Bundeswehr razvija planove za zapošljavanje stranaca

Bundeswehr
55 komentara

Zbog nedostatka radne snage Berlin namjerava uvesti zakon koji bi od 2020. Omogućavao slobodno zapošljavanje stranca koji nisu državljani zemalja članica Europske unije. Očekuje se da će samo iz Poljske, nakon usvajanja ove mjere, u susjednu Njemačku prijeći pola milijuna Ukrajinaca, trenutno na privremenom radu u poljskim tvornicama i na gradilištima. Međutim, ne samo da njemački poslodavci traže radnike, nego se ovaj problem i u njemačkom Bundeswehru.

Ministarstvo obrane, kako prenosi Der Spiegel, zapošljavat će stručnjake iz drugih zemalja, ali za sada samo iz EU.

Prema izvješću medija, Bundeswehr razvija svoje planove za zapošljavanje stranaca. Generalni inspektor Bundeswehra, Eberhard Zorn, izjavio je za list Funke Medien grupe da će se građana EU zapošljavati na posebna radna mjesta i to je “opcija” koja će se svakako ispitati.

“Na primjer, govorimo o liječnicima ili IT stručnjacima”, rekao je najviši časnik u Bundeswehru. U vremenima nedostatka kvalificiranih radnika bi Bundeswehr morao “gledati u svim smjerovima” i “težiti pravoj novoj generaciji”.

Der Spiegel piše kako se savezna vlada već savjetovala s partnerima Europske unije o planovima Berlina. Većina država je reagirala oprezno na ovu inicijativu, osobito zemlje istočne Europe.

U Njemačkoj ima preko 500 000 mladih u dobi od 18 do 30 godina

Bundeswehr
FOTO: Bundeswehr

Tako je Bugarska izrazila zabrinutost zbog mogućeg povećanja iseljavanja stanovništva. U Njemačkoj se, prema izvješću, procjenjuje da ima 530 000 građana EU u dobi između 18 i 30 godina, što je dodatni potencijal za zapošljavanje u Bundeswehru.

Povjerenik za obranu, Hans Peter Bartels (SPD), izjavio je novinama da bi zapošljavanje stranaca iz EU bilo “neka vrsta normalnosti”. Bundeswehr već ima “mnogo vojnika migracijskog porijekla ili s dvojnim državljanstvima”.

“No, bilo bi iluzorno” pretpostaviti da bi građani EU mogli bili rješenje za kadrovske probleme njemačkih trupa”, dodao je Bartels.

U međuvremenu je savezna ministrica obrane Ursula von der Leyen (CDU) izjavila je za Rheinische Post da se broj vojnika Bundeswehra u posljednje dvije godine povećao za 3,6 posto.

“Krajem ove godine smo dosegnuli brojku od 182 000 vojnika, 2500 više nego prije godinu dana, a broj profesionalnih vojnika se povećao za 6500 i odmaknuo se o rekordno niske razine iz 2016. godine”, rekla je Ursula von der Leyen.

“Koliko Bundeswehr trebao imati vojnika, ovisi o sigurnosnoj situaciji i zadacima koje postižu za trupe”, rekla je ministrica Von der Leyen.

Sadašnji srednjoročni plan za povećanje vojnog osoblja do 2025. predviđa dostizanje broja od 203 000 vojnika, uključujući mnoge nove snage kao što su one u području kibernetičke sigurnosti ili za projekte u okviru Europske obrambene unije.

Der Spiegel

Njemačka ministrica Von der Leyen želi što više vojnika za “Istočni front”

Sve glasniji ratni bubnjevi “Istočnog fronta” njemačke ministrice obrane Von der Leyen

CDUNATOSPDUrsula von der Leyen
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vasilij Zajcev (bivši Dan Dare)
5 godine prije

Ovdje je već bilo komentara na ranije izjave koja je davala Ursula von der Leyen i njoj slični. Umobolnici se pripremaju za novu bitku za Staljingrad, zato su im trebali toliki silni, većinom muški i vojno sposobni migranti.

Alex
5 godine prije

Najveći banditzam od strane njemačke je otimačina liječnika … školuješ ga besplatno, i nakon par godina staza, aj Bog. Ja znam da liječnici nisu plaćeni Bog zna sto, ali nisu ni platili svoje školovanje. Ljudi neznanju koliko košta studiji medicine, recimo, u Americi.

fenix
5 godine prije

Pitam se samo kako ce Njemacka izgledati za jedno 20 godina hoce li ostati ista od Nijemaca?

Vili
5 godine prije

Treba se samo raspitati, dali traže dečke za SS ili SA diviziju.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Je li ovaj prvi s lijeva “specijalac” sa pivskim stomakom ili ja nisam dobro vidio?! Vojničine.Nije ni čudo da su ovakvi ko im je ministar odbrane.

Son of Alerik
5 godine prije

Najbitniji je odgovor na pitanje Kolika je plaća? Onda slijedi pitanje što se i gdje radi, stavlja na vagu, nešto mrmlja sebi u bradu i odlučuje. Hoću ili neću. Nije teško ljude natjerati da idu gdje netko želi, ako taj netko projektira trasu i cestu. Nakon završetka ratova u BiH, Hrvatskoj, nisu prestali svi ratovi. Borci po profesiji (u stvarnosti bez ikakve profesije) su postali tražena roba u Iraku, Libiji. Uvijek ima nekakva Legija stranaca, neki Blackwater. Za one malo strašljivije su ostale zaštitarske tvrtke. Nalik na privatne vojske (dok Blackwater nije nalik na privatnu vojsku, on to jest). Oni koji su u sastavu HV-a se natječu za odlaske u Afganistan. Pos’o dobar, a para laka. Konačno i za njih jedna dobra vijest iz Njemačke. Neće više morati po afričkim i tko zna kojim drugim pustinjama puškom za kruhom, evo prilike i u Njemačkoj. Tamo gdje se odlazi kad rat… Čitaj više »

Lurker
5 godine prije

Jebate, kako je krenulo nece vise imat tko ni ratovat…
Kriza do ibera…

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Kolika je plaća ako netko donese djedovu uniformu?
Treba li ponijeti dršku od metle?
Ofarbanu u crno?
Može li u duginim bojama?
Ili neki uzorak po vlastitom izboru?
Preferiram cvijetni!

Zagi
5 godine prije

Kako ova njihova ministrica obrane sve češće spominje Rusiju tako i njena vojska ima sve manje kandidata, pa nisu Nijemci zaboravili prošlost, ako su je zaboravili oni drugi, na Balkanu recimo!

Kile
5 godine prije

Hehe nema više nijemaca, raspad sistema

Bumbum
5 godine prije

Citat sa Geopolitike: Ono nadahnuće koje je guralo kršćansku renesansnu Europu prema zrelosti baroka i životnoj filozofiji prosvjetiteljstva temeljenoj na razumu i znanosti, izdahnulo je i to najprije u srcu Europe. Na mjesto jedne vjere dolazi druga, svježija, snažnija i pogubnija za starosjedilačke europske narode.

Iza_horizonta
5 godine prije

Dosta država u EU i Kanada su u poslednje vrijeme počeli da primaju strance u vojsku.
Zašto?
Zato što je malo domaćih vojnika koji bi bili spremni da pucaju sopstveni narod ako vlastima zatreba!!!

Odisea
5 godine prije

Mislim da takav je plan besmislen.Francuska je po istom receptu uvozila vojsku za wwi,uu obećanje da će arapi dobiti državljanstvo i dtanove u Fr. Nakon rata broj je bio toliko velik da nisu mogli ispoštovati obećanje,pa su ostali na ledu.Sada fr.još uvijek vraća dug wwl to se vidi i po žutim prslucima i nemirima koji svako nekoliko izbijaju.Marseille je dokaz.Prema tome sumnjam da će njemci ponoviti grešku.

jezevakucica
5 godine prije

Nekada su gastarbajteri bili dobri za kopati kanale a sada za kopati rovove.Jebo’ švapski kramp!

Slavonac
5 godine prije

Dije logika,izgubili rat dobili radnu snagu.Ajde vi SA faksom mi odgovorite.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI