Edward Snowden dobija ruski pasoš

17 komentara

Bivši službenik CIA-e i Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden dobio je svoj ruski pasoš nakon što mu je predsjednik Vladimir Putin ranije ove godine dao državljanstvo.

Prema Snowdenovom advokatu, Anatoliju Kučereni, koji je u petak razgovarao sa Interfaksom, uzbunjivač je takođe položio zakletvu propisanu zakonom kako bi postao punopravni ruski državljanin.

Kučerena je napomenuo da budući da Snowden sada ima ruski pasoš, on ne može biti legalno izručen nijednoj stranoj državi koja traži optužbe protiv njega. U SAD, gdje je optužen za špijunažu i krađu državne imovine.

Kada je Snowden dobio državljanstvo krajem septembra, pojavila se zabrinutost da bi zviždač sada mogao biti pozvan u rusku vojsku i poslan da se bori u Ukrajini. Njegov advokat je, međutim, objasnio da iako je Snowden sada tehnički vojno sposoban državljanin, ne ispunjava uslove za mobilizaciju jer nikada nije služio u ruskoj vojsci.

Snowden je 2013. godine procurio ogromnu količinu povjerljivih dokumenata koji otkrivaju opsežne nadzorne operacije NSA, koje su ciljale američke civile i prikupljale njihove elektronske komunikacijske podatke i telefonske zapise. Njegova otkrića pokrenula su raspravu širom zemlje o vladinom nadzoru i dovela do toga da američki žalbeni sud proglasi program NSA nezakonitim.

Kada su procureli fajlovi objavljeni u brojnim medijima, Washington je odmah oduzeo Snowdenu američko državljanstvo, čime je postao de facto osoba bez državljanstva. Prvo je pokušao da pobjegne iz Hong Konga u Latinsku Ameriku, ali je ostao nasukan tokom presjedanja na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, gdje je na kraju živio više od mjesec dana. Na kraju je dobio azil u Rusiji, gdje je ostao do danas.

Snouden se 2017. oženio američkom akrobatkinjom i blogerkom Lindsay Mills u Moskvi. Njih dvoje su od tada dobili dete, koje je automatski dobilo rusko državljanstvo. Kučerena kaže da Mills sada takođe prikuplja dokumente za podnošenje zahteva za ruski pasoš.

CIAEdvard Snoudenrusko državljanstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Sta kazu ameri: ovo je dokaz da je Putinov spijun.

alexosijek
1 godina prije

Prekrasna zemlja ta Amerika…evo noćas po našem vremenu je Elon Musk počeo izvršavati dano obećanje o objavama zabranjenih računa na Twitteru. Odlučio je to učiniti tako da potpisnici Twittera odaberu temu i onda vezano uz tu temu pustiti zabranjene tweetove. Prva tema jest pitanje novinara Matt Taibbi-ja o laptopu Huntera Bidena i sakrivanje priče o istom u vrijeme predsjedničkih izbora 2020. godine. Musk je to učinio tako da je navedenom novinaru dao pristup materijalu na Twitteru. Matt Taibbi je materijale prije noćašnjih online objava provjerio, većinom kontaktima sa bivšim zaposlenicima Twittera….naravno, potvrdio je ono što bilo poznato – materijali sa tog laptopa su zataškani i uklonjeni, jer su toliko degutantni i vjerojatno Biden bez zataškavanja ne bi danas bio gdje jest. Snowden, možda i u najgoroj poziciji Julian Assange su živi dokazi grozota manipulacija američke, no i drugih, političkih elita. Žalosno kako lako oni ostale nazivaju izdajicama, rasistima, nacistima…Ovo je… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Way to go Edward Lonievich Snowdenovich 🙌 ! Good choice ! Now as a Buddist better move out of Russia’s – metropiltan cities to a place – seen by many as ” paradise on earth ” — Altai Region 😉 . Greetz flies out ! Ne ! Realno – sto je on Americi — ti je i Amerika njemu ! Sa njegovim znanjem Engleskog , Japanskog , Mandarinskog i Ruskog te poznavanjem , racunalnih technoligija a svakako i sklonosti ka ispovjedanju Budisma to je profil , koji svakako adoptiranoj domovini moze doprinjeti . Sretno , njemu i njegovoj obitelji bilo …

Max
1 godina prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI