se natječu za odlaske u Afganistan. Pos’o dobar, a para laka.
Konačno i za njih jedna dobra vijest iz Njemačke. Neće više morati po afričkim i tko zna kojim drugim pustinjama puškom za kruhom, evo prilike i u Njemačkoj. Tamo gdje se odlazi kad rat počne. Barem Mujo i familija iz vica.
Njemački vojnik neće više značiti i Nijemac. Može biti bilo koje nacije. Za par godina, kad se javnost navikne na činjenicu da im pješadija nije sastavljena od Nijemaca, onda se neće buniti ni za kakav angažman Njemačke vojske. Ko ih yebe, nisu naši, reći će. Nek ginu.
Mogli bismo ovu njemačku ideju nazvati i neoliberalizmom u vojsci. Uvođenje tržišta. Pa sutra recimo Hrvati krenu u slovensku vojsku (bolja plaća, a ne ratuje se), Srbi u hrvatsku vojsku (isto kao i pod Slovenija),Albanci u srpsku vojsku, itd. pa mogli bi i ISILovci u Blackwater (mislim na one koji još nisu), Amerikanci u rusku vojsku, kombinacija kao u priči.

.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Einsatzgruppen za likvidacije Rusa vise se uopće neće morati sastojati
od Nijemaca. Lukavo…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Zašto ne bi imale i druge grupe? Za likvidaciju Amerikanaca, recimo? Samo postojanje grupa ovih ili onih ne znači i da bi to radile. Naime, ovi koje bi kao trebali likvidirati nisu glineni golubovi koji samo na to čekaju.Zar nisu sve vojske nekakve grupe za likvidaciju?

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Jebate, kako je krenulo nece vise imat tko ni ratovat…
Kriza do ibera…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Kolika je plaća ako netko donese djedovu uniformu?
Treba li ponijeti dršku od metle?
Ofarbanu u crno?
Može li u duginim bojama?
Ili neki uzorak po vlastitom izboru?
Preferiram cvijetni!

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Što se tiče Švaba, neka zovu trećepozivce.
Pretpostavljam da štovani puk zna što je to bila vojska prvog, drugog, a što trećeg poziva.
P.S.
Pretpostavljam da je štovanom puku poznata funkcija crnih drški od metle na njemačkim oklopnim vozilima.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Naravno. Magijske svrhe :).

nime
Gost
nime
1 godina prije

i vikanje pa pa pa. jer se nema za municiju.

Zagi
Gost
Zagi
1 godina prije

Kako ova njihova ministrica obrane sve češće spominje Rusiju tako i njena vojska ima sve manje kandidata, pa nisu Nijemci zaboravili prošlost, ako su je zaboravili oni drugi, na Balkanu recimo!

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Hehe nema više nijemaca, raspad sistema

Bumbum
Gost
Bumbum
1 godina prije

I sta je tu za hehe Kile? Nema ni Hrvata, ali ce bit arapa i afrikanera ko pljeve. Bit ce milicajaca za mlatit te iste Njemce i Hrvate, bit ce topovskog mesa…i to je tebi zahehe? Jadno!,

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

I nema.
Pitaj nase klince koji zive gore koliko imaju svaba u razredu i cuces 1-2.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Amerika. Texas. Učiteljici (ili suradnici ) škole odbili produljit ugovor jer nije htjela polagati prisegu (!?) da neće govoriti ništa negativno o – Izraelu. Porijeklom Palestinka. Učenici Arapi, a ona od rijetkih koja govori jezik…
Viditeli vi što je SVE u priči?

Bumbum
Gost
Bumbum
1 godina prije

Citat sa Geopolitike: Ono nadahnuće koje je guralo kršćansku renesansnu Europu prema zrelosti baroka i životnoj filozofiji prosvjetiteljstva temeljenoj na razumu i znanosti, izdahnulo je i to najprije u srcu Europe. Na mjesto jedne vjere dolazi druga, svježija, snažnija i pogubnija za starosjedilačke europske narode.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Moguce da migracija krene u oba smijera,Afrikanci i balkanci u trulu Evropu,namamljeni zaradom,a Evropljani u “oslobodenu” resursima bogatu Afriku.
Ipak da pametniji malo pricekaju,jer neko je rekao da se davo krije u sitnicama.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Evo trčim. Ako budem došla k sebi od vrućine, nema sumnje, bit će kukaca i boleština. Groznica ova i ona. I gore…

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Dosta država u EU i Kanada su u poslednje vrijeme počeli da primaju strance u vojsku.
Zašto?
Zato što je malo domaćih vojnika koji bi bili spremni da pucaju sopstveni narod ako vlastima zatreba!!!

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

A sasvim je moguće, mada se negdje radi o velikim državama, pa je malo vjerojatno da ne bi mogli skupit dovoljno; da nema više velikog broja onih sposobnih za vojsku…

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Mislim da takav je plan besmislen.Francuska je po istom receptu uvozila vojsku za wwi,uu obećanje da će arapi dobiti državljanstvo i dtanove u Fr. Nakon rata broj je bio toliko velik da nisu mogli ispoštovati obećanje,pa su ostali na ledu.Sada fr.još uvijek vraća dug wwl to se vidi i po žutim prslucima i nemirima koji svako nekoliko izbijaju.Marseille je dokaz.Prema tome sumnjam da će njemci ponoviti grešku.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Nekada su gastarbajteri bili dobri za kopati kanale a sada za kopati rovove.Jebo’ švapski kramp!

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Kako ne psujes one koji su stvarali crveni fasizam.Njemci su crni fasizam iskoristili ,za dobrobit svoje zemlju.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Joj Slavonac,oprosti,evo sada ću.Jebo’ crveni kramp!

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Dije logika,izgubili rat dobili radnu snagu.Ajde vi SA faksom mi odgovorite.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
55
0
()
x