Eksplodirao terminal za distribuciju ruskog plina u EU – U Italiji izvanredno stanje

gas
19 komentara

U utorak, 12. prosinca, došlo je do eksplozije na plinskom terminalu u Baumgartenu, na istoku Austrije, pri čemu je jedna osoba poginula, a najmanje 18 ih je ozlijeđeno. Terminal u Baumgartenu glavni je distribucijski centar za plin koji u Austriju dolazi iz Rusije.

Austrijski istražitelji su otkrili da je do snažne eksplozije na plinskom terminalu  blizu Baumgartena došlo iz tehničkih razloga. Rad plinskog terminala koji se najvećim dijelom bavi distribucijom ruskog plina u Europi trenutno je suspendiran. Provodi se istraga o okolnostima incidenta.

Nakon eksplozije na plinskoj stanici kompanije OMV u Austriji su isporuke ruskog plina u Italiju, Sloveniju i Mađarsku prekinute, izvijestila je služba za tisak austrijskog regulatora E-Control.

“Tranzitna opskrba Italije, Slovenije i Mađarske su trenutno prekinute. Radimo na što skorijem ukidanju ograničenja”, navodi austrijski E-Control.

Vrijeme uklanjanja ograničenja tranzita se još uvijek ne može jasno odrediti.

Italija zbog prekida isporuke ruskog plina proglasila izvanredno stanje

Baumgarten gasni terminal

Italija je zbog eksplozije na austrijskom plinskom terminalu i suspenzije opskrbe ruskim proglasila izvanredno stanje, priopćeno je na internetskoj stranici Ministarstva gospodarskog razvoja Italije.

Isporuka ruskog plina u Italiju kroz Austriju je prekinuta zbog nesreće u Baumgartenu. Prema nacionalnim propisima koje uređuje regulativa EU, Ministarstvo uvodi izvanredno stanje, „-navedeno je u priopćenju.

Dodaje se da je trenutno opskrba plinom zajamčena zbog dostupnih rezervi u zemlji.

Gazprom je izvijestio da radi na preraspodjeli tokova tranzita plina, kako bi kupcima osigurala neprekinute isporuke svojim.

Ravnatelj ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost, Konstantin Simonov, komentirao je situaciju u vezi s uvođenjem izvanrednog stanja u Italiji nakon eksplozije na terminalu Baumgarten.

“Talijansko tržište je već pretrpjelo štetu, količina crpne snage je smanjena sedam do osam puta, jer u osnovi ruski plin u Italiju dolazi samo iz Austrije. Ovdje imamo paradoks. Da smo implementirali projekt Južni tok, koji je predviđao izgradnju plinovoda preko Grčke, a zatim u Italiju, Italija sada ne bi imala nikakvih problema. Ovo je još jedan povod za razmišljanje da je izgradnja plinovoda u morima na teritoriju EU dobra ideja sa stajališta diverzifikacije ruta, jer vidimo da nije samo Ukrajina tranzitni rizik, već postoje i mogućnosti  tehnoloških katastrofa. Bolje je imati višak kapaciteta”, objasnio je Simonov.

Stručnjak je dodao kako je prije službenih informacija o stupnju oštećenja plinovoda prerano davati prognoze o nastavku isporuke.

Gasovod, turski tok, cijevi, ventili

Ne mislim da će doći do ozbiljnog plinskog deficita. Italija ima skladišne kapacitete, oni su prilično dobro pripremljeni za sezonu. Stoga je moja predviđanja da će ova nesreća biti lokalne prirode. Čekat ćemo komentare kompanije OMV, koja je vlasnik Baumgartena. Još nije jasno koliko dugo će trajati popravci”, rekao je Simonov.

Predsjednik Odbora za energetiku Državne Dume, Pavel Zavalni, komentirao je za RT poremećaje opskrbe plinom europskih zemalja zbog eksplozije na austrijskom terminalu u Baumgartenu.

“Moramo razviti infrastrukturu i sustav skladištenja plina. Sustav mora biti pouzdan i siguran. Mi smo u pravu kada tvrdimo da treba izgraditi više tranzitnih koridora”, objasnio je Zavalni.

Prema riječima zamjenika, Italija je sasvim ovisna o ruskom plinu.

Plinovod Rusija

Imamo tri koridora opskrbe plinom za srednju i sjevernu Europu, ali su sada smanjenje količine zaliha kroz koridor Užgorod, preko Ukrajine, gdje prolazi oko 50 milijuna kubnih metara dnevno, što je značajna količina. Jedini način zamjene ovog plina je generiranje električne energije iz drugih izvora, korištenje nužnih izvora i uzimanje plina iz podzemnih skladišta. Situacija nije kritična, ali je izvanredna”, dodao je Pavel Zavalni.

Zavalni je istaknuo kako “svaka je zemlja na svoj način i različito ovisna o ruskom plinu”.

“U Italiji postoji vrlo velika ovisnost, jer tamo dolazi do pada domaće proizvodnje i opskrbe iz Sjeverne Afrike u korist isporuka iz Rusije”, zaključio je.

Italija je jedina zemlja koja je proglasila izvanredno stanje nakon eksplozije na terminalu u Austriji, a Slovenija i Mađarska još nisu dale službena priopćenja o razini energetske sigurnosti.

Za pretpostaviti je da će se, ako kvar bude brzo otklonjen, tranzit vratiti na prijašnju razinu redovitih dogovorenih isporuka, ali ako popravak plinskog terminala u Baumgartenu potraje, teško je a sigurnošću tvrditi kako će se nadoknaditi manjak, posebno zbog činjenice da se havarija dogodila u sezoni grijanja.

gasovodGazpromKonstantin SimonovPlinovodruski plin
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bashar
6 godine prije

Ovo im je lepa prilika da razmisle šta bi bilo sa njihovim jadnim a prepotentnim državama ako bi uspeli da dovoljno iznerviraju Ruse, pa im ovi ukinu plin i to ne samo ovoj boraniji već celoj Evropi. Da je Putin bar malo nalik meni to bi im se davno desilo, pa bismo onda na miru seli i razgovarali o sankcijama i o tome u čiju korist su ih uveli.

Zagor
6 godine prije

Ruski hakeri

Ivo
6 godine prije

CIA/Mossad

prezime
6 godine prije

zimenz plc

Koča Popović
6 godine prije

Zagrebacki kvart Gajnice jutros nema grijanje. Svi hrvatski portali zasad ne objavljuju ovakvu vijest, ali javljaju da je prehladjena glasnogovornica Bijele kuce.

Realista
6 godine prije

I baš sad da se “pokvari”…kako da ne…
CIa snajka, CIa…

basso
6 godine prije

Ma nije problem,amerikanci ce poslati brodove sa tecnim plinom.

Laki Topalović
6 godine prije

Čini se da su pokrpali kvar i da je tranzit opet uspostavljen, ali da je potrajalo par dana, bilo bi veselo

Miro
6 godine prije

Kako ovo smrdi na sabotažu, Ameri sigurno nemaju pojma o tome !!? 🙁

bbbb
6 godine prije

“Austrijski istražitelji su otkrili da je do snažne eksplozije na plinskom terminalu blizu Baumgartena došlo iz tehničkih razloga” ovo dođe kao i oni tornjevi, odmah su znali tko je…………..Tipičan pritisak tame na one koji ne slušaju…..

Gordan
6 godine prije

Hajde da ja pokusam sa teorijom a la tipican komentator portala koji se iz nekog razloga nazvao “Logicno.” Dakle, nema sanse da je ovo “tehnicka greska” kako je zvanicno saopceno, samo ovce puse takve fejk njuz. Vec se iz brzine reakcije vidi da su ovo Rusi ocekivali i imali su spreman odgovor. No, to nikako ne znaci da su Rusi ovo inscenirali jer nit su dovoljno podmukli da prave false flag operacije, nit im toliko malo znaci ljudski zivot. Dakle, ovo moze samo biti CIA i Mossad. Kakve koristi od ovog imaju CIA i Mossad? Pa, kako se ispostavilo, nikakve, jer je steta popravljena u tren i ruski musterije mogu odahnuti. CIA i Mossad su samo, u svojoj ideoloski zaslijepljenoj gluposti i traljavosti, napravili Rusima korist time da su podsjetili evropsku javnost koliko su ovisni o ruskom plinu i da bi im bilo jos bolje da imaju jos vise ruskih… Čitaj više »

Bata
6 godine prije

Ode Vinca u vazduh!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI