Dva oprečna tumačenja povijesnog odlaska Kim Jong-una u Moskvu

DNRK Rusija SAD
19 komentara

Kim Jong-un koristi Vladimira Putina kao polugu pritiska na Sjedinjene Države, piše Nikkei Asian Review. Uoči prvog sastanka čelnika Rusije i Sjeverne Koreje, list primjećuje da je takvo približavanje postalo moguće nakon neuspjelih razgovora s Washingtonom o eliminaciji nuklearnog oružja.

Dok su razgovori sa Sjedinjenim Državama o nuklearnom razoružanju u zastoju, čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un je prihvatio poziv Vladimira Putina za održavanje summita koncem travnja, izvještava Nikkei Asian Review.

Sudjelovanje u poslovima Sjeverne Koreje prioritetni je zadatak Kremlja, koji želi pokazati da je Rusija jedna od supersila, zajedno uz Sjedinjene Države i Kinu”, za Nikkei Asian Review je kazao izvor navodno blizak ruskoj vladi.

Prema japanskom listu, Putin se trudi uspostaviti kontakt s Kimom od 2017. godine, kada je Sjeverna Koreja provela nuklearna i raketna ispitivanja. Pokušavajući igrati ulogu posrednika u pregovorima, ruski predsjednik pokušava iskoristiti svoj položaj za normalizaciju odnosa sa Sjedinjenim Državama, koji su se značajno pogoršali u kontekstu ukrajinske krize i drugih događaja. Unatoč tome, Kim Jong-un se osobno susreo s Donaldom Trumpom 2018. i više puta posjetio Kinu, potpuno ignorirajući Rusiju i Japan.

Sada, nakon što je odbio udovoljiti beskompromisnom američkom zahtjevu za potpunim nuklearnim razoružanjem, Pjongjang je skrenuo pozornost na Rusiju. Prema izvoru bliskom Kremlju, kojeg citira Nikkei Asian Review, Putin će na summitu vjerojatno poduprijeti projekt postepenog razoružanja i popuštanja međunarodnih sankcija. Za Kim Jong-una je ovo način da pokaže otpor američkom pritisku, naglašava članak.

Yongbyon Sjeverna Koreja DNRK nuklearni reaktor
FOTO: nuklearni reaktor u Yongbyon-u, Sjeverna Koreja

Nikkei primjećuje da Kina očito podržava sastanak dva predsjednika, koji će se održati prvi put. Peking se boji da bi, uz trgovinski rat, daljnji raskol u odnosima s Washingtonom mogao natjerati Sjedinjene Države da povećaju svoju vojnu prisutnost u azijskoj regiji. Prema japanskom listu, kineski predsjednik Xi Jinping vjerojatno smatra da će sudjelovanje Rusije u pregovorima biti od koristi njegovoj zemlji.

Ipak, Rusija nema tako bliske gospodarske veze sa Sjevernom Korejom kao Kina, što ograničava utjecaj Moskve na Pjongjang. Štoviše, nakon nuklearnih testova Sjeverne Koreje u rujnu 2017. godine, Rusija je oklijevala pridružiti se Kini i glasovala je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za uvođenje dodatnih sankcija, što je dovelo do nepovjerenja Sjeverne Koreje u Rusiju.

“Tijekom diplomatskih pregovora, primjećuje japanski list, Putin voli pokazivati svoju moć. Općepoznato je da ruski predsjednik često kasni na sastanke s čelnicima drugih država, ali Kim ga je nadigrao i natjerao ga da na sastanak koji čeka godinama. Uskoro će se znati hoće li ovoga puta čelnik Sjeverne Koreje morati čekati na Putina, ali jedno je jasno: sukob tih dviju zemalja sa Sjedinjenim Državama samo će otežati pregovore o eliminaciji nuklearnog oružja”, uvjeren je japanski novinar Eiji Furukawa.

Asia Times: Kim Jong-un se okreće Rusiji

Kim Jong
FOTO: Kim Jong-un

U nadolazećim danima Kim Jong-un bi se prvi put mogao susresti sa Vladimirom Putinom, piše komentator Asia Timesa, Swaran Singh. Prema njegovim riječima, ti razgovori možda neće donijeti opipljivu korist vođi Sjeverne Koreje, ali pokazuju njegovo širenje manevarskog prostora u nuklearnim razgovorima, alternativu sankcijama i sve većem priznanju među velikim silama.

Prvo, sastanak će se održati nakon što su se “široko opisani” razgovori između čelnika Sjeverne Koreje i američkog predsjednika Donalda Trumpa o nuklearnom razoružanju pokazali kao neuspjeh. Drugo, situacija od tada nije stala. Satelitske snimke su pokazale nastavak aktivnosti na sjevernokorejskim nuklearnim postrojenjima u Yongbyonu, a zatim je Pjongjang proveo test taktičke rakete, jasno stavivši do znanja da je “na rubu sukoba s Washingtonom”, primjećuje autor.

“S takvim razvojem, hoće li predsjednik Putin moći deblokirati zastali nuklearni dijalog između Pjongjanga i Washingtona? Hoće li se moći stvoriti manevarski prostor za različite sugovornike?”, retorički pita analitičar.

Napominje da ruske vlasti dosljedno zagovaraju potrebu za dijalogom sa Sjevernom Korejom. Za razliku od Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, Moskva se zalaže za postupno ukidanje sankcija protiv Sjeverne Koreje, kao odgovor na postupno ukidanje nuklearnog programa.

Stoga, po mišljenju autora članka, za Kima, koji nije popustio pred Trumpovom politikom “maksimalnog pritiska”, susret s Putinom je pokušaj približavanja savezniku njegove stare obitelji. Sovjetski i ruski vođe imaju dugu povijest relativno bliskih odnosa s prvom obitelji Sjeverne Koreje, koja je na vlasti od 1945. nakon oslobođenja zemlje od japanske okupacije.

Yongbyon 5MWe Magnox reactor
FOTO: Yongbyon 5MWe Magnox reactor

Kim će pokušati oživjeti to prijateljstvo i analizirati kako će mu predsjednik Putin “pomoći da zaobiđe sankcije Ujedinjenih naroda i SAD-a”. Možda lider Sjeverne Koreje želi dobiti “olakšice” od Moskve, kao što je deblokiranje energetskog cjevovoda, pojednostavljenje prekograničnog željezničkog prometa, dobivanje dozvole za rad građana Sjeverne Koreje u Rusiji, tvrdi Singh.

Budući da Kimovo nuklearno oružje izravno ne ugrožava ruske temeljne interese, Putin će se i dalje pridržavati načela “ograničenog sudjelovanja”. Drugim riječima, vjerojatno neće htjeti platiti previsoku cijenu ili sklapati ugovore koji bi bili u suprotnosti sa stavom predsjednika Trumpa, smatra autor članka.

Većina stručnjaka se slaže kako summit Kima i Putina privlači ozbiljnu pozornost američke administracije. Fiona Hill, Trumpova savjetnica, nedavno je posjetila Moskvu i razgovarala sa svojim kolegom Jurijem Ušakovim. Nakon toga je Stephen Bigun, specijalni izaslanik američkog predsjednika za Sjevernu Koreju, “žurno je otišao u Moskvu na konzultacije”.

Osim toga, Rusija je nuklearna sila i može tražiti svoje mjesto pružajući simbolična “sigurnosna jamstva” lideru Sjeverne Koreje. Moguće je da se pomoću ovog sastanka zemlja prisjeti svog statusa, smatra autor članka.

Čak i bez materijalne koristi za Kima, ovo okretanje u smjeru Rusije širi prostor za manevriranje u nuklearnim pregovorima, nudi alternativu sankcijama i sukobima i, naposljetku, svijest da je zemlja priznata od velikih sila”,  zaključuje Swaran Singh.

Nikkei / Asia Times

 

denuklearizacijaDNRKFiona HillNuklearni sporazumSankcijeYongbyon
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mölltaler
5 godine prije

Ne ide Kim u Moskvu nego u Vladivostok.

blablabla
5 godine prije

off: Njemacka napravila rekord u investicijama u Rusiju, vise od 3 milijarde eura u 2018g. najvise u zadnjih 10g. A hrvatske mandarine ponosno trunu dok najbolji odlaze.

Lucija
5 godine prije

U redu je pohvaliti i g. Sašu: uvijek bi trebalo donositi osvrte iz najmanje dva izvora i to baš ovakva, tj u ovom slučaju azijska.
Nisam ja baš sigurna da su im Rusi ‘zavrnuli pipu na cijevima’.
A sankcije bi možda bile izglasane i bez Rusa…to je možda više znak: ” pay attention, chubby”.

UMiki mausi
5 godine prije

Ocito na nekim japanskim, drugim narodima nepoznatim. Ignorira Rusiju i Japan(?!)! Japan?! Sta to Japan predstavlja i o cemu to Japan odlucuje u toj prici? Arhineprijatelj Korejaca( svih), zlo Azije, kao i Nijemci Evrope. Sreca da je i jednim i drugim US cizma za vratom( nesto dobro i od US), inace bi vec odavno gorio svijet, Evropa i Azija sigurno. Japan je pocinio zastrasujuce zlocine u Koreji( pored ostalih zemalja) od aneksije Koreje pocetkom 20 vijeka, do kraja drugog rat. Nisu nimalo zaostajali za SS, cak su ih nadmasili u mnogo cemu. Ipak su se na kraju izvukli puno jeftinije od Nijemaca, bez obzira na 2 nuksa koja su popili. Japanski pogled na svoju okupaciju Koreje i uzas sta su tamo radili, najbolje pokazuje slucaj njihovog premijera Sh Abe prije nekoliko godina kad je Koreja trazila ispriku za posebno sramotan dogadjaj za Japan( odvodjenje oko 100 000 maloljetnih djevojaka u… Čitaj više »

nije bitno tko
5 godine prije

Sad če Kim Ruse zamoliti, da u Severnoj Koreji instaliraju S-400 sisteme.

mnc
5 godine prije

Zaboravljate da je KIm pristao na pocetne pregovore sa zapadom posle posete Ruske vojne delegacije.

fenix
5 godine prije

Ovo nije dobro za zdravlje Johna Boltona i Mikea Pompea.

esfbmweorngewngwneigrnwier
5 godine prije

Nema se tu šta pričati Koreja bi trebala biti za Rusiju a pogotovo Kinu crvena crta i točka!

mars
5 godine prije

Ni Kim ni oni koji dođu poslije njega, ni sada ni bilo kada u budućnosti, ni zbog eventualnog ukidanja sankcija ili bilo kakvih drugih “pogodnosti”ne treba pristati na nuklearno razoružanje svoje zemlje. I ne treba to učiniti čak ni kada bi dobio/dobili gatancije Rusije ili Kine da će ih oni štititi. Jedina pouzdana garancija koja nikada neće iznevjeriti su sopstvene nuklearne igračke i tačka. U se i u svoje kljuse. Razoruža li se nuklearno bilo kada, prije ili kasnije od sjeverne Koreje neće ostati ni kamen na kamenu. A moj utisak je da je Kim dovoljno mudar i pametan da to razumije i da mu ne pada na pamet da se razoruža. I igra igru onako kako se ona u stvari igra, bez kranje namjere da se zaista liši nuklearnog potencijala. Ako je tako – svaka čast Kime!

dane
5 godine prije

severna koreja je eksperiment uzivo orvelovske totalitarne drzave.nazalost strasan eksperiment,da se vidi da li moze da postoji robovlasnicki korporativni sistem u moderno doba.sve pod kontrolom vladara iz “senke”.s.koreja ima originalne kliseje za stampanje dolara otuda im novca za nuklearni program.naravno ne mogu da stampaju koliko hoce vec koliko treba da bi eksperiment ziveo.cela istocna i zapadna obala amerike koristi energiju iz nuklearnih elektrana.gde su zavrsile uranijumske ploce iz fokusime.u americi.sad traze uranijum od koreje.ko je najveci izvoznik najkvalitetnijeg oogacenog urana na svetu.rusija.takvu tehnologiju nema niko.kad se malo smiri bliski istok krece paljenje afrike.ameri idu po uranijum jer su kinezi vec bacili oko.

klump
5 godine prije

nije bitno tko@ jesi u pravu ,da, dobiju S 400 i ostalu pomoc u hrani u zamjenu da uniste nukilearni sistem ali opet nece biti dovoljno usrancima koji su tamo zbog kine.

samo tako
5 godine prije

Nepoznat izvor blizak Kremlju šapuče na jastuku vjerojatne buduče poteze Putina japanskom novinaru.
Pametni ovi novi novinari, ako je pogrešna procjena, nije njihova greska nego “nepoznatih izvora”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI